Duvar kağıdı nasıl temizlenir?

Evlerde, işyerlerinde, otel ve restoranlarda duvarlara farklı bir güzellik kazandırmak için kullanılan duvar kağıtları temizlik konusunda özel bir ilgi gerektirir. Duvar kağıdı temizliğinin bazı bakımlardan zor olması, kullanıcıların duvar kağıdını tercih etmemelerine yol açmakta. Oysa duvar kağıdı temizliğinin püf noktalarını bilirsek bu ürünleri uzun süre ve sorunsuz şekilde kullanabiliriz. Nitekim temizlik sırasında duvar kağıdının zarar görmemesi için bazı konulara dikkat etmek gerekir. Bu sayede duvar kağıdı ilk günkü gibi canlı, parlak ve temiz bir görünüm kazanır. Temizlik için yanlış ürün seçimi ve uygulama hataları ise duvar kağıdını değiştirmek zorunda bırakır. Duvar kağıdı temizliği için farklı yöntemleri izlemek mümkün. Bu yöntemlerin her biri duvar kağıdının türü ve kirlilik derecesine göre etkin sonuçlar almayı sağlar. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, duvar kağıdı temizliği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Eğer duvar kağıdı nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Duvar kağıdı temizliği için gerekli malzemeler nelerdir?

Şüphesiz ki duvar dekorasyonu denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden biri duvar kağıtlarıdır. Günümüzde pek çok yaşam ve çalışma alanında duvar kağıtları duvarlara farklı bir güzellik kazandırmakta. Ne var ki duvar kağıdı temizliğini nasıl yapmaları gerektiğini bilmeyen kullanıcılar duvar kağıtlarından uzak durma yolunu seçebiliyor. Duvar kağıdını temizlemek aslında zannedildiği kadar zor bir iş değildir. Şu şartla ki, temizlik için doğru ürünleri seçmek ve uygulamayı doğru şekilde yapmak gerekir. Duvar kağıdı temizleme işlerinin altından nasıl kalkacağınızı bilmiyorsanız, her şeyden önce doğru ürünleri seçerek işe başlayabilirsiniz. Bu bağlamda en doğru seçim duvar kağıdı temizleyicilerdir. Sıvı veya fısfıs şeklinde satışı gerçekleşen bu ürünler, kullanıcıların duvar kağıdı temizliğini sorunsuz şekilde yapmalarını sağlar. Bu ürünlere erişim imkanınız yoksa 1 çay kaşığı bulaşık deterjanı ve 1 litre suyla duvar kağıdı temizleme suyu hazırlayabilirsiniz. Uygulamayı bulaşık süngeri veya temizlik beziyle yapabilirsiniz. Ellerinizi korumak için ise temizlik eldiveni kullanmalısınız. 

Duvar kağıdı temizliğini uzun süre ihmal etmişseniz, yüzeyde çok miktarda toz birikmiş demektir. Böyle bir durumda öncelikle elektrikli süpürge ile duvar kağıdı temizliği yapmak gerekir. Nitekim elektrikli süpürge tozu temizlemek için hızlı ve kolay çözümler sunar. Bununla birlikte, elektrikli süpürgenin emiş gücü ve fırça çeşidine dikkat etmelisiniz. Çünkü elektrikli süpürgeyi yüksek emiş gücüyle çalıştırırsanız duvar kağıdı zarar görür. Sert uçlu fırçalar da yine duvar kağıdına zarar verir. Dolayısıyla duvar kağıdı temizliği sırasında tozları almak için makinenizi düşük emiş gücünde çalıştırmalısınız. Fırçanız ise yumuşak uçlu olmalı. Süpürge aksesuarları içinde örneğin perde fırçası bu konuda iyi bir seçimdir. Fakat plastik fırçalar iyi bir seçim değildir. Çünkü plastik fırçalar zemin temizliği için özel olarak tasarlanmıştır. Bu araçlar duvar kağıdına zarar verir. Süpürme işleminin ardından duvar kağıdınız silme için hazır hale gelir. Bu aşamada duvar kağıdı temizleyici, bulaşık deterjanı, Arap sabunu veya doğal ürünler kullanabilirsiniz. 

Duvar kağıdı temizliğine nasıl başlanır?

Evinizde veya işyerinizde duvar kağıdı temizliği yapmak için duvar kağıdınızı temizliğe hazır hale getirmelisiniz. Bunun için duvarınızda varsa tablo ve benzeri objeleri bir kenara almalısınız. Temizlik sırasında bu objelerin altını ihmal etmemelisiniz. Çünkü ihmal ederseniz bir taraftan bu kısımlar kirli kalır. Bir taraftan da diğer yüzeyler arasında renk farkı oluşur. Duvar kağıdı temizliği konusunda aceleci davranmamalı, bu tür objelerin altını temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca uygulama sırasında dikkatli olmalısınız. Çünkü yapacağınız hatalar duvar kağıdına zarar verir. Yüzeye yapacağınız sert bir uygulama yüzeyi zedeler. Bu gibi durumlarda duvar kağıdı çok deforme olur. Duvar kağıdı temizliğinizi düzenli şekilde yapıyorsanız üzerinde fazla toz birikmez. Ancak yılda bir kez yapıyorsanız üzerinde epeyce toz birikebilir. Bu durumda temizliğe başlarken ilk olarak elektrikli süpürgeyle duvar kağıdınızdaki tozları almalısınız. Bu işlemi temizlik fırçasıyla yapmamalısınız. Aksi durumda etrafa çok miktarda toz yayılır. Bu da solunum yollarınıza zarar verir. 

Duvar kağıdı temizleyici ile duvar kağıdı temizliği nasıl yapılır?

Piyasada kolayca bulabileceğiniz duvar kağıdı temizleyici çeşitleri, duvar kağıdı temizliğini hızlı ve kolay şekilde yapmanızı sağlar. Bu ürünlerin başlıca iki çeşidi vardır. Bunlardan biri fısfıs şeklinde olanlarıdır. Bunları yüzeye doğrudan veya bulaşık süngeri yardımıyla uygulamak mümkündür. Sıvı şeklinde olanları ise temizlik suyuna karıştırmak gerekir. Ürünü nasıl seyreltmeniz gerektiğini üzerindeki kullanım talimatında bulabilirsiniz. Duvar kağıdı temizleyicilerin en önemli özelliği, başta nikotin lekeleri olmak üzere bu tür lekelere karşı etkin bir temizlik sağlamalarıdır. Bu bakımdan örneğin çok sigara içilen bir ortamda duvar kağıdı temizliği yapacaksanız bu ürünler iyi bir seçimdir. Üstelik uygulama sırasında yüzeye fazla baskı uygulamanıza da gerek yoktur. Bu sayede yüzeyde aşınma veya yıpranma oluşmaz. Nikotin lekelerinin yanı sıra çevresel kirler için de bu ürünler başarılı sonuçlar verir. Bununla birlikte, silme işlemi yaparken süngerinizi veya bezinizi iyice sıkmalısınız. Çünkü fazla nem nedeniyle duvar kağıdınızın zarar görmesi mümkündür. 

Bulaşık deterjanı ile duvar kağıdı temizliği nasıl yapılır?

Duvar kağıdı temizliği için eğer duvar kağıdı temizleyici bulamadıysanız, bunun yerine bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Şu şartla ki, duvar kağıdının silerek temizlemeye uygun özellikte olması gerekir. Çünkü silerek temizleme için uygun olmayan duvar kağıtlarında nem duvar kağıdının deforme olmasına yol açar. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için öncelikle duvar kağıdının silerek temizleme için uygun özellikte olup olmadığından emin olmalısınız. Bunu eğer bilmiyorsanız, duvar kağıdının çok küçük bir bölümünde test işlemi yapabilirsiniz. Eğer yüzeyin nemi emdiğini ve kabarmaya başladığını görürseniz, duvar kağıdınız silerek temizlik için uygun özellikte değil demektir. Fakat kabarma oluşmuyorsa yüzeyde fazla nem bırakmadan silme yapabilirsiniz. Temizlik suyunuzu 1 litre su ve 1 çay kaşığı bulaşık deterjanı kullanarak hazırlayabilirsiniz. Uygulama bu şekilde başarılı olur. Fakat yüzeye doğrudan bulaşık deterjanı uygulamamalısınız. Çünkü bu uygulama şekli duvar kağıdına zarar verir. Silme işleminin ardından yüzeyde deterjan kalmaması için nemli bir bezle yüzeyi tekrar silmeyi ihmal etmeyin. 

Arap sabunu ile duvar kağıdı temizliği nasıl yapılır?

Duvar kağıdı temizliğini uzun süre ihmal etmişseniz yüzeyde çok fazla kir birikmiş olabilir. Temizliğe başlarken tozu aldıktan sonra bu aşamada önemli bir karar vermeniz gerekir. Çünkü bulaşık deterjanı ile duvar kağıdı temizliği bazı durumlarda yetersiz kalır. Çok kirli duvar kağıdı temizliği için dilerseniz Arap sabunu kullanabilirsiniz. Şu şartla ki, öncelikle duvar kağıdınız su geçirmez olmalı. Ardından miktara dikkat etmelisiniz. Çünkü Arap sabununun küçük bir miktarı bile çok fazla köpürür. Bu nedenle Arap sabununu durulamak çok zordur. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için ölçü olarak 1 kova suya 1 tatlı kaşığı Arap sabunu kullanabilirsiniz. Suyunuzun ılık olması da ayrıca avantaj sağlar. Çünkü ılık suda kirler daha kolay çıkar. Bu noktada duvar kağıdından yağ lekeleri nasıl çıkar diye merak ediyor olabilirsiniz. Arap sabunu ile duvar kağıdı temizliği yaparsanız yağ lekelerinden kolayca kurtulursunuz. Fakat Arap sabununu da yüzeye doğrudan kesinlikle uygulamamalısınız. Aksi takdirde yüzeyde deformasyon oluşur. 

Çamaşır suyu ile duvar kağıdı temizliği yapılabilir mi?

Duvar kağıdı neyle silinir diye merak eden kullanıcılar, çamaşır suyunun duvar kağıdı temizliği için uygun olup olmadığını öğrenmek ister. Cevap olarak hayır, uygun değildir diyebiliriz. Çünkü çamaşır suyu çeşitleri özel birtakım kimyasal bileşiklere sahiptir. Hangi markanın ürünü söz konusu olursa olsun, çamaşır sularının kimyasal özellikleri duvar kağıdına zarar verir. Eğer iyi bir duvar kağıdı temizleyici temin ederseniz, kirli duvar kağıtlarını kolayca temizlersiniz. Alternatif olarak bulaşık deterjanı veya Arap sabunu kullanabilirsiniz. Ancak çamaşır suyu az miktarda bile olsa duvar kağıdına zarar verir. Orta kalite bir duvar kağıdı temizleme ilacı bile bu konuda çamaşır suyundan daha iyi sonuçlar verir. Nitekim çamaşır suları, yüzeyde renklerin açılmasına neden olur. Üstelik dokulara zarar verir ve zamanla kağıdın delinmesine yol açar. Duvar kağıdı üzerinde fazla miktarda yağ lekesi varsa, diğer ürünlerle silme işlemini birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Bunu yapmak yerine çamaşır suyu uygularsanız duvar kağıdınız çok zarar görür. 

Duvar kağıdı hamuru ile duvar kağıdı temizliği yapılır mı?

Bu bağlamda en merak edilen konulardan biri de duvar kağıdı hamurudur. Nitekim online kanallarda, perakende satış noktalarında veya yapı marketlerin ilgili reyonlarında duvar kağıdı hamuru satışı yapılmakta. Bu ürünler suya direnci olmayan duvar kağıtlarının temizliği için uygun ürünlerdir. Yani diğer ürünlerdeki nem nedeniyle zarar görecek duvar kağıtlarını, duvar kağıdı hamuru ile temizlemek mümkündür. Bununla birlikte duvar kağıdı hamurunu hazırlamak ve uygulamak oldukça emek isteyen bir iştir. Eğer temizleyeceğiniz yüzey sınırlı bir yüzeyse bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Ve başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Uygulamayı, hamuru top şekline getirip yüzeyde gezdirerek yapabilirsiniz. Hamuru yüzeyden çıkardığınızda yüzeydeki kirler hamurda toplanır. Fakat bu yöntemi uygulamak her zaman kolay değildir. Bu gibi durumlarda dilerseniz kuru temizlik yöntemlerini deneyebilirsiniz. Veya daha etkin bir çözüm olarak duvar kağıdınızı değiştirebilirsiniz. Suya dayanıklı ürünlerin temizliği diğerlerine göre her zaman için çok daha kolaydır. 

Doğal ürünler ile duvar kağıdı temizliği nasıl yapılır? 

Duvar kağıdını silmek için deterjan kullanmak istemiyorsanız doğal ürünlerden yararlanabilirsiniz. Bu ürünler içinde karbonat, sirke ve limon suyu duvar kağıdı temizliği için başarılı sonuçlar verir. Karbonat kullanarak duvar kağıdı temizliği yapmak için 1 litre suya 1 kaşık karbonat yeterlidir. Sirke için 1 kaşık beyaz sirke uygundur. Limon suyunu ise yarım bardak suyun içinde 1 çay kaşığı kadar kullanabilirsiniz. Özellikle yağ lekelerini limon suyu kullanarak çözebilirsiniz. Fakat uygulamayı pamuk yardımıyla yapmanız gerekir. Silme işlemi sırasında yüzeye fazla baskı uygulamamaya da dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte duvar kağıdının suya dayanıklı olduğundan da emin olmalısınız. Aksi durumda doğal temizlik ürünleri bile duvar kağıdına zarar verir. Duvar kağıdı temizliği yaparken sirke kullanacaksanız sadece beyaz sirkeyi tercih etmelisiniz. Çünkü diğer sirke çeşitleri yüzeyde renk atmasına neden olur. Desenli duvar kağıdı temizliği için de beyaz sirke başarılıdır. Sararmış duvar kağıdı temizliği için ise karbonatlı suyu tercih edebilirsiniz. 

Duvar kağıdı temizliği sırasında nelere dikkat etmek gerekir?

Temizlik işlerinde ürünleri tanımak ve yüzeylere uygun ürünler kullanmak çok önemlidir. Duvar kağıdı temizliği yaparken öncelikle duvar kağıdınızın türünü bilmeniz gerekir. Eğer suya dayanıklı bir duvar kağıdı kullanıyorsanız, temizlik sırasında silme işlemini kolaylıkla uygularsınız. Ancak piyasada satışı gerçekleşen bazı duvar kağıdı çeşitleri neme dayanıksızdır. Bu nedenle silerek temizleme yöntemleri başarılı sonuçlar vermez. Hatta bu yöntemlerin duvar kağıdının kullanılamayacak duruma gelmesine neden olması da mümkündür. Duvar kağıdınızı silerek temizleyecekseniz, işleme başlamadan önce duvarda varsa tablo ve benzeri objeleri yerinden çıkarın. Bu konu genel duvar kağıdı temizliği için çok önemlidir. Çünkü aksi durumda objelerin altı kirli kalır. Üstelik bu kısımlar ile diğer yüzeyler arasında renk farkı oluşur. Eğer duvar kağıdınızın üzerinde fazla toz birikmişse, silme yapmadan önce elektrikli süpürgeyle tozları temizlemelisiniz. Bu aşamada önemli bir püf noktası olarak makineyi düşük emiş gücünde çalıştırın. Kullanacağınız fırça ise yumuşak uçlu olmalı. Aksi takdirde yüzeyde deformasyon oluşur. 

Duvar kağıdınızın üzerindeki tozları almadan silme işlemine başlarsanız yüzeyde çok kötü bir görüntü oluşur. Nitekim nemle temasın hemen ardından tozlar çamurumsu bir görüntü oluşturur. Bu durum bir taraftan temizlik işlerinizi zorlaştırır. Bir taraftan da temizlikten alacağınız sonucun başarısını azaltır. Duvar kağıdında ortaya çıkacak izleri sonradan temizlemek zahmetli ve zaman alan bir süreçtir. Oysa silme işlemine tozu alarak başlarsanız bu sorunları yaşamazsınız. Duvar kağıdı temizliği nasıl yapılır diye merak edenler ayrıca deterjanları seyreltmeye de dikkat etmeli. Doğal ürün bile kullansanız mutlaka seyreltme yapmalısınız. Yağ lekeleri için limon suyu uygularken de yine seyreltme yapmalısınız. Aksi takdirde duvar kağıdında iz oluşur, renk atması meydana gelir. Seyreltme sırasında miktara da özellikle dikkat etmelisiniz. Silme işleminin ardından yüzeyde deterjan kalıntısı bırakmamak için nemli bezle üzerinden bir kez daha geçmeyi de ihmal etmeyin. Bu yöntemler ve püf noktaları sayesinde duvar kağıdınız ilk günkü görünümünü uzun yıllar korur. 

Ofis dostu temizlik ürünleri Ofix.com’da!

Online ofis marketiniz Ofix.com, ofislerin en çok sipariş verdiği temizlik ürünlerine uygun fiyat avantajıyla sahip olma fırsatı sunuyor. Duvar kağıdı temizliği yapmadan önce sitemizi ziyaret ederseniz ihtiyaç duyduğunuz temizlik ürünlerini uygun fiyata sipariş verebilirsiniz. Sitemizde satışı devam eden tüm temizlik ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

  1. Boya Sökücü

    Duvar kağıdının sadece dış yüzeyini temizleyen kağıda zarar vermeyen özel kimyasal solüsyonlar var onlar daha etkili olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir