Cep telefonları hayatımızı pek çok bakımdan kolaylaştırsa da bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risklerin en önemli nedenlerinden biri olan şişmiş bataryalar, kullanıcıların çeşitli kaza ve yaralanmalar geçirmelerine, maddi kayıplar yaşamalarına yol açabiliyor. Bataryası şişen telefon sadece kullanıcı için değil, çevresi için de büyük bir risktir. Patlayan bataryalar nedeniyle can kaybına yol açan kaza ve yaralanmalar oluşabileceği gibi, evlerde ve işyerlerinde yangın da oluşabilir. Telefon bataryası şişmesi bazı durumlarda tek bir nedene bağlı olsa da genellikle birçok nedenle ilişkilidir. Cep telefonunu gereğinden fazla şarj etmek bu nedenlerin başında gelirken, kalitesiz şarj aleti veya powerbank kullanmak, cep telefonunu şarj olurken kullanmak gibi nedenlerle de şişmiş telefon bataryası sorunuyla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcının sergileyeceği tutum hayati önem arz eder. Cep telefonu bataryası şişmesi karşısında kullanıcının gereken özeni göstermemesi, kendisini ve çevresini çeşitli tehlikelere sürükleyebilir. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, cep telefonu bataryası şişmesi sorununu ele alacağız.
- Cep Telefonunu Gereğinden Fazla Şarj Etmek
- Kalitesiz Şarj Aleti veya Powerbank Kullanmak
- Cep Telefonunu Şarj Olurken Kullanmak
- Fazla Enerji Harcayan Oyunları Uzun Süre Oynamak
- Cihazın Fazla Isınmasına Yol Açmak
- Cihazın Düşme veya Çarpma Nedeniyle Hasar Alması
- Şarj Sırasında Oluşan Elektrik Kesintileri ve Kısa Devreler
- Cep Telefonu Bataryasını Doğru Şekilde Kullanma Yöntemleri
- İşletmeniz için gerekli tüm teknolojik ürünlerde adres Ofix.com!
Cep Telefonunu Gereğinden Fazla Şarj Etmek
Cep telefonu bataryası üzerinde oluşan şişmenin ilk ve en önemli nedeni, cep telefonunu gereğinden fazla şarj etmektir. Bataryanın kullanım ömrünü kısaltan bu uygulama, batarya kasasının aşırı ısınmasına yol açar. Cep telefonu bataryası içinde çeşitli kimyasal maddeler ve gazlar mevcuttur. Gereğinden fazla şarj durumunda batarya hücreleri çok ısınır, bu ısınma sonucu batarya içindeki gazlar genleşmeye başlar. Batarya kasasının havalandırılması mümkün olmadığı için bu genleşme, cep telefonu bataryası üzerinde şişmeye yol açar. Şişmiş telefon bataryası, gece yatarken şarjda bırakılan telefonlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Telefonu şarj ederken yapılan hataların başında da bu gelir. Gece yatarken şarja bırakılan cep telefonu bataryası aşırı yüklenir, bunun sonucunda aşırı ısınır. Arama motorları üzerinden “Pil şişmesi neden olur?” sorusuna cevap arayan kullanıcıların gece yatarken telefonu şarjda bırakmamaya dikkat etmesi gerekir. Cep telefonu bataryası ömrünü kısaltan bu durum, aynı zamanda da elektrik tesisatında kısa devre ve yangın riskine zemin hazırlar.
Cep telefonlarında şarj süresi, pil seviyesi ve cihazın markasına göre değişebilir. Telefon batarya şişmesi sorunu yaşamamak için telefonunuzun şarj süresine mutlaka dikkat etmelisiniz. Farklı marka ve pil seviyelerine göre cep telefonu bataryası şarj süresi değişebilir. Ancak ortalama 2 saatin yeterli olabileceğini söyleyebiliriz. Pil şişmesi neden olur diye merak eden kullanıcıların, gece yatarken cep telefonunu şarjda bırakma alışkanlıkları varsa bundan vazgeçmeleri gerekir. Uyku süresinin yaklaşık 8 saat olduğunu düşünürsek cep telefonu bataryası ihtiyacının çok üzerinde bir süre şarjda kaldığı için ciddi ölçüde ısınır. Bataryanın şişmesi cihazınızın marka ve modelinden bağımsız olarak üzerine gelen aşırı yükten kaynaklanır. Cep telefonuyla uyumanın zararları da büyüktür. Şişen bataryaların patlama riski yüksektir. Bataryanın ömrünü uzatmak ve kullanıcı güvenliğini sağlamak için cep telefonunuzu gereğinden fazla şarj etmemelisiniz. Cep telefonunu powerbank veya araç şarjında uzun süre bırakmak da fazla şarja bağlı olarak cep telefonu bataryası şişmesi sorununa yol açabilir.
Kalitesiz Şarj Aleti veya Powerbank Kullanmak
Cep telefonu bataryası şarjı için kullanılan kalitesiz şarj aletleri veya powerbanklar da yine batarya şişmesi sorununa yol açabilir. Yan sanayi şarj cihazları olarak tabir edilen bu ürünler fiyat bakımından daha cazip gelse de şişmiş batarya sorununu önlemede yetersiz kalabilir. Aslında tüm telefon kullanıcıları, telefonu şarj etmek için ürüne ait orijinal adaptörü kullanmayı tercih eder. Fakat adaptör arızalanınca yan sanayi şarj cihazlarına yönelme söz konusu olabiliyor. Unutulmamalıdır ki her telefonun markası ve modeline göre ihtiyaç duyduğu enerji miktarı farklıdır. Yan sanayi ürünlerinin kullanılması iPhone batarya şişmesi veya Huawei batarya şişmesi sorunlarına aynı derecede yol açabilir. “Batarya şişmesi neden olur?” sorusuna cevap arayanlar, şarj için yan sanayi ürünlerini kullanmaktan kesinlikle vazgeçmeli. Her ürünün kendisi için özel olarak tasarlanan bir adaptörü vardır. Bu adaptör, cep telefonu bataryası için gerekli enerji miktarı gözetilerek tasarlanır. Yan sanayi ürünleri tüm cep telefonu bataryası çeşitleri için zararlıdır.
Orijinal olmayan veya kalitesiz şarj aletleri, kablolar, ucuz ve kalitesiz bataryalar maalesef bataryanın şişmesi ve patlama riskini arttırır. Cihazınızı gece yatarken şarja koymak yerine normal sürede şarj etseniz bile kullandığınız araçlar cep telefonu bataryası üzerinde bazı zararlı sonuçlara neden olabilir. Yan sanayi ürünlerinin birçoğu, olması gereken kalite standartlarına uygun değildir. Zaten bu nedenle daha düşük maliyete sahiptir. Üstelik, başka telefonlar için üretilen orijinal adaptörler bile cep telefonu bataryası şişmesi sorununa neden olabilir. Çünkü her cihazın ihtiyaç duyduğu enerji miktarı farklıdır. Bu gibi yanlış kullanım şekilleri cep telefonu bataryası hücrelerine ve kasasına zarar verebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için cihazınızı yalnızca üretici firmanın adaptörüyle şarj etmeli, başka adaptörler veya yan sanayi şarj cihazları kullanmamalısınız. Cep telefonunuzu şarj etmek için powerbank kullanacaksanız, ürünün markasına ve gerekli kalite standartlarına sahip olup olmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz. Kaliteli powerbank kullanmak cep telefonu bataryası şişmesi sorununu önleyebilir.
Cep Telefonunu Şarj Olurken Kullanmak
Telefonu şarj ederken en sık yapılan hatalardan biri, telefonu şarj olurken kullanmaktır. Telefon bataryası şişmesi sonucunu doğuran bu durum, bataryanın aynı anda iki işlem yapmak zorunda kalmasından kaynaklanır. Telefonumun bataryası şişti, şikayetinde bulunan kullanıcılar da aslında telefonu şarj olurken kullanmamak gerektiğini bilir. Fakat ne var ki, bu gibi konularda yanlış alışkanlıkları önlemek her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu yanlış alışkanlıklara bir de zaman darlığı eklenince, şişmiş telefon bataryası ile karşılaşmak kaçınılmaz hale geliyor. Cep telefonu bataryası şarj sırasında kullanıldığında bir taraftan lityum-iyon pillerinin düşen enerji seviyesi yükseltilmeye çalışılır. Bir taraftan da kullanım sırasında gerekli enerji sağlanmaya çalışılır. iPhone pil şişmesi veya Samsung batarya şişmesi sorunu yaşayan kullanıcılar şunu unutmamalıdır. Nasıl ki aynı anda iki iş yapmak sizi fazlasıyla yoruyorsa, cep telefonu bataryası için de benzer bir durum söz konusudur. Batarya üzerinde aşırı gerilmeye yol açan bu gibi durumlar, hayati kayıplar ve büyük maddi zararlara yol açabilir.
Cep telefonunu şarj olurken kullanmak gibi bir alışkanlığınız varsa, telefonunuzun bataryasında şişme başlamış olabilir. Ancak bazı telefonlarda bataryalar çıkarılabilir değildir. Bu nedenle bataryada şişme olup olmadığını kontrol etmek için telefonun yetkili serviste açılması gerekebilir. Şişmenin yoğun bir hal alması sonucu ekran ile telefon kasası arasında ayrılma oluşabilir. Bazı durumlarda bu ayrılmanın yerine arka kasada tümsek benzeri bir görüntü oluşabilir. Bu gibi durumlarda ilk yapılan şey genellikle “Cep telefonu bataryası şişmesi neden kaynaklanır?” sorusuna arama motorları üzerinden cevap aramaktır. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, bu cevaplarla kesinlikle yetinmemeli ve batarya değişimi için yetkili servisinizle iletişime geçmelisiniz. Bataryam şişti, şikayeti olan kullanıcıların bu konuda göstereceği ihmal, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Şişmiş batarya patlar mı diye merak ediyorsanız, cevap olarak evet diyebiliriz; şişmiş bataryanın patlaması mümkündür. Telefonunuzun ön, arka veya yan yüzeylerinde oluşan şişlik batarya kullanımıyla ilgili ciddi bir riske işaret eder.
Fazla Enerji Harcayan Oyunları Uzun Süre Oynamak
Cep telefonundan oyun oynamak günümüzün bir gerçeği. Otobüste yolculuk yaparken, evde televizyon izlerken, ofiste mola anlarımızda cep telefonu üzerinden oyun oynamayı tercih edebiliyoruz. Örneğin okey oyunu cep telefonu kullanıcılarının büyük bir bölümü tarafından hemen her gün oynanan bir oyundur. Fakat ne var ki bazı oyun çeşitleri normalin üzerinde enerji sarf ederek bataryanın daha kısa sürede bitmesine yol açabilir. Cep telefonu bataryası üzerinde ağır bir yüke neden olan bu oyunlar da yine cep telefonu şarjı kadar önemlidir. Şarjı en uzun giden tuşlu telefon çeşitleri bile oyunların harcadığı enerjide tasarruf için yetersiz kalabilir. Şarj ömrü en uzun cep telefonu çeşitlerini verimli kullanmak için de fazla enerji harcayan oyunlara dikkat etmek gerekir. Bu oyunlar şarjı daha kısa sürede harcar, cep telefonu bataryası ömrünü kısaltır. Kullanım sırasında gerekli enerjiyi karşılamak için batarya normalin üzerinde bir performans sergiler. Batarya hücrelerine zarar veren bu durum, bataryanın yanı sıra cihazın da ömrünü kısaltır.
iPhone, Samsung, Huawei veya Xiaomi cep telefonu bataryalarındaki şişmeyi anlamak için farklı yöntemler izlenebilir. Çıkarılabilir bataryaya sahip cihazlarda bataryada şişme olup olmadığını anlamak çok kolaydır. Fakat tüm cep telefonu çeşitlerinde bataryalar çıkarılabilir özellikte olmayabilir. Bu gibi durumlarda farklı ipuçları değerlendirilir. Genel olarak iPhonelarda batarya şişmesinin ekranın kasadan ayrılmasına yol açtığını söyleyebiliriz. Bazı durumlarda örneğin iPhone 6 batarya şişmesi ekranın kırılmasına da neden olabilir. Samsung batarya şişmesi, pil ömrünün kısalmasına yol açabilir. Örneğin Samsung Galaxy Watch 3 pil ömrü 1 günü bulurken batarya şişmesi sonucu bu süre 8-10 saate kadar düşebilir. Huawei Mate 20 Lite batarya şişmesi arka kapağa baskı yapabilir. Xiaomi batarya şişmesi de arka kapakta tümseklik meydana getirebilir. Tuşlu telefon kullanıyorsanız, batarya şişmesi nedeniyle tuşlar geriye çekilebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmanız halinde vakit geçirmeden batarya değişimini sağlamalısınız. Değişimi ihmal edilen bataryalar cihazınızı verimsiz kullanmanıza yol açtığı gibi, patlama risklerini de arttırır.
Cihazın Fazla Isınmasına Yol Açmak
“Cep telefonu bataryası neden şişer?” sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de cihazın fazla ısınmasına yol açan etkenlerdir. Bunların başında, cep telefonunu güneş altında bırakmak gelir. Cep telefonu bataryası çeşitleri hava sıcaklığından etkilenir. Batarya hücrelerindeki gazın genleşmesine neden olan bu durum, bataryada şişlik nedeni olabilir. Ayrıca telefonu mutfakta veya ısı yayan cihazların yanında bulundurmak ya da şarj etmek de cep telefonu bataryası şişliğine neden olabilir. Yemek pişirilen ortamlarda sıcaklık normal değerlerin üzerindedir. Su ısıtıcısı veya çaydanlık çevresinde de sıcaklığın daha yüksek olacağını söyleyebiliriz. Fazla sıcak ortamlar cep telefonu bataryası çeşitlerine zarar verir. Telefonumun bataryası şişti, şikayetinde bulunan kullanıcıların mutfakta veya ısı yayan cihazların çevresinde telefon bulundurma alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekir. Cep telefonu bataryası çeşitleri ortamdaki ani sıcaklık değişimlerine de oldukça duyarlıdır. Yanlış klima ve kombi kullanımı nedeniyle de cep telefonu bataryası çeşitleri şişebilir. İçinde bulunduğumuz sonbahar-kış döneminde yanlış klima ve kombi kullanımı nedeniyle batarya şişliği sorunları artabilir.
Cihazın Düşme veya Çarpma Nedeniyle Hasar Alması
Cep telefonu bataryası şişmesine yol açan nedenlerden biri de cihazın düşme veya çarpma nedeniyle hasar almasıdır. Cep telefonları ile bu gibi sorunlar yaşamamak için telefon kılıfları kullanılır. Fakat yine de düşme veya çarpma nedeniyle hem cihazın, hem de bataryanın ciddi oranda zarar görmesi mümkündür. Bataryanın iç aksamı ve kimyasal yapısında oluşan tüm hasarlar cep telefonu bataryası şişmesine yol açabilir. Telefonun düşme veya çarpma derecesi ne kadar yüksekse, bataryanın patlama ihtimali de o kadar yüksektir. Bu gibi durumlarda orijinal yedek parça kullanarak batarya değişimi gerçekleştirilmelidir. Aksi durumda bataryadaki şişlik artarak büyür ve patlamaya neden olabilir. Cep telefonu bataryası kasasında oluşan şişmenin genellikle tek bir nedeni değil, birden fazla nedeni vardır. Bu nedenlerin bir araya gelmesi batarya şişmesi sorununu daha tehlikeli hale getirebilir. Telefonunuzu yanlış şekillerde şarj ediyor, ısı kaynaklarından uzak tutamıyor, düşme ve çarpmalara karşı koruyamıyorsanız, bataryanın patlama ihtimali çok daha yüksek olabilir.
Şarj Sırasında Oluşan Elektrik Kesintileri ve Kısa Devreler
Cep telefonlarını şarj etmek için kullanılan orijinal adaptörler, gerilim hatlarında oluşan ani kesintilere ve kısa devrelere karşı koruyucu mekanizmalara sahiptir. Ancak yine de bu ürünlerin maksimum verimli kullanım süresinin 3 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Şarj cihazları içindeki bileşenler zamanla bu tür durumlara karşı etkinsiz hale gelebilir. Elektrik şebekenizde sık sık kesinti oluşuyorsa, bu durumda cep telefonu bataryası şarj sırasında zarar görebilir. Şebekede oluşan her türlü ani değişim, cep telefonu bataryası için çeşitli risklere neden olur. Bu bağlamda telefonu kısa aralıklarla şarja sokup çıkarmak da cep telefonu bataryası şişmesine neden olabilir. Bataryanın sağlıklı çalışabilmesi için her iki yönde de enerji akışının düzenli şekilde gerçekleşmesi gerekir. Enerji akışındaki düzensizlikler, cep telefonu bataryası arızalarına ve batarya patlamalarına neden olabilir. Eğer iPhone kullanıyorsanız, iPhone pil değişimi için mutlaka Apple yetkili servis sağlayıcılara başvurmalısınız. Değişim işlemini sizin yapmanız veya orijinal olmayan pil takmaya çalışmanız durumunda cihazınızı kullanamayabilirsiniz.
Cep Telefonu Bataryasını Doğru Şekilde Kullanma Yöntemleri
Cep telefonu bataryasını doğru şekilde kullanmak için her şeyden önce orijinal aksesuar kullanımını tercih etmelisiniz. Yan sanayi şarj cihazlarını kullanarak akıllı telefonlar ile kendinizi tehlikeye atmamalısınız. Orijinal ürün bulamıyorsanız veya gün içinde mobil olmanız gereken bir işte çalışıyor, telefonunuzu şarj etmek için sabit bir güç kaynağı bulamıyorsanız kaliteli bir powerbank kullanabilirsiniz. Cep telefonu bataryası şişmesi ile karşılaşmamak için cihazınızı şarjda uzun süre tutmamalı, şarj olduktan sonra bağlantıyı kesmelisiniz. Şarj cihazını prizden çekmeyi de unutmamalısınız. Telefonunuzu gece yatarken şarja koymamalı, hiçbir zaman yüzde 100 şarj etmemelisiniz. Şarja başlamak için yüzde 20 seviyesi idealdir. Üst sınır olarak yüzde 90’ın üzerine çıkmamalısınız. Telefonunuzu sıcak ortamlarda şarj etmemeli, ısı kaynaklarından uzak tutmalı, şarj sırasında kesinlikle kullanmamalısınız. Telefonunuz herhangi bir nedenle ısınmışsa, şarja takmadan önce soğumasını beklemelisiniz. Cep telefonu bataryası ömrünü uzatmak için fazla enerji harcayan oyunlardan uzak durmalı, oyun oynayacaksanız az enerji tüketen oyunları tercih etmelisiniz.
Son olarak, telefon batarya ömrünü uzatmak için yapılması gerekenlerin bir bütün olduğunu unutmamalısınız. Bu önlemlerden birini veya birkaçını iyi şekilde karşılayıp diğerlerine dikkat etmemek, cep telefonu bataryası ömrü konusunda istediğiniz sonuçları almanızı engelleyebilir. Telefon pil ömrü konusunda alacağınız tüm önlemler cep telefonu bataryası için faydalı sonuçlar doğurur. Telefonunuzu gereksiz yere ve çok sık kullanmaz, şarj sırasında gerekli özeni gösterirseniz cep telefonu bataryası uzun süre ihtiyaçlarınızı sorunsuz şekilde karşılayabilir. Fakat kullanacağınız kalitesiz ürünler, yan sanayi şarj cihazları ve diğer nedenler, aldığınız tüm önlemleri boşa çıkaran sonuçlar doğurabilir. iPhone 7 Plus batarya şişmesi, Samsung J7 Prime batarya şişmesi veya Vestel Venus batarya şişmesi teorik olarak aynı nedenlere dayanır. Hepsinin temelinde kullanıcı hataları vardır. Bu da bize aslında telefon bataryasındaki şişmeyi önleme yollarını gösterir. Kullanıcı hatalarını ortadan kaldırırsanız, markası ve modeli ne olursa olsun telefonunuzu uzun yıllar ve güvenli şekilde kullanabilirsiniz.
İşletmeniz için gerekli tüm teknolojik ürünlerde adres Ofix.com!
“Cep telefonu bataryası neden şişer?” sorusunu ele aldığımız bu yazımızı bitirmeden önce küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Online ofis marketiniz Ofix.com, işletmelerde ihtiyaç duyulan teknolojik ürünlere uygun fiyat avantajı ve üstün hizmet kalitesiyle sahip olma fırsatı sunuyor. Sitemizde cep telefonları aksesuarları kategorisinde birçok markanın çeşitli ürünlerini bulabilirsiniz. Cep telefonunuzu daha uzun süre ve sağlıklı şekilde kullanmak için gerekli aksesuarları Ofix.com üzerinden sipariş verebilirsiniz. Aradığınız ürünü bulamamanız durumunda ise burayı veya aşağıdaki tanıtım görselini tıklayarak talebinizi bize iletebilirsiniz. Kullanıcılarımıza sağladığımız bu özel hizmet sayesinde teknolojik ürünlere erişimi kolaylaştırıyor, sunduğumuz fırsatların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyoruz. Sitemizde satışı devam eden cep telefonları aksesuarlarını incelemek için burayı tıklayabilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak içinse burayı tıklayabilirsiniz. Sitemizde siparişlerin kargoya teslim süresi 1 iş günü olup 300 TL ve üzeri siparişlerin İstanbul ve çevresine teslimi kendi araçlarımız tarafından sağlanmakta.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…