Japonya merkezli çok uluslu teknoloji markası Casio, 70 yıldan uzun bir süredir tüketici elektroniği sektöründe pek çok yeniliğe imza attı. Hesap makinelerinden dijital saatlere, müzik aletlerinden cep telefonlarına, dijital kameralardan fotoğraf makinelerine kadar pek çok ürün grubunda Casio‘nun izlerini görmek mümkün. Bu ürünleriyle Casio, zamanı yakalayan değil, ileriye taşıyan marka olmayı başardı. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da her Pazartesi ele aldığımız başarı hikayelerine bu hafta Casio markasıyla devam ediyoruz.
Casio Markasının Doğuşu
Casio markasının doğuşu, 1946 yılına kadar uzanıyor efendim. Tokyo’da imalat teknolojisinde uzmanlaşmış bir mühendis olan Tadao Kashio tarafından kurulan şirketin ilk adı Kashio Seisakujo‘ydu. Piyasaya sundukları ilk ürünleri, yubiwa borusu denilen sigarayı tutan bir parmak halkasıydı. Sigaranın ucuna takılan başlık sayesinde eller boş kalıyor, sigara içerken parmaklar serbestçe kullanılabiliyordu. Bu buluş ilk bakışta son derece basit gibi görünse de II. Dünya Savaşı’nın ardından büyük ekonomik sıkıntılar çeken ve sigarayı yüksek fiyata içmek durumunda kalan Japonlar arasında büyük ilgi gördü.
- Tadao Kashio (1917-1993)
1940’lı yıllarda hesap makineleri, Japonya’da yaygınlaşmaya başlıyordu. Kashio ve kardeşleri, 1949 yılında Tokyo’daki ilk Business Show’da gördükleri hesap makinelerinden çok etkilendiler ve bu ürünleri nasıl geliştirebileceklerini düşünmeye başladılar. Bu tarihlerde hesap makineleri, henüz mekanik özellikteydi ve özel birtakım dişliler ve bir krank ya da motor kullanılarak elle çalıştırılmaktaydı. Kashio ve kardeşleri, sahip oldukları elektronik bilgilerinden yararlanarak ve yubiwa borularının satışından elde ettikleri kârla hesap makinelerine yöneldiler.
Tümüyle elektronik aksamla çalışan hesap makinesi yapmak için sürdürdükleri çalışmalar, 1954 yılında ilk meyvesini verdi. Kullandıkları solenoidler, mekanik hesap makinelerinin yaptığı işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde yerine getirmekteydi. Bu tarihte şirket, Japonya’nın ilk elektrikli hesap makinesini üretmeyi başardı. Bu ürünler ayrıca, 10 tuşluydu ve 100, 1000 gibi sayıları gösteren tam tuş takımı kullanımını gereksiz hale getirdi ve o güne kadar kullanılan üç farklı ekran penceresini teke indirdi.
- Tadao Kashio, ilk elektronik hesap makinelerini 1954 yılında piyasaya sundu.
Casio Markasının Yükselişi
1957 yılında Tadao Kashio, Casio Computer Co.‘yu kurdu ve röle teknolojisine dayanan dünyanın ilk tam elektrikli kompakt hesap makinesi Casio 14-A‘yı piyasaya sundu. Tamamen elektrikli aksamla çalışan bu ürünler, mekanik hesap makineleri devrinin kapanmasında büyük bir rol üstlendi. 342 elektrik aktarma kullanılarak 14 basamağa kadar toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapabilen bu ürünler, elektronik hesap makineleri tarihi için büyük bir dönüm noktasıydı.
- Casio 14-A Hesap Makinesi
1960’lı yıllarda elektronik hesap makinelerine eklenen yeni özellikler, daha karmaşık matematiksel işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlandırıyor, bilimsel hesap makinelerinin doğuşunu hazırlıyordu. 1965 yılında piyasaya sunulan 001 modeli, dünyanın bellek işlevine sahip ilk elektronik hesap makinesi unvanını elde etti. Bu ürünler yalnızca Japon pazarında değil, aynı zamanda Avrupa ve Amerika’da da büyük ilgi görüyordu. Şirketin ilk ihracatı, 1966 yılında gerçekleşti; 1969 yılına gelindiğinde ise toplam üretim miktarı 100 bin sınırına ulaştı.
- Casio hesap makineleri, dünya genelinde büyük ilgi gördü.
Hesap makinelerinden kol saatlerine…
1970’lı yıllar, şirketin elektronik alanındaki birikimlerini farklı alanlarda kullanmaya ve ürün çeşitliliğini hızla arttırmaya başladığı yıllardı. II. Dünya Savaşı’nın izlerini üzerinden atan Japon pazarında tüketici talep ve ihtiyaçları değişiyor, elektronik ürünlere yönelik ilgi artıyordu. Bu değişime kolayca adapte olan şirket, 1974 yılında önemli bir açılım yaptı ve kol saatleri alanına girdi. Şirketin bu alanda kısa sürede elde ettiği başarılar yalnızca Japon pazarında değil, dünya pazarında da büyük beğeni topladı.
Marka tanınırlığı açısından Casio tarihinde kol saatlerinin önemi çok büyük oldu. Nitekim, 1970’li yıllarda kol saatlerinde ürün çeşitliliğini arttırırken tasarım ve fonksiyonel özellikler bakımından pek çok yeniliğe imza attı. Örneğin hem dijital, hem de analog olarak çalışan kol saatleri ile sıcaklık ve basınç göstergeleri, gün, ay ve yıl göstergeleri gibi özellikler, dünya saat piyasasının yeniden şekillenmesini sağladı. Çok fonksiyonlu kol saatlerinin üretim zincirinde etkin bir şekilde uyguladığı kalite kontrol süreçleri, dünyanın her bölgesinde ve her koşulda kullanıma uygun kol saatlerini piyasaya sunmasını sağladı.
- Hesap makineli kol saatleri, Casio’nun her iki alandaki ustalığını yansıtıyordu.
1974 yılında piyasaya sunulan Casiotron, dünyanın ilk elektronik kol saatiydi. İlk LCD ekranlı kol saati, 31-CS10B modeliyle 1978 yılında piyasaya sunuldu. Üretimine 1983 yılında başlanan G-Shock kol saatleri, ilk şok darbelere dayanıklı kol saatleriydi. Bu model içinde DW-5000C kol saatleri, dünya genelinde büyük bir satış başarısı yakaladı. Telefon numarası hafızalı ilk kol saati CMD-40/401 ise piyasaya sunulduğu 1984 yılında büyük bir ilgiyle karşılandı. Nitekim bu ürünler, telefon numaralarına hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmayı sağlıyordu. Bir yıl sonra piyasaya sunulan FS-10 ultra ince dijital saatler ise kol saatlerinin görüntüsünde yeni değişimlerin habercisiydi.
Kol saatlerinden müzik aletlerine…
1980’li yıllar, Casio markasının ürün çeşitliliğini hızla arttırıp dünya pazarında büyük bir güce ulaştığı yıllardı. Hesap makineleri ve kol saatlerinde çok büyük ticari başarılara imza atan şirket, elektronik müzik aletleri piyasasına girerek dünyanın en önemli müzik aletleri üreticilerinden biri haline geldi. Şirketin bu yeni açılımı, marka tanınırlığını arttırmasına büyük bir katkı sağladı. Elektronik müzik aletlerinin maliyeti düşürmesi ve kullanımı kolaylaştırması, profesyonel müzisyenlerin yanı sıra amatör müzisyenler için de yeni bir dönemin habercisiydi.
- Müzik aletleriyle Casio, dünya genelinde milyonlarca müzik severe ulaştı.
İlk elektronik klavyeyi, CT-201 modeliyle 1980 yılında piyasaya sundu. Bir yıl sonra, tek dokunuşla otomatik eşlik özellikli elektronik klavye CT-401 müzik severlerle buluştu. Aynı tarihte, bellek kapasitesi ve otomatik çalma özelliği olan elektronik klavye VL-1‘in ardından, melodi kılavuzu işlevine sahip olan CT-701 elektronik klavye piyasaya sunuldu. Zaman içinde ROM paketi bulunan mini klavye, ilk dijital piyano, MIDI aracılığıyla ses çalmak için dijital davul kiti, farklı tonlara sahip dijital gitar, dijital üflemeli çalgı gibi pek çok müzik aleti de piyasaya sunuldu.
Casio müzik aletleri, 1980’li yıllardan itibaren dünyanın pek çok ülkesinde hemen her yaş grubundan kullanıcının beğenisini kazandı. Tüketici elektroniği sektöründe elde ettiği deneyimleri elektronik müzik aletlerinde de başarıyla kullanan şirket, bu ürünlere kazandırdığı çok fonksiyonlu özelliklerle müzik piyasasınında yeni konseptlerin ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Özellikle de org ve piyanolara kazandırdığı yeni özellikler, müzisyenlerin yaratıcılık yeteneklerini geliştirmelerine büyük katkı sağladı.
Günümüzde Casio
1990’lı yıllarda şirket, ürün yelpazesini arttırmayı sürdürdü ve daha çok dijital ürünlere yöneldi. Ürün grubu içinde yazarkasalar, aydınlatıcılar, film kameraları ve dijital kameralar, notebook bilgisayarlar, e-data banklar, elektronik sözlükler, dijital günlükler, yazıcılar, taşınabilir televizyonlar yer almaya başladı. Bu ürünlere kazandırdığı yenilikler, teknoloji markaları arasında büyük rekabetleri beraberinde getirdi ve sektörde standartların oluşmasını sağladı.
- Casio QV-10 Dijital Fotoğraf Makinesi
Örneğin, 1995 yılında piyasaya sunduğu ilk tüketici dijital fotoğraf makinesi QV-10, arkasındaki LCD ekranıyla dijital fotoğraf makinelerinde çok önemli bir devrime imza attı. Hiroyuki Suetaka tarafından yönetilen ekip tarafından geliştirilen bu ürünler, 3 megapiksel kamera ve seramik lens teknolojisine sahip ilk ultra kompakt modeldi. Önizleme ve görüntüleme için kullanılan LCD ekranı, yeni kuşak dijital fotoğraf makinesi teknolojilerinde bir standart haline geldi.
Günümüzde Casio, pek çok dijital ürün grubunda pazar liderliğini elinde bulundurmakta. Bunlar içinde hesap makineleri ve kol saatleri daha fazla öne çıksa da müzik aletlerinden cep telefonlarına, dijital kameralardan yazarkasalara kadar pek çok ürün grubunda Casio‘nun pazar hakimiyetinin yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.
Ofis dostu Casio hesap makineleri Ofix.com’da!
Casio markasının başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com verilerine göre ofislerin en sık sipariş verdiği Casio hesap makinelerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Casio DS-3B 14 Haneli Hesap Makinesi
Listemizin ilk sırasında, DS-3B 14 haneli hesap makinesi var. 47.8 x 148 x 186 mm ölçüsünde olan bu ürünlerde bağımsız hafıza, büyük toplam, yüzde tuşu, geri silme tuşu, otomatik üç basamak virgülleme, saat hesaplama gibi özellikler mevcut. Pille veya güneş enerjisiyle kullanabileceğiniz bu ürünler 290 gr ağırlığında. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Casio DJ-240D 14 Haneli Hesap Makinesi
Listemizin ikinci sırasında, DJ-240D 14 haneli hesap makinesi var. 35.7 x 147 x 203.5 mm ölçüsünde olan bu ürünlerde 120 adım işlem kontrolü, iki işlem sonucu karşılaştırma, otomatik işlem gösterimi, bağımsız hafıza, geri silme tuşu, vergi hesaplama gibi özellikler mevcut. Pille veya güneş enerjisiyle kullanabileceğiniz bu ürünler 250 gr ağırlığında. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Casio AX-12 12 Haneli Hesap Makinesi
Listemizin üçüncü sırasında, AX-12 12 haneli hesap makinesi var. Bağımsız hafıza, büyük toplam, geri silme tuşu, otomatik üç basamak virgülleme, ondalık seçici gibi özelliklere sahip bu ürünleri de pille veya güneş enerjisiyle kullanabilirsiniz. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Ofix.com‘da satışı devam eden diğer Casio ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…