Merhaba sevgili Ofixboy‘cular! Bir haftalık aranın ardından özlemle beklediğiniz bir blogla işte yine huzurlarınızdayım. Kademeli normalleşme süreci malumunuz, işlerimizi doğrudan etkiliyor. Uzun süredir mahrum kaldığımız pek çok konuda yeni fırsatlar elde ediyoruz. Buna bir de havaların ısınması ve tatil sezonunun gelmesi eklenince, işlerimize odaklanmakta güçlük çekmemiz normal. Fakat dert etmeyin arkadaşlar! Online ofis kankanız Ofixboy kardeşiniz bendeniz, sizleri bu süreçte de yalnız bırakmayacağım! İçinde bulunduğumuz bu geçiş döneminde yapmak istediğiniz birçok iş olabilir. Nereden başlamanız gerektiğine karar veremiyor olabilirsiniz. Sorun değil arkadaşlar, sizler için hazırladığım 5 adımda yapılacaklar listesi oluşturma konulu bu blogumu okuyarak tüm işlerinizi yoluna sokabilirsiniz. Bazen öyle anlar yaşıyoruz ki, yapılacaklar listesi oluşturmak bile kendi başına içinden çıkılmaz bir iş haline gelebiliyor. Ama olsun, arkanızda kapı gibi Ofixboy kardeşiniz var! 5 adımda yapılacaklar listesi oluşturmanın püf noktaları işte huzurlarınızda…
1. Adım: Aracını Seç
Yapılacaklar listesi hazırlamak için farklı araçlar kullanabilirsiniz arkadaşlar. Bu araçlar içinde bloknot, ajanda veya planner diye tabir edilen planlayıcılar olabileceği gibi, dijital veya online araçlar da olabilir. Elektronik araçlarla pek haşır neşir değilseniz, uygun bir bloknot, ajanda veya planner kullanarak yapılacaklar listesi hazırlamada önemli bir avantaj elde edersiniz. Bloknotlara oranla ajanda ve planner çeşitleri, yapılacaklar listesi için özel alanlara sahip olduğu için çok daha kullanışlı olabilir. Bu ürünler içinde kendi ihtiyaç ve beğenilerinize en uygun ürünü seçebilirsiniz. Yapılacaklar listesi için dijital araçları kullanmak istiyorsanız, cep telefonu veya tabletinizden yararlanabilirsiniz. Online araçlar da yine yapılacaklar listesi hazırlamada önemli kolaylıklar sağlar. Üstelik, işler için herhangi bir zaman belirlemesi yapmışsanız, dijital ve online araçlar size gerekli hatırlatmaları yapar. Bu sayede programınızda zaman kaybı yaşamadan işlerinizi bitirebilirsiniz.
2. Adım: Birden Fazla Liste Yap
Yapılacaklar listesi hazırlamanın en önemli püf noktalarından biri, işlerin konusu ve zamanına göre farklı sınıflandırmalar yapmaktır sevgili beyaz yakalılar. Aksi durumda kafa karışıklığı yaşayabilir, zamanı verimsiz şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin, gün içinde kesinlikle halledilmesi gereken işler için farklı bir listenizin, daha az önemli işler için farklı bir listenizin olması gerekir. Yapılacak listesi içinde yer vereceğiniz işler içinde belirli bir güne/saate kadar tamamlanması gereken işleri diğer işlerle bir tutmamalısınız. Söz gelişi, evin kirasını yatırmak için bugün son günse, sunum için hazırlık yapmak gibi bir işle bu işi bir tutmamalısınız. Acil işler için ayrı bir listeniz olursa hem işleriniz zamanında biter, hem de kafa karışıklığı yaşamazsınız. Ve tabii, acil işleri ertelemek durumunda kalmazsınız. Acil işleri eğer ayırmazsanız, diğer işleriniz için harcadığınız efor nedeniyle acil işlerinizi tamamlamakta güçlük çekebilirsiniz. Yapılacaklar listesi içinde “bugünün işleri”, “haftalık işler”, “ilerisi için planlar” gibi farklı listeler oluşturursanız tüm işleriniz düzgün şekilde ilerler.
3. Adım: Önem Sıralaması Yap
Yapılacaklar listesi hazırlamak, o günün veya haftanın işlerini gelişigüzel sıralamak değildir sevgili arkadaşlar. Sıralamayı eğer gelişigüzel yaparsanız, yanlış zamanlarda yanlış sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. İster günlük, ister haftalık, ister aylık, hatta isterseniz yıllık olsun, yapılacaklar listesinde her zaman önem sıralaması yapmalısınız. Listenizin başına o günün, haftanın veya ayın en önemli işini koymalı, diğer işleri önem sırasına göre listenize eklemelisiniz. Eğer günlük yapılacaklar listesi hazırlayacaksanız, o günün en önemli işini listenin başına yazmalısınız. Bu işin ne olduğu duruma, zamana, koşullara göre değişebilir. Örneğin, bugün kiranızı yatırmak için son günse, bugünün listesinde ilk olarak bu işe yer verebilirsiniz. Bu iş tamamlandıktan sonra diğer işlerinize daha güçlü şekilde odaklanabilirsiniz. Gün içinde yapmanız gereken önemli işleri ihmal ederseniz, diğer işlerinize odaklanma güçlüğü yaşayabilirsiniz. Ertesi güne teslim edilmesi gereken önemli bir rapor yazmak gibi bir işiniz varsa, diğer işler arasında daha az önemli olanları erteleyebilirsiniz. Listeniz düzgün şekilde hazırlanmışsa, hangi işleri erteleyeceğinizi tespit etmekte zorluk çekmezsiniz. Listenin alt kısımlarına bakmanız yeterli olur.
4. Adım: Basit İşleri Aralara Serpiştir
Yapılacaklar listesi içinde günlük veya haftalık işlerinizi düzgün şekilde gruplandırıp önem sırasına göre yazdığınızda, iş planınız içinde karşılaşabileceğiniz pek çok sorundan kolayca kurtulabilirsiniz. Fakat bununla birlikte, önemli işler listenin üstünde yer aldığı için peş peşe birkaç önemli iş yapmak sizi bedenen ve ruhen yıpratabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, iki önemli iş arasına bir basit iş (bakın, önemsiz demiyorum, hiçbir iş önemsiz değildir!) sıkıştırabilirsiniz. Basit işleri sonuçlandırmak sizi motivasyon konusunda olumlu etkileyecektir. Yapılan iş ne olursa olsun, sonuçlandırılan her iş kişiye belirli bir rahatlama sağlar. Önemli işler arasına basit işleri serpiştirirseniz günlük veya haftalık işlerinizle ilgili motivasyon düşüklüğü yaşamazsınız. Basit işler için harcayacağınız süre sizi hem dinlendirir, hem de diğer işleriniz için cesaretlendirir. Söz gelişi, masaüstünüzde kullanmadığınız dosyaları veya programları kontrol etmek, bunları silmek veya sürücülere taşımak basit bir iştir. Kendinizi önemli bir iş için hazır hissetmiyorsanız, böyle basit bir işle uğraşabilirsiniz. Hem bu sayede masaüstünüz rahatlar, bilgisayarda hız sorunu yaşamazsınız.
5. Adım: Görevleri Parçala
“Makaleyi yaz” ifadesi kulağa ne kadar korkunç geliyor, öyle değil mi arkadaşlar? Yapılacaklar listesi içinde yer vereceğiniz konular eğer böyle korkutucu nitelikte olursa bu size motivasyon kaybettirebilir. Böyle yapmak yerine işlerinizi parçalara ayırabilir, önemli işler konusunda duyduğunuz isteksizliği giderebilirsiniz. Örneğin, “makaleyi yaz” ifadesinin yerine “üçüncü bölümün ilk yarısını yaz” ifadesi çok daha doğru ve güzel bir ifadedir. Eğer bu kısmı yazarsanız, ikinci yarısını yazmak için de doğal bir istek duyarsınız. Ama yapılacaklar listesi içinde korkutucu ifadeler kullanırsanız, belki birçok işi yarım bırakabilir, hatta bazı işlere hiç başlayamazsınız. Hazırlayacağınız yapılacaklar listesi günün sonunda tümüyle (ya da diyelim ki yüzde 90 oranında) tik işaretiyle dolmalı. Görevleri parçalarsanız, günün sonunda daha fazla tik işaretiyle dolu bir liste elde edebilirsiniz. Ki bu sizi, ertesi günün işleri için motive eder.
Bonus Madde: Günde 1 Defa Ofix.com’u Tıkla
Biliyor musunuz sevgili arkadaşlar, ülkemizde 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret hacmi, 2020 yılında %66 oranında artarak 226 milyar TL’ye ulaştı. E- ticaretin toplam ticaret içindeki hacmi ise %19 seviyelerine geldi. Sipariş sayıları 1.36 milyar adetten 2.29 milyar adede yükseldi. Bu dönemde ilk kez online alışveriş yapanların oranı ülkemizde %25, Avrupa’da %13. Özetle, yarının sektörü denilen e-ticaret artık günümüzün gözde iş yapma alanı haline geldi. Bu süreçte benim sevgili şirketim Ofix, çok önemli sınavlar verdi, pandemi koşullarına rağmen operasyonu kesintisiz sürdürdü, her geçen gün daha fazla kullanıcıya hizmet verdi. Yaptığınız iş ne olursa olsun, ofiste veya evde, nerede ve neyle meşgul olursanız olun, günlük sarf malzemesi ihtiyaçlarınızı karşılamak için Ofix size yeter. Çay, kahve, fotokopi kağıdı vb. tüm ihtiyaçlarınız için market market dolaşmanıza, alışveriş için zaman harcamanıza gerek yok. Üstelik, düzenlediğimiz kampanyalarla bu gibi ihtiyaçlarınızı uygun fiyat avantajıyla karşılamanızı sağlıyoruz. Ofix’i ziyaret ederek ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, alışveriş için gereksiz emek ve zaman kaybından kurtulabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere.
Ofixboy…