Kış aylarının gelişiyle birlikte vücudumuzun karbonhidrat isteği artıyor. Alınan fazla kaloriler nedeniyle sindirim sorunları, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçası olan salatalar, verdiği tokluk hissi sayesinde karbonhidrat tüketimimizi sınırlandırabilir. Kış aylarında tüketeceğimiz kış salatası çeşitleri ile vücudumuzun vitamin, mineral, protein ve antioksidan ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabiliriz. Kış aylarında en fazla tüketilen kış salatası tarifleri, evde veya ofiste beslenme programımız içinde pratik çözümler sunabilir. Marketten veya manavdan kolayca temin edebileceğimiz kış salata malzemeleri ile birbirinden güzel kış salata çeşitleri hazırlayabiliriz. Kış mevsimi salataları ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu faydalı maddeleri alırken formumuzu da koruyabiliriz. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, en sağlıklı kış salataları hakkında faydalı bilgiler ve kış salataları tarifleri paylaşacağız.
Karışık Mevsim Salatası
Mevsim sebzelerinden oluşan karışık mevsim salataları, hemen her yemekle birlikte tüketebileceğimiz salatalardır. Kış aylarında en çok marul, havuç ve turp kullanarak hazırlanan karışık mevsim salatalarının içine tercihen kuru soğan, yeşil soğan, yeşil biber, limon, sirke ve nar ekşisi ekleyebilirsiniz. En sağlıklı kış salataları içinde kış mevsim salatası hazırlarken, tüm sebzelerin kış sebzesi olmasını tercih edebilirsiniz. Nitekim her sebze, ancak kendi mevsiminde tüketildiğinde faydalıdır. Yaz sebzelerini kış döneminde, kış sebzelerini ise yaz döneminde tüketmekten kaçınmalısınız. Çünkü kendi mevsiminde yetişmeyen sebzelerde birçok hormon ve benzeri maddeye rastlanılmakta. Bu sebzeler aynı zamanda da metabolizmanın mevsim şartlarına kendini hazırlamasını zorlaştırmakta. İnternette veya farklı ortamlarda mevsim salata tarifi ararken bu noktaya dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
En sağlıklı kış salataları listemizin ilk sırasına koyduğumuz karışık mevsim salatanızı kış salata malzemeleri ile hazırlayabilirsiniz. Özellikle marul, havuç ve turp kullanarak hazırlayacağınız kış mevsim salatası, vücudunuzun A ve C vitamini ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir kaynak olacaktır. Kış mevsimi salataları protein bakımından güçlendirilmek istendiğinde, daha çok haşlanmış yumurta tercih ediliyor. Izgara etin yanında mevsim salata çeşitleri bağlamında en sık tüketilen salata çeşitlerinden biri olan piyaz hazırlamak içinse mevsim salatanızın üzerine haşlanmış kuru fasulye ekleyebilirsiniz. Veya tavuklu mevsim salata ya da mısırlı mevsim salatası gibi farklı lezzetleri de deneyimleyebilirsiniz. Mevsim salata süslemeleri içinse ceviz gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, salatanıza yapacağınız eklemelerle kalori miktarının artacağını belirtelim. Damak zevkinize göre ekleme yaparken, diğer yemeklerden alacağınız kaloriye de dikkat etmelisiniz.
- Karışık mevsim salatasında dilediğiniz mevsim sebzelerini kullanabilirsiniz.
Yeşil Mercimek Salatası
Yeşil mercimek salatası, kış aylarında vücudumuzun protein ihtiyacını karşılamak için en iyi kaynaklardan biridir. Yeşil mercimek ayrıca, içerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar, vücuttaki şekerin enerjiye dönüşmesini ve kalori yakımını destekler. Vücuda yüksek derecede tokluk hissi veren yeşil mercimeğin yemeğinin yanı sıra salatası da ülkemizde oldukça sevilmekte. En sağlıklı kış salataları içinde yer alan yeşil mercimek salatası ile kış sofralarında hem farklı bir lezzete, hem de sağlıklı bir besine yer açabilirsiniz. Bazı yörelerimizde yeşil mercimek salatası yoğurtlu tüketilmekte. Bunun için 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek ile mevsim salata malzemeleri ve 3 kaşık yoğurt yeterli. Sos içinse zeytinyağı, limon ve tuz kullanabilirsiniz.
En sağlıklı kış salataları listemizde ikinci sıraya koyduğumuz yeşil mercimek salatası tarifi ve yapımı oldukça kolay. 1 su bardağı yeşil mercimeği haşladıktan sonra 1 adet havucu rendeleyerek tercihe göre taze soğan, nane, maydanoz ve rokayla bu salatayı hazırlayabilirsiniz. Yeşil mercimekli salata çeşitleri, tercihe göre farklı besinlerle zenginleştirilebilir ve farklı damak zevklerine uygun hale getirilebilir. Örneğin, arpa şehriyeli yeşil mercimek salatası için salatanıza haşlanmış arpa şehriyesi eklemeniz yeterli. Kuskuslu yeşil mercimek salatası içinse 1 su bardağı kuskus kullanabilirsiniz. Bulgurlu yeşil mercimek salatası için yarım bardak ince bulgur, erişteli yeşil mercimek salatası içinse 2 su bardağı erişte kullanabilirsiniz. Mercimekli salata bağlamında farklı bir lezzet deneyimlemek için siyah mercimek salatası da hazırlayabilirsiniz. Mercimek salatası çeşitlerinin besin değerini yükseltmek için üzerine beyaz peynir ve kuruyemiş çeşitleri ekleyebilirsiniz. Mercimek salatasına en çok ceviz yakışmakta.
- Yeşil mercimek salatanıza ceviz ekleyerek besin değerini yükseltebilirsiniz.
Buğday Salatası
İyi bir B vitamini ve lif kaynağı olan buğday, işlendiğinde besin değerini yüzde 40 oranında yitirmekte. B vitamininin yanı sıra demir, kalsiyum ve fosfor bakımından da zengin bir besin olan buğdayın faydalarından yararlanmanın en iyi yolu, buğday salatasını beslenme programımıza eklemektir. En sağlıklı kış salataları listemizde üçüncü sıraya koyduğumuz buğday salatası, kış aylarında yemeklerden hem daha yüksek bir tokluk hissi almanızı, hem de daha sağlıklı beslenmenizi sağlayabilir. Buğdaylı salata çeşitlerine değişik sebze ve meyveler ekleyerek damak zevkinize uygun lezzetler geliştirebilirsiniz. Ya da tavuklu buğday salatası ile buğday salatanızı beyaz etle zenginleştirebilirsiniz. Pancarlı buğday salatası, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kış aylarında sıkça tüketilen bir salata çeşididir. Ispanaklı buğday salatası bitkisel demir bakımından iyi bir kaynakken, nohutlu buğday salatası çinko ve magnezyum bakımından iyi bir kaynaktır.
Buğday salatası hazırlamak için 1 su bardağı aşurelik buğday kullanabilirsiniz. Damak zevkinize göre, 2 adet orta boy közlenmiş kırmızı biber, birkaç kaşık mısır konservesi, 2 sap yeşil soğan, yarım demet maydanoz ve marul ekleyebilirsiniz. En sağlıklı kış salataları içinde buğday salatası yapmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletmenizde yarar var. Geceden ıslatılan buğdayın haşlanması daha kolay olur. Fakat fazla haşlayıp buğdayı lapa haline getirmemelisiniz. Buğdayın faydalarından yararlanabilmek için, biraz dişe gelecek şekilde olması gerekir. Aşurelik buğday salatası içinde ceviz, fındık, badem gibi çeşitli kuruyemişlere yer verebilirsiniz. Semizotlu buğday salatası hazırlamak için yarım demet semizotu kullanabilirsiniz. Şalgam sulu buğday salatası hazırlamak içinse yarım litre acısız şalgam suyu kullanabilirsiniz. Buğday salatası malzemeleri tercihe göre değişirken besin değeri ve lezzeti de değişecektir.
- Buğday salatasında kullanacağınız aşurelik buğdayı bir gece öncesinden ıslatmalısınız.
Semizotu Salatası
Omega-3 yağ asidi bakımından zengin bir sebze olan semizotu, ülkemizde hem salata, hem de yemek olarak beğeniyle tüketilmekte. Omega-3’ün yanı sıra A ve C vitaminleri ile çeşitli oksidanlar ve karotenoidler bakımından da oldukça zengin bir sebze olan semizotunu düzenli şekilde tüketirseniz, kış aylarını daha sağlıklı geçirebilirsiniz. En sağlıklı kış salataları listemizde dördüncü sıraya koyduğumuz semizotu salatası tarifi, kış salata tarifleri içinde en zahmetsiz olanlarından biridir. İster yoğurtlu semizotu salatası olsun, isterse yoğurtsuz semizotu salatası, evde veya ev dışı ortamlarda kolayca hazırlayabileceğiniz salata çeşitleri arasında yer alır. Nohutlu semizotu salatası, kış sofralarına farklı bir lezzet katar. Domatesli semizotu salatası, çilekli semizotu salatası ve şeftalili semizotu salatası çeşitleri, daha çok yaz aylarında tercih edilir. Haşlanmış semizotu salatası ise besin değeri açısından daha düşük bir değere sahiptir.
En sağlıklı kış salataları içinde semizotu salatası hazırlamak için semizotunu iyice yıkadıktan sonra önce dallarını yapraklarından ayırmalısınız. Ardından, dalları ince ince doğramalısınız. Üzerine salatalık, havuç veya istediğiniz kış salatası malzemelerini ekleyebilirsiniz. Yoğurtlu semizotu salatası için 2 su bardağı yoğurt kullanabilirsiniz. Sos olarak limon, zeytinyağı ve tuzdan oluşan bir karışım hazırlayabilirsiniz. Damak zevkinize göre sosun içine bir miktar pul biber de ekleyebilirsiniz. Salatalıklı semizotu salatası hazırlamak için 2 adet salatalık kullanabilirsiniz. Patatesli semizotu salatası içinse 2 adet haşlanmış patates kullanmanız yeterlidir. Sarımsaklı semizotu salatası için 1 diş sarımsak yeterlidir. Elmalı semizotu salatası içinse 2 adet elma kullanabilirsiniz. Meyveli semizotu salatası için kış aylarında portakal ve mandalina gibi kış meyvelerini, yaz aylarında ise kavun ve karpuz gibi yaz meyvelerini tercih edebilirsiniz.
- Semizotunu çiğ tüketecekseniz bir süre sirkeli suda bekletmelisiniz.
Ispanak Salatası
Bitkisel demir için en iyi kaynaklardan biri olan ıspanak, kış aylarında en çok tükettiğimiz sebzelerin başında geliyor. Demirin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve C vitaminleri, folik asit ve lif bakımından da zengin bir besin olan ıspanak, kan dolaşımının düzene girmesinde ve kötü kolesterolün düşmesinde oldukça etkili. Bununla birlikte, fazla pişirildiğinde ıspanağın besin değeri ciddi ölçüde düşüyor. En sağlıklı kış salataları listemizde beşinci sıraya koyduğumuz ıspanak salatası, ıspanağın faydalarından daha iyi bir şekilde yararlanmanızı sağlayabilir. Ispanak salatası tarifi de yine diğer kış salata çeşitleri tarifleri içinde en kolaylarından biridir. İster ıspanaklı salata olsun, isterse ıspanak kökü salatası, ıspanağın faydalarından daha etkin şekilde yararlanmak için ıspanak salatasını tercih edebilirsiniz. Taze ıspanak salatası veya bebek ıspanak salatası çeşitlerine portakal ekleyerek portakallı ıspanak salatası lezzetini de deneyimleyebilirsiniz.
En sağlıklı kış salataları içinde ıspanak salatasını yarım bağ ıspanak, 2 sap yeşil soğan, 1 adet taze soğan, 1 adet haşlanmış yumurta, tercihe göre havuç, kırmızı lahana ve peynir ile 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla hazırlayabilirsiniz. Ispanak sapı salatası için yalnızca ıspanak saplarını kullanabilirsiniz. Nohutlu ıspanak salatası için salatanıza yarım bardak haşlanmış nohut ekleyebilirsiniz. Ispanaklı patates salatası için haşlanmış patates, peynirli ıspanak salatası için beyaz peynir kullanabilirsiniz. Daha değişik ıspanak salatası tarifleri için kış salatası malzemelerini veya kış sebze ve meyvelerini tercih edebilirsiniz. Kış salatası süsleme konusunda da ıspanak iyi bir alternatiftir. Kış salataları içinde ıspanağı aynı zamanda süsleme amacıyla da kullanabilirsiniz. Karışık kış salatası tarifleri içinde ıspanak, salatanızın bitkisel demir açısından besin değerini yükseltir.
- Ispanak salatasının besin değeri, ıspanak yemeğine oranla daha yüksektir.
Pırasa Salatası
Ülkemizde daha çok zeytinyağlı olarak tüketilen pırasa, lif yönünden en zengin kış sebzelerinden biri. Lifin yanı sıra A, C ve K vitaminleri bakımından da zengin bir besin olan pırasa, kanı temizliyor ve damar sertliğine iyi geliyor. En sağlıklı kış salataları listemizde altıncı sıraya koyduğumuz pırasa salatası yoğurtlu olarak hazırlandığında, iyi bir probiyotik kaynağıdır. Yoğurtlu pırasa salatası sayesinde bağırsak florası güçlenir. Pırasadaki lifler bağırsakları çalıştırırken yoğurttaki probiyotikler, bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Zeytinyağlı pırasa salatası ise kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Hakiki zeytinyağıyla yapılan zeytinyağlı pırasa salatası, bileşimindeki omega-3 sayesinde damarları onarır, tıkanıklığı önler, kalbin düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olur. Havuçlu pırasa salatası ise A vitamini bakımından zengin olup göz sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır.
En sağlıklı kış salataları içinde pırasa salatası hazırlamak için 1 adet pırasa ve yarım adet taze soğan ile damak zevkiniz miktarınca maydanoz, dereotu, tuz, limon ve zeytinyağı kullanabilirsiniz. Salatanızda isterseniz, pırasanın zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketiminde kullanılmayan yeşillik kısmını da kullanabilirsiniz. Pırasalı patates salatası hazırlamak için salatanıza haşlanmış patates ekleyebilirsiniz. Patatesli pırasa salatası, doyuruculuk bakımından daha etkilidir. Fakat, salatanızdaki haşlanmış patates sayısının ikiden fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Patateste yüksek miktarda bulunan nişasta, kan şekerinizin yükselmesine ve çabuk acıkmanıza yol açar. Kış sofralarında pırasa salatasına alternatif olarak pırasa yoğurtlaması da iyi bir seçim olabilir. Pırasa yoğurtlaması için 2 su bardağı yoğurt kullanabilirsiniz. Pırasa yoğurtlamasını diyet yoğurtla hazırlayarak kış diyetinde de değerlendirebilirsiniz.
- Pırasa salatasıyla mide ve bağırsak sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.
Kabak Salatası
Bol lifli kış sebzelerinden bir diğeri olan kabak, ülkemizde daha çok mücver ve dolma şeklinde tüketilmekte. Kabak ayrıca, kızartmalar içinde de yer alabiliyor. Bununla birlikte, kabağın içindeki potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve demirden yararlanabilmek için fazla pişirilmeden tüketilmesi gerekmekte. En sağlıklı kış salataları listemizde yedinci sıraya koyduğumuz kabak salatası ister yoğurtlu kabak salatası, isterse havuçlu kabak salatası olarak tüketilsin, çok faydalı bir kış salatası çeşididir. Kabak salatası tarifleri aynı zamanda da ülkemizde kabak tüketimini arttırıcı bir etkiye sahip. Kabağı kızartarak veya dolma şeklinde tüketmeye alternatif olarak kabak ile yapılan salatalar, kış sofralarına farklı bir lezzet kazandırıyor. Kış salatası malzemeleri içinde kabak, aynı zamanda süsleme amacıyla da kullanılabiliyor. Kış mevsimi salataları içinde tercihiniz ne olursa olsun, kabağı hem salata olarak, hem de süsleme amaçlı kullanabilirsiniz.
En sağlıklı kış salataları içinde kabak salatasını 2 adet kabak ile 1 diş sarımsak, yarım demet ince kıyılmış dereotu veya roka ile hazırlayabilirsiniz. Salatanızın üzerine sos olarak dilerseniz yarım su bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Julyen kabak havuç salatası hazırlamak için kabakları Julyen usulü doğramanız gerekir. Kabak salatanızı isterseniz haşlanmış kabak salatası şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Fakat, besin değerini kaybetmemesi için kabağı fazla haşlamamaya dikkat etmelisiniz. Kabak salatasının besin değerini yükseltmek için haşlanmış tavuk etinden yararlanabilirsiniz. Nitekim tavuklu kabak salatası, hem besin değeri yüksek bir salatadır, hem de vücudun proteinle birlikte potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum almasını sağlar. Ülkemizde kabak salata çeşitleri aynı zamanda da meze olarak tüketilebilmekte. Bu mezeler içinde tahinli kabak mezesi, soğuk kış günlerinde vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılamak için iyi bir seçim olabilir.
- Kabak salatanızın besin değerini yükseltmek için beyaz peynir kullanabilirsiniz.
Beyaz Lahana Salatası
Beyaz lahana, kış sebzeleri içinde besin değeri çok yüksek olduğu halde kalorisi en düşük sebzelerden biridir. İyi bir lif kaynağı olan beyaz lahana, aynı zamanda kalsiyum, sodyum ve potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. En sağlıklı kış salataları listemizde sekizinci sıraya koyduğumuz beyaz lahana salatası, ülkemizde yoğurtlu lahana salatası ve yoğurtsuz beyaz lahana salatası olmak üzere esasen iki farklı şekilde tüketilmekte. Beyaz lahana salatasını havuçlu lahana salatası olarak hazırlamak için içine 1 adet havuç rendeleyebilirsiniz. Cevizli lahana salatası için birkaç adet ceviz içi, mayonezli beyaz lahana salatası için birkaç kaşık mayonez kullanabilirsiniz. Sirkeli beyaz lahana salatası içinse 2 kaşık sirke kullanabilirsiniz. Beyaz lahana salata çeşitleri, kış salata çeşitleri içinde en hafif salatalardan biridir. Eğer hafif bir kış salatası tarifi arıyorsanız, beyaz lahana salataları sizin için iyi bir seçim olabilir.
En sağlıklı kış salataları içinde beyaz lahana salatası hazırlamak için yarım kilo beyaz lahana, 1 adet havuç, 2 sap yeşil soğan ve birkaç dal maydanoz kullanabilirsiniz. Sos için 3 yemek kaşığı mayonez, yarım çay bardağı sirke ve zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tavuklu beyaz lahana salatası hazırlamak için salatanıza haşlanmış tavuk eti ekleyebilirsiniz. Mısırlı beyaz lahana salatası için birkaç kaşık mısır konservesi kullanabilirsiniz. Beyaz lahana ile yapılan salatalar bağırsak florası üzerinde güçlendirici etkiye sahiptir. Kış aylarında eğer mide ve bağırsak sorunu yaşıyorsanız, beyaz lahana salatası tarifleri ile şikayetlerinizde iyileşme sağlayabilirsiniz. Beyaz lahana salatası mayonezli olarak hazırlandığında, mayonezdeki sirke sayesinde bağırsaklar için daha faydalı hale gelir. Bununla birlikte, salatanıza mayonez ekleyecekseniz fazla miktarda mayonez kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü mayonezin yüzde 70’ten fazlası yağdan oluşur ki bu da yüksek bir kalori demektir.
- Beyaz lahana salatası, iyi bir probiyotik kaynağıdır.
Brokoli Salatası
A, C, E, K vitaminleri ile oksidan madde bakımından zengin bir kaynak olan brokoli, kış aylarında oksijen yetersizliği nedeniyle kalp ve damar sisteminde gelişen hasarları önlemede oldukça etkin bir sebzedir. Ülkemizde daha çok salata olarak tüketilen brokolinin lifleri, sindirim sistemini güçlendirmenin yanı sıra bağırsak iltihaplarının ilerlemesini yavaşlatmak gibi bir etkiye de sahip. En sağlıklı kış salataları listemizde dokuzuncu sıraya koyduğumuz brokoli salatası, daha çok haşlanmış brokoli salatası şeklinde tüketilmekte. Oysa çiğ brokoli salatası besin değeri bakımından daha doğru bir tercihtir. Havuçlu brokoli salatası A vitamini bakımından daha zenginken, tavuklu brokoli salatası protein bakımından daha zengindir. Brokoli salatası çeşitleri kış salatası yapımı konusunda farklı lezzetlere imkan tanır. Örneğin narlı brokoli salatası, hem brokolinin lezzetine farklı bir lezzet katar, hem de kış sofralarını renklendirir. Patatesli brokoli salatası ise daha doyurucu bir kış salatası çeşididir.
En sağlıklı kış salataları içinde brokoli salatası hazırlamak için 250 gram brokoli, 1 adet havuç, 1 adet küçük boy kırmızı lahana ve birkaç kaşık mısır konservesi kullanabilirsiniz. Sos için yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı limon suyu ve 1 çorba kaşığı elma sirkesi kullanabilirsiniz. Ya da dilerseniz, brokoli salatanızı sarımsaklı yoğurtla da soslandırabilirsiniz. Çiğ brokoli karnabahar salatası için eşit miktarda brokoli ve karnabahar kullanabilirsiniz. Vücudunuz aşırı karbonhidrat isteği içindeyse, bu isteği karşılamak için brokolili makarna salatası iyi bir seçim olabilir. Fakat salatanızda kullanacağınız makarna miktarında aşırıya kaçmamanızı tavsiye ederiz. Kış aylarında omega-3 takviyesi bakımından ise ton balıklı brokoli salatası iyi bir seçim olabilir. Nohutlu brokoli salatası ise vücudunuzun çinko ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilir. Bağırsak floranızı güçlendirmek içinse ekşili brokoli salatası çeşitlerini değerlendirebilirsiniz.
- Brokoli salatasıyla kalp ve damar hastalıklarından korunabilirsiniz.
Kereviz Salatası
Yeşil yaprakları, sapları, kökü ve hatta tohumları bile pek çok bakımdan faydalı olan kereviz, düşük kaloriye sahip olduğu için ülkemizde daha çok diyet yemeği olarak anılıyor. Oysa, yalnızca zayıflamak için değil, sağlıklı ve iyi yaşamak için de kerevizdeki vitamin ve minerallerden yararlanmamız gerek. En sağlıklı kış salataları listemizde onuncu sıraya koyduğumuz kereviz salatası, kış salatası çeşitleri içinde farklı şekillerde tüketilebilmekte. Bunlar içinde yoğurtlu kereviz salatası, havuçlu kereviz salatası, portakallı kereviz salatası ve cevizli kereviz salatası, en sık karşılaşılan kereviz salatası çeşitleridir. Tüketim şekillerinde çiğ kereviz salatası ile haşlanmış kereviz salatası çeşitlerinin aynı derecede ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Kereviz salatası konusunda daha farklı bir lezzet deneyimlemek içinse ayvalı kereviz salatası iyi bir seçim olabilir. Portakal çanağında kereviz salatası ise sunum şekli bakımından en dikkat çeken kış salata çeşitlerinden biridir.
En sağlıklı kış salataları içinde kereviz salatası hazırlamak için 1 adet orta boy kereviz, yarım adet kırmızı turp, 1 diş sarımsak, birkaç dal maydanoz ve dereotu kullanabilirsiniz. Kereviz salatasının üzerine sos olarak dilerseniz, 3 yemek kaşığı mayonez, yarım su bardağı yoğurt, 1 kaşık zeytinyağı ve limon suyu ekleyebilirsiniz. Kış salatası sosu olarak limon suyu, vücudun C vitamini ihtiyacını karşılarken fruktozlu kış meyvelerinin aksine, kan şekerini yükseltmez. Limonlu kereviz salatası için de taze sıkılmış limon suyu kullanabilirsiniz. Kereviz salatası yoğurtlu olarak tüketilecekse, bir miktar pul biberle farklı bir damak zevki sunabilir. Kereviz salatası cevizli olarak tüketildiğinde ise vücudun faydalı mineral ihtiyacını karşılamada daha güçlü bir kaynak haline gelir. Patatesli kereviz salatası daha yüksek bir doyuruculuğa sahipken, elmalı kereviz salatası hazımsızlık şikayetlerinize iyi gelebilir.
- Kereviz salatasıyla mide ve kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Salata
Göz Doyurucu Renkli Salatalar
Klasik salatadan sıkılanlar, yeni salata tarifi arayanlar için birçok seçenek mevcut. Yaz aylarında ağır yemeklerin aksine sıkça tüketilen salatalar, sofralarda adeta ışık saçıyor. İşte göz doyurucu salata tarifleri:
Mor Lahana Salatası
Tadı turşuyu anımsatan mor lahana salatası için gereken malzemeler:
Tüm mor lahananın yarısı
Limon suyu (1 limon yeterli)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam maydanoz (doğranmış)
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı ceviz içi
Dilerseniz 1 adet ince dilimlenmiş kırmızı elma
1 tatlı kaşığı tuz
Malzemeleri hazırladıktan sonra kırmızı lahananızı ince ince doğrayın. Tuz ve sirke ile lahanayı ovun. Daha sonra ceviz ve elmayı ekleyerek karıştırın. Zeytinyağı, tuz, nar ekşisi ve limonu karıştırıp salataya ekleyin. Salatanız hazır!