Duvar kağıdı nasıl değiştirilir?

Ofislerde ve evlerde mekanlara güzellik kazandırmak için en uygun ve pratik çözümlerden biri şüphesiz ki duvar kağıtlarıdır. Mekanın kullanım amacına uygun ve estetik yönden başarılı duvar kağıtları, mekanda geçirilen süreyi keyifli hale getirir. Ortamın enerjisini ve motivasyonu yükseltir. Ne var ki, duvar kağıtları çeşitli nedenlerden dolayı zamanla yıpranır ve değişim gerektirir. Duvar kağıdı değişimi için genellikle yaz ayları ve tatil fırsatları değerlendirilir. Günlük iş temposu içinde bu işlere zaman bulamayanlar, yaz tatillerinin bir bölümünü dekorasyon işlerine ayırır. Her işte olduğu gibi duvar kağıdı değiştirmenin de bazı püf noktaları mevcut. Bunların neler olduğunu bilirseniz, duvar kağıdı değişimi yaparken zorluk çekmezsiniz. Bu bilgiler sizi gereksiz zaman ve emek kaybından kurtarır. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, duvar kağıdı nasıl değiştirilir konusunu ele alacağız. Yaklaşmakta olan bayram tatili sırasında duvar kağıdı değişimi yapmak isteyen okurlarımız, bu konu hakkında merak ettikleri tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilir. 

Satın alacağınız duvar kağıdının türüne karar vermelisiniz.

Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenler öncelikle değiştirmek istedikleri duvar kağıtları için yeni duvar kağıdı alımı gerçekleştirmeli. Yeni duvar kağıdı almadan önce duvar kağıdı çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var. Çünkü duvar kağıdı çeşitleri arasında önemli birtakım farklılıklar mevcuttur. Bu farklılıklar ürünlerin sadece rengi ve modeliyle sınırlı değildir. Duvar kağıtlarının fiziksel özelliklerine de bakmak gerekir. Örneğin silinebilir olmayan duvar kağıdı temizliği zordur. Su direnci düşük duvar kağıtlarını kalabalık ortamlarda su ve nemden korumak zordur. Özellikle mutfak dekorasyonu için duvar kağıdı seçimi bu bağlamda önemlidir. Neme dayanıklı olmayan duvar kağıtlarını mutfak duvar dekorasyonunuzda kullanmamalısınız. Ayrıca satın alacağınız duvar kağıdı, ürünü kullanacağınız duvarın yapısına uygun olmalı. Örneğin pürüzlü yüzeylere ve kabartma dokulara sahip duvarlarda ince duvar kağıtları iyi bir seçim değildir. Bu tür duvarlarda kalın dokulu duvar kağıtlarını kullanmak gerekir. Aksi takdirde ne yazık ki duvar dekorasyonunuzda kötü sonuçlarla karşılaşırsınız. 

Duvar kağıtlarının birbirinden güzel ve ilginç tasarımları vardır. Ne var ki her tasarım her ortam için uygun değildir. Örneğin bazı duvar kağıdı tasarımları, çalışma ortamları için uygun değildir. Çalışanların dikkatini dağıtan, işlerine odaklanmalarını zorlaştıran tasarımlar zaman ve emek kaybına yol açar. Diğer taraftan, bazı duvar çeşitleri de duvar kağıdı kullanımı için uygun niteliklere sahip değildir. Duvar türüne uygun olmayan duvar kağıtları birçok bakımdan ek maliyet yaratır. Aynı zamanda da mekanın enerjisini düşürür. Duvar kağıdı değiştirme konusunda yeterli deneyiminiz yoksa öncelikle ürün seçimi hakkında ön araştırma yapmanızda yarar var. Bulunduğunuz mekana şıklık katmak için duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak ediyorsanız, duvar kağıdı çeşitlerini iyi tanımalısınız. Çünkü farklı kalite ve dokuya sahip duvar kağıtları doğru seçilmediğinde kullanıcılarda hayal kırıklığı yaratır. Buna karşın duvar kağıdı değiştirmek istiyorum diyenlerin gerçekte çok azı duvar kağıdı çeşitleri hakkında yeterli bilgi sahibidir. 

Doğru araçlar kullanmalısınız.

Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenler, duvar kağıdına karar verdikten sonra doğru araçlar seçmeli. Bu araçların en önemlileri makas ve kesim aletleri ile duvar kağıdı yapıştırıcısıdır. Duvar kağıdı değişimi sırasında kullanacağınız makasın duvar kağıdını kesmek için uygun özellikte olması gerekir. Aksi durumda duvar kağıdının yüzeyi zarar görür. Makasın yanı sıra maket bıçağı da duvar kağıdı kesimi için pratik çözümler sunar. Ancak maket bıçağının ucu da duvar kağıdını kesmek için gerekli niteliklere sahip olmak durumunda. Bu konuda kalın uçlu maket bıçakları daha avantajlıdır. İnce uçlu maket bıçaklarının ise istediğiniz sonuçlar için yetersiz kalması mümkündür. Bazı durumlarda merdiven kullanmak duvar kağıdı değişimi sırasında faydalı olur. Ancak merdiven bulma imkanınız yoksa sandalye de kullanmanız mümkün. Bu araçların yanı sıra spatula, fırça, temizlik süngeri ve bezi ile kova da duvar kağıdı değişimi sırasında gereklidir. Bu araçları seçerken duvarın niteliğine ve büyüklüğüne de dikkat etmelisiniz. 

Uygulama yapacağınız duvar yüzeyi düz ve pürüzsüz olmalı.

Duvar kağıdı değişimleri sırasında en önemli konulardan biri de duvar yüzeyinin durumudur. Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenlerin yüzey hazırlığına da özellikle dikkat etmesi gerekir. Çünkü uygulamayı düz ve pürüzsüz yüzeylere yapmazsanız duvarda kabarıklık meydana gelir. Ne tür bir duvar kağıdı kullanırsanız kullanın, uygulama öncesinde yüzeyi mutlaka düz ve pürüzsüz hale getirmelisiniz. Duvar yüzeyi alçı veya çimento halindeyse, duvar kağıdı değişimi öncesinde yüzeye alçı macunu çekmelisiniz. Alçı macununun en önemli özelliği, yüzeyde düz ve pürüzsüz bir görünüm oluşturmasıdır. Alçı macununu en az 1 gün öncesinden uygulamaya da dikkat etmelisiniz. Çünkü alçı macunu kurumadan uygulama yaparsanız duvar kağıdında kabarmalar meydana gelir. Alçı macununun bir diğer özelliği de duvar kağıdı değişimlerine karşı duvarı korumaktır. İleride yeni bir duvar kağıdı değişimi yapmak istediğinizde böylelikle kolayca sökme yaparsınız. Duvar kağıdı değişimleri sırasında eski duvar kağıdını sökmeden yenisini kesinlikle kullanmamalısınız. 

Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenler, boyalı duvara duvar kağıdı uygulamalarını da merak eder. Aslına bakarsanız, duvar boyasının üzerine duvar kağıdı uygulamak iyi bir yöntem değildir. Çünkü boya üzerinde kullanacağınız duvar kağıdı yapıştırıcısının dayanıklılık süresi düşer. Bununla birlikte, duvar kağıdı değişimi için duvardaki boyayı temizlemek kolay değildir. Bu gibi durumlarda duvarı deterjan ve suyla mümkün mertebe temizlemek faydalıdır. Duvar yüzeyi kuruduktan sonra duvar kağıdı yapıştırıcısı böylelikle yüzeyde daha kalıcı tutunma sağlar. Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenler, bu bağlamda duvarda hiç nem kalmamasına da özellikle dikkat etmeli. Çünkü duvarda kalan nem olduğu gibi duvar kağıdına geçer. Bu yüzden duvar kağıdında kabarmalar meydana gelir. Bu kabarıklıkları gidermek için bazen küçük delikler faydalı olur. Ancak duvarda hiç nem kalmazsa bunlara gerek olmaz. Duvar kağıdında iğneyle delik açmak küçük hava kabarcıklarının çıkmasını sağlar. Fakat bu kısımlarda zaman içinde şişme oluşması da mümkündür. 

Yapıştırıcı seçimini doğru yapmalısınız.

Bazı duvar kağıtları kendinden yapışkanlıdır. Bu tür ürünleri uygulamak için ayrıca duvar kağıdı yapıştırıcısına gerek yoktur. Ne var ki kullanacağınız duvar kağıdını yapıştırıcıyla uygulayacaksanız ürün seçimine dikkat etmelisiniz. Her yapıştırıcı her çeşit duvar kağıdı için uygun değildir. Duvar kağıdı için yapıştırıcı alırken hem duvar kağıdına, hem de yapıştırıcıya dikkat etmek gerekir. Örneğin vinil duvar kağıdı kullanıyorsanız bunlar için uygun yapıştırıcılar daha farklı özelliklere sahiptir. Elyaf tabanlı ve kağıt tabanlı duvar kağıtları için de farklı yapıştırıcılar mevcuttur. Ürüne uygun olmayan yapıştırıcı kullanırsanız duvar kağıdı değişimi maliyeti artar. Oysa duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenlerin yapıştırıcı seçimine özellikle dikkat etmeleri gerekir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için dilerseniz kendinden yapışkanlı ürünleri tercih edebilirsiniz. Fakat bu ürünler diğerlerine oranla daha kolay yapışır. Ve bu da uygulama sürecinde zorluk yaratır. Duvar kağıdı değişimi konusunda yeterli deneyiminiz yoksa bu işlem sırasında ciddi zorluklar çekmeniz mümkün. 

Uygulamaya duvarın üst kısmından başlamalısınız.

Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenler uygulamanın başlangıç noktasını da merak eder. Duvar kağıdını değiştirmeye daima duvarın üst kısmından başlamalısınız. Diğer tüm uygulama şekilleri fiziksel açıdan güçlük meydana getirir. Uygulama sırasında ilk kalıbı kestikten sonra diğerlerini kesmek kolaydır. Ancak her kalıbın ek yerlerine dikkat etmelisiniz. Aksi durumda ne yazık ki estetik açıdan hoş olmayan sonuçlar ortaya çıkar. Duvarın üst kısmından başladıktan sonra ilerleme yönünüz hep aynı yönde olsun. Kalıbı ikiye katlı şekilde tutarsanız uygulama yapmanız kolaylaşır. Duvara önce ilk yarısını, ardından ikinci yarısını yapıştırın. Kayma oluşuyorsa, fazla geç olmadan kaymaları düzeltin. Çünkü aradan zaman geçtikçe düzeltmek zor hale gelir. Duvarda elektrik tesisatı varsa, bu kısma da özellikle dikkat etmelisiniz. Tesisat için yer açarken kaza risklerine karşı önlem almalısınız. Ayrıca duvara monte raf ve benzeri araçları mutlaka yerinden çıkarmalısınız. Aksi durumda ne yazık ki duvar kağıdı değişimi başarısız olur. 

Duvar yüzeyinde sağlamlaştırma yapmalısınız.

Duvar kağıdını yüzeye uyguladıktan sonra işiniz bitmiş olmaz. Hemen ardından yüzeyde sağlamlaştırma yapmanız gerekir. Bu işlem için uygun bir spatula veya fırça kullanmanız mümkün. Her ikisi de kağıt ile duvar arasında sıkışan hava kabarcıklarını temizlemek için elverişlidir. Fakat uygulama sırasında dikkatli olmalısınız. Aksi durumda ne yazık ki yüzeyde kayma oluşur. Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenler, bu kabarcıklar nedeniyle birçok sorun yaşamakta. Aslına bakarsanız hava kabarcıkları, uygulama sırasında bir şeylerin yanlış gittiğini gösterir. Örneğin yapıştırıcıyı yüzeye doğru yaymamak bunlardan biridir. Uygulama sırasında acele etmek de bir diğer önemli nedendir. Duvar kağıdı değişimi sırasında sağlamlaştırmanın amacı, bu gibi sorunların çözümünü sağlamaktır. Ve bazen basit bir fırçayla duvar kağıdının üzerinden geçmek yeterli olur. Fakat sonucun istediğiniz gibi olmaması da mümkündür. Bu durumda yeni uygulama yapmadan önce duvar kağıdını yüzeyden tümüyle temizlemek gerekir. 

Taşan yapıştırıcıları mutlaka temizlemelisiniz.

Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenler değişimin son aşamasında temizliği ihmal etmemeli. Kendinden yapışkanlı duvar kağıdı kullanmıyorsanız, özellikle sağlamlaştırma aşamasında taşma oluşması mümkündür. Bu taşmaları temizlemek için aslında ne kadar erken hareket ederseniz o kadar iyi olur. Çünkü taşan yapıştırıcılar kuruduğunda yüzeyde çirkin bir görüntü meydana getirir. Erken aşamada yapıştırıcıyı temizlemek için hafif nemli bir bez veya sünger yeterli olur. Fakat daha iyisi, duvar kağıdı temizliği için özel olarak üretimi gerçekleşen solüsyonlardır. Bu solüsyonlar duvar kağıdı üzerinde iz veya leke bırakmaz. Bazı durumlarda deterjanlı suyla duvar kağıdı temizliği yüzeyde sararma meydana getirir. Duvar kağıdı nasıl değiştirilir diye merak edenlerin buna da dikkat etmesi gerekir. Uygun bir duvar kağıdı temizleme solüsyonuyla taşan yapıştırıcıları kolayca temizlersiniz. Alternatif olarak duvar kağıdı hamuru ve doğal temizlik ürünleri ile de temizliği sağlamanız mümkün. Fakat hiçbir durumda çamaşır suyu kullanmamalısınız. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir