Bilgisayarda enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Bilgisayar tüm elektronik ürünler gibi yanlış kullanıldığı zaman fazla elektrik harcar. Söz konusu olan ister masaüstü, isterse notebook olsun, bilgisayarda enerji tasarrufu da diğer tasarruf çeşitleri kadar önemlidir. Hele bir de fazla sayıda çalışana sahip kurumsal işletmelerde enerji sarfiyatı gerçekten de yüksek düzeylere ulaşıyor. Öğle paydosunda veya akşam çıkarken çalışanların kapatmadığı bilgisayarların harcadığı enerji, işletme giderleri üzerinde gereksiz bir yük. Öyle sanıyorum ki bu konuda işletme yöneticileri gerekli uyarıları yapıyordur. Elektriğe gelen zamlardan sonra artık harcadığımız elektriğin en küçük miktarı bile çok değerli. Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri ile alacağınız önlemler ofis ve ev bütçenize güzel bir katkı sağlayabilir.  

Bilgisayarınızı işi bittikten sonra mutlaka kapatın.

Bilgisayarda enerji tasarrufu yapmayı sağlayan öneriler içinde en önemlisi bilgisayarı işi bittikten sonra kapatmaktır. Bilgisayar kullanıcılarının önemli bir bölümü, bilgisayarı işi bittikten sonra uyku moduna alıyor. Özellikle işyerlerinde bu hata çok yaygın. Sadece öğle paydoslarında değil üstelik. Akşam çıkarken de bilgisayarını uyku modunda bırakan çok kullanıcı var. Oysa bilgisayarlar uyku moduna girdiğinde az da olsa enerji sarf etmeye devam eder. Üstelik önbellek kullanımları da devam eder. Bilgisayarınızı uyku modundan çıkardığınızda daha yavaş çalışan bir bilgisayarla karşılaşmanızın nedeni budur. Fakat bilgisayarınızı kapattığınız anda enerji sarfiyatı düşer, önbellek kullanımı sona erer. Yeniden açtığınızda bilgisayarınız çok daha hızlı çalışır. Böylelikle bilgisayarda hız sorunları ile karşılaşmazsınız. Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri içinde işyerlerinde bu konu hakkında farkındalıkların artması şart. Fazla bilgisayarın uyku modunda da olsa açık kaldığı işletmelerde elektrik faturası epeyce kabarık geliyor. Bu önlemi uygulamadan diğer önlemlerin etkisi daha sınırlı kalacaktır. 

Uzun süre kullanmayacaksanız fişini çekin.

Bilgisayarınızı kullanmasanız bile kapalı kaldığı sürece bilgisayarınız enerji tüketmeye devam eder. Günümüzde birçok evde masaüstü bilgisayar ve notebook bir arada bulunabiliyor. Daha pratik olduğu için notebook kullanımı ön planda. Ancak kullanmadığınız bilgisayarınızı fişte bırakmamalısınız. Bu durum bir taraftan enerji maliyeti yaratır. Bir taraftan da bilgisayarın iç ünitelerine zarar verir. Bu gibi durumlarda bilgisayarın fişini çekmek yerine dilerseniz arkasındaki güç kaynağını kapatabilirsiniz. Her ikisi de bilgisayarın enerji sarfiyatını durdurur. Aynı zamanda da iletim hatlarındaki voltaj değişimlerinin yarattığı riskleri ortadan kaldırır. Bu arada, notebookunuzun adaptör girişini notebooktan çıkarmanız yetmez. Adaptörü de fişten çıkarmanız gerekir. Bu konuda ülkemizde şöyle yanlış bir kanaat var. Adaptör cihaza bağlı değil ise fişte kaldığı sürece elektrik harcamaz, zannediliyor. Hayır arkadaşlar, adaptör de fişte kaldığı sürece enerji harcar. Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri içinde adaptörü de fişte bırakmamak lazım. Fişten çekmeye üşeniyorsanız anahtarlı uzatma kablosu işinizi kolaylaştırır. 

Bilgisayarınızı tasarruf modunda çalıştırın.

Bilgisayarların kullandığı enerji miktarını ihtiyaca göre ayarlamak mümkün. Örneğin Adobe programları fazla enerji gerektiren programlardır. Bunları etkin şekilde kullanmak ve işlerinizi aksatmamak için bilgisayarınızı yüksek performans ayarında çalıştırmalısınız. Fakat Microsoft Office programları çok daha düşük bir enerji harcar. Bu nedenle bu programları kullanırken bilgisayarınızdaki performans ayarını düşürmeniz mümkün. Bunu yapmak için Kontrol Paneli kısmına girip Donanım sekmesini tıklayın. Güç Seçenekleri kısmına gelin. Adobe programlarını kullanacaksanız veya oyun oynamak istiyorsanız Yüksek Performans kısmını seçin. Diğer tüm durumlarda Güç Tasarrufu kısmı seçili kalsın. Böylelikle bilgisayarınız fazla enerji harcamadan uygun performansla çalışır. Bu seçimi sadece masaüstünde değil, notebook üzerinde de yapmak mümkün. Böylelikle notebookunuzun pil ömrü uzar. Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri içinde Güç Tasarrufu modu, enerji sarfiyatını yüzde 60 dolayında düşürmekte. Gün içinde bilgisayarınızda yüksek performansa ihtiyaç duyuyorsanız tasarruf modunu devre dışı bırakabilirsiniz. Fakat işiniz bitince tasarruf modunu tekrar çalıştırmayı unutmayın. 

Monitörünüzün parlaklığını azaltın.

Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri içinde etkili yöntemlerden biri de monitör parlaklığını azaltmaktır. Monitör parlaklığı sadece enerji sarfiyatını arttırmaz. Aynı zamanda da göz sağlığı için risk yaratır. Parlak monitörler nedeniyle gözlerde artan ışık duyarlılığı özellikle açık alanlarda ciddi sorunlara yol açıyor. Göz yorgunluğu yaşamamak için düşük ekran parlaklığı çok daha iyi bir seçimdir. Ekran parlaklığını azaltma belki birçok kullanıcıya önemsiz geliyor. Hayır arkadaşlar, böyle değil. Söz konusu olan tasarruf yöntemleri olduğunda tüm fırsatları değerlendirmek gerekir. Tasarruf için öneriler sadece enerji tasarrufu haftası içinde akla geliyorsa bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Günümüzde elektrik tasarrufu diğer birçok tasarruf çeşidinin önüne geçmiş durumda. Enerji tasarrufu nedir diye birisine soracak olsak, elektrik tasarrufu yöntemlerini anlatmaya başlar. Çünkü elektriğe gelen her zam istisnasız herkesi etkilemekte. Ayrıca karbon ayak izimizi de unutmamamız lazım. Tasarruf için elimizdeki tüm fırsatları kullanarak doğaya verdiğimiz zararları azaltmamız mümkün. 

Çift monitör ve büyük ekran kullanmak zorunda değilsiniz.

Tasarım işleriyle uğraşanlar bilgisayarın ekran genişliğinden hep şikayet eder. Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri içinde bu yöntem çok faydalı. Eğer gerçekten de zorunlu değil ise çift monitör ve büyük ekran kullanmanıza gerek yok. Örneğin Microsoft Office programları için hiç de çift monitöre ihtiyacınız yok. Bunlar enerji sarfiyatınızı arttırır. Günün büyük kısmını Word‘de yazı yazarak veya Excel‘de hesaplama yaparak geçiriyorsanız basit bir monitör işinizi görür. Çift monitörü olanların bu ürünleri kullanmaları için gerçekten de makul nedenleri olmalı.   

Basit bir ekran koruyucu kullanın.

Bazı ekran koruyucular grafik tasarım yönünden çok zengin bir görünüme sahip. Ne var ki, böyle bir ekran koruyucunun devreye girmesiyle bilgisayarınızın enerji sarfiyatı artar. Ekran koruyucunuz ne kadar düz ve sade bir tasarıma sahip olursa o kadar iyidir. Zengin içeriğe sahip ekran koruyucuları kullanmaktansa bilgisayarınızı uyku moduna almanız çok daha isabetlidir. Bildiğiniz gibi ekran koruyucuların işlevi, bilgisayarın uyku moduna girmesini önlemektir. Bunlar kullanıcıya bir bakıma hız kazandırır. Fakat tasarım özelliklerine dikkat etmezseniz enerji maliyeti artar. Bu bağlamda örneğin açık renkli tasarımlar iyi bir seçim değildir. Tasarımdaki parlaklık arttıkça ekranın harcayacağı enerji artar. Oysa koyu renkli tasarımlar çok daha az enerji harcar. Ekran koruyucunun animasyon içermemesi ve olabildiğince sade olması tasarruf için çok faydalıdır. Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri içinde bu konuya da dikkat etmelisiniz. Hatta çevrenize örnek olmanızda da yarar var. Çünkü birçok bilgisayar kullanıcısı ekran koruyucu seçiminde bu hassasiyeti göstermiyor. 

Kullanmadığınız programları kapatın.

Bilgisayarda çalışırken açık unuttuğunuz programlar bilgisayarın enerji sarfiyatını arttırır. Bilgisayar kullanan birçok kişi, arka planda çalışan programların farkında değildir. Bırakın arka planı, masaüstündeki programları bile kapatmaya üşenenler var. Bu kullanıcılar genellikle, programları tekrar açmak istediklerinde vakit kaybedeceklerini düşünüyor. Oysa kapattığınız programı yeniden başlattığınızda geçen birkaç saniyelik süre size zaman kaybettirmez. Üstelik programı kullanmak konusunda zihninizi daha iyi odaklamanızı sağlar. Hepsini zaten aynı anda kullanmanız mümkün değil. Oysa önce birinde, sonra diğerinde işlerinizi hallederek bu sorunu çözebilirsiniz. İşi biten programları kapatırsanız bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri daha başarılı çözümler sunar. Ayrıca arka planda çalışan programlar da enerji maliyetinizi arttırır. Önbelleğinizde gereksiz bir yük meydana getirir. Önbellek kullanımınız arttıkça diğer programlarda çalışma hızınız düşer. Hatta sizi işinizden soğutur. Arka planda çalışan programları bulup kapatmak için öncelikle Görev Yöneticisi menüsünü açın. Ardından İşlemler sekmesini tıklayın. Arka Plan İşlemleri bölümünden gereksiz programları seçip kapatabilirsiniz. 

Sabit disklerinizde alan verimliliği sağlayın.

Bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri içinde en etkili olanlarından biri de sabit disklerde alan verimliliğidir. Bildiğiniz gibi bilgisayarlarda başlıca C ve D şeklinde iki sabit disk vardır. Bu disklerde sakladığınız dosya ve programların boyutu, bilgisayarınızın enerji verimliliğini etkiler. Sabit disklerde kullandığınız alan arttıkça bilgisayarınızın enerji sarfiyatı artar, hızı yavaşlar. Günümüzde veri depolama sistemleri çok gelişti. Basit bir bulut depolama alanı bile sabit disklerinizdeki gereksiz yükü azaltır. Veya harici bellekler, hafıza kartları ve hard diskler de bu konuda faydalıdır. Bilgisayarınızın sabit diskleri, kullanmadığınız dosya ve programları saklamak için elverişli alanlar değildir. Bunlar için diğer yöntemleri kullanırsanız bilgisayarınızın performansı artar, enerji tüketimi düşer. Ayrıca oyunlar konusunda da ölçülü olmak lazım. Günümüzde pek çok kullanıcı, bilgisayardan oyun oynamak için oyun bilgisayarını tercih ediyor. Gerçekten de oyun bilgisayarları, oyunları saklamak için daha elverişlidir. Bu konuda alacağınız önlemler de bilgisayarda enerji tasarrufu yöntemleri konusunda başarınızı yükseltir. 

 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir