El terminali nedir ve nasıl kullanılır?

Veri depolama, işleme ve yorumlamada kullanılan el terminalleri günümüzde pek çok sektörde çeşitli ihtiyaçlara pratik çözümler sağlamakta. Elde taşınabilecek kadar küçük oldukları için mobil ortamlarda verilere erişimi kolaylaştıran el terminalleri, çeşitli yazılımlarla işletmelerin değişen ihtiyaçlarına uygun çözümler getirmekte. Başta stoklu çalışan işletmeler olmak üzere üretim, satış ve depolama alanlarında el terminali çeşitleriyle anlık olarak pek çok işlemi gerçekleştirmek ve takip etmek mümkün. Günümüzde tüm depo otomasyon sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biri olan el terminalleri, topladıkları verileri ana sisteme aktararak sistemin diğer bileşenleri arasında eşgüdüm oluşturur. Ürün giriş ve çıkışını takip etmede hız ve zaman kazandıran bu araçlar, işlemlerin manuel yapılması durumunda oluşabilecek hata risklerini ortadan kaldırır. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, el terminalleri hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. El terminali nedir ve nasıl kullanılır, ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır gibi konularda ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

El terminali nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse el terminali, el bilgisayarlarının bir diğer adıdır. Başka bir deyişle bu araçlar birer el bilgisayarıdır. El terminallerinin temel özelliği veri depolamak, işlemek ve yorumlamaktır. Farklı alanlarda farklı ihtiyaçları karşılamak üzere piyasada birçok el terminali çeşidi bulmak mümkün. Elde taşınabilecek kadar küçük oldukları için bu araçlar, özellikle mobil ortamlarda veri depolama, işleme ve yorumlama işlerini pratik hale getirmekte. Nitekim depo ve saha koşullarına uygun el terminalleri sayesinde stok kontrolü, stok takibi ve başka birçok işlem kolayca gerçekleştirilir. El terminali üzerinden işlenen veriler elle girilmiş olabileceği gibi, barkod okuyucu tarafından da girilebilir. Bu araçlarda bulunan teknik özellikler, el terminallerinin farklı veri giriş yöntemleriyle kullanımına imkan sağlar. El terminallerinde işlenen veriler bir sistemde depolanır. Ana sistem olarak da bilinen bu sistem, yapılan güncellemenin ardından tüm el terminallerinin birbirleriyle uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Böylelikle sistemde herhangi bir hata oluşumu önlenir. 

Günümüzde pek çok işletmede barkod sistemleri kullanılmakta. Bir ürünün barkodunda o ürünle ilgili temel bilgilere ulaşmak mümkündür. Örneğin ürün adı, markası, fiyatı ve stok adedi gibi bilgiler barkod sistemlerinde dijital veri olarak depolanır. Barkod sistemini kullanan işletmelerde en önemli ihtiyaçlardan biri el terminalleridir. Çünkü el terminali çeşitleri ihtiyaç halinde barkodu okuyup istenilen verilere hızlıca ulaşmayı sağlar. Söz gelişi bir mağazada beğendiğiniz bir ürünün etiketine ve fiyat bilgisine ulaşamıyorsanız, satış görevlisinden rica ederek barkodu el terminalinden okutmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle ürünün fiyat bilgisi el terminali ekranı üzerinde çıkacaktır. Bir ürünün stokta kaç adet olduğunu görüntülemek için de el terminali pratik çözümler sunar. Bununla birlikte, el terminallerinin işlemcileri diğer bilgisayar çeşitlerine oranla daha yavaştır. Bu nedenle el terminali barkod okuyucu örneğin kasa barkod okuyucuya göre daha yavaş çalışır. Ancak yine de pek çok bakımdan pratik çözümler sunar. Örneğin ürünün fiyatını öğrenmek için kasada bekleme sorunundan kurtarır. 

El terminali ne işe yarar?

El terminallerinin temel amacı veri depolamak, işlemek ve yorumlamaktır. Bu yönüyle el terminalleri, işletmenin ihtiyaç duyduğu veri transferlerini kolay ve güvenilir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. El terminallerinden gelen veriler ana sistemde işlenir, yorumlanır ve depolanır. Böylelikle birden fazla el terminali arasında eşgüdüm oluşur. İşletmede manuel olarak girişi yapılan verilere el terminali ile kolayca ulaşmak mümkündür. Depoda stoklanan ürünler söz konusu olduğunda bu kolaylık pek çok bakımdan avantaj sağlar. Örneğin depoda bulunan ürünlerin sayısına ulaşmak ve stok kontrolü yapmak için el terminali kullanabilirsiniz. Bu ürünlerin teknik özellikleri, kullanım amacına göre farklı çözümlere ulaşmayı mümkün kılar. Teknik özelliklerine ek olarak kullandıkları yazılımlar da el terminallerini işlevsel hale getirir. Yani işletmenin ihtiyaç duyduğu çözümlere göre el terminallerine istenen özellikleri kazandırmak mümkündür. Bu bakımdan depo otomasyon sistemleri ile market otomasyon sistemlerinde kullanılan el terminalleri farklıdır. Sayaç okuma sistemleri ile otopark sistemlerinde de farklı el terminalleri kullanılır. 

El terminali kullanmak işletmenin operasyonunu pek çok bakımdan hızlandırır ve iş süreçlerinde ciddi bir tasarruf sağlar. Örneğin el terminali kullanan bir restoranda vereceğiniz yemek siparişi el terminaline manuel olarak işlenir. Sisteme düşen bu veri anlık olarak diğer birimlere iletilir ve siparişiniz hazırlanmaya başlanır. Size olduğu kadar garsona ve aşçılara da zaman kazandıran bu durum, kağıt adisyon sipariş fişi kullanımını ortadan kaldırır. İşletmenin kağıt ürün kullanımını azaltır. Ödeme adımında da müşteriye ve işletmeye hız ve zaman kazandırır. Restoranlarda olduğu gibi başka pek çok alanında da el terminalleri pratik çözümler sunar. Böylelikle farklı pek çok işlemimizi el terminalleriyle hızlı ve kolay şekilde yapabiliriz. Bazı el terminallerinde barkod okuyucunun yanı sıra kamera ve GPS gibi daha gelişmiş özellikler de mevcuttur. İşletmenin duyduğu ihtiyaçlara göre el terminallerinden farklı şekillerde yararlanmak mümkündür. Ancak tabii ki işletmenin bu tür ihtiyaçları yoksa gelişmiş özelliklere sahip el terminalleri maliyeti arttırır. 

El terminali hangi alanlarda kullanılır?

El terminallerini günümüzde pek çok alanda görmekteyiz. Özellikle stoklu çalışan işletmelerde el terminalleri fazlaca kullanılmakta. Nitekim depo otomasyon sistemlerinin en önemli bileşenlerinden birini el terminalleri oluşturur. Depoların yanı sıra saha satış ve sıcak satış alanlarında da el terminalleri ön plandadır. El terminallerinin sağladığı mobil iş çözümleri sayesinde satış işlemleri, anlık ciro ve stok takibi gibi işlemler hızlı ve güvenli şekilde gerçekleşir. Günümüzde hızla ilerleyen teknoloji ve işletmeler arasında artan rekabet nedeniyle el terminallerini hemen her alanda görebiliriz. Üretim ve stok hatlarında sıkça kullanılan bu ürünler, dijital dönüşümlerini tamamlamış büyük işletmelerin diğer firmalarla rekabetinde önemli bir avantaj sağlar. Özel sektörün yanı sıra el terminallerini kamuda da görmekteyiz. Başta sağlık hizmetleri olmak üzere kamu tarafından verilen hizmetlerde de el terminalleri birçok ihtiyaca pratik çözümler sunmakta. En çok talep edilen el terminali markalarının ise Casio, Datalogic, Honeywell, Mobile Compia M3, Newland, Widefly ve Zebra olduğunu söyleyebiliriz. 

El terminali nasıl çalışır?

El terminallerinin gerçekleştirdiği veri okuma ve transfer işlemleri, farklı donanımlar ve yazılımlar sayesinde gerçekleşir. Bunlar içinde en yaygın olanları lazer okuyucular ve RFID sistemleridir. Lazer okuyucu, el terminalinin barkodu okumasını sağlar. Radyo frekansı ile tanımlama sistemi olan RFID sistemleri ise radyo dalgaları üzerinden veri transferini gerçekleştirir. El terminallerinde ayrıca dokunmatik ekran ve klavye de veri toplama ve işleme aşamalarında yerine göre pratik çözümler sunar. El terminallerinde eskiden sadece DOS işletim sistemiyle işlem yapma imkanı mevcuttu. Oysa zaman içinde birçok gelişme ortaya çıktı ve başta Windows olmak üzere pek çok sistemin el terminali sistemlerine entegrasyonu gerçekleşti. Özellikle Windows CE ve Windows Mobile işletim sistemleri el terminallerinin diğer bilgisayar ve donanımlarla uyumlu çalışmaları için gerekli teknik altyapı desteğine sahiptir. Günümüzde değişen ihtiyaçlara göre farklı yazılımlarla el terminali sistemlerinin işlevsel özellikleri arttırılmakta. Sahada çalışan satış temsilcisi ve teknik elemanların kullandığı el terminallerinde ihtiyaçlarına uygun donanımlar ve yazılımlar mevcuttur. 

El terminali nasıl kullanılır?

Eğer ihtiyaçlarınıza uygun bir el terminali temin etmişseniz bu ürünü kullanmada herhangi bir zorluk çekmezsiniz. Çünkü el terminali kullanımı son derece basit bir iştir. Nitekim el terminalinin temel çalışma mantığı barkod okuyucularla aynıdır. Başka bir deyişle, el terminalini kullanmak için ürünün barkod kısmını okutmanız yeterlidir. Barkod okutmak için ekran üzerinden barkod okuma özelliğini aktifleştirmelisiniz. Ardından okutmak istediğiniz barkoda cihazı yaklaştırın. Cihaz üzerinde bulunan okuma tuşuna bastığınızda cihazınız barkodu tarayarak okuma işlemini gerçekleştirecektir. İşlemin ardından cihazınız bir uyarı sesi verir. Bu ses, el terminalinin okuma işlemini tamamladığını gösterir. Böylelikle barkodda kayıtlı bilgiler el terminalinin ekranında görünür. Depoda ürün veya stok kontrolü yapmak için de barkodu okutmanız yeterlidir. Dilerseniz el terminaliyle taradığınız kodu sisteme kaydedebilirsiniz. El terminalindeki mobil işlemci, veriyi depolayıp anında ana sisteme iletir. Bunun için ana ekranı kullanarak yapmak istediğiniz işlemi seçmeniz yeterlidir. Kaydın hemen ardından veriler ana sisteme ulaşır. 

El terminali alırken nelere dikkat etmek gerekir?

El terminali almadan önce ilk olarak ne tür bir el terminaline ihtiyaç duyduğunuzu netleştirmelisiniz. Sizin için en uygun el terminali, ihtiyaçlarınıza en uygun el terminalidir. Eğer tek bir depo veya mağazada kullanacaksanız, gelişmiş özelliklere sahip bir el terminaline ihtiyacınız yok demektir. Bu noktada mesafeye özellikle dikkat etmelisiniz. Nitekim veri ulaştırma mesafesi arttıkça el terminali fiyatı artar. Diğer taraftan, sahada satış hizmeti veriyor veya teknik servis desteği sunuyorsanız gelişmiş özelliklere sahip bir el terminali kullanmalısınız. Özellikle 3G veya 4.5G desteğine sahip el terminalleri bu gibi ortamlarda daha kullanışlıdır. Ayrıca el terminallerinde farklı okuyucu sistemleri mevcuttur. El terminali alırken ihtiyacınıza göre hangi okuyucu türünün daha uygun olduğuna da dikkat etmelisiniz. Örneğin barkod okutmak için kullanacaksanız, barkod okuyucu el terminali çeşitlerini tercih etmelisiniz. Bunlar içinde 2D özellikli okuyucular diğer sistemlerle sorunsuz çalışır. 1D terminalleri günümüzde pek tercih edilmiyor. Barkod okutmayacaksanız PDA özellikli ürünler sizin için yeterlidir. 

El terminali alırken dikkat etmeniz gereken konulardan biri de el terminalinin şeklidir. Nitekim bu özellik kullanım kolaylığı açısından farklı avantajlar sağlar. El terminalleri genel olarak iki çeşittir. Bunlardan biri tabanca tipi olarak da bilinen kabzalı el terminalidir. Diğeri ise kabzasız el terminalidir. Eğer depo için lazımsa kabzalı el terminalleri daha kolay bir kullanım deneyimi sunar. Sahada ve mobil işlerde ise kabzasız el terminali çeşitleri daha iyi bir seçimdir. Üstelik depo el terminallerinin ekran genişliğinin büyük olması faydalıdır. Sahada ise küçük ekranlı ürünleri kullanmak daha kolaydır. Bununla birlikte Android tabanlı el terminalleri saha için en uygun el terminalleridir. Diğer taraftan, el terminalinin markası ve servis ağı da önemli bir konudur. Ürünün garanti süresi içinde karşılaşabileceğiniz sorunların çözümü için servis ağının beklentilerinize uygun olması gerekir. Ürün tercihinizi güvenilir markalardan yana kullanırsanız bu gibi durumlarda herhangi bir sorun yaşamazsınız. Ayrıca ürünlerin fiyatlarını ve özelliklerini karşılaştırmayı da ihmal etmemelisiniz. 

İhtiyaç duyduğunuz teknolojik çözümler Ofix’te!

El terminalleri hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Online ofis marketiniz Ofix, işletmenizde ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünlere uygun fiyat avantajıyla sahip olma fırsatı sunuyor. Sitemizde satışı devam eden tüm el terminalleri ve barkod okuyucuları inceleyebilirsiniz. Eğer farklı bir ürüne ihtiyacınız varsa talebinizi bize teknoloji ürünleri talep sayfamızdan iletebilirsiniz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de OfixPlus üyesi olabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir