Yüzlerce yıllık geçmişi olan çikolatanın damaklarda farklı bir lezzeti var. İster sütlü çikolata olsun, ister bitter çikolata, isterse kuvertür çikolata, tüketime başlar başlamaz enerjimiz yükseliyor. Tüm çikolata çeşitleri tüketiciye mutluluk veriyor. Zengin besin değeriyle vücudun sodyum, potasyum, kalsiyum gibi faydalı mineral ihtiyaçlarını karşılamaya katkı sağlıyor. Vücutta serotonin miktarını arttırıyor, psikolojik yönden rahatlama meydana getiriyor. Ne var ki çikolata çeşitleri fiziksel koşullardan kolayca etkilenmekte. Özellikle ambalajı açıldıktan sonra tüm çikolatalar sıcaklığa, neme, güneş ışığına karşı savunmasız hale gelmekte. “Çikolata neden bozulur?” sorusu, yaz aylarında internet kullanıcılarının arama motorları üzerinden sıkça cevap aradığı konulardan biridir. Bunun yanı sıra çikolatanın bozulup bozulmadığının nasıl anlaşılabileceğini merak edenlerin sayısı da epeyce yüksek. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, çikolata neden bozulur konusunu ele alacağız. Çikolatadaki bozulmaların nedenlerini, bunların nasıl anlaşılabileceğini ve bozulmayı önleme yollarını merak ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
- Ambalajını Açarak Saklama
- Ani Sıcaklık Değişimleri
- Güneş Işığına Maruz Kalma
- Kuru veya Nemli Ortamlar
- Buzdolabında Çikolata Saklama
- Buzluktan Çıkartılıp Çözünen Çikolatayı Tekrar Buzluğa Koymak
- Ortamdaki Yoğun Kokular
- Tavsiye Edilen Tüketim Tarihinin Geçmesi
- Salmonella Bakterisi
- Çikolatanın Bozulduğunu Gösteren İşaretler
- Çikolatanın Bozulmaması İçin Yapılması Gerekenler
Ambalajını Açarak Saklama
Çikolatanın bozulmasının en önemli nedenlerinden biri, ambalajını açarak saklamaktır. Tüm çikolata çeşitleri, ambalajı açıldıktan sonra fiziksel etkilere karşı korunmasız hale gelir. Aslına bakarsanız, hangi ürün söz konusu olursa olsun tüm ambalajlı ürünler, ambalajı açıldıktan sonra fiziksel etkilere karşı korunmasız hale gelir. Bu nedenle ürün ambalajları, ürünlerin bozulmadan saklanması için gerekli koşulları sağlamak için özel olarak tasarlanır. Gıda maddeleri söz konusu olduğunda açık ambalajlar, ürünlerin bayatlamasını engellemede yetersiz kalır. Ofiste veya evde ambalajını açarak sakladığınız çikolatalar, ambalajını açmadan sakladığınız ürünlere oranla daha kısa sürede bozulur. Üstelik ofis ortamında çikolata saklamak için ideal koşulları sağlamak zordur. Bu nedenle evlere oranla ofis ortamında çikolatalar daha çabuk bozulur. Dolayısıyla eğer çekmecenizde çikolata saklayacaksanız, ambalajını açmadan saklamaya çalışmalısınız. Ambalajını açtığınız ürünleri ise olabildiğince kısa sürede tüketmelisiniz. Açık ambalaj nedeniyle sorun yaşamamak için ise tüketim miktarınıza uygun ölçüde sipariş vermenizde yarar var.
- Çikolatanın ambalajını açtıktan sonra bozulmasını önlemek zordur.
Çikolata neden bozulur diye merak edenler, ambalajı açık çikolatanın nasıl saklanması gerektiğini de merak eder. Kısaca ifade edecek olursak, ambalajını açtığınız çikolataları vakumlu ve ışık geçirmeyen kaplarda saklamanız gerekir. Nitekim bu kaplar çikolatanın havayla temasını keser. Işık geçirmedikleri için çikolatanın gün ışığından etkilenmesini önler. Yüksek miktarlı çikolata siparişleriniz için çikolata saklama koşullarına özellikle dikkat etmelisiniz. Dahası, çikolata bozulması özellikle sıcak yaz aylarında yaygın bir olaydır. Açık ambalajlara bir de hava sıcaklıkları eklenince çikolata bozulma süreleri daha da kısalır. Benzer bir durum aslında sıcak çikolata çeşitleri için de geçerlidir. Daha çok kış döneminde tüketimi artan sıcak çikolatalar da yine ambalajı açıksa daha kısa sürede bozulur. Çikolata tüketicilerinin gerçekte çok azı, ambalajını açtıkları ürünleri vakumlu ve ışık geçirmeyen kaplarda saklar. Üstelik bozuk çikolata şikayetleri genellikle markayla ilgili olumsuz düşünceler yaratır. Oysa saklama hataları nedeniyle gerçekleşen şikayetlerin sorumluluğu aslında tüketiciye aittir.
- Günlük tüketiminizle uyumlu ölçüde vereceğiniz çikolata siparişleri için ambalaj sorunuyla pek karşılaşmazsınız.
Ani Sıcaklık Değişimleri
Çikolatadaki bozulma nedenleri arasında önemli bir diğer konu da ani sıcaklık değişimleridir. Çikolata neden bozulur diye merak edenler, bu değişimlere karşı da duyarlılık göstermeli. Nitekim çikolatanın bileşimindeki kakao yağı, süt ve şeker, ani sıcaklık değişimlerine karşı çok duyarlıdır. Özellikle kakao yağı bu değişimlerden çok fazla zarar görür. Örneğin ofiste veya evde çikolata tüketmek için çekmeceden çikolatayı alıp yerine koyma sırasında ani sıcaklık değişimi meydana gelir. Klimalı ortamlarda ise sıcaklık değişimleri daha fazladır. Sıcak yaz günlerinde klima çalışırken ortam sıcaklığı düşer. Oysa çekmece içinde sıcaklık daha yüksektir. Nitekim çekmeceden çıkardığınız çikolata bir anda düşük bir sıcaklık derecesiyle karşılaşır. Kış aylarında ise durum aksi yönde seyreder. Yani çekmece içinde sıcaklık daha düşükken ortam sıcaklığı daha yüksektir. Bu tür değişimler önce kakao yağında belirti verir. Ardından süt ve şekerde çürüme ve çökme meydana getirir. Ani sıcaklık değişimlerinin çok olduğu ortamlar çikolata bozulması nedenleri ile mücadeleyi zorlaştırır.
- Çikolata neden bozulur diye merak edenler çikolatayı sabit sıcaklıkta saklamaya dikkat etmeli.
Güneş Işığına Maruz Kalma
Çikolata neden bozulur diye merak edenler, çikolatayı güneş ışığında bırakmama konusuna da özellikle dikkat etmeli. İçinde bulunduğumuz yaz döneminde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bulunduğunuz ortamda klima olsa bile yoğun güneş ışığı çikolataya zarar verir. Çikolata neden bozulur diye merak edenler, bazen bu konuya duyarlılıklarını yitirmekte. Aslında çikolatayı gün içinde tüketecek olsanız bile örneğin masanızın üzerinde kesinlikle bırakmamalısınız. Çünkü bu durumda çikolata sadece erimekle kalmaz, aynı zamanda da kötü kokmaya başlar. Kokusundaki bu değişimin en önemli nedeni, erimeye başlayan çikolatada sayıları hızla artan zararlı bakterilerdir. Yoğun güneş ışığına maruz kalan sütlü çikolata ve diğer çikolatalar, bakterilerin çoğalması için elverişli alanlardır. Çikolatanın yüksek besin değeri, bozuk çikolatalarda zararlı bakterilerin işine yarar. Çikolatayı gün içinde tüketecek olsanız bile bozuk çikolata yemek durumunda kalırsınız. Bozuk çikolatalar en çok mide ve bağırsak sağlığınıza zarar verir. Ayrıca böbrek, karaciğer ve dolaşım sisteminiz için de risk yaratır.
- Çikolatayı güneşin altında bırakırsanız sadece erimesine yol açmazsınız. Aynı zamanda da üzerinde birçok bakterinin üremesine imkan sağlamış olursunuz.
Kuru veya Nemli Ortamlar
Çikolata neden bozulur diye merak edenlerin dikkat etmesi gereken konulardan biri de ortamdaki nem miktarıdır. Bu konuda özellikle klimalı ortamlarda dikkatli olmak gerekir. Çünkü gereğinden fazla ve yanlış klima kullanım şekilleri ortamdaki nem dengesini bozar. Aslına bakarsanız tüm klimalarda nem dengesini ayarlamak için gerekli özellikler mevcuttur. Ancak klimalı ortamlarda gerçekte çok az kullanıcı nem dengesine dikkat eder. Çikolata bulundurduğunuz ortamda çok kuru bir hava varsa, çikolatanın bileşimindeki su molekülleri buharlaşır. Nitekim bozuk çikolata kuru havalarda parça parça olur. Bileşiminden su moleküllerinin buharlaşması, çikolatanın fiziksel direncini düşürür. Nemli ortamlarda ise çikolata ortamdan nem kapar. Bu nedenle çikolata bir taraftan ağırlaşır. Bir taraftan da daha hızlı bayatlar. Klimanızın nem dengesini doğru ayarlarsanız bu sorunları kolayca önlersiniz. Ayrıca diğer ısıtma ve soğutma sistemleri için de nem dengesine dikkat etmek gerekir. Kaldı ki ortamdaki bozuk nem dengesi aslında tüm organizmaların ortam koşullarından olumsuz etkilenmesine yol açar.
- Çikolatayı kuru veya nemli ortamlardan uzak tutmalısınız.
Buzdolabında Çikolata Saklama
Çikolatanın bozulmasına neden olan konulardan biri de buzdolabında çikolata saklamaktır. Ülkemizde çikolataların bozulmasına yol açan nedenler içinde en yaygın olanlarından biri de budur. Çünkü maalesef pek çok tüketici, çikolatayı buzdolabında saklamanın gerekli ve faydalı olduğuna inanır. Özellikle ambalajı açılmış çikolatalar söz konusu olduğunda buzdolabında çikolata saklamak ülkemizde çok yaygın bir uygulamadır. Hatta çikolata neden bozulur diye merak eden birçok tüketici de bunu çikolatanın bozulmasını önlemek adına yapmakta. İster ofislerde olsun, isterse evlerde, buzdolabında çikolata saklayan çok sayıda kişi olduğunu görüyoruz. Oysa buzdolabındaki nem, çikolatanın dışarıdakine oranla daha kısa sürede bozulmasına yol açar. Dahası, ambalajını açmadan da buzdolabında çikolata saklamak yanlış bir uygulamadır. Çünkü kakao yağı ve diğer bileşenler buzdolabındaki düşük sıcaklığa uyum sağlayamaz. İster yaz döneminde olsun, isterse kış döneminde buzdolabı, çikolata saklamak için uygun bir ortam değildir. Buzdolabında mevsim ayarı yapmış olsanız bile çikolatayı buzdolabındaki nemden koruyamazsınız.
- Ambalajını açtıktan sonra buzdolabına koyacağınız çikolata nemden daha fazla etkilenir.
Buzluktan Çıkartılıp Çözünen Çikolatayı Tekrar Buzluğa Koymak
Çikolatayı uzun süre saklamak için buzdolabına oranla buzluk daha iyi bir seçimdir. Genel olarak baktığımızda buzlukta saklanan çikolatanın kullanım süresi artar. Ancak buzluktan çıkardığınız çikolata, oda sıcaklığına geldiğinde tüketimi gerektirir. Bu çikolatanın tüketim süresi daha kısadır. Aksi durumda ne yazık ki kakao yağ molekülleri kimyasal işlevlerini kaybeder. Bunun sonucunda çikolatanın tadı acılaşır. Hatta tüketimi imkansız bir noktaya gelir. Aslında hangi gıda ürünü söz konusu olursa olsun, buzlukta çözünen bir ürünü tekrar dondurmamak gerekir. Çünkü bu işlemler sırasında gıda ürünlerinin yüzeyi zararlı organizmalara karşı direncini kaybeder. Yüzeyde sayıları hızla artan zararlı organizmalar çikolatanın tadını ciddi derecede bozar. Aynı zamanda da mide ve bağırsak sağlığı için risk yaratır. Dolayısıyla çikolata neden bozulur diye merak edenler buzlukta çikolata saklama konusuna da özellikle dikkat etmeli. Buzluktaki çikolatanın sıcaklığı oda sıcaklığına indiğinde tüketim için doğru zaman gelmiş demektir. Bu aşamada fazla bekletmeden çikolata tüketimini sağlamak gerekir.
- Buzlukta dondurarak sakladığınız çikolatayı çözdükten sonra tekrar dondurarak saklamamalısınız.
Ortamdaki Yoğun Kokular
Bulunduğunuz ortamda yoğun kokular varsa çikolata çeşitleri bu durumdan çok kolay etkilenir. Sütlü çikolata veya bitter çikolatanın bileşimindeki kakao molekülleri kokuyu kolayca emer. Özellikle ambalajı açık çikolatalar bu konuda daha dezavantajlıdır. Çikolatanın bileşimindeki süt ve şeker miktarı arttıkça kokuya duyarlılık artar. Bu kokular yemek kokusu gibi organik kokular olabileceği gibi, oda kokuları gibi sentetik kokular da olabilir. Çikolata neden bozulur diye merak edenler, bebek çikolatası veya nişan çikolatası gibi çikolata çeşitlerine de bu bağlamda dikkat etmeli. Bulunduğunuz ortamdaki tüm parfüm ve losyon kokuları çikolatanın üzerine siner. Çikolata bozulma süreleri çikolataların türüne göre değişir. Ancak kokudan etkilenme süreleri bakımından aralarında önemli bir fark yoktur. Çikolata kokusundaki bozukluk, çikolatanın bozulmakta olduğunun en önemli işaretlerinden biridir. Aynı şekilde, çikolatalı kek ve atıştırmalık ürünler için de koku etkileşimi önemlidir. Üstelik koku yoğunluğunun yüksek olduğu ortamlarda ürünün ambalajı bile bazen çikolatanın zarar görmesini önlemede yetersiz kalır.
- Açıkta bırakacağınız çikolataların kokuya karşı direnci düşer.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihinin Geçmesi
Hangi marka söz konusu olursa olsun, çikolata üreticileri ambalajın üzerinde ürünler için tavsiye edilen tüketim tarihini (kısaca TETT) belirtir. Satıcı firmalar da bu konuya genel olarak büyük bir özen gösterir. Nitekim TETT geçmiş ürün satışı yapmak hem etik, hem de yasal bakımdan yanlış bir iştir. Market reyonlarında TETT geçmiş ürün bulundurmak, yasal bakımdan yaptırımları olan ciddi bir konudur. Bununla birlikte, tüketicilerin de bu konuda yüksek bir duyarlılık göstermesi gerekir. Aksi durumda ne yazık ki düşük bir olasılık da olsa TETT geçmiş ürünleri alabilirsiniz. Çikolata neden bozulur diye merak edenlerin bu bağlamda ürünün TETT’ni mutlaka incelemesi gerekir. İnternet üzerinden verdiğiniz çikolata siparişleri için de yine bu kontrolü sağlamalısınız. Teslim aldığınız ürünün TETT geçmişse ilgili firmaya başvurarak ürün değişimi talebinde bulunabilirsiniz. TETT yaklaşan ürünleri de pek tercih etmemekte yarar var. Alışverişlerinizi güvenilir noktalardan yaparsanız böyle sorunlarla çok nadir karşılaşırsınız.
- Ürünü TETT içinde tüketmeye dikkat etmeli, TETT yaklaşan ürünlerden kaçınmalısınız.
Salmonella Bakterisi
Çikolata neden bozulur diye merak edenlerin dikkat etmeleri gereken konulardan bir diğeri de salmonella bakterisidir. Gıda zehirlenmelerine yol açan bu bakteri, genellikle çikolatanın üretim aşamasında çikolatayı bozar. Salmonella bakterisi nedeniyle gerçekleşen gıda zehirlenmeleri konusunda çocuklar daha dezavantajlıdır. Çünkü çocukların bağışıklık sistemi bu bakteriye karşı yeterince gelişmemiştir. Bu nedenle çocuklara yönelik çikolata satışları salmonella bakterisi nedeniyle hayati önem arz eder. Bu bakterinin bozduğu ürünler hem görüntü, hem de koku yönünden ciddi ölçüde farklılaşır. Bakterinin en önemli özelliklerinden biri, hızlı üremesi ve yayılmasıdır. Nitekim çikolata üretimi yapan bir tanka salmonella bakterisinin bulaşması, tüm partinin sağlık riski taşımasına yol açar. Bu konuda ebeveynlerin özellikle dikkatli olması gerekir. Çocuğunuzun tükettiği çikolatadan sonra yüksek ateş, ishal, kusma şikayetleri başlamışsa zehirlenme tehlikesi yaşaması mümkündür. Bu gibi durumlarda vakit geçirmeden en yakın sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Aksi takdirde ne yazık ki hayati riskler artar.
- Salmonella bakterisinin bulaştığı çikolatalar hayati riskler yaratır.
Çikolatanın Bozulduğunu Gösteren İşaretler
Bozuk çikolatanın en temelde iki işareti vardır. Bunlardan ilki görüntüsündeki değişimdir. Bu değişim esasında kakao yağındaki değişimlerden kaynaklanır. Nitekim bozuk çikolatada kakao yağı beyaz bir tabaka oluşturur. Fakat çikolata üzerindeki her beyaz nokta, çikolatanın bozuk olduğunu göstermez. Özellikle sıcak havalarda çikolata içindeki kakao yağının çözünmesiyle çikolata üzerinde beyaz noktaların oluşması mümkündür. Bu noktalar, çikolatayı tüketmeye engel teşkil etmez. Ancak bozuk çikolatada beyaz noktalar değil, beyaz bir tabaka mevcuttur. Beyaz tabakaya ek olarak bazı bozuk çikolataların yüzeyinde şekerlenme oluşması da mümkündür. Özellikle çikolatalı atıştırmalık çeşitlerinde yüzeydeki şekerlenme çikolatanın bozulduğuna işaret eder. Buna ek olarak, bozuk çikolatanın bir diğer işareti kokusundaki değişimdir. Bozuk çikolatayı burnunuza yaklaştırdığınızda kötü bir koku yaydığını fark edersiniz. Ambalajı açık çikolatalar ortamdaki kokuları kolayca emer. Bu nedenle koku yönünden bozulmalara daha elverişlidir. Ayrıca bozuk çikolatanın tadı oldukça acımsı bir tattır. Bozuk çikolatayı hiçbir şekilde kullanmamak gerekir.
- Bozuk çikolatanın kokusu dayanılamayacak ölçüde kötüdür.
Çikolatanın Bozulmaması İçin Yapılması Gerekenler
Çikolata neden bozulur diye merak edenler, çikolatanın bozulmaması için neler yapmak gerektiğini de öğrenmek ister. Kısaca ifade edecek olursak, çikolatalar için en ideal saklama derecesi 16 ile 20 derece arasıdır. Çikolatayı mümkün ise bu sıcaklık değerlerinde ve ambalajını açmadan saklamak gerekir. Ambalajını açtıktan sonra ise çikolatayı mutlaka vakumlu ve ışık geçirmeyen bir kapta saklamalısınız. Ortamdaki kokular çikolatayı bozacağı için mümkün mertebe kokusuz ortamlarda çikolata saklamalısınız. Gerçek çikolatalar tümüyle kakaodan oluşur ve uzun süre taze kalmazlar. Sütlü çikolata, oda sıcaklığında en fazla 2 hafta taze kalır. Buzlukta ise en fazla 3 ay. Bitter çikolatayı ambalajını açmadan 3 ay kadar taze saklamanız mümkün. Buzlukta bu süre 7-8 aya kadar çıkar. Dark çikolataların buzlukta taze kalma süreleri ise 1 yılın üzerindedir. Ancak buzluktan çıkardığınız çikolatalarda saklama süresi düşer. Taze çikolata keyfi yaşamak için ihtiyaçlarınız ölçüsünde siparişler vermelisiniz. Ambalajını açtığınız ürünleri ise kısa sürede tüketmelisiniz. TETT’ne de özellikle dikkat etmelisiniz.
- Çikolata alışverişlerinizi ihtiyacınız ölçüsünde ve güvenilir kanallardan yaparsanız bozuk çikolata sorunuyla karşılaşmazsınız.
Çikolata neden bozulur konusunu ele aldığımız bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. Online ofis marketiniz Ofix.com, ofislerin en çok sipariş verdiği çikolata çeşitlerine uygun fiyat avantajıyla sahip olma fırsatı sunuyor. Sitemizde satışı devam eden tüm çikolata çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için ise burayı tıklayabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…