Ofix Blog‘da başarı hikayeleri köşemizde bu hafta, bizden bir hikayeyle huzurlarınızdayız. İki buçuk yıldır üzerinde çalıştığımız Ofix 3.0 projemizi tamamladık ve yeni sitemizi 24 Ekim itibariyle kullanıcılarımızın hizmetine açtık. Proje kapsamında arayüzümüzü tümüyle yenilediğimiz gibi, kullanıcılarımız için yepyeni bir alışveriş deneyimi geliştirdik. Ofix 3.0‘ın ortaya çıkışı, gelişim süreci ve e-ticaret alanına ne gibi yenilikler getirdiğini Ofix.com CTO’su Alper Tunç ile konuştuk.
Merhaba Alper bey, öncelikle bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Ofix 3.0 projesi nasıl doğdu?
Merhabalar, Ofix 3.0 projesinin adı, Ofix‘in üçüncü nesil altyapısı olmasından geliyor. Ofix ilk kurulduğunda bu kadar büyüyeceği öngörülmediği için, içeride bir yazılım ekibi kurmak yerine dışarıda bir yazılım firmasından hizmet alınmaktaydı. 2012 yılının Eylül ayında Ofix 1.0 versiyonuyla hizmete başlayan Ofix.com, uzunca bir süre bu altyapı üzerinden faaliyet gösterdi. Şirketimiz büyüdükçe ve müşteri talepleri arttıkça, Ofix‘in yazılım ihtiyaçları da arttı. Bunun üzerine, yazılım geliştirmenin şirket bünyesine alınmasına karar verildi. Bu amaçla kurulan yazılım departmanı, Ofix 2.0 projesine başladı ve yeni arayüzümüzü 2015 yılının Haziran ayında kullanıma açtık.
Operasyonumuzun merkezinde yer alan, müşterilerimizin Ofix‘e dair deneyimlerini doğrudan etkileyen, müşterilerimizden gelen talepleri çok hızlı bir şekilde hayata geçirebilmemizi sağlayan kendi yazılım altyapımız, sunduğumuz hizmeti sektördeki diğer oyunculardan farklılaştırarak Ofix‘i büyütmemizi sağladı. Ofix‘i daha da büyütmemizi sağlayacak yeni bir altyapı projesi olan Ofix 3.0 için çalışmalarımıza 2016 yılının Mart ayında başladık. İki buçuk yıl süren çalışmalarımızın ardından, Ofix 3.0‘ı 24 Ekim itibariyle kullanıcılarımızın hizmetine sunduk.
“Tüm süreçleri en ince ayrıntısına kadar önce kağıda döktük.”
Ofix 3.0 projesinin gelişim sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?
Ofix 3.0 proje süreci, Ofix operasyonlarının analiziyle başladı. Her departmanla ayrı ayrı gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, müşterilerimizin web sitemize ulaşmalarından siparişlerini tamamlamalarına, ürünlerinin sevkiyatından iade ve arıza taleplerinin karşılanmasına kadar tüm süreçleri en ince ayrıntısına kadar önce kağıda döktük. Metin halinde olan süreçler, yazılım ekibimizin front-end geliştirme uzmanlarının çalışmalarıyla web sayfası haline getirildi. Ortaya çıkan sayfalar, bu sayfaları kullanacak operasyonel birimlerin desteğiyle optimize edildi ve back-end geliştirme uzmanlarımız tarafından kodlandı.
Tüm bu çalışmalarımız sırasında, Ofix 3.0 projemizden beklentilerimizi en iyi bulut teknolojileri ile karşılayabileceğimiz sonucuna vardık. Ofix’in ilk versiyonundan itibaren Microsoft teknolojileriyle geliştirilmiş olması nedeniyle altyapı tarafında tercihimiz, son dönemde popülerliği giderek artan Microsoft’un bulut platformu Azure’dan yana oldu. Türkiye’de e-ticaret alanında çok az sayıda şirketin kullandığı Azure üzerinde proje geliştirmelerimiz devam etti.
- Ofix 3.0 projesi, bu taslakla başladı.
Ofix’in yeni altyapısından beklentileriniz nelerdi?
Yeni altyapıdan beklentilerimizin başında, ölçeklenebilir olması yani Ofix büyüdükçe artan yükü rahatlıkla taşıyabilmesi geliyordu. Ayrıca kesintisiz çalışması yani altyapıyı oluşturan bileşenlerin arızalara karşı yedekli olması ve sürdürülebilir olması yani değişen ihtiyaçlara göre altyapıda yapılacak geliştirmelerin kolayca eklenebileceği modülerlik ve esneklikte olmasına öncelik verdik.
Peki, Ofix 3.0’ı diğer projelerden ayıran en önemli özellikler nelerdir?
Ofix 3.0 müşterilerimiz için sadece bir tasarım değişikliği gibi gözükse de bizim için çok radikal bir altyapı değişikliği anlamına geliyor. Tek tek tüm fonksiyonları burada belirtmem mümkün değil, ancak müşteriler ve Ofix tarafında en önemli noktaları kısaca şu şekilde belirteyim. Kurumsal müşterilerimize hizmet verdiğimiz kurumsal.ofix.com sitemizi kapattık, tüm müşterilerimize www.ofix.com adresi üzerinden hizmet vermeye başladık. Yeni arayüzümüzü tamamen mobil uyumlu olarak kodladık. Artık mobil cihazlardan da daha iyi bir alışveriş deneyimi sunuyoruz. Arama motorumuzu ihtiyaçlara en iyi şekilde karşılık verecek şekilde yazdık.
Ofix tarafında yaptığımız en önemli yeniliklerden biri, tüm yönetim ekranlarını tek bir arayüzde toplamak ve operasyonu tek noktadan hızlı ve kolay bir şekilde yönetmek oldu. Önceki versiyonlarda koda gömülü olarak çalışan ve güncellemesi sadece yazılım ekibi tarafından yapılabilen statik birçok özelliği yeni versiyonda yönetim ekranları üzerinden yetkili kullanıcılar tarafından güncellenebilir hale getirdik. Kampanya modülümüzü veritabanımızdaki tüm parametrelerle entegre edilebilir hale getirdik. Web sunucusundan veritabanına tüm altyapımızı yedekli hale getirdik.
“Geleceğin e-ticaret altyapısını geliştiriyoruz!”
Ofix’in altyapı geliştirme süreçleri devam edecek mi? Önümüzdeki süreçte başka ne gibi yeniliklerle karşılaşacağız?
Elbette devam edecek. Yeniliklere açık bir şirket olduğumuz için, başından beri müşterilerimize daha iyi bir alışveriş deneyimi sunmak için çalışmaya devam ediyoruz. 24 Ekim’de hizmete başlayan Ofix 3.0 versiyonumuz, bizim için LEGO oynayanların çok iyi bildiği yeşil taban oldu. Artık üzerine renkli bloklar ekleyerek büyük işler yapabileceğimiz bir tabanımız var. Yakın bir tarihte, Ofix 3.1 projemizi de tamamlayarak tüm lojistik yönetimimizi kendi yazılımımız üzerine alacağız. Önümüzdeki fırsatların çokluğunu ve yazılım ekibimizin rüşdünü ispat etmiş yetkinliğiyle yapabileceklerini düşündükçe heyecanımız artıyor. Geleceğin e-ticaret altyapısını geliştiriyoruz!
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ofix 3.0 projesi, uzun ve zorlu geçen bir sürecin sonunda hayata geçti. Bu sürecin özellikle de son 5 ayında tüm yazılım ekibimiz çok özverili bir şekilde çalıştı. Birbirimize kenetlenerek enerjimizi ve takım ruhumuzu hiç kaybetmeden yaptığımız çalışmaların olumlu dönüşlerini almak hepimizi çok mutlu ediyor. Bu vesileyle tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ofix 3.0, tüm kullanıcılarımız ve Ofix ailesi için hayırlı olsun.
Bu keyifli söyleşi için çok teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim. Sevgiyle…
- Ofix.com CEO’su Gürkan Uğraş, CTO’su Alper Tunç ve Yazılım Ekibi