Coca Cola: İçecek sektöründe bir dünya markası…

130 yıldan uzun bir geçmişe dayanan Coca Cola, dünya genelinde en fazla tüketilen ve hakkında en fazla spekülasyon yapılan içecek markası. Formülünden logosuna, şişesinden reklam sloganlarına kadar her şeyiyle dikkat çeken bu marka, içecek sektörünün daha uzun yıllar boyunca lokomotiflerinden biri olmaya devam edecek gibi görünüyor. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da her Pazartesi ele aldığımız başarı hikayelerine bu hafta, Coca Cola markasıyla devam ediyoruz.

Coca Cola Markasının Doğuşu

Coca Cola markasının doğuşu, 1886 yılına kadar uzanıyor. ABD’nin Georgia eyaletinde yaşayan eczacı John Pemberton, mide hazmını kolaylaştırmak için uzun süredir bir şurup üzerinde çalışıyordu. Karbondioksitli ve alkol kullanmadan geliştirdiği yeni şurubu, üç ayaklı pirinç bir çaydanlıkta karbonatlı sudan elde etti ve karamelize edilmiş şekerle tatlandırdı. Kesin formülü günümüzde de bir sır gibi saklanan bu şurubu, yakın çevresindeki herkes beğeniyle karşıladı ve satışa sunması konusunda onu teşvik etti. 

Pemberton, hazırladığı içeceği Jacobs Eczanesi‘nde bardağı 5 sentten satışa sundu. Deneyen herkes tarafından çok beğenilen bu içecek, mide hazmını kolaylaştırmanın yanı sıra, bileşiminde kullanılan kafein kaynağı kola çekirdeklerinin etkisiyle keyif veriyordu. İçeceğe Coca Cola ismini, Pemberton‘ın muhasebecisi Frank Robinson verdi. Bu ismi kendi el yazısıyla şişelerin üzerine ekledi. Marka isminde kullanılan bu yazı stili günümüze kadar hiç değişmedi. 

Atlantalı iş adamı Asa Griggs Candler, Coca Cola‘nın formülünü ve satış haklarını 2 bin 300 dolara satın aldı. Coca Cola‘nın gerçek anlamda ilk başkanı ve markaya gerçek vizyonunu veren kişi de Candler oldu. Bu dönemde Coca Cola, markalaşma sürecinde büyük bir ivme yakaladı. Bu yeni ürünün ücretsiz tadılması için kuponlar dağıtılması, içeceğin satışını yapan eczanelerin Coca Cola markalı takvim, saat, vb. eşantiyon ürünlerle donatılması gibi uygulamalar, marka tanınırlığını hızla arttırdı.

Bardaktan şişeye…

1900’lerin başlarında şirketin satış başarısı katlanarak artıyordu. Bunun üzerine, piyasada taklit ürünler de çoğalmaya başladı. Şirketin sürdürdüğü reklam kampanyalarında, ürünlerinin orijinalliği hakkında pek çok vurgu yapılmaya başlandı. Candler, bu içeceği şişeleyip satmaya yönelik münhasır hakları Benjamin F. Thomas ve Joseph Biedenharn Whitehead isimli iki avukata sadece 1 dolara sattı. Şirketin yeni dolum tesislerini ise Chicago, Dallas ve Los Angeles’ta hizmete açtı.

Taklitle mücadele konusunda Candler‘in aldığı bir diğer önlem de ürünlerin satışı için orijinal bir şişe tasarımı geliştirilmesiydi. Açılan yarışmayı, Indiana merkezli The Root Glass Company kazandı. Bu yeni şişeler, karanlıkta veya kırıldıklarında bile kolayca tanınabilen hem çok orijinal, hem de çok estetik bir tasarıma sahipti. Markayla özdeşleşen bu şişenin imalatına 1916 yılında başlandı. Ve bu tasarım, günümüze kadar neredeyse hiç değiştirilmeden kullanıldı.

Coca Cola Markasının Yükselişi

1919 yılında şirket el değiştirdi ve Ernest Woodruff‘a satıldı. 4 yıl sonra, oğlu Robert Woodruff, şirketin yeni başkanı oldu. Robert Woodruff‘un yönetiminde, henüz 1920’li yıllardan itibaren çok büyük bir yükseliş ivmesi yakalandı. Öyle ki, 1900’lerin başlarında şişeleme tesislerinin sayısı yalnızca ikiyken, 1920’lerde bu sayı bini aştı. Candler döneminde marka tanınırlığı ABD sınırlarının dışına çıkamamışken, Woodruff yönetiminde dünyanın pek çok coğrafyasına yayıldı. 

Bu konuda en önemli aşama, 1928 Olimpiyatlarında Coca Cola‘nın tanıtılması oldu. Bu gelişmenin ardından, ürünler dünya pazarında geniş bir ilgi toplamaya başladı. Woodruff döneminde ayrıca, ürün satışında pek çok yenilik hayata geçirildi. Bunlardan en önemlileri, altılı kutu ve üstten kapaklı soğutucu içinde ürün satışını gerçekleştirmekti. Bu yeniliklerin yanı sıra, ürün dağıtımı için de çok önemli yatırımlar yapıldı ve satış noktalarının sayısı dünya genelinde arttırıldı.

1940’lardan 1960’lara kadar şişeleme tesislerinin sayısı yaklaşık olarak 2 katına çıktı ve “Coca Cola her yerde bulunur” sözü zihinlere yerleştirildi. Bu dönemde dikkat çeken bir diğer önemli gelişme de yeni tatlara yönelik Ar-Ge çalışmaları sonucu 1950’lerde Fanta‘nın piyasaya sunulmasıydı. Fanta‘nın yakaladığı satış başarısının ardından, 1961 yılında Sprite, 1966 yılında ise Fresca piyasaya sunuldu. Zaman içinde Schweppes, Cappy, Fuse tea, Powerade, Gladiator, SenSun gibi çok sayıda alt marka piyasaya sunuldu. 

Coca Cola ürünlerinin ülkemizde satışına ise 1964 yılında başlandı. Şirket ayrıca, ülkemizdeki ilk yatırımlarını İstanbul’da gerçekleştirdi. 16 Eylül 1964 tarihinde üretime başlayan fabrika, şirketin 1916. fabrikasıydı. Açılıştan 2 gün sonra, Beyazıt’tan yola çıkan 19 araçlık bir konvoyla ürünlerin tanıtımı bando ve alkışlar eşliğinde yapıldı. 21 Eylül’de ise şirketin ülkemizdeki ilk kampanyası “Gizli Define” başladı. İçeceklerin yanı sıra ürünlerin kapaklarına da ilgiyi arttıran bu kampanya kapsamında, toplam 400 bin lira tutarında hediye dağıtıldı.

Dünya Pazarında Coca Cola

1970’li yıllar, şirketin reklam faaliyetlerini ciddi oranda arttırdığı yıllardı. Üstelik bu reklamlar, artık yalnızca bir ürünü tanıtmanın ötesinde, eğlence ve arkadaşlık gibi temalarla yeni bir yaşam şeklinin tanıtımını ve pazarlamasını da yapıyordu. Reklamların dikkat çeken bir diğer özelliği de hem dünyaca ünlü yıldızlara, hem de yerli sanatçılara yer vermesiydi. Bu yönüyle reklamlar, bir tür “yıldızlar geçidi” haline geldi. Reklamlar için ayrıca, radyo ve sinemadan da etkin bir şekilde yararlanıldı. Radyo programlarına sponsorlukla başlayan süreçte, pek çok sinema filminin en önemli karelerinde Coca Cola içilmeye başlandı.

1978 yılında şirket, önemli bir ticari başarıya daha imza attı ve Çin Halk Cumhuriyeti’nde ambalajlı soğuk içecek satma iznine sahip tek marka olmayı başardı. 1981 yılında Roberto C. Goizueta, şirketin yeni CEO’su oldu ve kendi ifadesiyle “akıllı risk alma” stratejisiyle marka konseptini tümüyle yeniledi. Bu yenilikler arasında, ABD’deki pek çok şişeleme tesisini Coca-Cola Enterprises Inc. adına halka açmak da vardı. Aynı zamanda da Diet Coke adıyla yeni bir ürün tipinin geliştirilmesini sağladı. Bir yıl sonra piyasaya sunulan Diet Coke, düşük kalorili içecekler grubunda ilk sıraya yerleşti ve dünya genelinde en çok satan içecekler listesinde Coca Cola‘dan sonra ikinci oldu. 1986 yılında 100. yaşını kutlayan şirket, ürünlerini 165 ülkede satışa sunma başarısı gösterdi.

Günümüzde Coca Cola

Şirketin büyümesi, 1990’lı yıllarda da devam etti. Bu büyümede en önemli unsurlardan biri, henüz Woodruff döneminde başlayan sportif faaliyetlere yönelik ilgiydi. Olimpiyat Oyunları ve FIFA Dünya Kupası gibi uluslararası organizasyonlara sağladığı sponsorluk desteği, ürünlerinin satış başarısında çok önemli bir rol üstlendi. 1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından şirket, Doğu Avrupa pazarına da giriş yaptı ve pazar gücünü çok daha arttırdı. Öyle ki, 1997 yılında günlük Coca Cola tüketim miktarı 1 milyar bardağı buldu.

2005 yılında şirket, klasik Coca Cola tadını koruyan Zero ürünlerini piyasaya sundu. İki yıl sonra, Amerikan pazarında lider markalardan biri olan Glaceau Vitaminwater satın alındı. 2008 yılında şirket yönetiminde önemli bir değişikliğe gidildi ve Neville Isdell‘in yerine Muhtar Kent, Coca Cola‘nın yeni CEO’su oldu. Bu dönemde şirketin en önemli yeniliklerinden biri, “plant bottle” (bitki şişe) olarak adlandırılan tümüyle geri dönüştürülebilir ambalaja sahip ürünlerin piyasaya sunulmasıydı. 2010 yılında ise mobilya üreticisi Emeco işbirliğiyle, geri dönüştürülmüş PET şişelerin günlük hayatta kullanılmasını sağlayan 111 Navy Chair projesi hayata geçirildi.

2017 yılında şirket, önemli bir yönetim değişikliğine daha sahne oldu ve operasyonlar üst yöneticisi (COO) James Quincey, şirketin yeni CEO’su oldu. Quincey yönetimi, yeni dönem için vizyonunu “total beverages company” (tümüyle içecek şirketi) olma hedefiyle belirledi. Bu hedef kapsamında şirket, bugün itibariyle 500’den fazla içecek markasına ve 4 bine yakın ürüne sahip. Bu markalar içinde, değeri 1 milyar doların üzerinde olan marka sayısı 20’nin üzerinde.

Ofis dostu Coca Cola ürünleri Ofix.com’da!

Coca Cola markasının başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com verilerine göre ofislerin en sık sipariş verdiği Coca Cola ürünlerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz. 

Coca Cola 250 ml Cam Şişe

Listemizin ilk sırasında, Coca Cola 250 ml cam şişe var. Paket içi miktarı 24 adet olan bu ürünleri, ofis buzdolabında kolayca saklayabilir, dilediğiniz zaman kendiniz tüketebilir veya misafirlerinize ikram edebilirsiniz. 100 ml için şeker ve karbonhidrat miktarı 11.2 gram olan bu ürünlerin verdiği enerji 45 kcal. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Coca Cola Light 250 ml Cam Şişe

Listemizin ikinci sırasında, Coca Cola Light 250 ml cam şişe var. Paket içi miktarı 24 adet olan bu ürünler, şeker ve karbonhidrat içermiyor, 100 ml için enerji miktarı ise 0.2 kcal. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Coca Cola 1 Litre

Listemizin üçüncü sırasında, Coca Cola 1 litre var. Ofiste çalışırken veya mola zamanlarınızda keyifle yudumlayabileceğiniz bu içecekleri soğuk olarak tüketmeniz gerektiğini hatırlatalım. Ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Ofix.com‘da satışını yapmakta olduğumuz diğer Coca Cola ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir