Hem günlük hayatımızda, hem de iş hayatımızda zaman zaman ağır kaldırmamız gereken durumlar olabiliyor. Ağır kaldırırken çoğu zaman bilgisizlik ve dikkatsizlik nedeniyle bel ağrıları, bel fıtığı, kas ve eklem zedelenmeleri gibi rahatsızlıklar gelişebiliyor. İş gücü kaybının en önemli nedenlerinden biri olan ağır kaldırma nedeniyle oluşan rahatsızlıkları önlemenin en iyi yolu, bu konudaki farkındalıklarımızı arttırmaktır. İster tek başımıza, isterse başkalarıyla birlikte olsun, ağır kaldırırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilirsek istenmeyen pek çok durumun önüne geçebiliriz. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, ağır kaldırırken nelere dikkat etmek gerektiği konusunu ele alacağız.
- Malzemenin türü ve ebatlarına dikkat etmelisiniz.
- Yapacağınız hareketleri zihninizde tasarlamalısınız.
- Yükler görüş alanınızı kapatmamalı.
- Başkalarıyla birlikte ağır kaldıracaksanız yükü eşit paylaşmalısınız.
- Belinizden değil, dizlerinizden destek almalısınız.
- Yükü vücudunuza yakın tutmalısınız.
- Editörün Tavsiyesi: Nitril İş Eldiveni 2G
Malzemenin türü ve ebatlarına dikkat etmelisiniz.
Ağır kaldıracağınız malzemenin türü ve ebatlarına dikkat etmemek, ağır kaldırırken yaşanan sorunların en önemli nedenleri arasında. Ağır kaldırmaya başlamadan önce ilk olarak, malzemeyi kontrol etmeli ve güvenli bir şekilde nasıl kaldıracağınıza karar vermelisiniz. Malzemeniz eğer kavranması zor bir yapıda ve fazla yer kaplıyorsa, ağırlığı hafif olsa bile tutuş zorlukları nedeniyle eklem ağrıları veya omuz ağrıları oluşabilir. Üstelik, ağır kaldıracağınız malzemenin içinde hareketli parçalar varsa, taşıma sırasında ağırlık merkezi değişecek ve bu da bel ağrılarına, kas ve eklem zedelenmelerine, hatta düşme ve yaralanmalara yol açacaktır.
- Ağır kaldırırken belinizi bükmemelisiniz.
Ağır kaldırırken yapılan yanlış hareketlerden dolayı en çok bel ve boyun kasları ile eklemler ve diskler zarar görür. Görüntüsü nedeniyle hafif gibi görünen bazı yükler veya koliler, kaldırma sırasında yapılan yanlış hareketlerden dolayı sakatlanma risklerini arttırır. Bu risklerin önüne geçmek için ağır kaldırmadan önce malzemenin ağırlığını mutlaka öğrenmeli, türü ve ebatlarına uygun şekilde önlemlerinizi almalısınız. Malzemenin içinde hareketli parçalar varsa bunları mutlaka sabitlemelisiniz. Malzemenin üzerinde kesiğe veya yaralanmalara yol açabilecek çıkıntı veya keskin yüzeyler varsa bunlara karşı da mutlaka önlem almalısınız.
Yapacağınız hareketleri zihninizde tasarlamalısınız.
Ağır kaldıracağınız malzemenin türünü ve ebatlarını analiz ettikten sonra, kaldırma sırasında yapacağınız hareketleri zihninizde tasarlamalısınız. Nitekim, ağır kaldırırken yapacağınız ani ve yanlış hareketler kaza ve yaralanma risklerini arttıracaktır. Yapacağınız hareketleri zihninizden geçirirseniz, kaldırma işlemini çok daha sağlıklı bir şekilde ve kolayca yapabilirsiniz. İşyerinizde taşıma araçları kullanarak yapabileceğiniz kaldırma işlemlerini kendiniz yapmaya çalışmamalı, bu araçlardan etkin bir şekilde yararlanmaya çalışmalısınız.
- Ağır kaldırmak için yere dik çömelmeli, belinize fazla yüklenmemelisiniz.
Yükler görüş alanınızı kapatmamalı.
Ağır kaldırırken yalnızca yüke odaklanmamalı, görüş alanınızı kapatacak şekilde yükleri üst üste koymaktan kaçınmalısınız. Taşıma yönünüzü görmenizi engelleyen üst üste taşıma şekli, birçok kaza ve yaralanmaya yol açabileceği gibi, taşıdığınız malzemelerin de zarar görmesine yol açabilir. Ağır kaldırırken yüklerin taşıma kapasitenizin üzerinde üst üste konulmamış olması gerekir. Taşıma kapasitenizin üzerindeki yükleri kaldırmadan önce bölmeye çalışmalı veya başkalarından yardım istemelisiniz.
Başkalarıyla birlikte ağır kaldıracaksanız yükü eşit paylaşmalısınız.
Ağır kaldırırken ve yük taşırken dengeyi sağlamak ve korumak çok önemli. Kaldırma işlemi sırasında oluşabilecek bir denge problemi yalnızca sizi değil, iş arkadaşlarınızın da güvenliğini tehdit edecektir. Bu gibi durumların önüne geçmek için yükü eşit şekilde paylaşmalı, kaldırma ve taşıma sırasında ağırlık merkezinin kaymamasına özen göstermelisiniz. Bunu sağlamanın en kolay ve etkin yolu, yükün tam karşısında olmanızdır. Siz veya iş arkadaşısınız vücudunuz belli bir öne dönük halde ağır kaldırmaya çalışırsanız, dengeyi sağlamanız son derece zor olacaktır.
- Tek elle ağır kaldırmamalısınız.
Ağır kaldırırken yükün tam karşısına gelecek şekilde çömelmeli, omurganıza binen yükü dengede tutmalı, ağırlığı tek elinizde veya yanınızda toplamamalısınız. Yük kaldırma işlemi sırasında omurganız olabildiğince dik durmalı. Fakat omurganızı tam dik konuma getirmek için kendinizi zorlamamalısınız. Burada önemli olan, ağır kaldırırken omurganızın eğik olmamasıdır. Ayrıca tek el veya ayakla itme veya çekme hareketleri yapmamalı, yükü sürüklemeye çalışmamalısınız. Sürükleme hareketi, yükü olduğundan daha ağır hissetmenize yol açar. Ağırlığı hiçbir zaman omuz seviyenizin üzerine çıkartmamalısınız. Bu seviyenin üzerine çıkartmanız gereken yükler için mutlaka taşıma araçları kullanmalısınız.
Belinizden değil, dizlerinizden destek almalısınız.
Ağır kaldırırken belinize yüklenmeniz, oluşabilecek kaza ve yaralanma risklerini arttıracaktır. Belinize fazla yüklenmemek için mutlaka dizlerinizi kırarak çömelmeli, belinizi yere dik olacak şekilde tutmalı ve destek almak için dizlerinizi kullanmalısınız. Yere çömelmek yerine belinizi eğerek yapacağınız kaldırma hareketleri gün içinde bel ağrılarına yol açacak, aşırı zorlama durumunda bel fıtığı riski artacaktır. Unutmayın ki bükülme hareketi, bel fıtığının en önemli nedenidir ve ağır kaldırırken doğru şekilde hareket ederseniz bunu önlemek mümkündür.
- Ağırlığı hiçbir zaman omuz seviyenizin üzerine çıkartmamalısınız.
Yükü vücudunuza yakın tutmalısınız.
Taşıyacağınız malzemeyi vücudunuzdan uzak tutarsanız, ağırlık merkezi vücudunuzun dışında bir noktada olacağı için dengede durmanız zorlaşır. Üstelik, yükü taşırken sarf edeceğiniz güç artar ve bu da kaza ve yaralanma risklerini arttırır. Yükü kaldırdıktan sonra mümkün olduğunca vücudunuza yakın, hatta bitişik şekilde taşımaya dikkat etmelisiniz. Taşıma sırasında destek almak için zayıf olan sırt kaslarınızı değil, güçlü olan bacak kaslarınızı kullanmalısınız.
Taşıma işlemi sırasında ayrıca, zemine dikkat etmeli, düz ve engelsiz yüzeylerde taşıma işlemini yapmalısınız. Taşıma sırasında önünüzü görmekte güçlük çekmemeli, engelleri aşmak için gereksiz enerji kaybı yaşamamalısınız. Taşıdığınız malzemeleri yüksek bir yere bırakmanız gerekiyorsa, olası kaza ve yaralanma risklerini ortadan kaldırmak için sandalye veya kutu gibi güvenilir olmayan nesneler kullanmamalı, mutlaka sağlam bir merdiven veya platform kullanmalısınız.
Editörün Tavsiyesi: Nitril İş Eldiveni 2G
İş sağlığı ve güvenliği alanında nitril eldivenler birçok riski önlemekte. Nitril kaplama, kauçuk, pamuklu astar ve bilek kısmındaki örgü ya da metal kısımdan oluşan bu eldivenler, sarı eldiven olarak da adlandırılmakta. İşyerlerinde montaj, nakliye, temizlik, paketleme ve ambalaj işlemleri sırasında kullanılabilecek bu ürünler, özellikle de orta ağır işler sırasında ellerde oluşabilecek zararları önlemede oldukça etkin. Tümüyle pamuktan üretilen iç astarı sayesinde elde terleme ve rahatsızlık hissi uyandırmayan nitril eldivenleri ağır kaldırırken kullanabilir, kavrama güçlüğü nedeniyle oluşabilecek kaza ve yaralanmaların önüne geçebilirsiniz. Online ofis marketiniz Ofix.com üzerinden nitril eldiven siparişi vermek için burayı tıklayabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Affan
Teşekkür ederim.