Fujio Mitarai, Canon’un CEO’su olmayı nasıl başardı?

1961 yılında dünyaca ünlü teknoloji şirketi Canon‘da muhasebeci olarak çalışmaya başlayan Fujio Mitarai, şirketin mali yapısındaki sorunları görüyor, kaynak israfı ve verimsizlik konusunda alınması gereken önlemleri yönetimle paylaşıyordu. Fujio Mitarai tarafından geliştirilen mali önlemleri hayata geçiren Canon yönetimi düşük maliyet, verimlilik ve kalite konusunda çok önemli başarılar elde etti. 1997 yılında Canon‘un CEO’luğuna getirilen Fujio Mitarai, şirket yönetiminde geleneksel yöntemler ile modern yöntemleri birleştirerek “Mitarai tarzı” olarak anılan yönetim anlayışını şekillendirdi. Bu anlayış çerçevesinde Canon‘da kârlılık düzeyinin artmasını sağladı. Bir Ofix Blog klasiği olan başarı hikayeleri köşemizde bu hafta, Fujio Mitarai‘nin başarı hikayesini okurlarımızla paylaşacağız. 

Kısaca Fujio Mitarai

Fujio Mitarai, 23 Eylül 1935 tarihinde Japonya’nın Prefectureita eyaletine bağlı Kamae kasabasında dünyaya geldi. Amcası Takeshi Mitarai, Hassas Optik Aletler Laboratuvarı‘nda optik alanında çeşitli prototipler üzerinde çalışıyordu. Kamera ve görüntüleme teknolojileri üzerinde yoğunlaşan Takeshi Mitarai, alanında çığır açacak pek çok önemli buluşun temellerini henüz bu dönemde atmıştı. İş arkadaşları Goro Toshida, Saburo Uchida ve Takeo Maeda ile birlikte geliştirdikleri ürünleri tescil ettirerek 1937 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’da Canon‘u kurdular. Şirketin ismi, Budizmde bağışlama tanrısı olan Kwanon‘dan geliyordu. Canon ismi ayrıca, İngilizcede “kural, standart” gibi anlamlara sahipti. Bu ismi seçmelerindeki en önemli amaç, kamera ve görüntüleme teknolojilerindeki yeni kural ve standartları belirleme konusundaki kararlılıklarını yansıtmaktı.

Fujio Mitarai, çocukluk yıllarından itibaren kameralara karşı yoğun bir ilgi duyuyordu. Okuldan ve derslerinden artakalan zamanlarında fotoğraf çekiyor, çektiği fotoğraflar üzerine düşünmekten keyif alıyordu. Başarılı geçen ilk ve orta öğreniminin ardından yüksek öğrenimini, 1961 yılında Chuo Üniversitesi‘nde hukuk alanında tamamladı. Mezuniyetinin hemen ardından, amcası Takeshi Mitarai tarafından yönetilen Canon şirketine katıldı. Amcası ve ortakları, optik alanında muazzam bir bilgi birikimine sahipti. Fakat, şirket yönetimi ve özellikle mali konularda yeterli birikime sahip değillerdi. Kuruluşundan bu yana 20 yılı aşkın bir süre geçtiği halde Canon, henüz yüksek kârlılık aşamasına gelememişti. Şirketin mali yapısını güçlendirmek için Takeshi Mitarai, yeğenini muhasebe biriminde görevlendirdi. Göreve gelir gelmez Fujio Mitarai, şirketin mali yapısını inceledi. Ve kârlılığı arttırmak için neler yapılabileceğini araştırmaya başladı.

Fujio Mitarai ve Canon

II. Dünya Savaşı sonrası dönemde Japonya, teknoloji alanında önemli atılımlar yapıyor, dünya pazarına açılmak için Japon markalarına destek oluyordu. Dünya pazarına açılmaya 1955 yılında başlayan Canon, sadece 5 yıl içinde Avrupa pazarında önemli bir güce erişti. Savaş yorgunu Avrupa’da Canon ürünleri, fotoğrafçılığı hobi haline getiren kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı. Fakat bununla birlikte şirket yönetimi, rekabet avantajı elde etmek için düşük fiyat politikası izliyordu. Avrupa’da ithal ürünlere uygulanan yüksek vergi engelini aşmak için Canon‘un Avrupa’da üretim tesisleri kurulurken şirketin mali yapısında da birçok sorun meydana geliyordu.

1960’lı yıllarda Canon, yalnızca kamera ve görüntüleme teknolojilerinde değil, aynı zamanda tüketici elektroniği alanında da ürün çeşitliliğini arttırmaya başladı. Özellikle elektronik hesap makineleri ile Canon markası, Avrupa’da çok daha geniş bir kitleye ulaşma fırsatı buldu. Canon tarafından geliştirilen Canola 130 hesap makineleri, dünyanın ilk 10 tuşlu elektronik hesap makinesi unvanını kazandı. Hesap makinelerinin ardından Canon, Avrupa pazarına yönelik olarak ofis otomasyonu ve elektronik araçlar alanında yatırımlarını arttırmaya devam etti. Bu süreçte Fujio Mitarai, şirketin yurt dışı yatırımlarının mali bakımdan denetimini sağladı ve bütçe verimliliğine ilişkin pek çok projeyi başarıyla yönetti.

Avrupa pazarının yanı sıra Amerikan pazarında da büyümek isteyen Takeshi Mitarai, 1966 yılında çok önemli bir karar aldı ve Fujio Mitarai‘yi şirketin ABD başkanlığına getirdi. Fujio Mitarai bundan böyle New York’ta yaşayacak ve Canon‘un ABD’deki büyümesi için çalışacaktı. 1989 yılına kadar Canon‘un ABD başkanlığını sürdüren Fujio Mitarai, 23 yıl boyunca devam eden bu görevi sırasında Canon‘un ABD’deki yatırımlarının birinci dereceden sorumluluğunu üstlendi. Gerçekleştirdiği pazar araştırmaları sayesinde Canon‘un Amerikan pazarında farklılaşmasını sağladı. Ürün çeşitliliğinin kullanıcı ihtiyaçlarına uygun şekilde gelişmesinde çok önemli bir rol üstlendi.

Fujio Mitarai’nin Amerika Deneyimi

Canon‘un kuruluşundan bu yana yönetimi, bilim adamları ve teknisyenler tarafından gerçekleştirilmekteydi. Kurucu ortaklardan Takeshi Mitarai başta olmak üzere hemen tüm üst yönetim, şirketin satış ve pazarlama operasyonlarından çok Ar-Ge işlerine ilgi duyuyor, bu alana ciddi kaynaklar ayırıyordu. İlk başlarda Canon uzmanlığının gelişmesini sağlayan bu tutum, 1970’lerden itibaren sürdürülmesi zor bir hal aldı. Nitekim, Canon‘un Ar-Ge yatırımlarına ayırdığı bütçe, Avrupa ve Amerika’da devam eden yatırımlarını epeyce aşmış, yatırımlar için kaynak sıkıntısı başlamıştı.

Fujio Mitarai, Canon‘un Amerikan pazarında büyüyebilmesi için gerekli kaynakları Ar-Ge bütçesinden karşılamayı teklif ettiğinde üst yönetim, önce bu teklifi kabul etmedi. Fakat Ar-Ge bütçesinin kontrolden çıktığının farkında olan üst yönetim, Fujio Mitarai‘nin şirketin Ar-Ge çalışmalarının Amerikan pazarına kaydırılması teklifini kabul etti. Böylelikle hem mali açıdan bir orta yol bulunmuş oldu, hem de Canon‘un Ar-Ge çalışmaları pazarın talep ve beklentilerine uygun şekilde gelişmeye başladı. Bu çerçevede Canon, tüketici elektroniği alanında bazı ürünlerin imalatını sonlandırdı. Canon için yeni hedefler artık, Amerikan pazarında talebi hızla artan baskı teknolojileri alanında yoğunlaşmaktaydı. Bu süreçte özellikle mürekkep püskürtme teknolojisine yönelik çalışmalara hız verildi.

1980’li yıllarda Fujio Mitarai yönetiminde Canon Amerika, baskı teknolojileri alanında büyük başarılar elde etti. Amerikan pazarı için özel olarak geliştirilen yazıcılarda kullanılan püskürtme teknolojisinde, mürekkep damlalarını çıkartmak için ısı enerjisinden yararlanıldı. Nitekim bu uygulama, dünyanın ilk termal injet (Buble Jet) teknolojisinin doğuşunu sağladı. Bu yeni teknoloji sayesinde mürekkep içeren bir şırınga iğnesinin yüzeyde oluşturduğu mürekkep damlacıklarını yazıcılar üzerinde uygulayan Canon, 1985 yılında piyasaya sunduğu Buble Jet-80‘le yeni bir çığır açtı. Dönemin en çok satan yazıcılarından biri haline gelen bu yazıcılar, aynı zamanda da Fujio Mitarai‘nin uyguladığı mali disiplin ve büyüme stratejisinin test edilmesini sağladı. Fujio Mitarai, yaptığı öngörülerde tümüyle haklı çıkmıştı.

Takeshi Mitarai’nin Ardından Canon

1984 yılında Takeshi Mitarai‘nin hayatını kaybetmesiyle Canon tarihinde bir dönem kapanmış oldu. Bu süreçte Fujio Mitarai, Amerika’daki operasyonla ilgili önemli bir karşı çıkışla karşılaşmadı. Fakat zaman içinde kurucu ortaklar ve şirket yönetimi, Canon‘un büyüme stratejileriyle ilgili çeşitli görüş anlaşmazlıkları içine düştüler. Kurucu ortakların aslında hiçbir zaman şirketi daha da büyütmek, daha fazla kâr elde etmek gibi bir önceliği yoktu. İşlerine tutkuyla bağlı olan ve sahip oldukları geleneksel dini inançlardan dolayı halk yararı ilkesini benimseyen kurucu ortaklar, şirketin büyümesini isteyen yönetici kadrolarla çeşitli anlaşmazlıklar yaşamaya başladılar. 5 yıl kadar devam eden bu anlaşmazlıkların ardından Fujio Mitarai, 1989 yılında şirketin idari bölümüne başkanlık yapması için Japonya’ya geri çağrıldı.

Takeshi Mitarai‘den sonra şirketin CEO’luğuna büyük oğlu Hajime Mitarai getirilirken şirket yönetimi, Budizmden hareketle Kyosei adını verdiği kurumsal felsefesini halka tanıttı. Türkçesi “ortak fayda için yaşamak ve çalışmak” anlamına gelen bu felsefe, Canon‘un aslında henüz 1930’larda benimsediği kurumsal ilkeleri yansıtıyordu. Takeshi Mitarai sonrası dönemde Hajime Mitarai yönetiminde Canon, yalnızca bir ürünü daha güçlü bir teknolojiyle geliştirmeyi değil, aynı zamanda da insan hayatını kolaylaştıran ve ortak faydayı amaçlayan bir üretim politikasına sahip olduğunu ilan etti. 1995 yılında Hajime Mitarai‘nin hayatını kaybetmesiyle Canon‘da bir dönem daha kapanmış oldu. Hajime Mitarai döneminde Fujio Mitarai‘nin ustalıklı manevraları sayesinde dozu yumuşayan tartışmalar, 1995 yılında tekrar başladı. Hatta bir dönem, ekonomi medyasında Canon‘un bölüneceğine yönelik haberler yer aldı.

Kyosei Felsefesi ve Fujio Mitarai

Hajime Mitarai‘den sonra şirket yönetimini fiili olarak Fujio Mitarai üstlenmişti. Fakat resmi olarak CEO’luğa atanması 2 yıl kadar sürdü. Bu süreçte Canon içinde çok önemli idari reformları hayata geçirdi ve gereksiz tartışmalarla şirketin zarar görmesini önledi. Fujio Mitarai için Canon‘un esas sorunu, Kyosei felsefesinin modern çağa uygun olup olmaması değildi. Öteden beri Canon, üretim maliyetini kontrol etme ve verimlilik artışını sağlamada ciddi sorunlar yaşıyordu. Şirketin kârlılığını arttırması, Kyosei felsefesinden ödün vermesini gerektirmemekteydi. Aynı şekilde, Kyosei felsefesi de kâr maksimizasyonu için bir engel teşkil etmemekteydi. Eğer düşük maliyet, yüksek verimlilik ve kalite standartları konusunda başarılı stratejiler izlenirse, şirketin Kyosei felsefesine uygun şekilde kârlılığını arttırması mümkün olabilirdi.

Canon‘un CEO’luğuna resmi olarak atanacağı 1997 yılına kadar Fujio Mitarai, idari kadrolarda köklü revizyonlar yapılmasını sağladı. Şirket içinde belirli birtakım ihtiyaçlara çözüm olarak oluşturulan, fakat zaman içinde anlamsız hale gelen çok sayıda birimin kapatılmasını sağladı. Bu birimler arasındaki koordinasyonsuzluk o denli yüksek bir noktaya ulaşmıştı ki, şirketin iki farklı birimi aynı anda Çin’de birbirinden bağımsız iki fabrika kurma kararı alabilmişti. Bu birimlerin kapatılması sayesinde Canon, idari anlamda zafiyet yaratan pek çok yükten kurtulmuş oldu. Mali kaynakların etkin yönetimi çerçevesinde Canon‘un yeterince başarılı olamadığı alanlardan çekilmesi de ilk olarak bu dönemde başladı. Nitekim, başta kişisel bilgisayarlar olmak üzere Japon pazarı için geliştirilen pek çok ürün, piyasa şartlarında Canon‘un rekabet gücünü zayıflatıyordu. Bu alanlardan çekilmeyle birlikte mali disiplini sağlamada daha başarılı olunabilirdi.

“Mitarai Tarzı” Yönetim Anlayışı

1997 yılına gelindiğinde Canon, idari ve mali yönden çok daha güçlü bir yapıya sahipti. Fujio Mitarai‘nin daha önce Amerika’da, son 2 yıl içinde ise genel merkezde uyguladığı stratejiler, şirketi hem bölünmekten kurtardı, hem de kuruluş ilkelerini modern yöntemlerle birleştirmeyi başardı. CEO’luk dönemi boyunca aynı çizgide geliştirdiği stratejiler, günümüzde “Mitarai tarzı” olarak ifade edilen yönetim anlayışının şekillenmesini sağladı. Fujio Mitarai‘nin 23 yıldır başarılı bir şekilde sürdürdüğü CEO’luk görevi sırasında Canon, alanında yeni teknolojilere öncülük yaparken hem kârlılığını arttırdı, hem de daha fazla insanın hayat standartlarını yükseltmeyi sağladı. En iyi performans gösteren çalışanların ödüllendirilmesi, yöneticilere performans teşvikinin sağlanması, başarılı yöneticilerin şirkete ortak yapılması vb. uygulamalarla “Mitarai tarzı” yönetim anlayışı, günümüzde de iş yönetimi alanında ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

Ofis dostu Canon ürünleri Ofix.com’da!

Fujio Mitarai‘nin başarı hikayesini kısaca özetlediğimiz bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği Canon ürünlerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Canon AS-120 Masaüstü Hesap Makinesi 12 Haneli

Listemizin ilk sırasında, Canon AS-120 masaüstü hesap makinesi 12 haneli var. Ofislerin olmazsa olmazları arasında yer alan hesap makineleri, hesaplama işlemleri sırasında hesap hatalarını önler. Hesap makinesi çeşitleri arasında masaüstü hesap makineleri, ofislerde daha fazla tercih edilmekte. Tasarım özellikleri ve kullanım avantajları sayesinde masaüstü hesap makineleri, ofislerde hesaplama işlemlerini daha kolay hale getirmekte. Sitemizde hesap makineleri kategorisinde en fazla sipariş verilen ürünlerden biri olan Canon AS-120 masaüstü hesap makinesi 12 haneli ürünümüz, pil ve güneş enerjisiyle çalışabilme özelliğine sahip. 100 x 33 x 145 mm ebatında, 108 gram ağırlığındaki bu ürünlerde, standart dört işlem için gerekli özellikler mevcut. Bu ürünler için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz.

Canon CL-56 (9064B001) Mürekkep Kartuş 300 Sayfa – Üç Renkli

Listemizin ikinci sırasında, Canon CL-56 (9064B001) mürekkep kartuş 300 sayfa – üç renkli var. Canon yazıcılar için özel olarak geliştirilen bu ürünler, orijinal Canon kalitesine sahip. Her baskıda yüksek kalite ve güvenilir performans sağlayan bu ürünler, benzerlerine oranla %35 daha fazla yüksek kaliteli baskı vermekte. 12.6 ml hacmindeki bu ürünlerin baskı kapasitesi yaklaşık 300 sayfa. Canon Pixma yazıcılarıyla uyumlu bu ürünler için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz.

Canon 0663C001 GI-490BK Şişe Mürekkep Kartuş 6.000 Sayfa 135 ml – Siyah

Listemizin üçüncü sırasında, Canon 0663C001 GI-490BK şişe mürekkep kartuş 6.000 sayfa 135 ml – siyah var. Suya dayanıklı mürekkebe sahip bu ürünler hem çıktı almak, hem de fotoğraf basmak için kullanılmakta. Baskı kapasitesi 6.000 sayfayı bulan bu ürünleri Canon‘un G1400, G2400 ve G3400 model yazıcılarında kullanabilirsiniz. Yüzeyde dağılma yapmayan ve kusursuz bir görünüm sunan bu ürünümüz için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz.

Ofix.com‘da satışı devam eden diğer Canon ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımıza başarı hikayeleri ile dolu bir hafta diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir