Teknolojik gelişmelere bağlı olarak akıllı telefonlar her geçen gün biraz daha gelişiyor. Bu gelişim bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken, bir taraftan da akıllı telefon seçimlerimizde kafa karışıklığına yol açabiliyor. Üstelik ihtiyaçlarımız değişiyor ve çok severek aldığımız bir akıllı telefon kısa bir süre sonra ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale gelebiliyor. Akıllı telefon alışverişlerimizin hüsranla sonuçlanmaması için bazı konulara dikkat etmemiz şart. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda faydalı bilgiler paylaşacağız.
İşletim Sistemi ve İşlemciler
İşletim sistemi seçimi, akıllı telefon alışverişlerinin en önemli aşamasını oluşturuyor. Nitekim işletim sistemleri, akıllı telefonların teknik özellikleri, hız ve performansları ile fiyatlarını doğrudan etkilemekte. İşletim sistemi konusundaki tercihinizi Android, İOS veya Windows Mobile işletim sistemlerinden biriyle gerçekleştirebilirsiniz. Bunlar içinde Android‘in daha kullanışlı, İOS‘un daha kararlı, Windows Mobile‘ın ise uygulama yönünden daha zayıf olduğunu söyleyebiliriz.
İşlemciler ise telefonunuzun ne kadar “akıllı” olduğunu ifade edecektir. Örneğin, Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefon almak istiyorsanız, işlemci olarak karşınıza daha çok Snapdragon işlemcileri çıkacaktır. Bu işlemcilerin 400 serisi düşük, 600 serisi orta, 800 serisi ise yüksek segmentte akıllı telefonlarda kullanılmakta. Telefonunuzda oyun oynamayı seviyor ve multimedya uygulamalarından iyi bir şekilde yararlanmak istiyorsanız, 800 serisi işlemcileri tercih edebilirsiniz. İşlemciler konusunda alt sınır Qualcomm çift çekirdekli işlemcilerdir.
- Akıllı telefonunuz, ihtiyaçlarınıza uygun segmentte olmalı.
Seçeceğiniz işletim sistemi ve işlemcilere göre telefonun fiyatı değişecektir. Fakat orta segmentte bir akıllı telefonu yaklaşık 750 ile 1200 lira arasında değişen fiyat aralığında bulabilirsiniz. Orta üst segmentteki akıllı telefonların fiyat aralığı 1200 ile 1800 lira arasında değişmekte. Üst segmentteki akıllı telefonların fiyatları ise 1800 liradan başlayıp 5-6 bin liraya, hatta 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Akıllı telefonlar için oluşturacağınız bütçe, ihtiyaç duyduğunuz segmente uygun olmalı. Bu konuda ayrıca, kullanıcı yorumlarına da göz atabilirsiniz. Çünkü ucuz bir telefonun kalitesiz olması gerekmediği gibi, pahalı bir telefonun beklentilerinizin altında kalması da mümkündür.
Bu bakımdan, akıllı telefonlar konusunda herhangi bir markayla ilgili olumlu ya da olumsuz yönde bir önkabul geliştirmemek lazım. Nitekim, marka değeri yüksek bazı telefonların sunduğu imkanlar diğer markaların ürünlerinin çok altında kalabiliyor. İhtiyaçlarınıza uygun segmentte bir akıllı telefon bulduysanız, markasının ne olduğuna pek takılmamalısınız. Markadan ziyade satış sonrası destek hizmetleri, yedek parçalarının piyasada bulunup bulunmadığı, garanti kapsamı ve süresi gibi konulara bakmanız daha doğru olacaktır.
Bellek Kapasitesi
Akıllı telefonlarda bellek kapasitesi, RAM ve saklama kapasitesi olmak üzere iki kısımdan oluşmakta. Bunlar içinde RAM kapasitesi, telefonun hızını ve performansını doğrudan etkiliyor. Yakın döneme kadar 2 GB RAM orta segment akıllı telefonlar için yeterli görülürken, bugün artık 4 GB’ın altındaki telefonlar orta segment olarak değerlendirilmekte. RAM kapasitesi 2 GB’ın altındaki akıllı telefonlarda işlemcilerden beklenen verimi almak çok güç. Multimedya paylaşımlarına ilgi duyuyorsanız, RAM kapasitesi 4 GB ve üzeri telefonlar daha uygun olacaktır.
- RAM kapasitesi yüksek telefonlar daha kullanışlıdır.
Akıllı telefonlarda saklama kapasitesi ise daha çok 16 GB ile 64 GB arasında değişmekte. Telefondan oyun oynama gibi bir merakınız varsa, saklama kapasitesi yüksek telefonları tercih edebilirsiniz. Fakat, telefonunuzun hızını ve performansını etkilememesi için bu gibi dosyaları harici hafıza kartına kaydetmeyi de deneyebilirsiniz. iPhonelar‘dan farklı olarak Android telefonların depolama alanları SD kartlar sayesinde kolayca arttırılabilmekte.
Ekran Genişliği ve Çözünürlük
Akıllı telefonlar için en önemli tercih nedenlerinden biri de ekran genişliği ve çözünürlük değerleridir. Akıllı telefonların dokunmatik özelliğinden dolayı en fazla temas edilen kısmı ekranı olduğu için yüksek bir ekran çözünürlüğüne sahip akıllı telefonlar daha kullanışlıdır. Akıllı telefonları iletişimin yanı sıra fotoğraf çekmek, oyun oynamak ve çeşitli uygulamalardan yararlanmak için de kullanıyoruz. İhtiyaçlarınıza karşılık vermekten uzak bir ekran genişliği ve çözünürlüğe sahip ürünlerden beklediğiniz performansı alamazsınız.
Düşük çözünürlükteki bir ekranda görüntüler yeterince canlı ve tatmin edici olmayacaktır. Fakat multimedya paylaşımlarına ilgi duymuyorsanız, daha kompakt bir telefon sizin için uygun olabilir. Telefonunuzun ekranının uzun süre dayanıklı olması içinse gorilla glass malzemeden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
- İyi bir fotoğraf çekmek için kamera çözünürlüğü en az 8 MP olmalı.
Kamera Özellikleri
Akıllı telefonlarla konuşmanın dışında yaptığımız işlerin başında şüphesiz ki fotoğraf çekmek geliyor. Ve tabii, telefon üreticileri arasındaki rekabeti kızıştıran konuların başında da telefonların kamera özellikleri geliyor. Fotoğraf çekmeyi seviyor ve çektiğiniz fotoğrafları sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmaktan keyif alıyorsanız, telefonunuzun yüksek çözünürlüklü bir kameraya sahip olması gerek. Megapiksel olarak en az 8 MP çözünürlüğe sahip telefonlarla güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Video çekimleri içinse 10 MP ve üzerini tercih edebilirsiniz. Daha profesyonel çekimler içinse 32 MP ve üzerini tercih edebilirsiniz. Ve tabii, telefonunuzun kamerasının yanı sıra lens yapısı ve sensörü de kaliteli olmalı ve diyafram açıklığı geniş olmalı.
Şarj Süresi ve Pil Ömrü
Akıllı telefonları gün içinde pek çok işimizi halletmek için kullanıyoruz ve gün sonunda şarjın büyük kısmını tüketmiş oluyoruz. Akıllı telefonların şarj süresi ve pil ömrü, markadan markaya farklı olabilmekte. Pil ömrü yüksek telefonlar, mobil ortamlarda çok daha kullanışlıdır. Genel olarak 3000 mAh ve üzerinde pile sahip akıllı telefonların şarj süresinin daha kısa, pil ömrünün ise daha uzun olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim, bu ürünlerin pil ömrü 30 saati buluyor ve 20 dakikalık bir şarjla 8-10 saate kadar kullanım mümkün olabiliyor.
Dış Kasa ve Tasarım Detayları
Telefonunuzun teknik özellikleri ve içi kadar dışı da önemli. Akıllı telefonların en çok ekran yüzeyini kullansak da dış kasasının dayanıklı olması ve tasarım detaylarının güzel ve işlevsel olması da gerekir. Telefonun hafif ve şık görünmesi için dış kasada genellikle plastik materyaller tercih edilse de bunlar arasında kalite farkı olduğunu unutmamalısınız. Çok hafif ve şık görünen bir telefon çarpma veya düşmeye karşı yeterince dayanıklı değilse, bu gibi istenmeyen durumlarda ciddi bir külfet meydana getirebilir. Dolayısıyla, ne kadar şık görünürse görünsün aynı segmentteki telefonlar arasında tercih yaparken kalitesiz plastikten üretilen akıllı telefonları tercih etmemenizde yarar var. Telefonunuzun dış kasası ayrıca, su ve toz geçirmezlik özelliğine sahip olmalı.
- Telefonunuz ince, sağlam ve şık olmalı.
Tabletiniz Bu İndirimi Çok Tutacak!
Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘da devam etmekte olan Snapper Ürünlerinde Fırsat! kampanyamızı hatırlatmak istiyoruz. Kampanyamız kapsamında Snapper tablet tutucu standları % 10’luk indirim fırsatıyla sipariş verebilirsiniz. Sitemizde devam etmekte olan tüm kampanyaları buradan inceleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
mehmet
Bu blogtaki yazılar gerçekten çok faydalı.
Dilara Sönmez
Teşekkürler