Daniel Peter: Sütlü çikolatanın başarı hikayesi…

19. yüzyıla kadar acı bir içecek olarak tüketilen çikolatanın tarihinde Daniel Peter, çok önemli bir dönüm noktasını ifade eder. Geliştirdiği dehidrasyon yöntemi sayesinde çikolata yapımında kullanılan sütün suyunu ayrıştıran Daniel Peter, sütlü çikolatayla pazara yeni bir ürün tipi sunmanın ötesinde, çikolatanın tüketim şeklinin değişmesini sağladı. 1879 yılında Henri Nestle‘yle birlikte kurdukları Nestle Company, bu yöntem sayesinde birçok yeni ürün tipi geliştirdi ve çikolata pazarında büyük bir güce ulaştı. Ofix.com sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da her Pazartesi yer verdiğimiz başarı hikayeleri köşemizde bu hafta, Daniel Peter‘ın hayatından kesitler sunarak başarı hikayesini okurlarımızla paylaşacağız. 

Kısaca Daniel Peter

Daniel Peter, 1836 yılında İsviçre’nin Vaud Kantonu’na bağlı Moudon’da çiftçi bir ailede dünyaya geldi. Ailesi Daniel‘ın iyi bir eğitim almasını istiyor, ellerindeki olanakları seferber ediyordu. Okumaya meraklı küçük Daniel, derslerinde büyük başarılar gösteriyordu. 16 yaşına geldiğinde, Moudon’da Madam Clement‘in mum imalathanesinde çalışmaya başladı. Daha sonra kardeşi Julien‘i de yanına aldı ve mum satışında birlikte çalıştılar. Peter kardeşlerin yaptıkları mumlar kasabada çok beğeniliyor, satışlardan kendilerine iyi bir gelir geliyordu. Mum satarak biriktirdikleri parayla bu iki kardeş, Rue des Bosquets’de bir imalathane satın aldılar.

Mum üretimini zamanla büyüten Daniel Peter, Madam Clement aracılığıyla tanıştığı Cailler ailesinin büyük kızı Fanny Cailler‘le 1863 yılında evlendi. Kayın biraderi August Cailler, uzun yıllardır çikolata işinde çalışıyor, üretim için gerekli ham maddelerin ticaretini yapıyordu. Ne var ki, bu dönemde çikolata, acı bir içecek olarak tüketiliyor ve çikolataya talep çok düşük düzeyde seyrediyordu. Daniel Peter, mum üretiminde önemli başarılar elde etmişti ve bunun esas nedeni, ürettiği mumların halk tarafından beğenilmesiydi. Çikolata işinde de aynı mantıkla, halkın beğeneceği bir ürün tipi geliştirebilirse büyük bir ticari başarı yakalayabileceğini düşündü. Kayın biraderi aracılığıyla temin ettiği ham maddeleri laboratuvarında incelemeye başladı.

Acı Bir İçecek Olarak Çikolata

Çikolatanın Avrupa’ya gelişi, 16. yüzyılda gerçekleşmişti. İspanyol kaşifler Kristof Kolomb ve Hernan Cortes, Orta Amerika’dan dönüşlerinde yanlarında bir içecek getirmişlerdi. Mayalar ve Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerini suyla karıştırarak elde ettikleri bu içeceğin adı Aztek dilinde “ekşi” anlamına gelen “chikolatl”dı. Üstelik bu içeceği, biber ve başka baharatlar ile karıştırarak ve soğuk olarak tüketiyorlardı. Bu içeceğin tadını beğenmeyen fakat yarattığı güzel etkilerden memnun kalan İspanyollar, içine bir miktar şeker katarak tüketmeyi tercih etmişlerdi.

Zaman içinde Avrupa’da daha çok elit kesim arasında tüketilen acı bir içecek olarak yayılan çikolata, kakao çekirdeklerinin Amerika’dan getirilmesi nedeniyle pahalı bir içecekti. Çikolatanın tadını acı bulan İngilizler, tıpkı çay gibi çikolatayı da içine süt katarak tüketmeyi tercih etmişti. Çikolatanın sütle birlikte tüketilmesi, Daniel Peter‘a göre çikolatanın tadındaki acılığın azalmasını sağlıyordu. Fakat, bunu bir ürün tipine dönüştürmek ve halkın benimsemesini sağlamak gerekiyordu. Çikolatanın satış fiyatı da halkın alım gücüne uygun olmalıydı. Bu konularda başarılı olabilirse mum satışına oranla çok daha büyük bir ticari başarı elde edebileceğini düşünen Daniel Peter, imalathanenin bir bölümünde sütlü çikolata üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.

1840’lı yıllarda Daniel Peter, eczacı komşusu Henri Nestle ile güçlü bir dostluk kurmuştu. Bu dönemde Henri Nestle, eczane işletmenin yanı sıra yağlar, kozla tohumları ve fındık yağı üzerinde çeşitli araştırmalar yapıyordu. Tedavi edici etkisinin yanı sıra endüstride de kullanılan bu yağlar, yağ lambalarından likörlere kadar geniş bir kullanım alanına sahipti. Bu dönemde ayrıca, anne ve bebek ölüm oranları da çok yüksek düzeydeydi ve en fazla eksikliği hissedilen ürünlerin başında bebek maması geliyordu. Henri Nestle bir taraftan da inek sütünü özel bir karışımla birleştirerek anne sütünün yerine geçebilecek bir bebek maması yapmaya çalışıyordu. Bu çalışmaları 1867 yılında olumlu sonuç verdi ve dünyanın ilk süt bazlı bebek maması Henri Nestle tarafından piyasaya sunuldu. Bu ürünler, Daniel Peter‘ın sütlü çikolatayı geliştirmesi için büyük bir ilham kaynağı oldu.

Daniel Peter ve Sütlü Çikolata

1870’li yıllarda Daniel Peter, sütlü çikolata geliştirme fikrini adeta bir tutku haline getirmişti. Cailler ailesinin yanı sıra Suchard ve Kohler aileleri tarafından kontrol edilen çikolata pazarına yeni bir ürün tipiyle girmek, birçok şeyi sil baştan değiştirebilirdi. Henri Nestle‘den süt bazlı ürünler hakkında çeşitli bilgiler alıyor, yaptığı deneylerle bu bilgileri genişletiyordu. Fakat, çikolata konusunda hâlâ yeterince bilgi sahibi değildi. Bilgi eksikliğini gidermek için çok önemli bir karar aldı. Ve Fransa’nın Lyon şehrinde bir çikolata fabrikasında işçi olarak çalışmaya başladı. 2 hafta çalıştığı fabrikada kendisine anlatılanları kısa sürede öğrendi ve ülkesine geri döndü. Öğrendiği bilgiler arasında çikolata üretiminin yanı sıra, kakao hasadı ve kakaonun temel bileşenleri gibi konularda çok önemli bilgiler vardı.

Ülkesine döndükten sonra Daniel Peter, mum üretimini bıraktı ve tümüyle çikolata işine yöneldi. Kısa süre içinde, ham maddesi kakao, şeker ve sütten oluşan yeni ürün tipleri geliştirmeyi başardı. Fakat, daha önce Henri Nestle‘nin de karşılaştığı bir sorun zihnini fazlasıyla meşgul ediyordu. Üretimde kullanılan su ve yağ yeterince iyi karışmıyor, ürünler için homojen bir karışım sunmuyordu. Ürünlerin yağ miktarını azaltmak raf ömrünü kısaltıyor, su miktarını arttırmak ise kıvamın bozulmasına yol açıyordu. Bu sorunu daha önce Henri Nestle çözememişti. Daniel Peter ise Lyon’da öğrendiği bilgiler sayesinde, üretim için gerekli suyun sütün dehidrasyonundan, yağın ise kakao çekirdeklerinden sağlanabileceğini düşündü.

Ne var ki, bunları gerçekleştirmek için gerekli ekipmanları temin etmek çok güçtü ve önemli bir sermaye gerektiriyordu. Peter‘ın böyle bir sermayesi yoktu. Fakat 1873 yılında George Page ve Charles Page kardeşlerin İsviçre’ye gelmesi, Daniel Peter için çok önemli bir fırsattı. Konsantre sütler konusunda çok önemli buluşlara imza atan Page kardeşler, Daniel Peter‘ın sütlü çikolata fikrine çok sıcak baktılar ve kendisine gerekli ekipman desteğini sağladılar. İlk denemeler istenilen sonuçları vermedi, çünkü dehidrasyon odası olarak kullandığı ortamda sıcaklığı düşürmeyi başaramadı. Gerekli iyileştirmelerin ardından Daniel Peter, 1875 yılında sütlü çikolatayı icat etti. 

Daniel Peter ve Henri Nestle 

Sütlü çikolatayı icat eden Daniel Peter, bu buluşunun nasıl bir öneme sahip olduğunun bilincindeydi. Sütlü çikolatayı ivedilikle yeni bir ürün tipine dönüştürüp piyasaya sunmak, satışları arttırmak için reklam ve tanıtım çalışmaları yapmak gerektiğini biliyordu. Ne var ki, bunları gerçekleştirmek için yeterli sermayesi yoktu. Oysa Henri Nestle, bebek maması satışlarıyla büyük bir kazanç sağlamış, piyasada önemli bir güce ulaşmıştı. Sütlü çikolata işini Henri Nestle ile birlikte sürdürürse, bu işten her iki taraf da büyük kazançlar sağlayabilirdi.

1875 yılında Daniel Peter, geliştirdiği sütlü çikolatayı Henri Nestle‘ye anlattı. Bu buluşu ilgiyle karşılayan ve piyasada dengeleri değiştireceğini öngören Henri Nestle, Daniel Peter‘a birlikte çalışmayı teklif etti. Teklife olumlu karşılık veren Daniel Peter, Henri Nestle ile birlikte sütlü çikolatanın formülünü daha da geliştirmeyi başardı ve 1879 yılında Nestle Company‘yi kurdular. Sütlü çikolatanın nihai formülü ise 1887 yılında Daniel Peter tarafından geliştirildi. Nestle sütlü çikolataları kakaonun tadını koruduğu gibi hem tatlı, hem de oldukça yumuşaktı. Üstelik, satış fiyatı bakımından halkın alım gücüne uygundu.

1890 yılında Henri Nestle, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Daniel Peter ise sütlü çikolata konusundaki çalışmalarına aralıksız devam etti. 1901 yılında sütlü çikolata, İngiltere’de piyasaya sunuldu. 3 yıl sonra Daniel Peter, İsviçre’nin Orbe kentinde büyük bir sütlü çikolata fabrikası kurdu ve fabrikanın operasyonunu 1919 yılında hayata veda edinceye kadar bizzat yönetti. 1929 yılında fabrika, Daniel Peter‘ın varisleri tarafından Nestle firmasına satıldı.

Ofis dostu Nestle ürünleri Ofix.com’da!

Daniel Peter‘ın başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine ofislerin en sık sipariş verdiği Nestle ürünlerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. OfixPlus kurumsal müşteri platformumuzda kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Nestle Coffee-Mate Kahve Kreması 500 Gram

Listemizin ilk sırasında, Nestle Coffee-Mate kahve kreması 500 gram var. Bu ürünler, kahvenin tadı ve kokusunu bozmadan yumuşamasını sağlıyor. Yenilenen ambalajı sayesinde raf ömrü uzayan bu ürünleri uzun süre tadı bozulmadan saklayabilirsiniz. Sipariş için ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Nestle Sıcak Çikolata 1 Kg

Listemizin ikinci sırasında, Nestle sıcak çikolata 1 kg var. Bu ürünleri soğuk havalarda içinizi ısıtmak ve lezzetli bir şeyler içmek için tüketebilirsiniz. Sipariş için ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Nestle Coffee-Mate Kahve Kreması 5 Gram

Listemizin üçüncü sırasında, Nestle Coffee-Mate kahve kreması 5 gram var. Paket içi miktarı 100 adet olan bu ürünler bitkisel içerikli olup kahvenin doğal kokusunu kaybetmeden tadını yumuşatarak içimini keyifli hale getirmekte. Sipariş için ürün sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Ofix.com‘da satışı devam eden diğer Nestle ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir