Fındığın faydalarını biliyor musunuz?

Ülkemizde en sevilen kuruyemiş çeşitlerinden biri olan fındık pek çok bakımdan faydalı bir besindir. Çeşitli yemeklerde, tatlı ve atıştırmalıklarda kullanılan fındık, yüksek besin değeri sayesinde birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Günlük düzenli fındık tüketimiyle örneğin vücut direncimizi yükseltebilir, uykusuzluk ve baş ağrısı gibi şikayetlerimizde iyileşme sağlayabiliriz. Özellikle sabahları yataktan kalkmada zorluk çekenler vücutlarına vitamin ve mineral takviyesi yapmak için taze fındık veya kavrulmuş fındıktan yararlanabilirler. Fındıkta bol miktarda bulunan potasyum, magnezyum, çinko, demir ve kalsiyum, metabolizmamıza birçok bakımdan fayda sağlar. Herhangi bir sağlık sorununuz olsun ya da olmasın düzenli fındık tüketimiyle birçok şikayetinizde azalma gözlemleyebilirsiniz. Fakat bununla birlikte hiçbir sağlık sorununu sadece kuruyemiş tüketimiyle iyileştirmek mümkün değildir. Fındık da tüm kuruyemişler gibi metabolizma üzerinde ikincil planda ancak etkisi yüksek sonuçlar doğurur. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, fındığın faydaları hakkında kısaca birkaç noktaya işaret edeceğiz. 

Fındık nedir?

Öncelikle fındıktan biraz bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse fındık, huşgiller ailesinin crylus cinsini oluşturan ağaç ve çalı türlerinin ortak adıdır. Fındık daha çok kuzey yarımkürenin ılık yerlerinde ve ülkemizde en çok Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişmekte. Bazı coğrafyalarda fındık ağacının boyu 6-7 metreyi buluyor. Fındık bir ağaç türü olduğu gibi, aynı zamanda da bir meyve çeşididir. Nitekim nemli ve humuslu topraklarda yetişen fındık ağacının sert kabuk içinde bulunan yağlı ve nişastalı meyvesine de fındık diyoruz. Fındık faydaları bu güzel ve lezzetli meyveyi daha da önemli hale getiriyor. Aynı zamanda da ticari potansiyellerini yükseltiyor. Ilıman iklimi çok seven fındık ağacı, iyi fındık verebilmek için yıllık ortalama 1500 mm yağışa ihtiyaç duyar. Her yıl ilkbaharda yapraklanan fındık ağacı, sonbahara kadar yeşilliğini korur. Kendine özgü kadehçikler içinde gelişen fındık meyvesi, her yıl Temmuz-Ağustos döneminde olgunlaşır. Fındık hasadı ise Ekim ayına kadar devam eder. 

Besin değeri oldukça yüksek bir meyve olan fındık, eski çağlardan beri hem beslenme, hem de iyileştirme amacıyla kullanılmış. Bu nedenle “Fındığın faydaları nelerdir?” sorusu öteden beri merak konusu olmuş. Fındığın insana verdiği güç ve sağladığı olumlu etkiler, bu meyveye yönelik ilgili arttırmakta. Bununla birlikte fındığın anavatanını ve dünyaya nasıl yayıldığını kesin olarak bilemiyoruz. Bu konuda en yaygın kanaat, anavatanının Çin olduğu şeklinde. Antik dönemde Anadolu’da ekilen fındığın ise Avrupa’ya Yunanistan üzerinden yayılmış olması mümkün. Ülkemizde özellikle Giresun, Ordu ve Trabzon’da yetişen fındığın kalitesi diğerlerine oranla daha yüksek. Dünya fındık üretiminde ise Türkiye, yaklaşık yüzde 65’lik bir paya sahip. Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan ve Ermenistan’da da fındık üretimi oldukça yüksek düzeyde. Ayrıca Çin fındığı, Amerikan fındığı ve Tibet fındığı da dünya piyasalarında beğeni görüyor. Fabrikalarda sert kabuğu kırılıp içi alınan fındık, dünya genelinde daha çok tuzlu veya tuzsuz olarak kavrularak tüketilmekte. 

Fındık nerelerde kullanılır?

Ülkemizde en çok tombul, palaz, sivri, kargalak ve yassı fındık türleri yetişmekte. Türk halkı genellikle tombul, parlak kabuklu, fazla kalın olmayan ve lekesiz fındık tüketmeyi tercih ediyor. Bu fındık türlerinin meyvesi, yağı ve kabukları pek çok alanda kullanılmakta. Örneğin fındık içi en çok çikolata endüstrisinde kullanılıyor. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanması için gerekli B6 vitamin desteğini sağlayan fındık içi, çikolatanın vücutta oluşturduğu olumlu etkilerin düzeyini arttırıyor. Özellikle taze fındığın faydaları bu bağlamda yüksektir. Çikolatanın yanı sıra pasta ve kek, dondurma, bisküvi gibi pek çok üründe ve tatlılarda da fındık içinin kullanıldığını görüyoruz. Fındık içi ayrıca pek çok hamur işi ve salataya da lezzet katıyor. Diğer taraftan fındık içinin kurutularak çerez olarak tüketimi de ülkemizde oldukça yaygın. Bu bağlamda kavrulmuş fındık faydaları da birçok tüketicinin merak ettiği konulardan biridir. Fındığın kullanıldığı bir diğer alan da likör üretimidir.

Fındığın meyvesi kadar yağı da oldukça faydalıdır. Nitekim bol miktarda E vitamini içeren fındık yağı, başta demans olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. Hatırlama, muhakeme yapma, bağlantı kurma gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen hastalıklara karşı fındığın faydaları oldukça yüksek düzeydedir. Bu nedenle fındık yağı, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlatıyor. Fındık yağı ayrıca üreme hücrelerinin sayısını arttırıyor. Diğer taraftan, fındık yağının alyuvarların parçalanmasını önleyici etkisi de yüksektir. Bu nedenle fındık yağı birçok ilaçta en önemli etken maddelerden biridir. Fındık yağının yanma ısısının yüksek olması ise bu yağı özellikle kızartmalar için daha sağlıklı hale getiriyor. Nitekim fındık yağı, kızartmalarda ve hamur işlerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Üstelik bu yiyeceklere farklı bir lezzet kazandırır. Bunlara ek olarak, fındık yağının parfümeride ve sabun ile masaj yağı imalatında da kullanıldığını görüyoruz. Fındık kabukları ise yakacak olarak en çok Karadeniz Bölgesi’nde kullanılıyor. 

Fındığın bileşiminde hangi maddeler vardır?

Fındığın faydalarına geçmeden önce bileşiminde hangi maddelerin olduğuna da kısaca işaret etmek istiyoruz. Çünkü fındığın faydaları bileşimindeki maddelerle yakından ilgilidir. Nitekim fındığın bileşiminde bol miktarda lif, magnezyum, çinko, potasyum, demir, folat, manganez, omega-3 yağ asidi vardır. Fındıkta ayrıca protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasallar ile A, B6, C ve E vitaminleri bol miktarda mevcuttur. İyi bir protein kaynağı olan fındıkta tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi faydalı başka çeşit maddeler de vardır. Bununla birlikte tüm bu maddelerden etkin şekilde yararlanmak için fındığın taze olması gerekir. Çünkü bayat fındık besin değerini kaybeder. Fındık yemenin faydaları taze fındıkta daha yüksek düzeydedir. Fındığın bayatlamasını önlemek için tüketim miktarınıza uygun ölçüde sipariş verebilirsiniz. Fındığı mümkünse hava almayan cam bir kapta saklamanız da bu bağlamda önemlidir. Fındık alırken ayrıca kavrulma süresine de dikkat etmelisiniz. Fazla kavrulmuş fındıkların besin değeri düşüktür. 

Fındığın faydaları nelerdir?

Blog yazımızın bu kısmında hem meyvesi, hem de yağıyla ülkemizde oldukça sevilen fındığın faydaları hakkında bazı noktalara kısaca işaret edeceğiz. Fakat bunlara geçmeden önce şu noktayı özellikle vurgulamak istiyoruz. Burada paylaşacağımız bilgiler yalnızca genel sağlık bilgileri bağlamındadır. Başka bir deyişle herhangi bir hastalığın tedavisi için öneri niteliğinde değildir. Nitekim kuruyemişler bir ilaç olmadığı gibi, herhangi bir hastalığı yalnızca kuruyemişlerle tedavi etmek de mümkün değildir. Aşağıda bahsedeceğimiz sağlık sorunlarından herhangi birine sahipseniz, sadece fındık tüketerek bu sorunlardan kurtulamazsınız. Fındığın faydaları konusunda en başarılı sonuçları ancak hekiminizin gözetiminde alabilirsiniz. Özellikle yaş fındık faydaları söz konusu olduğunda bazen fındığın faydaları gereğinden fazla abartılabiliyor. Burada paylaşacağımız bilgiler fındık ne işe yarar diye merak edenler için faydalı olur. Fındık hangi hastalıklara iyi gelir diye merak edenler aradıkları bilgileri bu yazımızda bulabilirler. Ancak hastalıkların veya sağlık sorunlarının kalıcı tedavisi için fındığın faydaları kesinlikle yeterli değildir. 

Kas ve sinir sistemini destekler.

Fındığın faydaları listemizin ilk sırasında, kas ve sinir sistemini destekleme etkisi var. Özellikle mevsim geçişlerinde hissedilen kas ve sinir sistemi şikayetlerinin temelinde herhangi bir hastalık olmayabilir. Nitekim yılın bu zaman dilimlerinde potasyum ve diğer minerallerin eksikliği kas ve sinir sistemi üzerinde çeşitli sorunları tetikler. Dolayısıyla mevsim geçişlerinde fındık tüketimini arttırmak faydalıdır. Fındığın faydaları içinde bu etkisi, içerdiği yüksek miktarda potasyum ve magnezyumdan kaynaklanır. Kendinizi yorgun ve gergin hissettiğiniz zaman dilimlerinde fındık tüketerek kendinizi daha iyi hissetmeniz mümkündür. Bu sayede bedensel ve zihinsel yorgunluktan kurtulabilirsiniz. Kendinizi daha dinç ve enerjik hissedebilirsiniz. Fındığın içinde bulunan magnezyum ayrıca, kasları güçlendirir ve kas oluşumunu destekler. Gün içinde kas ve eklem ağrıları ile kramp ve kasılma sorunları yaşıyorsanız, magnezyum eksikliğinizi gidermek için fındığın faydaları güzel sonuçlar sağlar. Fındıktaki B6 vitamini ve omega-3 yağ asitleri ise sinir sistemine iyi gelir, stres ve depresyonu hafifletir. 

Kalp damar hastalıklarını önler.

Fındığın faydaları listemizin ikinci sırasında, kalp damar hastalıklarını önleme etkisi var. Kuruyemişlerin kalp damar hastalıklarını önlemede oldukça faydalı olduğunu gösteren pek çok bilimsel araştırma mevcut. Özellikle magnezyum, çinko ve potasyum bakımından zengin olan kuruyemişler, kalp ritminin düzene girmesine önemli bir katkı sağlamakta. Bu bağlamda fındık da kalp damarlarını güçlendirir. Günlük düzenli olarak tüketilen fındık sayesinde kalp krizi riskini azaltmak mümkün. Fındık ayrıca kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve tansiyonu dengeler. Dolayısıyla kalp damar hastalığı olanlar fındığın faydaları ile birçok bakımdan daha iyi sonuçlar elde edebilir. Fındıktaki omega-3 yağ asidi, kan akışının düzene girmesine yardımcı olur. Fındıktaki doymamış yağ asitleri, hücre içi metabolik süreçleri destekler. Bununla birlikte fındığın faydaları bağlamında tüketim şekli de önemlidir. Çünkü fındığın yararları ancak doğru tüketim şekillerinde etkin sonuçlar verir. Özellikle kalp damar hastalıklarından korunmak için tüketeceğiniz fındığın fazla kavrulmuş olmaması gerekir. Aksi durumda fındığın faydaları yetersiz kalır. 

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Fındığın faydaları listemizin üçüncü sırasında, bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi var. Fındığın bu etkisi en temelde alyuvarların parçalanmasını önlemesinden geliyor. Kırmızı kan hücresi olarak da bilinen alyuvarlar güçlendikçe bağışıklık sistemimiz güçlü hale gelir. Fındık ayrıca kan dolaşımını düzene sokarak vücudun doğal savunma sistemini güçlendirir. Bu bağlamda özellikle enfeksiyonlara karşı fındığın faydaları önemli ölçüde yüksektir. “Fındığın faydaları nelerdir?” sorusu bu nedenle hastalık dönemlerinde daha fazla merak konusu oluyor. Kavrulmuş fındık faydaları ise bu bağlamda bazı soru işaretleri yaratıyor. Aslına bakarsanız fındığın faydaları en güçlü şekilde taze fındıkta mevcuttur. Bununla birlikte fındığı taze tutmak kolay değildir. Bu gibi durumlarda fındık kavurma işlemleri devreye girer. Kavrulmuş fındık da taze fındık kadar olmasa da bağışıklığı güçlendirir. Diğer taraftan, bağışıklık sistemiyle ilgili fındığın faydaları konusunda günlük su tüketim miktarı da önemlidir. Çünkü bağışıklık sistemini güçlendiren hücresel fonksiyonların gerçekleşmesi için vücutta yeterli miktarda su olması gerekir. 

Kemikleri ve dişleri onarır.

Fındığın faydaları listemizin dördüncü sırasında, kemikleri ve dişleri onarma etkisi var. Fındığın içerdiği yüksek miktarda kalsiyum ve çinko, kemik ve diş sağlığı için oldukça faydalıdır. Kemikleri ve dişleri onaran fındık, içerdiği yüksek miktarda çinko sayesinde kemik gelişimini destekler. Fındıktaki doymamış yağlar kemik dokusunu güçlendirir. Aynı zamanda da kalsiyum ve magnezyumdan daha iyi yararlanmayı sağlar. Kemik sağlığı bakımından fındığın faydaları kemik erimesini yavaşlatma açısından da önemlidir. Günlük düzenli fındık tüketimiyle kemikleriniz güçlü hale gelir. Ayrıca diş çürüklerini de önlersiniz. Çünkü fındığın faydaları diş minesi üzerinde de oldukça etkindir. Kemik ve diş sağlığınızı korumak için fındığı çiğ veya başka yiyeceklerle tüketebilirsiniz. Dilerseniz salataların üzerinde de kullanabilirsiniz. Örneğin kinoa salatası fındığın faydaları konusunda iyi bir seçimdir. Fındık içi faydaları bu gibi salata çeşitlerinde hızlı ve etkin sonuçlar sağlar. Pırasa köftesi, iç pilavlı tavuk dolması, saksı kebabı gibi yemekler de fındığın faydaları konusunda iştah açıcıdır. 

Üreme hücrelerini besler.

Fındığın faydaları listemizin beşinci sırasında, üreme hücrelerini besleme etkisi var. Üreme hücrelerinin en önemli besin maddelerinden biri çinkodur. Çinko bakımından zengin besinlerden biri olan fındık bu nedenle üreme hücreleri için iyi bir besindir. Aslında fındığın bu etkisi tarihin en eski zamanlarından beri ilgi konusudur. Nitekim afrodizyak etkisi olan fındığın cinsel gücü ve doğurganlığı arttırdığı öteden beri bilinmekte. Cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde de fındık öteden beri en önemli besinlerden biri olarak kabul görüyor. Aynı şekilde, hamilelik döneminde düzenli fındık tüketimi, anne ve bebek sağlığını olumlu yönde etkiler. Hamilelikte fındık yemek bebeğin sağlıklı gelişmesine katkı sağlar. Annenin ise fazla kilo almasını önler. Formunu korumasına yardımcı olur. Çinko ve diğer mineraller sayesinde üreme hücreleri ve embriyo gelişimi sağlıklı şekilde ilerler. Fındık içinin faydaları üreme hücrelerinin çoğalmasını sağlama konusunda da yüksektir. Bu nedenle yeterli üreme hücresine sahip olmayan kişilerin fındık tüketmeleri faydalı sonuçlar doğurur. 

Cilde ve saçlara iyi gelir, yaşlanmayı geciktirir.

Fındığın faydaları listemizin altıncı sırasında, cilde ve saçlara iyi gelme, yaşlanmayı geciktirme etkisi var. İyi bir antioksidan olan fındık, cilt hücrelerini korur ve yenilenmelerine katkı sağlar. Bu konuda özellikle fındık yağı daha etkilidir. Nitekim fındık yağı, bileşiminde bulunan yüksek miktarda oleik asit sayesinde diğer tüm bitkisel yağlardan daha güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede cilt ve saç hücrelerini besler. Kişiye daha genç bir görünüm kazandırır. Fındıktaki E vitamini de bu bağlamda önemlidir. Özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan saç dökülmesi sorunlarına karşı fındık yağı faydalı sonuçlar doğurur. Böyle bir sorun yaşıyorsanız fındık yağını saç diplerinize masaj yaparak uygulamanız faydalı olacaktır. Fındık ayrıca bileşimindeki A ve C vitaminleri sayesinde kırışıklıkları önler. Böylelikle yaşlanma belirtilerini geciktirir. Cilt türünüz ne olursa olsun günlük düzenli fındık tüketimiyle cildinizin daima genç görünmesini sağlayabilirsiniz. Fındığın faydaları bağlamında bu etkisi de öteden beri bilinmekte ve cilt sağlığı alanında değerlendirilmekte. 

Editörün Tavsiyesi: Tadım Fındık İçi Kavrulmuş 180 g

Fındığın faydaları hakkında kısaca birkaç noktaya temas ettiğimiz bu yazımızı bitirmeden önce bir ürünümüzü de kısaca tanıtmak istiyoruz. Ofiste veya evde öğün aralarında fındık tüketmek isterseniz Tadım fındık içi kavrulmuş 180 g ürünümüz iyi bir seçimdir. Günde yaklaşık 25-30 gram fındık tüketmek fındığın faydaları konusunda iyi sonuçlar sağlar. Bu miktar, günlük E vitamini ihtiyacınızın tümünü, B6 vitamini ihtiyacınızın ise yüzde 25’ini karşılar. Yağlı bir meyve olan fındığı günlük 30 gramdan, yani yaklaşık 150 kaloriden fazla tüketirseniz kilo sorunu yaşayabilirsiniz. Fazla fındık tüketiminin ishale veya mide bulantısına yol açması da mümkündür. Günlük fındık ihtiyacınızı karşılamak için Tadım fındık içi kavrulmuş 180 g ürünümüzü değerlendirebilirsiniz. Zengin besin değeri sayesinde bu ürünler günlük fındık ihtiyacınızı iyi şekilde karşılar. Tadım fındık içi kavrulmuş 180 g ürünümüz için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de burayı tıklayabilirsiniz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir