Günümüzde hızla gelişen teknoloji, mobil cihaz kullanımını arttırıyor ve yaygınlaşan internetle birlikte dijital araçlar hayatımızda giderek daha fazla yer kaplıyor. Buna bağlı olarak dijital iletişim kanalları artıyor, dijital iletişimi etkin bir şekilde kullanan firmalar hızlı bir büyüme ivmesi yakalıyor. Peki, dijital iletişim nedir, dijital iletişimin temel unsurları nelerdir? Dijital iletişimin ekonomiye katkıları nelerdir? Dijital iletişimde nelere dikkat etmek gerekir? Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, dijital iletişim konusunu ele alacağız ve bu soruları kısaca cevaplamaya çalışacağız.
- Kısaca Dijital İletişim
- Dijital iletişimin temel unsurları nelerdir?
- Dijital iletişimin ekonomiye katkıları nelerdir?
- Dijital iletişimde nelere dikkat etmek gerekir?
- Hazırladığınız içerik hedef kitle tarafından erişilebilir olmalı.
- Sosyal medya ağlarını kullanırken dikkatli olmalısınız.
- Dijital iletişim verilerinizi takip etmelisiniz.
- E-posta gönderirken doğru bir iletişim stratejisi izlemelisiniz.
Kısaca Dijital İletişim
İletişimi en genel şekliyle, iki insan veya insan toplulukları arasında gerçekleştirilen bilgi, düşünce, duygu ve davranış alışverişi olarak tanımlamak mümkün. Tarih boyunca insanlık, sözlü veya sözsüz iletişim şekillerini kullanarak bilgi, düşünce, duygu ve davranış alışverişinde bulunmuş. Sözlü iletişim şekillerinde dil kullanılırken, sözsüz iletişim şekillerinde ses tonu, vücut dili ve çeşitli resimler veya semboller kullanılmış.
- Dijital iletişim, iletişimde zaman ve mekan sınırlarını kaldırdı.
Bu çerçevede dijital iletişimi kısaca, dijital araçlar üzerinden gerçekleştirilen iletişim olarak tanımlamak mümkün. Bu iletişim, internete bağlanan bilgisayarlar ve akıllı cihazlarda kullanılan birtakım yazılım veya uygulamalar sayesinde dijital iletişim kanalları üzerinden gerçekleşmekte. Dijital iletişim yoluyla bir kişi veya gruba bilgi göndermek ve onlardan bilgi almak; belge, fotoğraf, video veya müzik dosyası göndermek artık çok kolay hale geldi. Bilgi ve diğer verilerin online bir kanal üzerinden paylaşılması, yayılma hızlarını arttırıyor. Dijital iletişim sayesinde insanlar hem günlük hayatlarını, hem de iş ilişkilerini internet ortamında paylaşıp başkalarını takip edebiliyor, çeşitli görsel ve yazılı anlatım olanaklarını kullanarak başkalarının hayatlarının bir parçası olabiliyorlar.
Dijital iletişimin temel unsurları nelerdir?
Dijital iletişim için her şeyden önce, birden çok teknolojinin bir araya gelmesi gerekir. Bunlar içinde bilgisayar teknolojisi, internet teknolojisi ve mobil teknolojiler en önemlileri olarak sıralanabilir. Dijital iletişimde tüm internet kullanıcıları potansiyel bir hedef kitle oluşturur. Hedef kitleye yönelik olarak hazırlanan içerikler, dijital iletişim kanalları olan web siteleri, sosyal medya ağları, bloglar, forum siteleri, mobil uygulamalar, sohbet yazılımları, e-postalar ve e-bültenler yoluyla iletilir.
- Dijital iletişim kanallarını kullanarak firmanızın prestijini ve satış başarısını arttırabilirsiniz.
Dijital iletişim araçlarını genel olarak masaüstü bilgisayarlar, notebooklar ve akıllı cihazlar olarak üç grupta toplayabiliriz. Bunlar içinde akıllı cihazların oranı her geçen gün artmakta. Türkiye açısından baktığımızda, internet erişimine sahip 60 milyon kullanıcı var ve bunlardan 46 milyonu, internete akıllı cihazlar üzerinden bağlanıyor. Diğer taraftan, yakın dönemde gelişmeye başlayan nesnelerin interneti de dijital iletişime farklı bir boyut kazandırmakta. Yakın gelecekte kullanımı daha da artacak olan nesnelerin interneti, internete bağlanma özelliğine sahip cihazların kendi aralarında kurdukları iletişim şekliyle dijital iletişimi zenginleştirecek.
En yaygın dijital iletişim kanallarının ise web siteleri, sosyal medya ağları, bloglar, forum siteleri, mobil uygulamalar ve sohbet yazılımları olduğunu söyleyebiliriz. Bunların yanı sıra e-postalar ve e-bültenler de dijital iletişimde kullanılmakta. Web siteleri sayesinde hem firmalar, hem de bireysel kullanıcılar, kendi hedef kitlelerine çok daha kolay ulaşabiliyor. Sosyal medya ağları içinde özellikle Facebook, Twitter ve Instagram‘da dijital iletişim, hayatın içine daha fazla nüfuz ediyor. Bloglar sayesinde hem firmalar, hem de bireysel kullanıcılar, kendi hedef kitlelerine yönelik hazırladıkları içeriklerle kendilerini daha iyi anlatıyor, hedef kitle için belirledikleri davranış tarzı değişikliğinin gerçekleşmesini sağlıyorlar.
- Sosyal medya ağları, en önemli dijital iletişim kanalları arasındadır.
Dijital iletişimde forum siteleri, mobil uygulamalar ve sohbet yazılımları ise daha çok bireysel kullanıcıların belirli bir konu, olay veya durum hakkında duygu ve düşüncelerini ya da deneyimlerini paylaşmalarını sağlamakta. Bu kanallar üzerinden gerçekleştirilen dijital iletişimde kullanıcılar, kendilerini daha rahat ifade edebilmekte ve iletişim sürecinde daha aktif bir rol üstlenebilmekte.
Dijital iletişimin ekonomiye katkıları nelerdir?
Ekonomi açısından değerlendirildiğinde dijital iletişim, özellikle internet üzerinden iş yapan firmalara büyük avantajlar sağlıyor. Dijital iletişim kanalları, aynı zamanda da firmalar için yeni reklam kanalları anlamına geliyor. Bu kanalları etkin bir şekilde kullanan e-ticaret siteleri, yaptıkları kampanya veya indirimler hakkında bilgi paylaşımında bulunabiliyor, ürün tanıtımı yapabiliyor, hedef kitleyi müşteri haline getirebiliyor. Dijital iletişim yoluyla hedef kitlesini genişleten firmalar, yeni bağlantı grupları kuruyor, topluluklar oluşturuyor ve organizasyon yeteneklerini geliştiriyor.
- Günümüzde dijital iletişim, ayrı bir iş kolu haline geldi.
Bu bakımdan dijital iletişim, göze hoş gelen bir web sitesi hazırlamak ve yapılan işlerle ilgili e-bültenler hazırlayıp kişi veya kurumlara göndermenin çok ötesinde bir iş. Kurumsal iletişimi güçlendiren ve daha geniş kitlelere ulaşmayı sağlayan dijital iletişim sayesinde birçok sektörde hızlı bir büyüme ivmesi görülmekte. Hatta günümüzde dijital iletişim, ayrı bir iş kolu haline geldi ve dijital iletişim hizmeti veren firmaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu firmalar içinde web master ve grafik-tasarım becerilerini geliştiren firmalar daha başarılı oluyor.
Dijital iletişimle birlikte gelişen alanlardan biri de sosyal medya uzmanlığı. Günümüzde pek çok firma, dijital iletişimi daha etkin bir şekilde kullanmak için sosyal medya uzmanlarından hizmet alıyor ve kurumsal iletişimini bu uzmanlarla birlikte gerçekleştiriyor. Dijital iletişim kapsamında firmalar marka yönetimi, PR çalışmaları ve tanıtım faaliyetlerini kapsayan entegre iletişim hizmetlerine daha fazla rağbet gösteriyor. Bu sayede marka değerlerini ve satış başarılarını arttırıyorlar. Bu yönüyle dijital iletişimin, internet reklamcılığını geliştiren esas unsurlardan biri haline geldiğini ve dijital ortamlarda firmaların satış becerilerini arttırdığını söyleyebiliriz.
- Firmanızın sosyal medya hesaplarının yönetimini uzman kişilere teslim etmelisiniz.
Dijital iletişimde nelere dikkat etmek gerekir?
Tüm iletişim türlerinde olduğu gibi, dijital iletişimin de kendine özgü bazı püf noktaları mevcut. Bunları bilir ve etkin bir şekilde kullanırsanız, dijital iletişimde daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Dijital iletişimi ele aldığımız yazımızın bu kısmında, dijital iletişimin püf noktaları hakkında birkaç konuya kısaca işaret edeceğiz.
Hazırladığınız içerik hedef kitle tarafından erişilebilir olmalı.
Dijital iletişimde hazırlanan içeriklerin hedef kitleye ulaşması için erişilebilirliğinin sağlanması gerekir. Örneğin blogları kullanıyorsanız, hazırladığınız içeriğin odak anahtar sözcük tanımlamasını mutlaka yapmalısınız. Uygun meta açıklamaları, etiketler ve bağlantılarla optimize ettiğiniz içerikler, arama motorları tarafından daha üst sıralarda indekslenecektir. Hazırladığınız içerik SEO kriterlerine uygunsa, ilgili odak anahtar sözcük üzerinden arama yapacak internet kullanıcılarına erişim şansınız artacaktır. SEO kriterlerine uygun olmayan içerikler arama motorları tarafından değersiz kabul edildiği için ya hiç indekslenmemekte, ya da çok alt sıralarda kalmakta. Ki bu da erişilebilirliği azaltmakta.
- SEO kriterlerine uygun içerikler, özellikle mobil cihazlardan daha fazla trafik alıyor.
Sosyal medya ağlarını kullanırken dikkatli olmalısınız.
Sosyal medya ağları, milyonlarca kullanıcının yer aldığı ağlardır. Bu ağlarda özensizce hazırlanmış veya yanlışlıkla paylaşılmış bir görsel veya içerik, kısa bir süre içinde çok sayıda (bazen milyonlarca!) kullanıcının tepkisini çeker. Görsellerde düşük görüntü kalitesi, içeriklerde harf hataları ve yazım yanlışları vb. durumlar, firmaların dijital dünyadaki prestijlerine zarar verir. Dijital iletişimde sosyal medya ağlarını kullanırken görsellerinizin veya içeriklerinizin kontrolünü etkin bir şekilde sağlamalı, tepki çekebilecek durumların oluşmasına fırsat vermemelisiniz.
Dijital iletişim verilerinizi takip etmelisiniz.
Dijital iletişimde kullanılan görsellerin veya içeriklerin tıklanma, okunma ve beğenilme sayıları firmaların hem kurumsal imajları, hem de satış başarılarını geliştirmede büyük önem taşımakta. Firmanızın sosyal medya hesaplarından paylaşılan görsellerin kaç kişi tarafından beğenildiği, hangi görsellerin daha fazla beğenildiği, hazırladığınız içeriklerin kaç kişi tarafından tıklandığı, web sitenize günde kaç kullanıcının geldiği ve hangi sayfalarda ne kadar süre geçirildiği gibi verileri takip ederseniz dijital iletişimde daha sağlıklı bir gelişim ivmesi yakalayabilirsiniz.
- E-postalarda yapılan yanlışlar, şirket imajına zarar verir.
E-posta gönderirken doğru bir iletişim stratejisi izlemelisiniz.
E-posta üzerinden kurulan dijital iletişim, yazılı ve görsel iletişim kurallarıyla yakından ilişkili. E-postanız olması gerekenden uzun veya kısa olmamalı, kafa karıştıran cümleler içermemeli. Seçtiğiniz konu başlığı ve sözcükler, e-postanızın içeriğiyle yakından ilişkili olmalı, karşı tarafın anlama kapasitesine uygun olmalı. Ve tabii, iş amaçlı bir e-posta gönderimi yapacaksanız şahsi e-posta hesabınızı değil, şirket e-postanızı kullanmalısınız.
Dijital iletişimde ayrıca, hazırladığınız içeriği uygun ve dikkat çeken görsellerle güçlendirmeli, mümkünse video veya diğer çoklu medya ögeleriyle zenginleştirmelisiniz. İçeriklerinizi sosyal medya ağlarında paylaşmalı, gelen beğeni ve yorumları dikkatle incelemeli, performans analizi yapmalısınız. Farklı internet siteleriyle ilişkilerinizi güçlendirmeli ve yeni paydaşlar kazanmalı, hazırladığınız içerikleri paylaşmalarını sağlamalı, onların hazırladıkları içeriklere kendi kanallarınızda yer vermelisiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Ali BEY
Tamda araştırdığım bir konuydu. Teşekkürler Ofix 🙂
SEO
Dijital iletişimin ekonomiye katkıları çok güzel özetlenmiş çok faydalı oldu. teşekkür ederim.
SEO Hizmeti
Dijital dünyanın başarısı dijital iletişimden geçer bu sebeple bu konunun iyi irdelenmesi gerekir. Bilgiler gayet açıklayıcı olmuş. Teşekkürler.