Koronavirüsle mücadelede bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz çok önemli. Zamanımızın çoğunu evde geçirmemiz gereken bu dönemde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bazı baharatlardan yararlanabiliriz. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
Biberiye
Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar listemizin ilk sırasında biberiye var. Yüksek miktarda C, D, E ve K vitaminleri ile demir, kalsiyum ve fosfor gibi faydalı mineraller barındıran biberiye, bağışıklık sistemi için en faydalı baharatların başında geliyor. Mevsim geçişlerinde vücut direncinizi arttırmak için biberiyeyi ister domates sosunuz içinde kullanabilir, isterseniz tahıllı ekmekle birlikte tüketebilirsiniz. Bağışıklık sistemi için çok faydalı olan biberiye, vücuttaki iltihapların ve hazımsızlık sorunlarının iyileşmesine de yardımcı oluyor.
- Biberiye, bağışıklık sistemi üzerinde güçlü etkilere sahiptir.
Tarçın
Listemizin ikinci sırasında tarçın var. Türk mutfağında özellikle sütlü tatlılarla birlikte tüketilen tarçın, bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili bir baharat. A, B kompleks, C ve D vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum ve kobalamin bakımından zengin bir baharat olan tarçın, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine destek olmakta. Kokusu ve lezzetiyle ülkemizde en sevilen baharatlardan biri olan tarçın, probiyotik özelliği sayesinde bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterilerin çoğalmasına katkı sağlıyor, vücudun antikor üretmesi için ihtiyaç duyduğu maddelerin emilimini arttırıyor. Tarçından daha etkin bir şekilde yararlanmak için yulaf ezmesi veya elmayla birlikte tüketebilirsiniz.
- Mevsim geçişlerinde tarçın tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Zerdeçal
Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar listemizin üçüncü sırasında zerdeçal var. Uzakdoğu ülkelerinde yüzlerce yıldır şifalı bitki olarak kullanılan zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi sindirim sistemine iyi geliyor, kalp sağlığını destekliyor. C ve E vitamini ile demir, bakır, potasyum ve lif bakımından zengin bir baharat olan zerdeçalı yemeklerinize veya salatalarınıza 1 çay kaşığı kadar ekleyerek tüketebilirsiniz. Zerdeçaldan daha etkin bir şekilde yararlanmak için 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı zerdeçal ve bal ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Zerdeçal hem bağışıklık sistemine, hem de kalp sağlığına iyi geliyor.
Zencefil
Listemizin dördüncü sırasında zencefil var. Geleneksel tıpta ve günümüz ilaç sanayisinde çok önemli bir yere sahip olan zencefilde bol miktarda A, B6, C ve D vitamini, uçucu yağlar ve fenol bileşikler, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, kobalamin, lif ve protein var. Bu bileşenlerden dolayı güçlü bir antioksidan olan zencefil, vücudumuzda oksitleri temizliyor, toksin atımına yardımcı oluyor. Sindirime yardımcı oluyor, hazmı güçlendiriyor, bağırsakların çalışmasını hızlandırıyor. Bağırsak floramız içindeki faydalı bakterileri güçlendirerek bağışıklık sistemi için gerekli minerallerin emilimini arttırıyor.
- Zencefil tüketerek vücudunuzdaki toksinlerden kurtulabilirsiniz.
Nane
Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar listemizin beşinci sırasında nane var. Ülkemizde çok sevilen ve birçok yemek ve salatada kullanılan nanede bol miktarda A ve C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, folik asit, lif ve protein var. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için naneyi ister kurutulmuş olarak, ister taze nane yaprakları şeklinde, isterseniz nane çayı olarak tüketebilirsiniz. Nane çayını yaş naneden yapabileceğiniz gibi, kurutulmuş naneden de yapabilirsiniz. Fakat, diğer bitki çaylarında olduğu gibi nane çayını da kaynatarak değil, demleyerek yapmanız gerektiğini hatırlatalım.
- Nane hem bağışıklığı güçlendiriyor, hem de sindirime iyi geliyor.
Kekik
Listemizin altıncı sırasında kekik var. A, C ve D vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, kobalamin ve demir bakımından zengin bir baharat olan kekik, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları için faydalı bir baharat. Hemen her yemeğe yakışan kekiği ülkemizde daha çok et yemeklerinde tüketiyoruz. Kekikten daha etkin bir şekilde yararlanmak için kekik yağı olarak tüketmeyi de deneyebilirsiniz. Aynı zamanda iyi bir antioksidan olan kekik, vücudun serbest radikallerle mücadelesine destek oluyor, sindirimi rahatlatıyor, kan şekerini düşürüyor.
- Kekik, üst solunum yolu enfeksiyonları için daha faydalıdır.
Fesleğen
Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar listemizin yedinci sırasında fesleğen var. Bağışıklık sistemini destekleyen estragol, linalol, cineol ve pinen gibi maddeler bakımından zengin bir baharat olan fesleğen, aynı zamanda iştah açıyor ve hazma yardımcı oluyor. Antibiyotik etkisi sayesinde zararlı bakteri ve enfeksiyonlardan vücudu koruyan fesleğen, enfeksiyonlar nedeniyle oluşan ateşi düşürmeye de katkı sağlıyor.
- Fesleğen tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Çamaşırcım Shop
Baharatların şifaları konusunda kendimin şifa gördüğüne inanıyorum. Eskiden yaz aylarına kadar yani havaların tam ısınmasına kadar kuru öksürük tarzında sorunlarım olurdu. Stres yada ani bir gerginlik olduğunda daha da şiddetlenirdi, düzenli olarak bir çay tabağına zeytinyağı, içine bir çay kaşığı tepeleme zerdeçal ve bir çay kaşağı tepeleme karabiber ile bu sorunu düzenli kullanımda yendim. Halen daha çok az var ama bu bile benim için mucize gibi bir şey…