Diş fırçalarken nelere dikkat etmek gerekir?

Ağız ve diş sağlığını korumanın en iyi yolu, dişleri düzenli olarak ve doğru şekilde fırçalamaktır. Kişisel bakımına özen gösteren kişiler günde 2 kez diş fırçalama alışkanlığına sahiptir. Doğru diş fırçalama yöntemleri ile diş tabakası ve diş etleri korunur, diş aralarında kalan yemek kırıntıları temizlenir, ağızda koku oluşumu önlenir. Diş fırçalama teknikleri aslında çok kolaydır, tüm yaş gruplarının kolayca uygulayabileceği yöntemlerdir. Fakat başta zaman darlığı olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı diş fırçalama tekniği ile ilgili gereken özenin çoğu zaman gösterilmediğini söyleyebiliriz. Doğru diş fırçalama tekniği hakkında paylaşılan bilgilerin sadece öğrenilmesi yetmez. Bunların düzenli ve özenli bir şekilde yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Doğru diş fırçalama tekniği nedir, dişler günde kaç kez fırçalanmalı, kaç dakika diş fırçalanmalı gibi konular hakkında ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Diş fırçanız fazla sert veya yumuşak olmamalı.

Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde ilk sıraya fırça seçimini koyabiliriz. Eğer iyi bir fırça kullanırsanız ağız ve diş sağlığınızı korumak için daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Diş fırçanız fazla sert veya yumuşak olmamalı. Gereğinden fazla sert fırçalar dişlere zarar verebilir. Yumuşak fırçalar ise diş aralarını temizlemede yetersiz kalabilir. Bununla birlikte, ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir sorununuz varsa, yumuşak fırça kullanmanız gerekebilir. Özellikle diş eti kanaması şikayeti olanların normal sertlikte bile olsa bu tür fırçalar yerine yumuşak fırçaları kullanmaları önerilir. Aksi durumda diş etleriniz daha fazla zarar görebilir. Ve bu durum ağızda bakteri plaklarının çoğalmasına neden olabilir. Bu bağlamda, kanal tedavisi sonrası diş fırçalama konusu çok merak edilen konulardan biridir. Kanal tedavisinin ardından dişlerinizi fazla sert olmayan bir fırçayla fırçalamayı sürdürmelisiniz. Aksi durumda dişiniz çürümeye devam edebilir. Ancak sağlıklı diş etlerine sahipseniz, yumuşak fırçalar yerine normal sertlikteki fırçaları tercih etmelisiniz. 

Gereğinden fazla diş macunu kullanmamalısınız.

Hangi markanın hangi ürünü olursa olsun, tüm diş macunu çeşitlerinde diş temizliğini sağlamak için bazı kimyasal maddeler kullanılır. Bunlar içinde dikalsiyum fosfat, sodyum metafosfat, silika, zirkonyum ve kalsiyum karbonat en fazla kullanılan kimyasal maddelerdir. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler arasında fırça seçiminin yanı sıra diş macunu miktarı da önemlidir. Diş macunu için marka tercihiniz ne yönde olursa olsun, nohut büyüklüğü yeterlidir. Dişleri fırçalamak için genel kanaatin aksine, diş fırçasının üzerini kaplayacak kadar diş macunu kullanmanıza gerek yoktur. Diş macunları az miktarda kullanıldığında bile diş sağlığı için faydalı etkiler gösterir. Gereğinden fazla diş macunu kullandığınızda, macundaki kimyasal maddeler diş tabakalarına ve diş etlerine zarar verebilir. Fazla macun tüketimine bağlı olarak dişleriniz aşınabilir, diş eti kanaması şikayetleri ile karşılaşabilirsiniz. Doğru diş fırçalama teknikleri sayesinde nohut büyüklüğünde diş macunu kullanarak hem dişlerinizi koruyabilir, hem de bütçe tasarrufu sağlayabilirsiniz. Diş macununu fazla kullanmak, dişlerinize zarar verir ve maliyet yükü oluşturur. 

Diş macununu koyduktan sonra fırçayı ıslatmamalısınız.

Diş macununun ağız ve diş sağlığı için faydalı olabilmesi için bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Az miktarda kullanıldığında bile faydalı olabilen diş macunları, yanlış kullanım alışkanlıkları nedeniyle istenilen sonuçları veremeyebilir. Diş macunlarındaki etken maddelerin faydalı olabilmesi için dişe doğrudan uygulanması gerekir. Dişlerinizi fırçalarken diş macunu ağız sıvılarıyla zaten birleşerek kıvamını kaybedecektir. Macunu dişlerinize uygulamadan önce fırçanızı ıslatırsanız macunun gereğinden fazla köpürmesine neden olursunuz. Bu durumda macundaki etken maddeler dilinize ve diş etlerinize iyi şekilde nüfuz edemez. Üstelik, ağzınızı daha fazla çalkalamanız gerekir. Az miktarda ve ıslatmadan kullanacağınız diş macunu için ağzınızı defalarca çalkalamanıza gerek yoktur. Yanlış kullanım şekilleri nedeniyle ağzınızı defalarca çalkaladığınızda, başta florür olmak üzere diş macunlarındaki etken maddeleri de ağzınızdan atmış olursunuz. Bu da dişlerinizi çürümeye karşı iyi bir korunma yönteminden mahrum bırakmış olur. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında çocuklarınıza da doğru bilgiler vermelisiniz. Aksi durumda onların da ağız ve diş sağlığı bozulabilir. 

Diş fırçasını fazla bastırmamalısınız.

Diş fırçalama rutinleri içinde farkında olmaksızın pek çok yanlış kolayca yapılabilmekte. Bu yanlışlardan biri olan diş fırçasını fazla bastırma sonucu diş yüzeyi ve diş etleri ciddi ölçüde zarar görebiliyor. Doğru diş fırçalama tekniği, diş yüzeyine fazla baskı uygulamamaktır. Dişlerinizi fırçalarken yapacağınız tüm sert hareketler, diş sağlığınız için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fırçayı fazla bastırırsanız diş yüzeyi ve diş etlerinde zedelenme oluşabilir. Bakteri plakları için bu tür zedelenmeler kolayca üreyebilecekleri alanlar meydana getirir. Diş fırçasını fazla bastırmak dişlerinize zarar verdiği gibi, fırçanın da kullanım ömrünü azaltır. Normal şartlar altında diş fırçasının kullanım ömrü 6 ay civarındadır. Fırçayı fazla bastırarak kullandığınızda kullanım ömrü 2-3 aya kadar düşebilir. Fazla bastırma nedeniyle deforme olan fırçalar, ağzın arka tarafındaki dişleri temizlemede yetersiz kalabilir. Bu nedenle, önde inci gibi dişlere sahip olmaya çalışırken arkada diş çürüklerine sebebiyet verebilirsiniz. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde fırçayı fazla bastırmamak konusuna özellikle dikkat etmelisiniz. 

Fırçayı 45 derecelik açıyla tutmalısınız.

Doğru diş fırçalama yöntemleri içinde fırçanın ne şekilde tutulacağı önemlidir. Dişlerinizi doğru şekilde fırçalamak için diş fırçasını 45 derecelik açıyla tutmanız gerekir. Halk arasında çapraz açı olarak bilinen bu açı, diş fırçasının dişlerinize zarar vermeden kullanılmasını sağlar. Bu açıyı göz kararı belirlemek için fırça uçlarını 90 derecelik açıyla, yani dik şekilde dişlerinize yaklaştırabilirsiniz. Kolunuzu yarı ölçüde eğdiğinizde 45 dereceyi yakalayabilirsiniz. Bu tutuş şekli, fırça kıllarının diş aralarına daha etkin şekilde temas etmesini sağlar. Ön dişlerin yanı sıra arka dişleri fırçalarken de bu açıya dikkat etmek gerekir. Eğer iyi bir diş fırçası kullanıyorsanız, diş fırçanız gerekli esnekliğe sahiptir. Ancak açının doğru olmaması fırçanın başarısını olumsuz etkileyebilir. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde diş fırçasını 45 derecelik açıyla kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Hem bu sayede fırçanızın kullanım süresi artar, bozulması yavaşlar. Dik açıyla kullanacağınız fırçalar ise daha kısa sürede yıpranır. Aynı zamanda da diş etlerinizde kanamaya neden olabilir. 

Dişlerinizi küçük dairesel hareketlerle fırçalamalısınız.

“Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” sorusuna arama motorları üzerinden cevap arayan internet kullanıcıları, doğru diş fırçalama tekniği hakkında bilgi sahibi olmak ister. Diş fırçalarken en sık yapılan hatalardan biri, dişleri doğrusal hareketlerle fırçalamaktır. Diş fırçalama yöntemleri içinde en zararlısı olan bu yöntem, diş yüzeyinde büyük aşınmalara neden olur. Diş aralarında kalan yemek kırıntılarını temizlemeye yeterli olmayan bu hareket şekli, aynı zamanda diş tabakalarına da zarar verir. Dişlerdeki bakteri plağının doğrusal hareketlerle tamamen temizlenmesi mümkün değildir. Ara yüzeylerde bakteri plağı varlığını sürdürmeye devam eder. Fırçayı doğrusal hareketler yerine küçük dairesel hareketlerle kullandığınızda diş aralarında kalan yemek kırıntıları kolayca temizlenir. Dairesel hareketleri üst çenede aşağı doğru, alt çenede ise yukarı doğru yapabilirsiniz. Bu sayede diş fırçanızı daha etkin şekilde kullanabilirsiniz. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde küçük dairesel hareketler hem dişlerinizi korur, hem de yemek kırıntılarını temizlediği için ağızda koku oluşumunu engeller. 

Diş fırçalama sırasında dişler ve diş etlerinin yanı sıra dil temizliği de önemlidir. Günlük hayatta hemen herkesin başına gelebilecek ağız kokusu şikayetleri sadece diş aralarında kalan yemek kırıntılarından kaynaklanmaz. Kötü nefes kokusunu önlemek için diş fırçalarken dili de temizlemek gerekir. Bunu yapmak için fırçayı diliniz üzerinde gezdirmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede dil üzerinde oluşan bakterilerden kurtulabilir, daha güzel bir ağız kokusuna sahip olabilirsiniz. Ancak bu işlem sırasında dilinize fazla baskı uygulamamaya dikkat etmelisiniz. Aksi durumda dil üzerindeki dokularda hasar oluşabilir. Bu da yanma veya kaşınma hissi oluşturabilir. Bu konuda isterseniz dil kazıyıcıya sahip diş fırçası çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Dil üzerinde üreyen bakterilerden kurtulmak için bu ürünler daha iyi bir seçim olabilir. Fırça kıllarına oranla dil kazıyıcılar hem daha iyi bir temizlik fırsatı sunar, hem de dil üzerinde yanma veya kaşınma hissi uyandırmaz. Bunları denediğiniz halde güzel sonuçlar elde edemiyorsanız ağız gargarası kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Fırçalama 2 dakika devam etmeli.

Doğru diş fırçalama yöntemleri içinde diş fırçalama süresi de önemlidir. Bu bağlamda arama motorları üzerinden en çok “Diş kaç dakika fırçalanmalı?” sorusuna cevap aranmakta. Bu konuda ideal süre 2 dakikadır. Kaç dakika diş fırçalanmalı diye merak edenlere 2 dakika cevabını verebiliriz. Fakat ne var ki, diş fırçalama süresi ile ilgili yapılan araştırmalara göre bu sürenin ortama 45 saniyeye kadar indiğini görmekteyiz. Bu süre ne yazık ki diş temizliği için yeterli değildir. Diş macunlarında bulunan florür ve benzeri maddelerin dişlere nüfuz edebilmesi için 2 dakikalık bir fırçalama süresi gerekmekte. 45 saniye dolayındaki fırçalama uygulamaları sırasında florür ve diğer maddeler diş minesine derinlemesine nüfuz edemez. Kısa süreli fırçalamalarda dişlerin daha çok ön yüzeyi fırçalanırken arkadaki dişlerin temizliği ihmal edilir. Bu nedenle diş çürükleriyle daha çok arka dişlerde karşılaşılır. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde 2 dakikalık fırçalama süresini korumaya ve tüm dişlerinizi fırçalamaya dikkat etmelisiniz. 

Doğru diş fırçalama yöntemleri içinde fırçalama süresiyle ilgili olarak 2 dakikayı tamamlamak için farklı araçlardan yararlanabilirsiniz. Akıllı telefonlar üzerinden kolayca erişilen zamanlayıcılar bu konuda çok işinize yarayabilir. Kol saatiniz veya basit bir kronometre de işinizi görebilir. Bunları bulamıyorsanız, içinizden yavaşça 120’ye kadar sayabilirsiniz. Doğru diş fırçalama yöntemleri içinde bu önlemler sayesinde dişlerinizi yeterli sürede fırçalama alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bu süreye vücudunuz alıştıktan sonra zaten herhangi bir araca gerek duymadan da 2 dakikalık süreyi tamamlayabilirsiniz. Bu tür konularda vücudumuz süreçlere doğal olarak uyum sağlayacak biyoritmik mekanizmaları harekete geçirir. Tıpkı her gün aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkanların uyanmak için zorluk çekmemelerinde olduğu gibi, diş fırçalama süresi konusunda da benzer bir durum geçerlidir. Süre konusunda ayrıca, 2 dakikadan fazla dişlerinizi fırçalamamaya da dikkat etmelisiniz. Aksi durumda dişleriniz ve diş etleriniz zarar görebilir. 3 dakika ve üzeri süre boyunca diş fırçalamak, dişlerde ve diş etlerinde erimeye yol açabilir. 

Fırçalama sırasında diş etlerinize masaj yapabilirsiniz.

Diş fırçalarken sadece dişler üzerinde değil, aynı zamanda diş etleri üzerine de bazı uygulamalar gerçekleşir. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde fırçalama sırasında diş etlerinize masaj yapabilirsiniz. Diş etleri üzerinde çok sayıda kan damarı vardır. Ağız ve diş sağlığının güçlenebilmesi için diş etlerindeki damarlarda kan dolaşımının sağlıklı şekilde gerçekleşmesi gerekir. Diş fırçalarken diş etlerinize yapacağınız basit birtakım masaj hareketleri, bu bölgede kan dolaşımını hızlandırır ve dişlerinizin daha iyi beslenmesini sağlar. Fakat ne var ki, diş eti kanaması şikayeti olanların diş etine uygulanan masaj konusunda dikkatli olması gerekir. Gereğinden fazla sert fırçalar kanamaya yol açabileceği gibi, yumuşak fırçalar da ani ve sert hareketler nedeniyle diş eti kanamasına neden olabilir. Dolgudan sonra diş fırçalama konusunda da bu sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Dolgu bölgesi üzerinde diş etlerinize ani ve sert müdahalelerde bulunmaktan kaçınmalısınız. Doğal yöntemler içinde karbonat ile diş fırçalama diş dolgusu üzerinde aşınmaya neden olabilir. 

Günde 2 kere diş fırçalamak yeterlidir.

Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde günde 2 kereden fazla diş fırçalamamaya özen göstermelisiniz. Ağız ve diş sağlığı için günde 2 kere diş fırçalamak gerekli ve yeterlidir. Bunlardan ilki kahvaltıdan sonra olabilir. İkincisi ise gece yatmadan önce. Gün içinde farklı nedenlerle diş fırçalamak diş sağlığı için zararlı sonuçlar doğurabilir. Diş yüzeyinde artan zedelenme sonucunda dişleriniz daha kolay çürüyebilir. Fazla diş fırçalamak zararlı mı diye merak ediyorsanız, evet cevabını verebiliriz. Günde 5 kere diş fırçalamak şeklindeki uygulamalar dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebilir. Eğer ağız kokusu gibi şikayetler nedeniyle dişinizi sıkça fırçalamak istiyorsanız, ağız kokusunu önlemek için diş fırçalamak yerine farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Ağız gargarası bunlardan biridir. Mentollü sakızlar da yine ağız kokusunu önlemek için faydalı olabilir. Ancak sakızın şekersiz olmasına dikkat etmelisiniz. Doğal temizlik ürünleri ile diş temizliği yapmak isterseniz 1 kaşık karbonat, 1 kaşık Hindistan cevizi yağı ve birkaç damla nane yağı kullanabilirsiniz. 

Diş fırçanızı açıkta bırakmamalısınız.

Diş fırçası dişlere doğrudan temas ettiği için, kullanımı sırasında olduğu kadar saklanması sırasında da özen gerektiren bir üründür. Diş fırçasını saklamak için genellikle banyolarda diş fırçası kapları tercih edilir. Bu ürünler banyoda dekoratif bir görüntü oluşturur. Fakat ne var ki, açıkta bırakılan diş fırçaları ağız ve diş sağlığı için zararlı sonuçlar doğurabilir. Banyo temizliği konusuna ne kadar dikkat ederseniz edin, açıkta bırakılan diş fırçaları üzerinde toz ve diğer nedenlerden dolayı bakteriler birikebilir. Fırçalama sırasında diş macunu bu bakterilere karşı yeterince etki göstermeyebilir. Özellikle arka tarafta kalan dişlere temas eden bu tür fırçalar nedeniyle diş eti plakları konusunda olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir. Macunsuz diş fırçalama uygulamasında da yine diş fırçasındaki bakteriler ağız ve dişlere doğrudan temas ederek bazı enfeksiyonlara yol açabilir. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler içinde diş fırçanızı açıkta bırakmamaya dikkat ederseniz bu risklerin önüne geçebilirsiniz. Kapaklı diş fırçaları bu bağlamda iyi bir seçim olabilir. 

Kürdan yerine diş ipi kullanabilirsiniz.

Ağız ve diş sağlığı için kürdan yerine diş ipi kullanımı daha doğru bir tercihtir. Diş ipi kullanma imkanınız olmadığı durumlarda dişlerinizin arasını temizlemek için kürdan kullanabilirsiniz. Ancak imkanınız varsa kürdan yerine diş ipinden yararlanabilirsiniz. Kürdan nedeniyle dişlerinizde aşınma oluşabilir, diş etleriniz mikrop kapabilir. Diş ipini kullanırken ipi iki elinizle tutabilir, işaret ve baş parmağınızla yönlendirerek diş aralarında temizlik sağlayabilirsiniz. Diş ipi bir taraftan dişe yaslanarak aşağıya doğru hareket ettirilmelidir. Ardından diğer taraftan dişe yaslanarak tekrar aşağıya hareket ettirebilirsiniz. Diş aralarını bu şekilde temizlemek, kürdana oranla çok daha etkin ve sağlıklı çözümler sunar. Diş ipini evde veya ofiste kolayca kullanabilirsiniz. Ofis çekmecenizde bulunduracağınız diş ipi sayesinde dişlerinizin arasına kaçan yemek kırıntılarından kolay ve etkin şekilde kurtulabilirsiniz. Ofiste tükettiğiniz atıştırmalık çeşitlerinin hemen ardından dişlerinizi fırçalamak gibi bir alışkanlığınız varsa, dişleri sık sık fırçalamanın diş sağlığına zarar verdiğini unutmamalısınız. Bu gibi durumlarda diş ipleri daha iyi bir seçimdir. 

Diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Online ofis marketiniz Ofix.com‘da ağız bakım ürünleri kategorisinde diş macunu ve diş fırçası satışı yapmaktayız. Ofix.com‘un uygun fiyat avantajı ve üstün hizmet kalitesinden yararlanarak bu ürünleri sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak içinse burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir