Bademin faydalarını biliyor musunuz?

Kış aylarında düşen vücut direncimiz, enfeksiyonların hızlı bir şekilde yayılmasına yol açıp hem günlük hayatımızı, hem de iş hayatımızı olumsuz etkilemekte. Günlük olarak almamız gereken protein, vitamin ve mineralleri yeterince alamadığımızda, yaşam kalitemiz ve iş performansımız düşebiliyor. Oysa kuruyemişler, bu gibi eksiklikleri gidermemiz için büyük fırsatlar sunuyor. Ofiste çalışırken tüketebileceğimiz fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerle hem genel sağlık durumumuzu koruyabilir, hem de yaşam kalitemizi ve iş performansımızı yükseltebiliriz. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, bademin faydaları hakkında bazı noktalara kısa temas edeceğiz.

Badem nedir?

Önce biraz bademden bahsedelim efendim. Kısaca ifade etmek gerekirse badem, gülgiller familyasının prunoideae alt familyasından bir ağaç türüdür. Anayurdu Anadolu olan bu ağacın meyveleri ve çekirdeğine de badem denilmekte. Akdeniz kıyılarında yetişen bu ağacın meyveleri için kimi zaman çağla sözcüğü kullanılsa da badem sözcüğü aslında hem ağacı, hem meyveyi, hem de çekirdeği kapsamakta. Çekirdekler olgunlaşmadan çağla şeklinde tüketilebileceği gibi, olgunlaştıktan sonra çağla kabukları açılarak da tüketilebilmekte. Aynı familyadaki erik veya kiraz gibi meyvelerin aksine çağla, etli bir dış çevreye sahip değil. Sert bir kabukla kaplı çağlanın içindeki çekirdek çiğ olarak olarak tüketilebileceği gibi, tercihe göre kavrularak da tüketilebilmekte.

Bademin genel olarak iki türü var. Bunlar içinde acı badem, badem yağı üretiminde kullanılmakta. Yemeklere farkı bir lezzet katan badem yağı, tüm cilt türleri için iyi bir nemlendirici olduğu gibi, sağlık için de birçok faydaya sahip. Tatlı badem ise çiğ veya kavrularak tüketilmekte. Bademden üretilen badem sütü ise lezzetli bir içecek olduğu gibi, inek sütüne iyi bir alternatiftir. Ülkemizde en sevilen kuruyemişlerden biri olan bademin besin değerini yükseltmek için dilerseniz az yağlı inek sütü veya ayranla birlikte de tüketebilirsiniz. Fakat tek seferde 8-10 adetten fazla tüketmemenizi tavsiye ederiz. Fazla badem tüketmek, kilo almaya ve bazı mide sorunlarına yol açabilir.

Bademin bileşiminde hangi maddeler vardır?

Bademin yüzde 54’ünü doymamış yağlar, yüzde 18’ini protein oluşturmakta. 30 gram bademde 6 grama yakın protein bulunmakta. Aynı miktar cevizde 4, fındıkta 3 gram protein bulunduğunu dikkate alırsak, bademin protein bakımından daha iyi bir kaynak olduğunu söyleyebiliriz. Bademde ayrıca A, B, C ve E vitaminleri, lif, folik asit ve kalsiyum, fosfor, demir, çinko, bakır, potasyum, magnanez ve magnezyum gibi mineraller bulunmakta. Bu mineraller içinde kalsiyum miktarı diğerlerinden daha fazla. 30 gram bademle, günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 10’unu karşılayabilirsiniz.

Bademin faydaları nelerdir?

Badem hakkında paylaştığımız bu bilgilerin ardından, bademin faydaları hakkında bazı noktalara kısaca temas edeceğiz. Fakat şu noktayı özellikle vurgulayalım. Burada paylaşacağımız bilgiler yalnızca genel sağlık bilgileri açısından faydalı bilgilerdir, herhangi bir hastalığın tedavisi için öneri niteliğinde değildir. Nitekim kuruyemişler bir ilaç olmadığı gibi, herhangi bir hastalığı yalnızca kuruyemişlerle tedavi etmek de mümkün değildir. Herhangi bir hastalığınız varsa, bademin faydalarından daha etkin bir şekilde yararlanmak için hekiminize danışmanızı öneririz.

Kalp sağlığına iyi gelir.

Kalp damar hastalıklarını önlemede kuruyemişler oldukça faydalı. Bunlar içinde özellikle de magnezyum, çinko ve potasyum bakımından zengin kuruyemişler, düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığı için daha etkili olmakta. Bademin faydaları içinde ilk sırada kalp sağlığına iyi gelmesi değerlendirilebilir. Düzenli olarak badem tüketiminin kalp krizi riskini azalttığı, kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü, tansiyonu dengelediği bilinmekte. Bademdeki doymamış yağlar, kan akışının düzene girmesine katkı sağlayarak kalp damar hastalıklarına ve ritim bozukluklarına iyi gelmekte.

Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.

Bademin bileşiminde bulunan B vitamini ve mineraller, beyin fonksiyonlarının güçlenmesine önemli bir katkı sağlamakta. Bademin faydaları listemizde ikinci sıraya koyduğumuz beyin fonksiyonlarını güçlendirici etkisinden yararlanmak için günde 5-6 tane badem tüketmek yeterli. Özellikle de çocuklarda beyin gelişiminde cevizden sonra en etkili kuruyemiş olan badem, öğrenme becerileri ve hafızanın gelişmesine yardımcı olmakta. Çocukların yanı sıra yetişkinler ve yaşlılarda da beyin fonksiyonlarını güçlendiren badem, düzenli olarak tüketildiğinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmakta.

Vücut direncini yükseltir.

Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında vücut direncimiz düşebilmekte. Bağışıklık sistemimizin iyi bir şekilde çalışabilmesi için vücudumuzun yeterli miktarda antikor üretmesi şart. Bademin faydaları listemizde üçüncü sıraya koyduğumuz vücut direncini yükseltme etkisi, içeriğindeki protein, vitamin ve minerallerden gelmekte. Protein bakımından zengin bir kuruyemiş olan badem, bileşimindeki E vitamininden dolayı antioksidan etkide bulunmakta ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte. Bu sayede ayrıca, vücudumuzda başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açan serbest radikallere karşı etkin bir koruma sağlamakta.

Cilt sağlığını korur.

Bademin faydaları listemizin dördüncü sırasında cilt sağlığına etkileri var. Bileşimindeki E vitamini ve folik asit sayesinde cilt hücrelerini koruyup yenileyen badem, düzenli olarak tüketildiğinde UV ışınları ve stres gibi nedenlerle zarar gören cildin eski halinde geri dönmesine yardımcı olmakta. İyi bir antioksidan kaynağı olan E vitamini sayesinde cildinizi daima genç tutabilir, yaşlanma etkilerini önleyebilirsiniz. Folik asit bakımından da zengin bir kuruyemiş olan badem, mevsim geçişlerinde ve kış aylarında ortaya çıkan saç dökülmelerini de azaltıcı etkiye sahip.

Kilo vermeyi kolaylaştırır.

Bademin bileşiminde bulunan doymamış yağlar, protein, vitamin ve mineraller, besinlerin emilimini hızlandırdığı için hem yemek tüketimini sınırlamakta, hem de kişiyi daha uzun süre tok tutmakta. Sert bir kuruyemiş olan bademin çiğnenmesi zor olduğu için, bu durum kişinin çiğneme duygusunu tatmin etmesini sağlamakta. Bademin faydaları listemizde beşinci sıraya koyduğumuz kilo vermeyi kolaylaştırma etkisinden yararlanmak için yemeklerden önce birkaç adet badem tüketebilirsiniz. Bu sayede hem yemek tüketiminizi azaltabilir, hem de daha fazla tokluk hissi alabilirsiniz. Ve üstelik, sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bununla birlikte, tek seferde 8-10 adetten fazla badem tüketmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Aksi durumda kilo veremeyeceğiniz gibi, kilo almanız da mümkündür.

Kabızlığı önler.

Kış aylarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yeterli miktarda su tüketmemek, bazı mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilmekte. Bademin faydaları listemizde altıncı sıraya koyduğumuz kabızlığı önleme etkisi, lif bakımından zengin bir kuruyemiş olmasından geliyor. Sindirim süreçlerini kolaylaştıran bademle sindirim organlarınızın düzenli şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ara öğünlerde tüketeceğiniz birkaç adet bademle su tüketiminizi arttırırsanız, kabızlıkla daha kolay mücadele edebilirsiniz.

Editörün Tavsiyesi: Tadım Kavrulmuş Badem İçi

Türkiye’de kuruyemiş pazarında lider markalardan biri olan Tadım, 40 yıldan uzun bir süredir ürün çeşitliliğini arttırarak tüketicilerin kuruyemiş ihtiyaçlarını karşılamakta. Kuruyemişlere kolay ve uygun fiyat avantajlarıyla ulaşmayı sağlayan Tadım‘ın ürünleri, ofislerin en sık sipariş verdiği ürünler arasında. Badem için Tadım kavrulmuş badem içi iyi bir seçim olabilir. Paket ağırlığı 180 gram olan bu ürünleri sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir