Günümüzde en sık kullandığımız araçların başında gelen bilgisayarlarımız, zaman zaman bakım ve özel temizliğe ihtiyaç duyar. Bilgisayarımızın dış yüzeyini günlük olarak temizlesek de diğer bakım ve temizlik işlerini çoğu zaman ihmal ediyoruz. Oysa, bilgisayarların içinde biriken toz, çalışmalarımız sırasında bizi yavaşlattığı gibi, bilgisayarımızın ömrünü de kısaltıyor. Bahar aylarının gelişiyle birlikte bahar temizliği konusunda hevesler artmışken bilgisayarımızı da iyi bir bakım ve temizlikten geçirebiliriz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, bilgisayarda bahar temizliği yapmanızı kolaylaştıracak faydalı bilgiler paylaşacağız.
Klavye ve Mouseda Bahar Temizliği
Bilgisayarımızın klavyesi, gün içinde en fazla temas ettiğimiz ve bu nedenle en sık kirlenen yüzeylerden biridir. Dışarıdan ne kadar temiz görünürse görünsün, gün boyunca ellerimizde taşıdığımız mikroplar klavye üzerinde birikir ve gerekli temizliği sağlayamadığımızda enfeksiyonlara yol açabilir. Daha da ilginci, ofislerde temizlik davranışları hakkında yapılan araştırmalara göre bazı klavyeler tuvaletlerden bile daha yüksek oranda mikrop barındırmakta.
Klavye temizliğine başlamadan önce, bilgisayarınızla bağlantısını kesmeli, varsa pillerini çıkartmalısınız. Ters çevirip biraz sallayarak, içersinde biriken toz, sigara külü ve çeşitli yemek kırıntıların dökülmesini sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızın yanında sigara içiyor veya yemek yiyorsanız, klavye temizliğini daha sık gerçekleştirmelisiniz. İç yüzeyde daha etkin bir temizlik sağlamak için, sıkıştırılmış hava spreylerinden veya özel temizlik cihazlarından yararlanabilirsiniz. Pille çalışan ufak aspiratörler, bu konuda çok faydalı olacaktır. Bu kısımlar için ayrıca, özel birtakım jellerden de yararlanabilirsiniz.
İç kısımları temizledikten sonra, nemli bir mikrofiber bez yardımıyla klavyenizin dış yüzeyini iyice silmelisiniz. Aslına bakarsanız, tuşların üzerini ve çevrelerini tek tek temizlemekte yarar var. Bu biraz sıkıcı ve zahmetli görünse de tuş kenarlarında biriken zorlu kirler ancak bu şekilde çıkabilir. Kirden yapışmaya başlayan tuşlar, motivasyon ve iş verimliliğinizin yanı sıra sağlığınıza da zarar verebilir. Kalan nemi yüzeyden almak için, kuru bir mikrofiber bez kullanabilirsiniz.
Mouseunuzu temizlerken de yine, bilgisayarınızla bağlantısını kesmelisiniz. Eğer toplu mouse kullanıyorsanız, mouseunuzu ters çevirip topu tutan halkayı açmalı, topun ve iç yüzeyin tümüyle temizlenmesini sağlamalısınız. Bu kısımlarda biriken kirler, mouseunuzun sürekli tek bir yöne gitmesine yol açar. Daha sonra mouseunuzun içini açarak nemli bir mikrofiber bez yardımıyla iç yüzeyde biriken toz ve kirin yüzeyden ayrılmasını sağlamalı, kuru bir mikrofiber bezle kalan nemi almalısınız. Mouseunuzu kapattıktan sonra aynı işlemleri dış yüzey için de yapmalısınız.
Monitörde Bahar Temizliği
Monitör temizliği, bilgisayar temizliğinin en zor ve önemli kısımlarından biridir. Nitekim, bilgisayarda bahar temizliği sırasında kullanacağınız temizlik maddelerinin monitörün kaplamasına zarar vermemesi gerekir. Özellikle de alkollü sprey veya temizleyicileri ve ıslak mendilleri monitör yüzeyinde kesinlikle kullanmamalısınız. Monitörünüzü temizlemeden önce mutlaka kapatmalı ve soğumasını beklemelisiniz. Monitörünüz sıcakken yapacağınız temizlik işlemleri, monitörünüzü kaybetmenize yol açabilecek bazı risklere sahiptir.
Monitör temizliği yaparken, nemli mikrofiber bezden yararlanabilirsiniz. Ne kadar yumuşak bir dokuya sahip olursa olsun, temizlik kağıtlarının monitör kaplamasına zarar verme ihtimali hep vardır. Mikrofiber bezler, yüzeylerde çizik veya hasar oluşturmadığı için daha hızlı ve kolay çözümler sunar. Bezinizi nemlendirirken musluk suyu yerine saf su kullanmanızda yarar var. Musluk suyunun içerdiği tuz ve çeşitli mineraller, monitör yüzeyinde çizik ve hasara yol açabilmekte.
Monitör yüzeyinde küçük ve yuvarlak hareketler yapmak yerine büyük ve geniş hareketler yapmaya dikkat etmelisiniz. Monitör yüzeyine fazla baskı uygulamamalı, çıkması zor kirler için aşırı güç kullanmamalısınız. Mikrofiber bezinizi biraz daha nemlendirerek kirlerin yumuşamasını sağlayabilir, gerekli temizliği kirler yumuşayınca yapabilirsiniz.
Kasada Bahar Temizliği
Bilgisayar temizliğinin en zor ve en önemli kısmı kasa temizliğidir. Kasa içinde biriken tozlar bilgisayarınızı ciddi oranda yavaşlatır, fanın tıkanmasına yol açar, aşırı ısınan bilgisayarınızın ömrünü kısaltır. Aslına bakarsanız, kasa temizliği için bilgisayarda bahar temizliği yapmayı beklememeli, birkaç ayda bir bu işlemleri yapmalısınız.
Kasa temizliği yaparken, diğer ekipmanlarda olduğu gibi, bilgisayarınızı öncelikle kapatmalı ve soğumasını beklemelisiniz. Fakat, bu temizlik sırasında ortama yoğun miktarda toz yayılacağı için kasa temizliğinizi mümkünse açık bir alanda yapmanız daha doğru olacaktır. Kasa temizliğine başlamadan önce yapmanız gereken bir diğer işlem de üzerinizdeki statik elektriği boşaltmaktır. Daha sonra, sıkıştırılmış hava spreyini kısa aralıklarla kullanarak kasa içinde biriken tozu dışarıya püskürtebilirsiniz.
Bilgisayar kasanızın içinde çıkmayan kirler varsa, yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz. Kasa içindeki bileşenleri söküp takmak konusunda el beceriniz varsa, bu bileşenleri de söküp daha iyi temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemler sırasında kuvvetli çözücüler kullanmamalısınız, aksi durumda bilgisayarınıza kalıcı zararlar verebilirsiniz. Sürücülerin temizliğine de dikkat etmeli, bu yüzeylerde de kimyasal maddeler kullanmamalısınız. Ayrıca sürücülerin içini açmaya çalışmamalı, bilgisayarda bahar temizliği yaparken kalıcı bir hasar oluşmasına yol açmamalısınız.
Kasa temizliğinin en önemli kısmını fan temizliği oluşturur. Bu işlem sırasında hava püskürtmeden önce fanı tutarak dönmesini engellemelisiniz. Fanı bu şekilde daha kolay temizleyebilirsiniz. Fanın ters yönde dönmesi, ömrünün kısalmasına yol açacaktır. Kasanızın iç temizliğini yaptıktan sonra, dış yüzeyini temizlemeye geçebilirsiniz. Bu kısımda farklı temizlik maddeleri kullanabilirsiniz, ancak bunların kesinlikle kasanın içine sızmamasına dikkat etmelisiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…