Ofis sarf malzemeleri arasında en önemli gider kalemlerinden biri şüphesiz ki fotokopi kağıtlarıdır. Fotokopi çekmenin yanı sıra çıktı almak için de kullanılan bu ürünler, ofislerin en sık sipariş verdiği ürünler arasında. Farklı niteliklere sahip fotokopi kağıtları arasında doğru tercihte bulunabilmek için, bu ürünler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, ofisimizde en sık kullandığımız fotokopi kağıtlarını tanıtacağız.
Fotokopi Makineleri ve Fotokopi Kağıtları
Fotokopi kağıtlarına geçmeden önce, fotokopi makineleri hakkında birkaç noktanın altını çizelim. Bilindiği üzere fotokopi makineleri, çeşitli belgeleri ve görsel materyalleri kolayca çoğaltmamızı sağlayan cihazlardır. Bu cihazların günümüzde hemen her modeli, aynı zamanda da çıktı almak için kullanılmakta. Eğitim ve iş hayatımızın pek çok kesitinde yolumuz bu ürünlerin önünden geçiyor.
İlk fotokopi makinesi, Chester F. Carlson tarafından 1938 yılında icat edildi. Amerikalı bir ofis çalışanı olan Carlson, görev yaptığı patent bürosunda belge ve resimlerin kopyasını çıkartıyordu. Bu iş için fotoğraf çekmek hem çok masraflı, hem de zahmetli oluyordu. Daha hızlı bir yöntem bulmak için sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, “xerografi” (kuru teksir) ismini verdiği yeni bir yöntem buldu. Fakat, bu yöntemi geliştirmek için 10 yıl kadar beklemesi gerekti.
1940’lı yılların sonlarına doğru Carlson, bu yöntemi dönemin ünlü fotoğraf kağıdı üreticilerinden Haloid firmasına sundu. Günümüzde Xerox olarak faaliyetlerini sürdüren bu firma, yöntemi geliştirdi ve ilk büro tipi fotokopi makinesini 1959 yılında üretti. O günden beri fotokopi makinelerinin çalışma prensiplerinde çok az şey değişti. Bu makinelerde genel olarak, fotokopisi çekilecek belgeler özel bir cama yerleştiriliyor ve üzerlerine parlak bir ışık uygulanıyor. Oluşan yansımaya göre tonerdeki materyal, ısı kullanılarak fotokopi kağıdına aktarılıyor.
Günümüzde fotokopi makineleri, farklı türlerde fotokopi kağıtlarıyla değişik kalitede fotokopi çekimi yapmakta, çıktı vermekte. Aynı niteliklere sahip fotokopi kağıtları, farklı nitelikteki makinelerde farklı baskı kalitesi sunabilir. Eğer fotokopi ve çıktılarınızın kalitesinin yüksek olması gerekiyorsa, kullanacağınız fotokopi makinesi veya yazıcının niteliklerinin de yüksek olması gerekir.
Fotokopi kağıtları arasındaki farklılıklar nelerdir?
Fotokopi kağıtları arasında ebat, gramaj, renk ve maliyet bakımından bazı farklılıklar var. Ofislerde daha çok A4, A5 ve A3 ebatlarındaki fotokopi kağıtları kullanılıyor. Fakat, ihtiyaç halinde farklı ebatlardaki ürünler de kullanılabiliyor. Gramaj olaraksa en çok 70-90 gram arasındaki ürünler tercih ediliyor. 80 gramın altındaki ürünlerin üzerinde gramaj bilgisi yok. Bu ürünlerin baskı ve çıktı kalitesi de oldukça düşük. Eğer bu ürünler kullanılacaksa çift taraflı değil, tek taraflı kullanılmalı. Aksi durumda, arka yüzeyde yansıma oluşuyor.
Yüksek kaliteli fotokopi ve çıktılar için gramaj 250 gramdan 300 grama kadar çıkabilir. Genel amaçlı kullanımlar için 80 gramlık ürünler yeterlidir. Özellikle de renkli çıktı ve fotokopi için gramaj düzeyi daha yüksek olmakta. Mimarlık ofisleri, inşaat firmaları, çizim ve tasarım işleriyle uğraşan meslek grupları, daha yüksek gramajlarda ve renkli fotokopi kağıtları kullanmayı tercih ediyor.
Fotokopi kağıtları arasındaki maliyet farkının esas nedenlerinden biri ise kağıdın ham maddesi olan selülozun üretildiği ağacın türü ve kağıt yapımında kullanılan farklı tekniklerdir. Hamur kağıttan üretilen fotokopi kağıtlarının maliyeti daha yüksektir. Bu ürünler, fotokopi ve çıktı almanın yanı sıra antetli kağıt, kitap ve değişik birtakım materyallerin basımında da kullanılmakta. Bu ürünlerden farklı olarak karbonlu fotokopi kağıtları ise fatura ve irsaliye gibi ticari belgelerde kullanılıyor.
Fotokopi kağıtları için saklama koşulları nelerdir?
Ofis sarf malzemeleri içinde toptan alımı en fazla yapılan ürünlerden biri olan fotokopi kağıtlarının saklama koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Toplu alındığı için uygun fiyata gelen bu ürünler, doğru koşullarda saklanmamaları durumunda ciddi bir masrafa yol açmakta. Bunun önüne geçmek için, fotokopi kağıtlarınızı düz bir zeminde ve paketini açmadan saklamanız gerekir. Paketi ancak kullanım sırasında açmalı, ihtiyacınızdan fazla fotokopi kağıdını makinenizde bulundurmamalısınız.
Fotokopi kağıtlarını ısı ve nemden korumanız da çok önemlidir. Bu ürünleri bulunduracağınız ortamın sıcaklığı 18 dereceden az, 25 dereceden yüksek olmamalı. Nem oranı ise yüzde 50 düzeyinde olmalı. Bu ürünleri ayrıca, dik konumda saklamamalı, yüzeye paralel şekilde korumalısınız. Dik konumda saklanacak fotokopi kağıtlarında yüzey deformasyonlarını engellemek oldukça güçtür.
Aynı şekilde, yaptığımız fotokopiler ve aldığımız çıktılar eğer arşivlik bir değere sahipse, bunları saklarken de ısı ve nemden korumaya çok dikkat etmemiz gerekir. Dosya ve karton ya da plastik klasörler gibi arşivleme araçları içinde saklayacağımız bu belgeler, doğru bir şekilde korunmadıkları sürece bize para ve zaman kaybettirir.
Ofis dostu fotokopi kağıtları Ofix’te!
Ofiste tasarruf konusunda alınan önlemlerin başında, şüphesiz ki lüzumsuz fotokopi ve çıktıların önüne geçmek geliyor. Günümüzde pek çok işimizi teknolojik ürünlerle ve online olarak yaptığımız için, ancak çok gerekli durumlarda fotokopi ve çıktı alıyoruz. Fotokopi kağıtlarını çift yönlü kullanmak da önemli bir tasarruf sağlıyor. Fakat, 80 gramın altındaki ürünleri çift taraflı kullanmak mümkün olmuyor. O yüzden, ofisimizde en az 80 gram ve üzerindeki fotokopi kağıtlarını tercih etmeliyiz.
Yazımızın bu kısmında, online ofis marketiniz Ofix verilerine göre ofislerde en sık kullanılan fotokopi kağıtlarını tanıtacağız.
Copier Bond Fotokopi Kağıtları
Listemizin ilk sırasında, Copier Bond fotokopi kağıtları var. Hem kaliteli, hem de uygun fiyat avantajına sahip Copier Bond fotokopi kağıtları, sitemizde en sık sipariş verilen ürünler arasında. Bu ürünler, tedarik zinciri yönetiminde yüksek bir farkındalık sağlayan FSC sertifikasına sahip. Ayrıca, yazıcı ve fakslar için de iyi bir baskı kalitesine sahip. Sitemizde en fazla sipariş verilen Copier Bond ürünü ise 80 gram A4 5’li paket.
Navigator Fotokopi Kağıtları
Listemizin ikinci sırasında, Navigator fotokopi kağıtları var. Özellikle de dijital baskı teknolojilerinde mükemmel çözümler sunan bu ürünler, diğerlerine oranla 5 kat yüksek bir performansa sahip. Özel tekniklerle üretilen kağıt yüzeyleri, tonerlerin çalışma şekline uygun nitelikte. Bu sayede, maksimum baskı kalitesi sağlıyor ve ofis ekipmanlarının ömrünü uzatıyor. Sitemizde en fazla sipariş verilen Navigator ürünü ise 80 gram A4 5’li paket.
Xerox Fotokopi Kağıtları
Listemizin üçüncü sırasında ise Xerox fotokopi kağıtları var. Diğerlerine göre baskı kalitesi çok daha yüksek olan bu ürünler, fotokopi makinelerinde ve yazıcılarda sıkışmaya karşı özel bir dirence sahip. Bu ürünlerde ayrıca, renkleri daha belirgin bir şekilde göstermek için özel bir parlatıcı kullanılmakta. Sitemizde en fazla sipariş verilen Xerox ürünü ise 90 gram A4 500 yaprak.
Ofix’te satışını yaptığımız fotokopi kağıtları kategorisinde inceleyebilirsiniz. Fotokopi kağıtları ve diğer tüm ürünlerimizde kurumsal müşterilerimize sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak içinse OfixPlus üyesi olabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Kozmix
Kağıdın nesli tükenecek mi ileride . Ben bunun gerçekleşmesinden çok korkuyorum ya kağıtlarï çok seviyorum . İleride nesillerinin tükenme ihtimali var mı