Ofis Dostu Ataşlar

Kağıtları birbirine tutturmak için kullanılan ataşlar, eğitim ve iş hayatımızın vazgeçilmezleri arasında. Kağıdın icadından yüzlerce yıl sonra icat edilen bu basit araçlar, çeşitli belge ve evraklarımızın kenarlarının kırışmasını önlüyor, kaybolmalarını engelliyor. Ofis dostu ürünler arasında yer alan ataşlar hem fiyatları, hem de sağladığı pratik çözümler nedeniyle ofislerde büyük ilgi görüyor. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, ataşlar hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

“Ataç” mı “ataş” mı?

Önce kafa karıştıran bir konuya kısaca temas edelim efendim. “Tutturgaç” olarak da bilinen ataş sözcüğü, dilimize Fransızca attache sözcüğünden geçti. Bu sözcükteki “ch” harfleri Fransızca okunuşunda “ş”, İngilizce okunuşunda “ç” sesini veriyor. Bu nedenle, ataç sözcüğünü kullananlar aslında İngilizce okunuşunu esas almış oluyor. Fakat, sözcüğün kaynağı Fransızca olduğu için Türk Dil Kurumu ataş sözcüğünü esas almakta. Dolayısıyla, bu sözcüğü “ataç” yerine “ataş” diye okuyup yazmak daha doğrudur.

Ataşlar niçin önemlidir?

İç içe geçen ve halka oluşturan basit tasarımları nedeniyle son derece işlevsel olan ataşlar, çeşitli kağıtları bir araya getirmek ve yüzeylerde kırışmayı önlemek için en sık kullandığımız ürünlerden biri. Nitekim ataşlar, kağıtları kolayca bir araya getirmemizi ve düzenli bir şekilde saklamamızı sağlıyor. Öğrenciler ve ofis çalışanları için en önemli kırtasiye ürünleri arasında yer alan ataşlar, ofiste çeşitli belge ve evraklarımızın kaybolmasını önlüyor. Bizi gereksiz emek ve zaman kaybından kurtarıyor.

Teknolojik ürünler her ne kadar hayatımızda daha fazla yer almaya başlasa da zaman zaman çıktı almamız gerekebiliyor. Kağıtları birleştirmek için kullanabileceğimiz zımbalar, kağıtlarda delik oluşmasına yol açmakta. Oysa ataşlar, kağıtlara hiçbir zarar vermeksizin bir araya gelmelerini sağlıyor. Kağıtları bir araya getirdikten sonra bir şeyler eklemek veya çıkartmak için de yine ataşlar çok daha pratik bir kullanım imkanı sunuyor.

Bu bakımdan, ofis masamız veya çekmecemizde birkaç tane ataş bulundurmamızda büyük fayda var. İhtiyaç duyduğumuzda kullanmak için hazır bulunduracağımız ataşlar, bize zaman kazandıracak ve iş tempomuz içinde bir yavaşlama ortaya çıkmasını engelleyecektir. Ataşlar ayrıca, birbirinden güzel renkleriyle ofis masamızda ve belgelerin üzerinde çok hoş görüntüler oluşturuyor, farklı bilgi kategorileri yaratmaya olanak sağlıyor.

Ataşlar hayatımıza nasıl girdi?

Ataşın icadı, 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşti efendim. Bu döneme kadar kağıtları bir arada tutturmak için daha çok iğne kullanılıyordu. Günümüzdeki ataşlara benzeyen ilk bükülmüş çelik tel klipsi, 1867 yılında Samuel B. Fay tarafından patentlendirildi. Gerçi bu klipsler kağıtları birleştirmek için de kullanılabilir olsa da Fay bunları kumaş yüzeylerde kullanılması için tasarlamış ve patentini buna göre almıştı. Dahası, bu ürünlerin satışından önemli bir ticari başarı elde edilemedi. Fakat bu ürünler, kağıtları birleştirmek için iğne dışında farklı alternatiflere ilham kaynağı oldu.

Ataşın icadına giden süreçte bir diğer önemli gelişme 1877 yılında yaşandı. Erlman J. Wright tarafından patenti alınan kağıt kordonu, gazeteleri sabitlemek için kullanılmaya başlandı. Çelik tel klipslerden sonra büyük ilgi uyandırmayı başaran kağıt kordonlar, gazete kağıdı gibi ince kağıtları bir araya getirmek için uygun özellikteydi. Fakat, daha kalın kağıtları bir araya getirmede yeterli değildi. Üstelik, kağıtlar delinmeden bunları kullanabilmek de mümkün değildi.

Bugün bildiğimiz şekliyle ataşı icat eden kişi William D. Middlebrook oldu. 9 Kasım 1899 tarihinde Middlebrook tarafından patenti alınan bu icat, hem son derece basit, hem de işlevseldi. İcadın ticari başarısının büyük olacağını düşünen Cushman & Denison şirketi, Middlebrook‘un patentini satın aldı. GEM markalı ilk ataşlar aynı tarihte piyasaya sunuldu ve beklenildiği gibi de oldu. Ürünlerin piyasaya çıkmasının üzerinden henüz 1 yıl bile geçmeden, ofislerde kağıtları tutturmak için kullanılan iğnelerin yerini bu ataşlar aldı.

1900’lerin başlarında GEM ataşları, ofislerde yaygın bir kullanım olanağı buldu. Hal böyle olunca, kısa sürede taklitleri üretilmeye başlandı ve ataşlarda farklı tasarımlar da denendi. 1930’lu yıllarda ataş üretiminde makineleşme arttı ve çeliğin yanı sıra farklı metaller ile plastik gibi farklı materyaller de kullanılmaya başlandı.

Ofis dostu ataşlar Ofix.com’da!

Online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ataşlar, ofislerin en sık sipariş verdiği ürünler arasında. Peki ofisler, en çok hangi ataşları sipariş veriyor dersiniz? Yazımızın bu kısmında, ofislerin en sık sipariş verdiği ataşlar içinde ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız.

Delta 179 Ataş No: 4

Listemizin ilk sırasında, Delta 179 ataş No: 4 var. Bir Türk markası olan Delta, 50 yıldan uzun bir süredir ofis ve kırtasiye ürünlerinde öncü markalardan biri olmayı sürdürüyor. Ürünleri yerli pazarların yanı sıra yurt dışı pazarlarda da büyük ilgi gören Delta‘nın ürün yelpazesi her geçen gün artıyor. Delta‘nın en çok satan ürünlerinden biri olan 4 numaralı ataşları, 33 mm boyutunda. Krom kaplama bu ürünlerin paket içi miktarı 100 adet.

Delta 175 Ataş No: 3

Listemizin ikinci sırasında, Delta 175 ataş No: 3 var. Krom kaplama ve 30 mm boyutunda olan bu ürünlerin paket içi miktarı 100 adet.

Delta 171 Ataş No: 2

Listemizin üçüncü sırasında, Delta 171 ataş No: 2 var. Krom kaplama ve 25 mm boyutunda olan bu ürünlerin de paket içi miktarı 100 adet.

Ofix.com‘da satışı devam eden tüm ataşları buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir