Ülkemizde en sevilen kuruyemişlerden biri olan Antep fıstığı, tarih boyunca hem baklava ve benzeri birçok tatlıda, hem de öksürük şurubu gibi medikal amaçlarla sıkça kullanıldı. Antep fıstığı yararları ve lezzeti bakımından diğer kuruyemişler arasında ayrı bir önem kazandı. Sindirim sisteminden kalbe, şeker metabolizmasından cilt sağlığına kadar birçok alanda koruyucu ve takviye edici bir besin olması Antep fıstığına ilgiyi arttırdı. Antep fıstığının zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriği nedeniyle faydaları öteden beri merak edilmekte. “Antep fıstığının faydaları nelerdir?” sorusu internette arama motorları üzerinden sıkça cevap aranan sorulardan biri durumunda. Özellikle Antep fıstığının bileşimi, kan şekerine etkileri, kansere karşı koruma sağlayıp sağlamadığı bu bağlamda en merak edilen konular arasında yer almakta. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, Antep fıstığının faydaları konusunu ele alacağız. Protein düzeyi yüksek, kalorisi düşük, faydaları pek çok olan bu lezzetli besin hakkında ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
- Antep fıstığı nedir?
- Antep fıstığının bileşiminde hangi maddeler vardır?
- Antep fıstığının faydaları nelerdir?
- Kolesterolü düşürür.
- Kan şekerini dengeler.
- Kansere karşı korur.
- Kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Sindirime yardımcı olur.
- Cildin canlı ve parlak görünmesini sağlar.
- Editörün Tavsiyesi: Tadım Antep Fıstığı Kavrulmuş 122 g
Antep fıstığı nedir?
Önce biraz Antep fıstığından bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse Antep fıstığı, anacardiaceae denilen sakızağacıgiller familyasından kabuklu bir meyvedir. Aynı zamanda da bu meyvenin ağacının adıdır. Bazı bölgelerde bu meyvenin ismi Şam fıstığı olarak bilinse de Antep fıstığı ismi daha yaygındır. Bunun temel nedeni, ilk fıstık işletmelerinin Gaziantep’te kurulmuş olmasıdır. Türkiye’ye dağıtımı da Gaziantep’ten yapıldığı için bu meyvenin adı daha çok Antep fıstığı olarak bilinmekte. Fıstıklarını yani meyvelerini sonbaharda veren bu bitki, ekonomik değeri yüksek bir bitkidir. Nitekim Antep fıstığı, ülkemizde bolca tüketilen bir meyvedir. Daha çok kuruyemiş şeklinde tüketilen bu meyve ayrıca öksürük şurubu, cilt maskesi ve başka şekillerde de tüketilmekte. Antep fıstığının ince kabukları açıldıktan sonra yenilebilen bir meyve olması yaş tüketim şeklini kolaylaştırır. Yaş Antep fıstığı faydaları kavrulmuş Antep fıstığına oranla daha fazladır. Çünkü kavurma sırasında Antep fıstığının antioksidan içeriği azalır. Ancak uzun süre taze kalması için kavurma işlemini uygulamak gerekir.
- Antep fıstığının en lezzetli türleri Anadolu ve yakın çevresinde yetişmekte.
Antep fıstığının anavatanı olarak kaynaklarda Yakın Doğu ve Orta Asya işaret edilmekte. Yakın Doğu’da özellikle Anadolu, Suriye, İran ve Kafkasya’da Antep fıstığının besin değeri yüksek türleri yetişmekte. Ülkemizde Antep fıstığının yüzde 40’ı Şanlıurfa’da, yüzde 33’ü Gaziantep’te, geri kalan kısmı çevre illerde yetiştiriliyor. Ülkemizde yetişen Antep fıstığının faydaları ve lezzeti bakımından diğerlerinden daha ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim birkaç adet yerli Antep fıstığıyla günlük bakır ihtiyacımızın yüzde 40’ını, fosfor ihtiyacımızın yüzde 20’sini karşılayabiliriz. Özellikle fosfor söz konusu olduğunda yerli Antep fıstığı başka pek çok besinden daha faydalı bir besindir. Bununla birlikte, Antep fıstığının yağlı bir meyve olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle fazla tüketim durumunda karaciğer yağlanması ve kilo artışı gibi sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Bu gibi konularda tüketicilerin ölçülü hareket etmelerinde büyük yarar var. Özellikle tatlılara kattığı lezzetten dolayı yerli Antep fıstığına yönelik ilgi ve talep iç ve dış pazarlarda oldukça yüksek.
- Günde birkaç adet Antep fıstığı yiyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Antep fıstığının bileşiminde hangi maddeler vardır?
100 gram Antep fıstığında yaklaşık 52 gram yağ, 21 gram protein, 16 gram karbonhidrat, 1 gram potasyum bulunmakta. Ayrıca 500 mg fosfor, 150 mg magnezyum, 130 mg kalsiyum, 7 mg demir ve C vitamini, 5 mg E vitamini vardır. Dolayısıyla Antep fıstığı, oldukça yağlı bir meyvedir ve fazla tüketimi zararlıdır. Nitekim günde 10-12 adet Antep fıstığı, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm yağı karşılar. Antep fıstığı eğer tatlılarla birlikte tüketilecekse, tüketim miktarına daha fazla özen göstermek gerekir. Çünkü bileşimindeki vitamin ve mineraller sayesinde kan şekerini dengeleyen Antep fıstığı, fazla tüketim durumunda şeker metabolizmasına zarar verir. Bu nedenle Antep fıstığının faydası diyabet gibi hastalıklarda dikkat gerektiren bir konudur. Diyabet hastaları Antep fıstığı tüketebilir mi diye merak ediyorsanız, evet tüketebilirler. Ancak günde 5-6 adetten fazla tüketmemeleri gerekir. Kalp hastaları için de aynı durum geçerlidir. Kalp ve damarların ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller için Antep fıstığı tüketimini abartmamak gerekir.
- Günlük Antep fıstığı tüketim miktarınız 5-6 adedi geçmemeli.
Antep fıstığının faydaları nelerdir?
Antep fıstığı hakkında kısaca paylaştığımız bu bilgilerin ardından yazımızın bu kısmında, Antep fıstığının faydaları hakkında bazı noktalara kısaca temas edeceğiz. Fakat şunu özellikle belirtmek istiyoruz. Burada paylaşacağımız bilgiler yalnızca genel sağlık bilgileri açısından faydalı bilgilerdir. Herhangi bir hastalığın tedavisi için öneri niteliğinde değildir. Nitekim kuruyemişler bir ilaç olmadığı gibi, herhangi bir hastalığı yalnızca kuruyemişlerle tedavi etmek de mümkün değildir. Aşağıda bahsedeceğimiz hastalıklardan herhangi birine sahipseniz, Antep fıstığının faydalarından etkin bir şekilde yararlanmak için hekiminize danışmalısınız. Bu konuda özellikle diyabet ve kalp hastalarının dikkatli olmaları gerekir. Çünkü fazla tüketim durumunda Antep fıstığının zararlarından en çok onlar etkilenir. Ayrıca Antep fıstığı cilde faydaları bakımından da ilgi ve merak konusudur. Bununla birlikte herhangi bir cilt hastalığını sırf Antep fıstığıyla tedavi etmek imkansızdır. Antep fıstığının cilt sorunlarına ve saça etkileri ancak ikincil planda faydalıdır. Bu gibi durumlarda en doğru bilgileri ve çözümleri dermatologunuzdan alabilirsiniz.
- Antep fıstığı zengin bir fosfor kaynağı olsa da fazla tüketimi karaciğer yağlanmasına neden olur.
Kolesterolü düşürür.
Antep fıstığının faydaları listemizin ilk sırasında, kolesterolü düşürme etkisi var. Antep fıstığında kolesterol olmadığı gibi, bileşimindeki faydalı yağlar kandaki kötü kolesterol (LDL) seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Bu nedenle Antep fıstığı iyi bir kolesterol düşürücüdür. Fakat kolesterol ilacı kullanıyorsanız, Antep fıstığı tüketmeden önce hekiminize danışmanızda yarar var. Normal şartlar altında Antep fıstığı, koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Antep fıstığında bulunan antioksidanlar ve fitosteroller de kalbin düzgün şekilde çalışmasına katkı sağlar. Kan akışının düzene girmesine yardımcı olur. Antep fıstığının faydaları, doymamış yağ asitleri ve amino asitler bakımından da önemlidir. Örneğin arjinin amino asidi, arterlerin sertleşmesini ve pıhtı oluşumunu önler. Antep fıstığındaki faydalı maddeler sayesinde kalp damar hastalıklarına ve ritim bozukluklarına karşı kalbinizi koruyabilirsiniz. Nitekim Antep fıstığıyla ilgili yapılan araştırmalara göre Antep fıstığının damar tıkanıklığını önleyici etkisi, omega-3 bakımından zengin ceviz ile yakın düzeydedir. Antep fıstığı ayrıca, iyi huylu kolesterolü yükselterek birçok hormonun etkinliğini arttırır.
- Düzenli olarak Antep fıstığı tüketerek vücudunuzda kan akışının düzene girmesini sağlayabilirsiniz.
Kan şekerini dengeler.
Antep fıstığının faydaları listemizin ikinci sırasında, kan şekerini dengeleme etkisi var. Antep fıstığının bileşimindeki yağ asitlerinin büyük bir bölümünü monoenoik yağ asitleri oluşturmakta. Bu asitler sayesinde ince bağırsakta glikoz emilimini azaltan Antep fıstığı kan şekerini dengeler. Aynı zamanda da yükselmesini önler. Glisemik indeks bakımından buğdaydan daha düşük bir değere sahip Antep fıstığı, pankreas üzerinde de olumlu etkiler gösterir. Nitekim pankreas fonksiyonlarının etkin şekilde çalışmasına katkı sağlar. Antep fıstığının faydaları kan şekerinin doğal yollarla düşmesine yardımcı olur. Üstelik kan şekerini düşürürken açlık hissi yaratmaz. Bu nedenle Antep fıstığı, insülin direnci ve diyabet gibi şeker metabolizmasıyla ilgili birçok hastalık için önleyici etkilere sahiptir. Bununla birlikte, insülin tedavisi görüyorsanız kan şekerinizi düşürmek için Antep fıstığı tüketmeniz durumunda bazı sağlık riskleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda en doğru bilgileri hekiminizden alabilirsiniz. Antep fıstığının kan şekeri üzerindeki en önemli faydası, kan şekerini doğal yollarla dengelemesi ve açlık hissi yaratmamasıdır.
- Kan şekerinizin dengede kalması için Antep fıstığından yararlanabilirsiniz.
Kansere karşı korur.
Antep fıstığının faydaları listemizin üçüncü sırasında, kansere karşı koruma etkisi var. Antep fıstığının bu etkisi, bileşimindeki antioksidanlardan ve resveratrol maddesinden kaynaklanmakta. Antioksidanların en önemli özelliği, vücutta dolaşan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek kanser oluşumunu önlemesidir. Antep fıstığındaki antioksidanlar içinde özellikle lutein ve tokoferol en önemlileridir. Resveratrol maddesi ise antioksidan olmamakla birlikte tıpkı antioksidan gibi faaliyet gösterir. Özellikle ultraviyole ışınları nedeniyle hasar gören cilt hücreleri üzerinde faydalı etkilerde bulunur. Cilt hücrelerinin yanı sıra diğer pek çok hücre çeşidinin onarımında da etkin bir rol üstlenir. Bu nedenle Antep fıstığının faydaları kanser çeşitlerini önlemede yüksektir. Ayrıca B6 vitamini bakımından da Antep fıstığı iyi bir kaynaktır. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan hemoglobin oluşumunu destekler. Aynı zamanda da vücudumuzun doğal savunma mekanizmalarını güçlendirir. Günlük düzenli olarak Antep fıstığı tüketerek vücudunuzu kansere karşı koruyabilirsiniz. Kansere yakalanmışsanız kanser hücrelerinin çoğalmasını da yavaşlatabilirsiniz.
- Antep fıstığı tüketerek kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Kilo vermeyi kolaylaştırır.
Antep fıstığının faydaları listemizin dördüncü sırasında, kilo vermeyi kolaylaştırma etkisi var. Bileşimindeki doymamış yağlar şeker emilimini azaltıp kan şekerini dengelediği için gıda tüketimini sınırlandırır. Antep fıstığının lif bakımından zengin olması da bu bağlamda önemli bir özelliğidir. Bileşimindeki lifler bağırsakları çalıştırır, besinlerin emilimini arttırır, acıkmayı geciktirir. Çiğneme duygusunu tatmin etmesi de önemli bir diğer özelliğidir. Bu noktada en merak edilen soru ise şüphesiz ki “Antep fıstığı zayıflatır mı?” sorusudur. Cevap olarak herhangi bir kuruyemişin tek başına zayıflattığını söylememiz mümkün değildir. Ancak Antep fıstığının faydaları içinde kilo vermeyi kolaylaştırma etkisi güçlüdür. Aynı zamanda da yağ yakıcı bir etki göstermesi, Antep fıstığına ilgiyi özellikle diyet dönemlerinde arttırır. Şu şartla ki, tüketim miktarı günlük 5-6 adedin üzerine çıkmamalı. Antep fıstığının kilo vermeyi kolaylaştırma etkisinden daha iyi yararlanmak için, yemekten önce birkaç adet tüketebilirsiniz. Bu miktarın üzerindeki tüketim şekilleri kilo vermeye değil, kilo almaya yol açar.
- İştahınızı kesmek için yemekten önce birkaç adet Antep fıstığı tüketebilirsiniz.
Sindirime yardımcı olur.
Antep fıstığının faydaları listemizin beşinci sırasında, sindirime yardımcı olma etkisi var. Antep fıstığının bu özelliği, bileşimindeki potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demirden kaynaklanır. Dolayısıyla yemeği fazla kaçırmanız durumunda birkaç adet Antep fıstığı tüketerek sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz. Antep fıstığının faydaları midenin yanı sıra bağırsaklar üzerinde de rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu bağlamda internet kullanıcıları arama motorları üzerinden “Antep fıstığı bağırsaklara iyi gelir mi?” sorusuna cevap bulmaya çalışır. Antep fıstığı gerçekten de bağırsaklar üzerinde rahatlatıcı etki gösterir. Daha etkin sonuçlar almak için dilerseniz Antep fıstığı yağı da kullanabilirsiniz. Bu konuya ilişkin olarak “Antep fıstığı yağı içilir mi?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Cevap olarak evet içebilirsiniz, diyebiliriz. Ancak bu yağın ülkemizdeki tüketim şekli genellikle sos şeklindedir. Antep fıstığı yağını salata çeşitleri üzerinde sos olarak kullanarak mide ve bağırsaklarınızı rahatlatabilirsiniz. Antep fıstığında ayrıca birçok tahıl ürününden daha fazla miktarda posa vardır. Bu özelliği sayesinde bağırsak tembelliğini önleyici etki gösterir.
- Mide ve bağırsak sorunlarınızı azaltmak için Antep fıstığının faydalarından yararlanabilirsiniz.
Cildin canlı ve parlak görünmesini sağlar.
Antep fıstığının faydaları listemizin altıncı sırasında, cildin canlı ve parlak görünmesini sağlama etkisi var. Antep fıstığındaki faydalı mineral ve vitaminler, cilt hücrelerinin metabolik faaliyetlerine destek olur. Böylelikle cilde canlı ve parlak bir görünüm kazandırır. Antep fıstığındaki E vitamini, serbest radikalleri ciltten uzaklaştırarak yaşlanmayı geciktirir. Antep fıstığı ayrıca, cildin nem dengesini sağlamasına da yardımcı olur. Cildi besleyerek ölü hücrelerin temizlenmesine katkı sağlar. Antep fıstığı saça faydaları bakımından da merak konusudur. Saçlarınızın canlı ve parlak görünmesi için Antep fıstığından yararlanabilirsiniz. Kuru saçlar için Antep fıstığı yağı içeren saç maskeleri çok faydalıdır. Antep fıstığı yağı saça faydaları bakımından Antep fıstığına oranla daha etkilidir. Özellikle saç dökülmesini önlemek için Antep fıstığı yağı iyi bir seçimdir. Zengin E vitamini içeriği sayesinde Antep fıstığı yağı saç hücrelerini besler, saçların sağlıklı uzamasını sağlar. Yeni saç hücresi oluşumunu da destekler. Saç uçlarını onarır. Saç tellerinin esnekliğini arttırır.
- Antep fıstığı tüketerek cildinize ve saçlarınıza canlı ve parlak bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Editörün Tavsiyesi: Tadım Antep Fıstığı Kavrulmuş 122 g
Antep fıstığının faydaları hakkında önemli bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, Tadım Antep fıstığı kavrulmuş 122 g ürünümüzü kısaca tanıtmak istiyoruz. Ofiste veya evde çalışırken kan şekerimiz zaman zaman düşebiliyor. Özellikle öğün aralarında kan şekerimizi dengelememiz, çalışmalarımızın başarısını önemli ölçüde etkiler. Çünkü nasıl bir iş yaparsak yapalım, kan şekerimiz düştüğünde işimizle ilgili iyi bir performans sergilememiz zorlaşır. Bu gibi durumlarda birkaç adet Antep fıstığı tüketmek faydalı sonuçlar doğurabilir. Bu konuda Tadım Antep fıstığı kavrulmuş 122 g ürünümüz iyi bir seçim olabilir. Paket ağırlığı 122 gram olan bu ürünlerin 100 gramında 42.2 gram doymamış yağ, 21.6 gram karbonhidrat, 20.1 gram protein, 10.9 gram diyet lif, 6.1 gram doymuş yağ var. Enerji miktarı ise 568 kcal. Bu ürünleri online ofis marketiniz Ofix.com üzerinden sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de burayı tıklayabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…