Bir Zamanlar Selpak

Türkiye’nin ilk tuvalet kağıdı markası Selpak, ülkemizde temizlik ve hijyen alanında pek çok yeniliğe öncülük yaptı. İlk yerli tuvalet kağıdını 1970 yılında üreten Selpak, ürün yelpazesini yıllar içinde kağıt mendiller, peçeteler, kağıt havlular vb. ürünlerle genişletti. Ürünlerinde kaliteye eşlik eden yenilikçi bakış açısıyla temizlik kağıtları sektöründe lider konuma yükselirken temizlik ve hijyen konusunda standartların yükselmesini sağladı. Bir Ofix Blog klasiği olan başarı hikayeleri köşemizde bu hafta Bir Zamanlar Selpak yazımızla, Selpak tarihi içinde önemli birkaç dönüm noktasını okurlarımızla paylaşacağız.

Nejat Eczacıbaşı ve Sağlık Bakım Ürünleri

Selpak markasının kurucusu Nejat Eczacıbaşı, Türkiye’nin sanayileşme ve kalkınma sürecinde çok önemli bir konuma sahip. 1950’li yıllarda ülkemizde ilaç, yapı gereçleri ve sağlık bakım ürünlerinde pek çok eksiklik görülmekteydi. Cumhuriyet değerleriyle yetişen ve “muasır medeniyetler seviyesine ulaşma” idealine yürekten inanan Nejat Eczacıbaşı, ülkemizde eksikliği duyulan bu ürünlerin üretimi için pek çok çalışmanın içinde yer aldı. Eğitim için gittiği Almanya’da Heidelberg Üniversitesi‘ni 2 yılda tamamladı. Ardından Amerika’da Chicago Üniversitesi‘nde yüksek kimya eğitimi gördü. 1935 yılında Almanya’ya döndü ve Berlin Üniversitesi‘nde kimya alanında doktora yaptı.

Almanya’daki eğitimi sırasında Nejat Eczacıbaşı, Bayer fabrikasına yaptığı bir gezi sırasında fabrikadan çok etkilendi. Küçücük bir fabrikada azimle çalışan işçiler, Avrupa ilaç sanayisinin ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. İzmir’de babasının işlettiği Şifa Eczanesi, Bayer’in imkanlarından çok daha fazlasına sahipti. Türkiye’ye döndüğünde Nejat Eczacıbaşı, bu eczaneyi Bayer‘den daha büyük bir fabrikaya dönüştürmek için babasıyla birlikte çalışmaya başladı. Ardından, İstanbul’da bir imalathane açtı ve ülkemizde en çok sıkıntısı çekilen vitamin hapları ile vitaminli bebek maması üretimine başladı. Askerlik görevini yerine getirdiği Gülhane Askeri Hastanesi‘nde, Türkiye’de büyük eksikliği çekilen insülini üretmeyi de başardı.

II. Dünya Savaşı döneminde ülkemizde ithalat durma noktasına gelmişti. Yurt dışından ilaç getirmek mümkün olmadığı için bazı hastalıkların tedavisi imkansız hale gelmişti. 1952 yılında Nejat Eczacıbaşı, Türkiye’nin ilk modern ilaç fabrikasını kurdu. Bu fabrikada antibiyotiklerden hormon ve vitaminlere, mineral bileşimlerinden kalp damar sistemi ilaçlarına kadar çok sayıda ilacın üretimi gerçekleştirildi. Üstelik, eczacılık alanında yurt dışında kaydedilen gelişmeleri yakından takip eden Nejat Eczacıbaşı, Avrupa’da ortaya çıkan pek çok ilacın benzerlerini Türkiye’de üretip halkın hizmetine sunmayı başardı. Bu dönemde ülkemizde lavabo ve klozet gibi seramik sağlık gereçlerine yönelik ilgi ve talep artıyordu. Türkiye’nin ilk modern seramik sağlık gereçleri fabrikasını Eczacıbaşı, 1958 yılında Kartal’da kurdu.

Selpak Markasının Doğuşu

II. Dünya Savaşı döneminde Avrupa’da pamuk ve gazlı bez kıtlığı nedeniyle temizlik kağıdı kullanımı artmıştı. 1960’lı yıllarda temizlik kağıtları Avrupa’dan sonra dünyaya yayılmaya başlamıştı. Fakat bu ürünler ülkemizde henüz tanınmıyordu. 1970 yılında Eczacıbaşı Holding bünyesinde kurulan İpek Kağıt, Türkiye’nin ilk yerli temizlik kağıdı firması oldu. Türk insanını temizlik kağıtlarıyla tanıştıran İpek Kağıt’ın Karamürsel’de ürettiği tuvalet kağıtlarına Selpak isminin konulması, fabrika çalışanlarının önerisi doğrultusunda gerçekleşti. Kağıdın ham maddesi olan selülozun “Sel” eki ile temizliği çağrıştıran “pak” sözcüğünün birleştirilmesiyle Selpak sözcüğü türetildi.

1971 yılından itibaren Selpak tuvalet kağıdı ürünleri, Türk insanını yeni bir temizlik anlayışıyla tanıştırdı. Tuvalet hijyeni konusuna yeni bir boyut kazandıran Selpak tuvalet kağıtları, tuvalet temizliğini kolay ve pratik hale getirdi. Bu dönemde bir ürün tipi olarak tuvalet kağıdı Selpak ile özdeşleşmeye başladı. Selpak tuvalet kağıdı fiyatları halkın alım gücüne göre normal bir düzeydeydi. Günümüzde Selpak tuvalet kağıdı 16 rulo, Selpak tuvalet kağıdı 24 rulo ve Selpak tuvalet kağıdı 32 rulo şeklinde satışı yapılan bu ürünler, o dönemde sadece 2 ve 4 rulo şeklinde satılmaktaydı. Selpak çocuk bezleri de yine, o döneme damgasını vuran ürünlerdi. Daha sonra Selpak parfümlü tuvalet kağıdı çeşitleri de yine, pazarda büyük ilgi gördü.

Temizlik Kağıtlarında Büyüme

Selpak markasının temizlik kağıdı pazarında büyümesi kağıt mendillerle büyük bir ivme kazandı. 1970’lere kadar kullanımı oldukça yaygın olan bez mendiller, Selpak kağıt mendil çeşitleriyle zaman içinde birer aksesuara dönüştü. Hemen her kesimden geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başaran kağıt mendiller, ülkemizde mendil kullanım alışkanlığını tümüyle değiştirdi. Mentollü Selpak ürünleri, temizlik konusunda yalnızca kolay kullanım imkanı ve uygun fiyat avantajı sağlamadı, aynı zamanda da temizlik kağıtlarının cilt için besleyici özelliklere sahip olabileceğini de gösterdi. Selpak kağıt bez, Selpak kağıt havlu ve Selpak peçete çeşitleri, içerdiği özel E vitamini desteği sayesinde cilt üzerinde onarıcı etkilere sahipti. Mentollü peçete ve losyonlu Selpak ürünleri, bireysel satış kanallarında geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştı.

Zaman içinde Selpak markası, bireysel kullanıcıların yanı sıra endüstriyel alanlar için de ürün çeşitliliğini arttırdı. Daha sonra Selpak Professional alt markası altında satışı yapılacak olan kağıt havlu ve peçete çeşitleri, endüstriyel alanlarda temizlik ve hijyen ihtiyaçlarını karşıladı. Yüksek emiş gücüne sahip bu ürünler, işyerlerinde kurutma ve toz alma amacıyla da kullanıldı. Selpak çek al peçete çeşitleri ve Selpak Z havlu ile V katlama peçete ürünleri, lokanta ve restoranlarda en fazla tercih edilen temizlik kağıtları oldu. Selpak peçete fiyatları sonraki süreçte pazarda peçete fiyatlarının belirlenmesinde temel referans noktası haline geldi. Selpak havlu çeşitleri içinde günümüzde daha çok Selpak havlu 6’lı ve Selpak havlu 12’li ürünleri ilgi görüyor.

İpek Kağıt ve Selpak

Bir dönem yabancı ortaklık sistemiyle çalışan İpek Kağıt, Georgia-Pacific‘in Avrupa pazarından çıkma kararı almasının ardından 2012 yılında ortaklık hisselerini satın alarak yeniden tümüyle yerli bir marka haline geldi. Bu dönemde Selpak tümüyle yenilendi ve yeni bir logonun yanı sıra, yeni bir ambalaj tasarımı kazandı. Bu döneme kadar yalnızca havlu kategorisinde emicilik özelliğini yansıtmak için kullanılan fil simgesi, tüketicilerin bunu markayla özdeşleştirmesi sonucu Selpak‘ın marka ikonu olarak kullanılmaya başlandı.

2016 yılında İpek Kağıt, Manisa Organize Sanayi Bölgesi ve Kırgızistan’ın başkenti Astana’da iki yeni fabrikayı hizmete açtı. Toplam 300 milyon lira değerindeki bu iki yatırımla şirket, yıllık üretim kapasitesini yüzde 65 oranında arttırma imkanına sahip oldu. Bu yatırımlar sayesinde İpek Kağıt, yıllık toplam üretim kapasitesini 110 bin tondan 180 bin tona çıkarttı. Kırgızistan’daki tesisler, şirketin Orta Asya’daki operasyonlarının merkezi haline geldi. Bu tesisler sayesinde Selpak, önümüzdeki 10 yıl içinde Orta Asya’da temizlik kağıtları alanında liderliği hedeflemekte.

Online ofis marketiniz Ofix.com’da satışı devam eden tüm Selpak ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir