1989 yılında Gaziantep’te faaliyete başlayan Şölen Çikolata, 2000’li yıllarda çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründe en önemli ihracatçılardan biri haline geldi. Kuruluşundan itibaren ihracata yönelen şirket, 2005 yılında yerli pazarlar için yatırımlar yaptı ve yeni markalar geliştirdi. Bu markalar içinde öne çıkan Biscolata, şirketin dolgulu bisküvi pazarında yüzde 30’luk bir paya ulaşmasını sağladı. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da her Pazartesi ele aldığımız başarı hikayelerine bu hafta, Biscolata markasıyla devam ediyoruz.
Şölen Çikolata
1989 yılında Gaziantep’te Çoban Ailesi tarafından kurulan Şölen Çikolata‘nın temelleri 1980’lerin başlarında atıldı. Sivas’ta faaliyet gösteren ve Gaziantep’le yakın ticari ilişkileri olan Çoban Ailesi, 1979 yılında Gaziantep’e taşındı ve marketçilik ile kozmetik işleriyle uğraşmaya başladı. Fakat işleri pek de iyi gitmedi. Çikolata alanında büyük bir boşluk olduğunu gören aile, 1989 yılında ilk fabrikasını satın alarak Şölen Çikolata‘yı kurdu. İlk makinelerini ise İzmir’de iflas eden bir firmadan satın alarak 50 kişilik bir ekiple üretime başladılar. Kısa bir süre içinde üretim tesislerinin sayısını dörde çıkartan şirket, Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 2’si depo olmak üzere 6 binada ve toplam 100 bin metrekarelik alanda üretimini sürdürdü.
Şölen Çikolata‘nın ilk ürünleri çikolata ve çikolatalı ürünler, bisküvi, kraker, kek, şeker ve lokum kategorilerindeydi. Zaman içinde ürün yelpazesine sakız, gofret ve değişik unlu mamuller de eklendi. Fakat şirket, Türkiye pazarından çok yurt dışı pazarlara, özellikle de Rus ve Orta Asya pazarlarına odaklanmıştı. Sovyetler Birliği’nin dağılıp Rusya ve Orta Asya Türk devletlerinin dünya pazarlarıyla bütünleşme çabasının hız kazandığı 1990’lı yıllarda şirket, bu bölgeye büyük miktarlarda ihracat gerçekleştirdi. Rusya ve Türk devletlerinin yanı sıra ihracatının önemli bir bölümünü Irak’a yapan şirket, 2001 yılında ihracat yaptığı ülkelerin sayısını 66’ya çıkarttı.
- Şirketin CEO’luğunu 2010 yılından bu yana Elif Çoban yapmakta.
Dünya Pazarında Şölen Çikolata
İstanbul’daki ilk ofisini 1994 yılında açan Şölen Çikolata, 2009 yılında Silivri’de yeni bir fabrika kurdu. Unlu mamullerin üretimi için 100 milyon dolara kurulan bu fabrikada 1800 kişi istihdam edildi. 2005 yılında Gaziantep’te ise 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde 600 milyon liralık yatırımla yeni bir fabrika kurdu ve 120 bin metrekarelik kapalı alanda üretim faaliyetlerini tek çatı altında topladı. Her iki fabrikanın da toplam üretim kapasitesi 1000 tonun üzerinde. 2. OSB’ndeki tesislerinin bir kısmında ise demir kütük üretimi devam ediyor. Şirketin temel ürün gruplarını bisküvi ve kekler, bar ve gofretler, hediyelik ve ikramlık çikolatalar oluşturuyor.
Üretim tesislerinde endüstri 4.0 yatırımlarına öncelik tanıyan şirket, otomasyon sistemlerine ve robot teknolojisine büyük önem verdi. Öyle ki, tesislerdeki robotların kolları uzay araçlarında kullanılan fiber teknolojisine sahip. Son derece hassas dokunuşlarla mini gofretleri paketlere zedelemeden yerleştiren bu robotlar, hız konusunda şirkete büyük avantajlar sundu. Küresel marka hedefine ulaşmak için üretim kapasitesini arttırmayı çok önemli gören şirket, dünyanın en büyük tedarikçileriyle çalışmak için üretim bandını genişletmek adına her yıl ciddi yatırımlar yaptı. 1990’lı yıllarda üretim bandından 5-6 ton ürün alırken, bu yatırımlar sayesinde 35 ton düzeyinde ürün almayı başardı.
2000’li yıllarda ülkemizin çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründe en önemli ihracatçılarından biri haline gelen Şölen Çikolata, 200’ün üzerinde ürün çeşidini 100’den fazla ülkeye ihraç etmeyi başardı. Gaziantep ve İstanbul’daki fabrikalarında yakaladığı yüksek üretim kapasitesi sayesinde şirket, ihracatta kilo başına 3.75 dolarla Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Bu ürünler içinde özellikle de Biscolata, Ozmo ve Luppo markaları büyük ilgi gördü. Yurt dışı pazarlarda çikolata ve çikolata ürünlerinden beklentiler farklı olduğu için şirket, ürün geliştirme süreçlerinde yabancı ülkelerdeki taleplerin analizine büyük önem vermekte.
- Şölen Çikolata’nın üretim bantlarında fiber teknoloji kullanılmakta.
Türkiye Pazarında Şölen Çikolata
Şölen Çikolata, kuruluşundan beri ihracat merkezli bir firmaydı ve ürünleri 2005 yılına kadar yerli pazarlarda satışa sunulmadı. Nitekim, Türkiye’de çikolata ve çikolata ürünlerinde çok sayıda marka vardı ve şirket, ülke genelinde satışa sunacak kadar yüksek bir üretim kapasitesine sahip değildi. Türkiye pazarı için daha büyük miktarlarda üretim yapmak için henüz yeterli tesisi yoktu ve üstelik, mevcut markalarla rekabet şansı zayıftı. Market raflarında yer almak için fiyatları düşürmesi gerekecek, bu da şirketin büyümesini engelleyecekti.
2005 yılından itibaren Türkiye pazarı için ürün geliştirme süreçlerine hız veren şirket, bir taraftan da gerekli yatırımları yapmaya başladı. Yurt dışı pazarlar için geliştirdiği operasyon gücünü Türkiye pazarında da elde etmek isteyen şirket, özellikle de Gaziantep’teki yeni yatırımları sayesinde üretim kapasitesini ciddi anlamda arttırdı ve yeni markalar yaratmaya başladı. Bu markalardan ilki, 2007 yılında piyasaya sunulan Octavia markasıydı. Kısa bir süre sonra, Eternety markası piyasaya sunuldu. Octavia‘ya oranla Eternety daha üst segmentte bir üründü ve daha çok beğenildi. Fakat şirket, daha “ulaşılabilir” ürünlerle yerli pazarlardaki gücünü arttırmak istiyordu. Bunun üzerine Milango markası geliştirildi ve piyasaya sunuldu.
Biscolata Markası ve Pazar Gücü
Biscolata markasının doğuşu, 2009 yılında gerçekleşti. Ürünlerin hedef kitlesi kadınlardı ve televizyon reklamları aracılığıyla hedef kitleye ulaşmak için subliminal mesajlar verildi. İlk olarak Starz ile başlayan Biscolata ürünlerinin çeşitleri zaman içinde Mood, Pia, Veni, Stix, Nirvana, Tria ve Minis‘le 8’e ulaştı. Bunlar içinde Starz, kakaolu fındık kremalı sandviç bisküvi olarak dolgulu bisküvi pazarında ilgiyle karşılandı. Mood, çikolata kremalı dolgulu bisküvi kategorisinde adeta bir klasik haline geldi. Pia, frambuaz jöleli bitter çikolatalı kek olarak atıştırmalık ürünler için farklı bir lezzet yarattı. Çikolata kremalı gofret olan Veni, sütlü çikolata kaplı çubuk bisküvi olan Stix ve fındıklı gofret olan Nirvana‘yla Biscolata ürünlerinin pazar gücü daha da arttı.
- Biscolata ürünleri, dolgulu bisküvi pazarında yüzde 30’luk bir paya sahip.
2017 yılına gelindiğinde Biscolata ürünleri, Şölen Çikolata‘nın en bilinen ürünleri haline geldi. Gerçek çikolatadan üretilen ve çikolata tutkunlarına farklı lezzetler sunan bu ürünler sayesinde şirket, yüzde 24 oranında büyüyerek 850 milyon lira ciro yaptı ve dolgulu bisküvi pazarında yüzde 30’luk bir paya ulaştı. 2017 yılında 160 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren şirketin 2023 yılı için ihracat hedefi 400 milyon dolar düzeyinde. Biscolata markasından sonra yeni marka yaratma süreçlerini bundan sonra da sürdürmek isteyen şirket hem Türkiye pazarında, hem de dünya pazarında küresel bir oyuncu olma hedefine doğru hızla ilerliyor. Biscolata markasının büyümesi her geçen yıl artarak devam ediyor.
Ofis dostu Biscolata ürünleri Ofix.com’da!
Biscolata markasının başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com verilerine göre ofislerin en sık sipariş verdiği Biscolata ürünleri içinde ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Biscolata Mood Sütlü Çikolata Kremalı Bisküvi
Listemizin ilk sırasında, Biscolata Mood sütlü çikolata kremalı bisküvi var. Koli içi miktarı 12 adet olan bu ürünlerin paket ağırlığı 40 gram. 1 paketinin enerji miktarı 199 kcal, karbonhidrat miktarı 23.6 gram, yağ miktarı ise 11.7 gram. Ofiste çalışırken atıştırmalık bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğinizde bu ürünleri tüketebilirsiniz. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Biscolata Starz Bitter Çikolata Kaplamalı Bisküvi
Listemizin ikinci sırasında, Biscolata Starz bitter çikolata kaplamalı bisküvi var. Koli içi miktarı 24 adet olan bu ürünlerin paket ağırlığı 50 gram. 1 paketinin enerji miktarı 258.4 kcal, karbonhidrat miktarı 29.3 gram, yağ miktarı ise 14.1 gram. Ofisinizde çay veya kahve keyfinize eşlik edecek bu ürünleri misafirlerinize de ikram edebilirsiniz. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Biscolata Veni Fındık Kremalı Gofret
Listemizin üçüncü sırasında, Biscolata Veni fındık kremalı gofret var. Koli içi miktarı 12 adet olan bu ürünlerin paket ağırlığı 50 gram. 1 paketinin enerji miktarı 250.1 kcal, karbonhidrat miktarı 26.5 gram, yağ miktarı ise 15.9 gram. İncecik iki gofret arasında yoğun çikolata lezzeti sunan bu ürünleri ofisinizde dilediğiniz zaman keyifle tüketebilirsiniz. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Ofix.com‘da satışı devam eden diğer Biscolata ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…
Çikolata Sever
Reklamların büyük etkisi olduğunu düşünenlerdenim ben de…