Hassas çamaşırları yıkamak için elde yıkama çoğu zaman daha iyi bir yöntemdir. Her ne kadar çamaşır makinelerinde bulunan hassas yıkama programları çamaşırları korumak için gerekli önlemlere sahip olsa da elde yıkanan hassas çamaşırların daha az hasar gördüğü bilinen bir gerçektir. Hassas çamaşırların yanı sıra bazen tasarruf amacıyla da bazı çamaşırların elde yıkanması gerekebilir. Bununla birlikte, elde yıkama yaparken suyla ve deterjanla temas cilt üzerinde bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yıkama işleminin ardından yapılan sıkma işlemi de yine ellere zarar verebilir. Özellikle kızarıklık ve kaşıntı, yanma hissi, ellerin su toplaması, tırnakların kırılması gibi şikayetler elde çamaşır yıkarken dikkatli olmayı gerektirir. Bu gibi sonuçlarla karşılaşmamak için elde çamaşır yıkarken nelere dikkat etmek gerektiğini bilmenizde yarar var. Bu sayede hem çamaşırlarınız daha temiz olur, hem de ellerinizi daha iyi koruyabilirsiniz. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
- Çamaşırların yıkama talimatlarına uymalısınız.
- Elde yıkama için uygun deterjan kullanmalısınız.
- Koruyucu eldiven giymelisiniz.
- Deterjanı çamaşıra değil, çamaşır leğenine dökmelisiniz.
- Suyun sıcaklığını sabit tutmalısınız.
- Çamaşırları teker teker yıkamalısınız.
- Lekeler için suda bekletme yöntemini uygulayabilirsiniz.
- Çamaşırları iyice durulamalısınız.
- Fazla sıkma yapmamalısınız.
- Editörün Tavsiyesi: Vileda Standart Temizlik Eldiveni Yeşil – Medium
Çamaşırların yıkama talimatlarına uymalısınız.
Hassas çamaşırlar söz konusu olduğunda bunların bazıları elde yıkama için uygunken, bazıları uygun olmayabilir. Çamaşırın elde yıkama için uygun olup olmadığını üzerindeki yıkama talimatına bakarak anlayabilirsiniz. Bu kısımda “sadece elde yıkama için uygundur” gibisinden bir ifade varsa çamaşırı elde yıkayabilirsiniz. Fakat “sadece kuru temizleme” yapılabileceğine dair bir ifade varsa, bu durumda elde yıkama yapmamalısınız. İpek, saten ve yün elbiselerin çamaşır makinesinde hassas yıkama programlarında yıkanması bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Elde yıkamaya uygun bu tür giysilerinizi makineye atmak yerine elinizde yıkayabilirsiniz. Yıkama talimatlarında giysinin yakama şekli belirtildiği gibi, hangi sıcaklıkta yıkanabileceği de belirtilir. Elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde ilk olarak bu talimatlara bakarsanız diğer aşamalar daha sağlıklı ilerler. Sıcaklık konusunda örneğin 30 derece belirtilmişse bu sıcaklığı korumanız gerekir. Yün elbiseler için ise musluk suyunun yeterli olması mümkündür. Nakışlı ve işlemeli elbiseleri, özel kumaşları ve benzeri giysileri de fazla sıcak suda yıkamamak gerekir.
Elde yıkama için uygun deterjan kullanmalısınız.
Deterjan çeşitleri söz konusu olduğunda piyasada geniş bir ürün yelpazesinden bahsetmek mümkündür. Piyasada farklı pek çok markanın farklı gramajlarda çamaşır deterjanı çeşitlerini bulabilirsiniz. Bunların bir kısmı çamaşır makinesi için uygunken, bir kısmı da elde yıkama için uygundur. Diğerlerine oranla elde çamaşır yıkama deterjanı daha farklı özelliklere sahiptir. Elde kıyafet yıkama durumunda kalan kişiler bu ürünlerle yapacakları yıkama işleminden daha başarılı sonuçlar elde edebilir. Elde yıkama deterjanı makinede kullanılır mı diye merak ediyorsanız, cevap olarak hayır diyebiliriz. Çünkü elde yıkama deterjanları makinede kullanım için uygun değildir. Kaldı ki bazı deterjan çeşitleri de makinede yapılan yıkama işleri sırasında çamaşırlara zarar verebilir. Örneğin severek giydiğiniz bir kazağı makinede yünlü yıkama programında yıkadığınız halde bile bazı kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde uygun deterjan seçimine dikkat etmelisiniz. Aksi durumda hem deterjanı israf etmiş, hem de çamaşıra zarar vermiş olabilirsiniz.
Bu bağlamda en merak edilen sorulardan biri “Sıvı sabunla çamaşır yıkanır mı?” sorusudur. Bu soru kimi zaman tasarruf adına, kimi zaman da cilt sağlığı bağlamında gündeme gelir. Aslına bakarsanız sıvı sabunlar çamaşır yıkamak için uygun değildir. Bu ürünler daha çok el temizliği için üretilen ve organik dokular üzerinde etkin sonuçlar doğuran ürünlerdir. Dolayısıyla elde çamaşır yıkamak için sıvı sabunları tercih etmemek gerekir. Bununla birlikte, elde çamaşır yıkamak için uygun bir deterjan yoksa ve kişinin eldiven bulma imkanı yoksa, basit kirleri temizlemek için sıvı sabun kullanılabilir. Ancak sıvı sabunlar ile leke temizlemek her zaman için mümkün değildir. Çünkü bu ürünlerin esas kullanım alanı organik dokulardır. Bu nedenle elinizdeki kirleri temizlemede başarılı sonuçlar veren bir sıvı sabun, gömleğinize dökülen kahve lekesi temizliği için yetersiz kalabilir. Bunun anlamı, sıvı sabunun kalitesiz olması değildir. Kahve lekesi ve diğer lekeleri temizlemek için uygun olmamasıdır.
Koruyucu eldiven giymelisiniz.
Eliyle çamaşır yıkamak isteyenlerin en sık yaptığı hatalardan biri eldiven kullanmamaktır. Ülkemizde eldiven kullanımı maalesef çok düşük düzeyde. Üstelik eldivenler daha çok bulaşık yıkarken akla geliyor. Oysa her türlü temizlik işlerinde eldiven kullanmak gerekir. Elde çamaşır yıkamak için de yine eldiven kullanmaya dikkat etmelisiniz. Leğende çamaşır yıkamak bazen gerekli olsa da ellerinizin zarar görmesini önlemek olanaksız değildir. Piyasada kolayca bulabileceğiniz elde yıkama çamaşır deterjanı çeşitleri de eldivensiz kullanım durumunda ellerinize ve cildinize zarar verebilir. İçinde bulunduğumuz kış döneminde özellikle cilt kuruluğu, cilt çatlağı, kaşıntı gibi şikayetler artmakta. Çünkü soğuk kış günlerinde metabolizmamız vücut sıcaklığını korumak için kan dolaşımını yavaşlatır. Bu nedenle cilt hücrelerine yeterince vitamin, mineral ve diğer faydalı maddeler ulaşamaz. Buna bir de soğuk su veya deterjanla temas eklenince elleriniz ciddi ölçüde zarar görebilir. Elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde eldiven kullanmayı hiç ihmal etmemelisiniz. Elde yıkama ürünlerine hiçbir zaman doğrudan temas etmemelisiniz.
Elde çamaşır yıkayanların önemli bir bölümü, beyaz sabunla çamaşır yıkamak mümkün mü diye merak eder. Sıvı sabunlara oranla katı sabunlar çamaşır yıkamak için daha uygundur. Ancak yine de elde yıkama çamaşır deterjanları kadar iyi sonuçlar vermezler. Elde çamaşır yıkamak için deterjan yerine beyaz sabunun tercih edilmesinin en önemli nedeni cilt sağlığıdır. Çünkü deterjanlar kimyasal madde içerir. Sabunlarda ise doğal maddeler vardır. Ayrıca beyaz sabunların maliyeti deterjanlara oranla daha hesaplıdır. Bununla birlikte, elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde sabunu da yine eldivenle kullanmanız gerekir. Her ne kadar doğal temizlik ürünleri bile olsa çamaşır yıkarken sabun ve suyla temas edecek olan elleriniz bu nedenle zarar görebilir. İster sıcak su olsun, isterse soğuk su, sabunlu suda uzun süre bekleyen ellerde bazı cilt hassasiyetleri oluşabilir. Elde çamaşır yıkamak için deterjan, sıvı sabun veya beyaz sabundan hangisini kullanırsanız kullanın, yıkama işlemini mutlaka eldivenle birlikte yapmalısınız.
Deterjanı çamaşıra değil, çamaşır leğenine dökmelisiniz.
Elde çamaşır yıkarken en sık yapılan hatalardan biri, deterjanı çamaşırın üzerine doğrudan uygulamaktır. Oysa bu yıkama şekli hem çamaşıra zarar verir, hem de daha fazla deterjan tüketimine yol açar. Çamaşırın üzerinde leke yoksa böyle bir uygulama yapmamalısınız. Elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde deterjanı daima leğende çözmelisiniz. Deterjan leğen içinde çözündükçe hem çamaşıra daha az zarar verir, hem de diğer çamaşırlar için kullanılabilir. Yıkayacağınız her çamaşırın üzerine deterjan dökerseniz gereğinden fazla deterjan harcamak durumunda kalırsınız. Aynı zamanda da durulamak için daha fazla su harcamanız gerekir. Üzerine deterjan döktüğünüz çamaşırları durulamanız daha zor olacaktır. Üstelik deterjan kokusu çamaşırlar kuruduktan sonra da devam eder ve bu nedenle üst solunum yollarınız zarar görebilir. Ayrıca elde yıkama toz deterjan fiyatları son zamlarla birlikte epeyce arttı. Elde çamaşır yıkarken bu konuda göstereceğiniz küçük bir farkındalık, temizlik ürünleri için ayırdığınız bütçeden tasarruf yapma imkanı sunabilir. Dahası çamaşırlarınızın ömrünü uzatır.
Suyun sıcaklığını sabit tutmalısınız.
Elde birkaç parça çamaşır yıkayacaksanız suyun sıcaklığını aynı derecede sabit tutmada zorluk çekebilirsiniz. Örneğin elde tişört yıkama bu bağlamda biraz zahmetli gelebilir. Baskısını çok severek aldığınız ve kendinizi iyi hissettiren tişörtlerinizi yıkamak için ılık su kullanmanız gerekir. Ancak bir veya iki tişört yıkadıktan sonra suyun sıcaklığı düşmeye başlayacaktır. Su soğudukça tişörtünüzü yıkamak için uygun olma niteliğini kaybetmeye başlar. Bu nedenle diğer tişörtleriniz yeterince temizlenmez. Elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde suyun sıcaklığına özellikle dikkat etmeli, gerektiğinde çamaşır leğenine veya küvete sıcak su takviyesi yapmalısınız. Farklı türden hassas çamaşırlar yıkayacaksanız, elde çamaşır yıkamaya önce ılık su gerektiren çamaşırlardan başlayabilirsiniz. Su soğudukça yünlü ve pamuklu diğer çamaşırlara geçebilirsiniz. Bu sayede her defasında sıcak su eklemek zorunda kalmadan çamaşırlarınızı kolayca yıkayabilirsiniz. Hangi çamaşırın kaç derecede yıkanması gerektiğini ise üzerindeki kullanım talimatından öğrenebilirsiniz. Hassas çamaşırlar için genellikle 30 dereceden fazla sıcak su kullanmamak gerekir.
Çamaşırları teker teker yıkamalısınız.
Elde çamaşır yıkarken en sık yapılan hatalardan biri de çamaşırları leğene bir anda doldurup hepsini bir seferde yıkamaya çalışmaktır. Su, deterjan ve zaman bakımından tasarruf sağladığı zannedilen bu yıkama şekli aslında tam tersi sonuçlar doğurur. Çamaşırları aynı anda leğene doldurduğunuzda su ve deterjan dokulara yeterince nüfuz etmez. Bunun sonucunda çamaşır yeterince temizlenmez. Dolayısıyla çamaşırları tekrar yıkamak durumunda kalırsınız. Ki bu da yaptığınızı zannettiğiniz tasarrufun uçup gitmesine yol açar ve ek maliyet yaratır. Oysa çamaşırları teker teker yıkarsanız daha az deterjan ve suyla yıkama sağlayabilirsiniz. Hem bu sayede farklı renkler birbirine karışmaz. Elde yıkama kaç derecede olursa olsun, birlikte yıkanan çamaşırlar arasında renk geçişleri olması mümkündür. Çamaşırları teker teker yıkayarak bu tür renk geçişlerini kolayca önleyebilirsiniz. Çamaşırları elde yıkama çoğu zaman bilinçsizlik nedeniyle gereğinden fazla su ve deterjan kullanmaya neden oluyor. Elde beyaz tişört yıkama yapıyorsanız bile tüm tişörtleri aynı anda yıkamaya çalışmamalısınız.
Lekeler için suda bekletme yöntemini uygulayabilirsiniz.
Elde çamaşır yıkamanın en önemli nedenlerinden biri leke temizliğidir. Her ne kadar çamaşır makinelerinde özel leke çıkarıcı programlar olsa da leke temizliği için elde yıkama seçeneklerini tercih etmek yaygın bir durumdur. Elde yıkama sıvı çamaşır deterjanı ile yapılacaksa, lekenin üzerine bir miktar deterjan döküp ardından suda bekletme yöntemini uygulayabilirsiniz. Yarım saat kadar suda bekleyen en inatçı kirler bile kolayca çözünür. Daha sonra yapacağınız basit bir ovalama hareketi lekeden kolayca kurtulmanızı sağlayabilir. Lekenin türüne göre dilerseniz daha etkili bir leke çıkarıcı da kullanabilirsiniz. Bu noktada lekenin türü, büyüklüğü ve oluşma zamanı önemlidir. Kurumuş inatçı lekeler söz konusu olduğunda daha etkili leke çıkarıcıları tercih edebilirsiniz. Kısa süre önce oluşmuş basit ve küçük lekeler için sıvı çamaşır deterjanları işinizi görebilir. Elde iç çamaşırı yıkarken de yine suda bekletme yöntemini uygulayabilirsiniz. Bu sayede hem daha az deterjan kullanır, hem de daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Çamaşırları iyice durulamalısınız.
Elde yıkama yaparken çamaşırları ne kadar iyi yıkamış olursanız olun, yeterince durulamazsanız birçok olumsuz sonuçla karşılaşabilirsiniz. Elde çamaşır yıkamayı zorlaştıran konulardan biri de çamaşırı durulamaktır. Bu konuda çoğu zaman denge kaçar. Bazen tasarruf adına gereğinden az suyun kullanılmış olması mümkündür. Bazen de cilt sağlığını korumak adına gereğinden fazla su harcamak mümkündür. Bu konuda doğru ölçüyü ancak zaman içinde edinebilirsiniz. Elde sabun ile çamaşır yıkama için de benzer bir durum söz konusudur. Sabunu durulamak için de ölçülü olmak gerekir. Elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde çamaşırları yıkarken olduğu gibi durularken de teker teker durulamalısınız. Aksi durumda çamaşırlarda deterjan kalması mümkündür. Bunun sonucunda deterjan cildinize temas edebilir. Kuru bir cilde sahipseniz ve cilt çatlaklarınız varsa, deterjan vücudunuza daha kolay girer. Cilt üzerinde kızarıklıkla başlayan şikayetler zamanla artar. Özellikle iç çamaşırı temizliği bu bağlamda çok önemlidir. Yeterince iyi durulamadığınız çamaşırların vücudunuzda birçok istenmeyen sonuca neden olması mümkündür.
Bu noktada en merak edilen sorulardan biri “Elde çamaşır yıkarken yumuşatıcı kullanılır mı?” sorusudur. Dilerseniz evet, kullanabilirsiniz. Ancak yumuşatıcıyı çamaşırı yıkayıp durulama aşamasına getirdikten sonra uygulamanız gerekir. İlk yıkamada çamaşıra yumuşatıcı uygulamamalısınız. Nitekim yumuşatıcı deterjan değildir, temizlik amacıyla kullanılmaz. Durulama aşamasında çamaşıra uygulayacağınız yumuşatıcı çamaşırın daha güzel kokmasını ve daha yumuşak şekilde kurumasını sağlar. Yumuşatıcıyı ilk durulamanın ardından kullanabilirsiniz. Bunun için leğendeki kirli suyu döktükten sonra yeni bir su hazırlayıp içine yumuşatıcı ekleyin. Çamaşırlarınız yumuşatıcılı suyun içinde 15-20 dakika bekleyebilir. Ardından son durulama işlemine geçin. Ve tabii, elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde yumuşatıcıyı da iyice durulamaya dikkat etmelisiniz. Aksi durumda çamaşır kuruduğunda burnunuza yoğun bir koku gelir. Bu da nefes almanızı güçleştirebilir. Hangi marka yumuşatıcı kullanırsanız kullanın, bunların da birer kimyasal madde olduğunu unutmamalısınız. Yumuşatıcıyı yeterince durulamazsanız cildiniz ve solunum yollarınız çeşitli zararlar görebilir.
Fazla sıkma yapmamalısınız.
Elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler içinde çamaşır sıkma şekli de önemli bir konudur. Çoğu zaman çamaşırların daha kısa sürede kuruması adına gereğinden fazla sıkıldığını görüyoruz. Ne var ki fazla sıkılan çamaşırlarda doku kaybı ve renk atması sık karşılaşılan bir durumdur. Sıkma işlemi aslında az bir kuvvetle yapıldığında bile çamaşıra zarar veren bir işlemdir. Bu nedenle hassas çamaşırlar söz konusu olduğunda çok az bir kuvvetle suyun fazlasını atmak daha iyi bir yöntemdir. Kalan suyu çamaşırdan uzaklaştırmak için ise süzdürme veya damlatma seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Çok severek giydiğiniz, makinede yıkamaya kıyamadığınız tişörtünüzün fazla sıkma nedeniyle zarar görmesi mümkündür. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için sıkma işlemini az bir kuvvetle yapabilirsiniz. Ve tabii, sıkma işlemini hiçbir zaman ön yüzden yapmamalısınız. Daima arka yüzü kullanmalısınız. Ardından suyun süzülmesini sağlamak için çamaşırınızı küvet veya lavabo kenarında bekletebilirsiniz. Suyun doğal yollarla çamaşırdan uzaklaşması sıkma işleminin vereceği zararlardan kurtulmanızı sağlar. Böylelikle çamaşırınızın ömrü uzar.
Editörün Tavsiyesi: Vileda Standart Temizlik Eldiveni Yeşil – Medium
Elde çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce bir ürünümüzü tanıtmak istiyoruz. Elde çamaşır yıkarken eldiven kullanmanın önemine yukarıda işaret ettik. Temizlik eldivenleri grubunda Ofix kullanıcılarının en fazla tercih ettiği ürünümüz Vileda standart temizlik eldiveni yeşil – medium ürünümüzdür. Özel pamuklu iç kaplaması ve dayanıklı dokusuyla bu ürünleri her türlü temizlik işlerinizde kullanabilirsiniz. Bu sayede ellerinizin su, sabun, deterjan veya yumuşatıcıyla doğrudan temasını önleyebilirsiniz. Temizlik işleri sırasında ellerinizin kolayca zarar görmesi ve cilt sorunları oluşması mümkündür. Oysa bu ürün sayesinde pek çok şikayeti henüz oluşmadan önleyebilirsiniz. Bu ürünlerin en önemli özelliklerinden biri de ellerin hareket kabiliyetini kısıtlamamasıdır. Bu sayede en güç hareketleri bile kolayca yapmanız mümkündür.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…