Aç karnına kahve içmenin zararlarını biliyor musunuz?

Sabah uyanır uyanmaz kahve içiyorsanız, bu alışkanlıktan bir an önce kurtulmanızı tavsiye ederiz. Çünkü aç karnına kahve içmek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve kişinin hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Aç karnına içilen kahveler nedeniyle mide sağlığı bozuluyor, kişi kendisini daha yorgun hissedebiliyor, anksiyete ve depresyon gelişebiliyor. Vücudun daha fazla su ve mineral kaybetmesine yol açan aç karnına içilen kahveler, kilo artışına ve cilt kuruluğuna neden oluyor. Doğru tüketildiğinde kişiye enerji veren, metabolizmayı hızlandıran, kişinin kendisini mutlu hissetmesini sağlayan kahveler, özellikle sabah aç karnına tüketildiğinde çeşitli sağlık risklerini beraberinde getirebiliyor. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, aç karnına kahve içmenin zararları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Aç karnına kahve içmek niçin zararlıdır?

Kahvede bulunan kafeinin zararları öteden beri bilinmekte. Fazla tüketilmesi halinde kafein nedeniyle mide bulantısı, aşırı terleme, nabzın aşırı yükselmesine bağlı olarak ellerde titreme gibi şikayetler gelişebiliyor. İngiltere’de bulunan Bath Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırmaya göre sabah aç karnına kahve içmek, kafeinin zararlı etkilerini en üst düzeye çıkarmakta. Nitekim, aç karnına içilen kahve nedeniyle vücudun kan şekerini işleme yeteneği yüzde 50 oranında azalmakta. Buna bağlı olarak gelişen bir dizi sonuç, aç karnına kahve içmenin zararları konusunda farkındalıklarımızı arttırmamızı gerektiriyor. British Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bu araştırmanın sonuçlarına göre, sabahları kahve içmeden önce mutlaka kahvaltı yapılması gerekmekte. 

Sabah uyanır uyanmaz kahve içme alışkanlığı, hemen her yaş ve kesimde görülebiliyor. Kişide eğer uyku bozukluğu şikayeti varsa ve gece uykusunu iyi alamamışsa, sabah uyandığında kendisini zinde hissetmek adına doğrudan kahveye yönelmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Ne var ki, kötü bir uykunun ardından aç karnına kahve içme sonucu kişinin şeker metabolizması ciddi ölçüde zarar görmekte. Bunun nedeni sadece kahvede kullanılan şeker değildir. Kahvesini şekersiz veya sütlü içmeyi tercih eden kullanıcılar için de aynı durum geçerlidir. Çünkü aç karnına kahve içmenin zararları şeker ve türevlerinden değil, doğrudan doğruya kafeinden ve kahve çekirdeğindeki diğer bileşenlerden kaynaklanmakta. Kişi eğer daha zinde olmak adına sert bir kahve içerse, metabolizmanın göreceği zararlar da doğal olarak artacaktır. Benzer şekilde, kahvenin şeker veya tatlandırıcı içermesi de aç karnına tüketilmesi durumunda şeker metabolizmasına zarar verir. 

Bu konuda kahve türleri arasında bir fark var mıdır?

Kahve severlere farklı kahve deneyimleri yaşatmak için kahve üreticileri tarafından farklı kahve türleri geliştirilmekte. Ülkemizde kahve grubunda en çok Türk kahvesi ve nescafe tüketilirken, kahve türleri arasında filtre kahve, çekirdek kahve, espresso, latte, soğuk kahve gibi türlere de ilginin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Kahve türleri arasındaki farklar hem kahve çekirdekleri, hem de pişirme teknikleri arasındaki farklılıktan kaynaklanır. Bu noktada akıllara, “Aç karnına Türk kahvesi içmek zararlı mıdır?”, “Aç karnına nescafe içmek zararlı mıdır?”, “Aç karnına filtre kahve içmek zararlı mıdır?” şeklinde farklı sorular gelebilir. Bu soruların hepsine birden evet cevabını verebiliriz. Çünkü bütün kahve çeşitleri az ya da çok kafein içerir. Kafeinin yanı sıra kahve çekirdeğinin yapısında farklı yağ asitleri ve kolesterol bulunur. Tercih ettiğiniz kahve türü ne olursa olsun, kahvenizi aç karnına tüketmemenizi tavsiye ederiz. 

Aç karnına kahve içmenin zararları nelerdir?

Yazımızın bu kısmında, aç karnına kahve içmenin zararlarını teker teker inceleyeceğiz. Fakat şu noktayı özellikle belirtmek istiyoruz. Aşağıdaki şikayetlere sahipseniz, bunun nedeni yalnızca aç karnına içtiğiniz kahveler olmayabilir. Farklı nedenlere bağlı olarak da bu şikayetler görülebilir. Ancak bu şikayetleri yaşamaktaysanız, aç karnına kahve içme alışkanlığınızı kesinlikle değiştirmenizi tavsiye ederiz. Bunu sağladığınız halde şikayetleriniz devam ediyorsa, bu durumda şikayetlerinizin esas nedenlerini anlamak için hekiminize başvurabilirsiniz. Çeşitli internet platformlarında paylaşılan “aç karnına kahve yağ yakar”, “sabah aç karnına tarçınlı kahve içmek bağışıklığı güçlendirir” türünden söylemlerin hiçbirinin bilimsel bir dayanağı bulunmamakta. Bu tür bilgiler karşısında sağlığınızı riske atmamak için hekiminize danışmayı tercih edebilirsiniz. 

Mide ve bağırsak sorunlarına neden olur.

Aç karnına kahve içmenin zararları içinde mide sorunları ilk sırada yer alıyor. Sabah uyandığımızda, gece boyunca devam eden sindirim nedeniyle boş mideyle uyanıyoruz. Yemek yedikten sonra mide tarafından salgılanan asitler, yiyeceklerin parçalanmasına ve sindirilmesine yardımcı olur. Yiyecekler mideye ulaştığında mide asitleri salgılanmaya başlar. Bu asitler sayesinde yiyeceklerin parçalanması sağlanırken, aynı zamanda mide ve bağırsaklarda emilim başlar. Bu emilimle birlikte kana karışan şeker, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Kanda gereğinden fazla şeker bulunması durumunda pankreas devreye girer ve insülin hormonunu salgılar. İnsülinin en önemli görevi, şekerin hücrelere girişini kolaylaştırmak ve metabolize edilmesini, yani enerjiye dönüştürülmesini sağlamaktır. Sindirim sistemi düzgün çalıştığı sürece bu süreçler sağlıklı şekilde ilerler. 

Fakat ne var ki, sabah aç karnına kahve içildiğinde kafein ve eğer kahveyle birlikte tüketilmişse şeker, midede sindirim süreçlerine tabi tutulmaksızın doğrudan bağırsaklara ve kana karışır. Midede sindirilmeyen kafein ve şeker, midenin kendi iç dengesini bozar ve mide asitlerini olumsuz etkiler. Çok sayıda kastan meydana gelen midede kafein nedeniyle kasılmalar başlar ve bu durum, bağırsakları da etkileyerek kişinin tuvalete çıkmasını gerektirir. Aç karnına kahve içmenin zararları içinde midede oluşan sorunlar, kişinin ileride mide yanması ve ishal gibi şikayetler yaşamasına yol açabilir. Mide yanmasını önlemek adına kişinin yapacağı bazı yanlış uygulamalar (söz gelişi, karbonatlı su içmek, elma sirkesi tüketmek vb.) oluşan yanma hissinin artmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda etkin sonuçlar almak için herhangi bir uygulama yapmadan önce nedeni ortadan kaldırmak gerekir. Eğer sabah uyanır uyanmaz kahve içtiğiniz için mide ve bağırsak sorunları yaşıyorsanız, karbonatlı su veya elma sirkesi tüketmek yerine bu alışkanlığınızı değiştirmenizi tavsiye ederiz. 

Uyku ve yorgunluk verir.

Aç karnına kahve içmenin zararları içinde en dikkat çeken konulardan biri de uyku ve yorgunluk vermesidir. Sabah uyanır uyanmaz kendinizi daha dinç ve enerjik hissetmek için kahve tüketiyorsanız, bunun tam tersi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü mideniz boş olduğu için kafein ve şeker sindirilmeksizin kana karışır. Kafeinin en önemli zararlarından biri, vücuttan su atılma sürecini hızlandırmasıdır. Buna bağlı olarak böbrekler, başta kalsiyum, magnezyum ve çinko olmak üzere faydalı mineralleri emmek için yeterince zaman bulamaz. Bu minerallerin eksikliği nedeniyle kişi kendisini uykulu ve yorgun hisseder. Kişide eğer magnezyum eksikliği varsa, sabah aç karnına kahve içmek bu durumda kendisini daha uykulu ve yorgun hissetmesine yol açabilir. Sabah aç karnına kahve tüketirken şeker ve tatlandırıcı kullanıyorsanız, bu durumda pankreasınız hızla yükselen kandaki şeker seviyesini dengelemek için daha fazla insülin salgılar. Bu da kendinizi uykulu ve yorgun hissetmenize yol açabilir. 

Anksiyete ve depresyonu tetikler. 

Anksiyete ve depresyonun farklı pek çok nedeni olabilir. Kişinin yaşadığı çeşitli travmatik olaylar ve deneyimler, aşırı stres, sağlık sorunları ve genetik faktörler, anksiyete ve depresyona yol açabilir. Aç karnına kahve içmenin zararları anksiyete ve depresyon konusunda da oldukça etkindir. Ruh ve sinir sağlığı açısından en önemli minerallerden biri olan magnezyumun eksikliği, anksiyete ve depresyon belirtilerinin açığa çıkmasına neden olur. Sabah uyanınca kahve içmek, vücudun magnezyum eksikliğini arttırır. Kafein aynı zamanda da mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını baskılar. Serotonin eksikliği nedeniyle kişi kendisini daha depresif, karamsar ve endişeli hissedebilir. Kafein nedeniyle kanda stres hormonu olarak bilinen kortizol ve adrenalin düzeyi de artar. Kişi eğer anksiyete hastasıysa, aç karnına kahve içmenin zararları içinde panik atak krizleriyle bile karşılaşabilir. Eğer bu gibi şikayetleriniz varsa, kahveyi aç karnına tüketmemeli, günlük tüketim miktarınızı da sınırlandırmalısınız. 

Kilo aldırır.

Aç karnına kahve içmenin zararları içinde kilo alma konusu da diğerleri kadar önemli bir konudur. Ve maalesef toplumumuzda, aç karnına içilen kahvenin zayıflamaya etkisinin olduğuna dönük yaygın bir kanaat mevcut. Bu konuda internet kullanıcıları en çok, arama motorlarında “Sabah aç karnına kahve içmek zayıflatır mı?” sorusunun cevabını arıyor. Aç karnına kahve zayıflatır mı, diye merak ediyorsanız, hayır zayıflatmaz. Aksine, kilo artışına neden olur. Aç karnına kahve içmenin zayıflamaya katkısının olduğu yönündeki inancın temelinde, kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi var. Fakat bunun yağ yakımıyla doğrudan bir ilişkisi bulunmamakta. Aç karnına içilen kahve nedeniyle kafein, vücudun su ve mineral kaybetmesine yol açar, şeker metabolizmasını bozar, gereğinden fazla insülin salgılanmasına yol açar. Kanda insülin seviyesi arttıkça kişi kendisini daha fazla aç hisseder ve normalin üzerinde kalori alma yoluna gider. Artan kalori tüketimi kilo artışına yol açar. 

Cildi kurutur.

Cilt kuruluğu şikayeti özellikle mevsim geçişlerinde ve yaz aylarında kendisini daha fazla belli eder. Havaların ısınmasıyla birlikte vücudun su kaybı arttığı için cildin nem dengesi bozulur. Yoğun güneş ışığına maruz kalan kişilerde nem kaybı daha yüksektir. Bu konuda kuru ciltler daha dezavantajlı bir konumdadır. Kuru bir cilde sahipseniz ve uyanınca kahve içmek gibi bir alışkanlığınız varsa, sıcak yaz aylarında cilt kuruluğu şikayetini daha fazla yaşayabilirsiniz. Çünkü sabah aç karnına kahve içmenin zararları içinde cilt kuruluğu şikayeti, kuru ciltlerde daha fazla görülmekte. Cildinizi nemlendirmek için çeşitli ürünleri kullansanız da kahve tüketiminiz devam ettikçe kalıcı sonuç elde edemezsiniz. Yağlı ve karma ciltler ise cilt kuruluğu konusunda biraz daha avantajlı gibi görünse de aslında onlarda da aç karnına kahve tüketimi nedeniyle nem kaybı oluşabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için sabah uyanır uyanmaz kahve tüketmemenizi, kahvenizi kahvaltıdan sonra tüketmenizi ve günlük kahve tüketiminizi 1-2 bardakla sınırlandırmanızı tavsiye ederiz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir