Atıkların geri dönüşüme kazandırılması konusunda farkındalıklar her geçen gün artıyor. Ancak yine de yeterli seviyeye ulaştığımızı söyleyemeyiz. 2019 yılında yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği ile kamuda ve özel sektörde geri dönüşüm kutusu kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu kutular sayesinde başta kağıt, cam, metal ve plastik atıklar olmak üzere her türlü geri dönüştürülebilir atıkların toplanması sağlanıyor. Geri dönüşüm kutuları arasında en önemli fark ise renkleridir. Toplanacak malzemelerin türlerine göre farklı renkler tercih edilmekte. Ofiste veya evde geri dönüşüm kutusu kullanarak atıklarınızı kolayca ayrıştırabilir ve ekonomiye geri kazandırabilirsiniz. Bu sayede çevre kirliliğinin önüne geçebilir, doğanın korunmasına çok önemli katkılar sağlayabilirsiniz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, geri dönüşüm kutuları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
- Geri dönüşüm kutusu nedir?
- En kolay geri dönüştürülebilen atıklar nelerdir?
- Geri dönüştürülebilen diğer atıklar nelerdir?
- Geri dönüşüm kutusu renkleri nelerdir?
- Kağıt geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
- Yağlı kağıt geri dönüştürülebilir mi?
- Cam geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
- Metal geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
- Plastik geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
- Editörün Tavsiyesi: Dayco DMT68G Geri Dönüşüm Seti Yuvarlak Paslanmaz 3 Bölmeli Paslanmaz – Metalik Gri
Geri dönüşüm kutusu nedir?
Atıkların ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması için kullanılan kutulara geri dönüşüm kutusu denir. Farklı renkleriyle atıkların ayrıştırılmasını sağlayan bu kutular, atıkların geri dönüşüme uğraması için ilk ve en önemli aşamayı kolayca gerçekleştirmekte. Geri dönüşüm kutu renkleri aynı tür atıkların aynı alanda toplanmasını sağlıyor, farklı atıkların birbirine karışmasını önlüyor. Örneğin cam atık kutusu cam ürünlerin toplanmasını sağlarken bunların diğer atıklar arasında kaybolmasını engelliyor. Her geçen gün daha büyük bir sorun haline gelen çevre kirliliğinin önüne geçmek için atıkların geri dönüşüme kazandırılması şart. Bunun için öncelikle atıkların ayrıştırılarak toplanması gerekiyor. Bu aşamayı kolayca gerçekleştirmemizi sağlayan geri dönüşüm kutusu çeşitleri, çevre kirliliğiyle mücadelede büyük fayda sağlıyor. Geri dönüşüm kutusu çeşitlerinin kullanımı her geçen gün artarken, bu ürünlerin sağladığı farkındalıklar da artıyor. Ofislerde ve evlerde geri dönüşüm çöp kutusu çeşitleriyle alınacak basit birtakım önlemler, çevrenin korunması ve atıkların ekonomiye kazandırılmasında büyük sonuçlar doğurabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm kutusu çeşitlerine ilgi her geçen gün artıyor. Proje kapsamında geri dönüşüm kutusu kullanımı kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra otel, AVM, hastane, okul, kreş, fabrika gibi pek çok yerde zorunlu hale getirildi. Kolayca erişilebilen atık kutuları ve geri dönüşüm çöp kutusu çeşitleri sayesinde çöplerin ekonomiye kazandırılması en üst seviyede gerçekleştirilmekte. İşyerlerinde özellikle kağıt atık kutusu çeşitleri çok önemli bir role sahip. Yapılan işin gereği olarak çıktı alması gereken işlerde kağıt atıkların ekonomiye kazandırılması için kağıt geri dönüşüm kutusu çeşitleri son derece faydalıdır. Plastik geri dönüşüm kutusu çeşitleri de yine, işyerlerinde kullanılan pet şişe ve diğer plastik atıkları toplamak için oldukça faydalıdır. İşyerlerinde kolayca erişilebilen bir yere yerleştirilecek geri dönüşüm çöp kutuları sayesinde atıkların çevreyi kirletmesi kolayca önlenebilir. Ofislerde ve evlerde geri dönüşüm kutusu çeşitleri düşünüldüğünden de fazla yararlı sonuçlar doğurabilir.
En kolay geri dönüştürülebilen atıklar nelerdir?
Geri dönüştürülebilen atıklar konusunda geniş bir çeşitliliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar içinde en kolay geri dönüştürülebilen atıklar kağıt atıklardır. Hayatımızın hemen her alanında kullandığımız kağıtları işi bittikten sonra çöpe atmak yerine kağıt atık toplama kutusu içinde biriktirerek geri dönüşüme kazandırabiliriz. Kağıt atıkların geri dönüşüme uğraması hem daha kolaydır, hem de sonuçları itibariyle daha faydalıdır. Ülkemizde ambalaj için en çok kağıt ve karton tercih edilmekte. Kağıt ve karton atıklar küçük hacimlerde olabileceği gibi, bazen büyük hacimlerde de olabilir. İşyerinizde uygun hacme sahip bir kağıt atık çöp kutusu kullanarak bu atıkların çöpe gitmesini önleyebilirsiniz. Kağıdın yanı sıra cam atıklar da en kolay geri dönüştürülebilen atıklardan biridir. Ofisinizde veya evinizde kullanmadığınız cam şişeler veya kavanozları cam geri dönüşüm kutusu içinde biriktirerek ekonomiye kazandırabilirsiniz. Ev tipi geri dönüşüm çöp kutusu kullanıyorsanız, bu atıkları biriktirdikten sonra en yakın cam kumbarasına atabilirsiniz. Cam kumbarasının yeşil tarafına renkli, beyaz tarafına şeffaf cam atıklarınızı atabilirsiniz.
En kolay geri dönüştürülebilen atıklar içinde metal atıklar, ekonomi için büyük bir öneme sahip. İşyerlerinde daha sık karşılaştığımız metal atık kutusu çeşitleri ile metal atıkların ekonomiye kazandırılması sağlanmakta. Dünyanın pek çok ülkesinde metal kutular içinde satılan ürünler için depozito uygulaması kullanılmakta. Bu konuda ülkemizde halihazırda önemli bir uygulama olmadığı için metal atıkları ekonomiye kazandırmada metal geri dönüşüm kutusu çeşitlerinden yararlanabiliriz. Metal atıklar için belediyeler tarafından yerleştirilen sıfır atık geri dönüşüm kutuları da kullanılabilir. En kolay geri dönüştürülebilen atıklar içinde plastik atıklar ise çevre kirliliği açısından çok önemli. Plastik atıklarla ilgili yapılan hesaplamalara göre, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılında okyanuslarda 3 ton balığa karşı 1 ton plastik atık olacak. 2050 yılında ise balıklardan çok plastik atık olacak. Bunun önüne geçmek için plastik atıkların geri dönüşümü konusuna yeterli önemin verilmesi şart. Plastik atıklar nedeniyle her geçen gün su ve gıda güvenliğimiz maalesef azalıyor.
Geri dönüştürülebilen diğer atıklar nelerdir?
Geri dönüştürülebilen diğer atıklar içinde ahşap atıklar, elektronik atıklar, atık piller, organik atıklar ve kimyasal atıklar en önemlileridir. Ayrıca araç lastikleri, kauçuk, akümülatörler, motor yağı, beton ve tekstil ürünleri de bu kapsamda yer alır. Evde geri dönüşüm kutusu içinde biriktirilmesi mümkün olmayan bu ürünler için belediyelerin yerleştirdiği geri dönüşüm çöp kutuları tercih edilebilir. Evinizin yakınlarında bu tür araçlar yoksa, bağlı bulunduğunuz belediyeden konuya ilişkin talepte bulunabilirsiniz. Bu konuda yasal mevzuata göre belediyelerin bazı yükümlülükleri var. 100 bin ve altında nüfusa sahip belediyeler, her 200 konut için en az 1 adet geri dönüşüm kutusu yerleştirmek durumunda. Nüfusu 100 bin ile 400 bin arasında olan belediyelerin her 250 konuta en az 1 adet, 400 bin ve üzeri nüfusa sahip belediyelerin ise her 100 konuta en az 1 adet geri dönüşüm kutusu yerleştirmesi yasal bir yükümlülüktür. Evinizin yakınlarında geri dönüşüm kutusu bulmakta zorluk çekiyorsanız bağlı bulunduğunuz belediyeye talebinizi iletebilirsiniz.
Geri dönüşüm kutusu renkleri nelerdir?
Atıkların geri dönüşüme kazandırılması için kullanılan geri dönüşüm kutusu çeşitleri arasında bazı ortak standartlardan bahsedilebilir. Bunların başında geri dönüşüm kutusu renkleri gelir. Atıkların türüne göre geri dönüşüm kutusu renkleri arasında bazı farklılıklar mevcuttur. Kullanacağınız ürünün markası ve hacmi ne olursa olsun üzerindeki renge bakarak hangi tür atıklar için kullanılabileceğini anlayabilirsiniz. Kağıt atıklar için kullanılan renk mavidir. Ofisinizde mavi renkli kağıt dönüşüm kutusu kullanarak atık kağıtları geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Cam atıklar için yeşil veya beyaz renkli geri dönüşüm kutusu kullanılabilir. Cam atık kutusu rengi olarak bazı ürünlerde yeşil, bazılarında beyazla karşılaşabilirsiniz. Metal geri dönüşüm kutusu rengi olarak gri tercih edilir. Evinizin yakınlarında böyle bir geri dönüşüm kutusu yoksa, metal sıfır atık kutuları yerleştirmesi için belediyenizden talepte bulunabilirsiniz. Plastik geri dönüşüm kutusu çeşitlerinde ise sarı renk tercih edilir. Ofisinize yerleştireceğiniz plastik atık kutusu rengi sarı olabileceği gibi, bazı ürünlerde kağıt ve plastik atıklar mavi kutu içinde de toplanabilir.
12 Temmuz 2019 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanan Sıfır Atık Yönetmeliği‘ne göre kağıt, cam, metal ve plastik atıkların birlikte biriktirilmesi durumunda kullanılması gereken geri dönüşüm kutusu rengi mavi olmalı. Diğer atıklar içinse koyu gri renk tercih edilebilir. Daha çok konutlardan toplama yaparken bu yönteme başvurulabilir. Cadde ve sokaklara konulan geri dönüşüm kutusu çeşitlerinin de en az 2’li set şeklinde olması gerekir. Ancak 4’lü setlerin kullanılması çok daha faydalıdır. Malzeme türlerine göre ayrı olarak biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, metal atıklar için gri, plastik atıklar için sarı renkli geri dönüşüm kutuları kullanılabilir. Ofiste veya evde biyobozunur atık oluşumu yaşanıyorsa, örneğin çay ocakları, kafeterya veya mutfak gibi alanlarda oluşan atıklar için kahverengi geri dönüşüm kutusu kullanılabilir. Atık ilaçların toplanmasında kullanılacak geri dönüşüm kutusu üzerinde “Atık İlaç” ifadesinin bulunması gerekir. Bu ürünlerin paslanmaz metal veya yüksek yoğunluklu plastik malzemeden yapılmış olması yasal bir zorunluluktur.
Kağıt geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
Kağıt atıklar geri dönüşüm konusunda en başarılı sonuçları veren atıklardır. Fakat kağıt atıkların geri dönüşümünde halen istenilen noktada değiliz. Kağıt atıklar için ofislerde veya evlerde mavi renkli geri dönüşüm kutusu kullanılabilir. Ofislerde kullanılan kağıt çöp kutusu içinde biriktirilen atık kağıt çeşitleri, mavi renkli kağıt atık kutusu içinde toplanabilir. Farklı türden atık materyallerin üzerinde kağıt etiketler varsa bunların da sökülerek atık kağıt kutusu içinde toplanması gerekir. Bu gibi atık kağıt çeşitleri de bütününde bakıldığında önemli bir geri dönüşüm imkanına sahiptir. Ofisinizde bulunduracağınız kağıt geri dönüşüm kutusu içindekiler atık kağıt toplama ünitelerine ulaştığında türüne göre tekrar ayrıştırılacaktır. Bu nedenle fotokopi kağıdı ile karton koli gibi ürünleri aynı kağıt toplama kutusu içinde biriktirebilirsiniz. Kağıt toplama işi aynı zamanda da ekonomik yönü güçlü bir iştir. Atık kağıt kilosu oranında önemli bir mali getiri sağlayabilir. Ofisinizde işi biten zarf, gazete, çıktı ve her çeşit kağıdı geri dönüşüm kağıt kutusu içinde biriktirerek ekonomiye kazandırabilirsiniz.
Yağlı kağıt geri dönüştürülebilir mi?
İnternet kullanıcılarının sıkça sorduğu “Kağıt geri dönüştürülebilir mi?” sorusu bağlamında en önemli sorulardan biri de “Yağlı kağıt geri dönüştürülebilir mi?” sorusudur. Atık kağıt çeşitlerinin geri dönüşüme gönderilebilmesi için temiz olması gerekir. Atık kağıt kutusu içinde biriktirilecek kağıtların yağlı olmaması gerekir. Aksi durumda kağıdı geri dönüşüm kağıt kutusu içinde bulundurmamak gerekir. Ofislerde ve evlerde kullanılan kağıt geri dönüşüm kutusu içinde kimi zaman yağlı kağıtların yer aldığını görüyoruz. Bazen tuvalet kağıtları, kullanılmış peçeteler ve ıslak mendiller de kağıt geri dönüşüm kutusu içine atılabiliyor. Oysa bu ürünleri çöpe atmak gerekir. Çünkü bunların geri dönüşümü söz konusu değildir. Ofiste veya evde kağıt, plastik, cam geri dönüşüm kutusu kullanıyorsanız, bunların içine tuvalet kağıdı veya ıslak mendil atılmaması konusunda ilgili kişileri uyarmanızda yarar var. Yağlı kağıt gibi ürünler kağıt geri dönüşüm işlemleri sırasında diğer kağıt atıkların zarar görmesine yol açabilir. Geri dönüşüm kağıt kutusu da yağlı kağıtlardan olumsuz etkilenebilir.
Cam geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
Geri dönüşüm konusunda en merak edilen konulardan biri de “Cam geri dönüştürülebilir mi?” sorusudur. Cam aslında geri dönüşümü en kolay materyallerden biridir. Ofiste veya evde cam şişe atık kutusu kullanarak cam atıklar ekonomiye kazandırılabilir. Camların geri dönüşüme kazandırılması, geri dönüşüm tesisine ulaştıktan sonra eritme ocaklarına götürülmesiyle sağlanır. Ofisinizde cam şişe geri dönüşüm kutusu varsa, içtiğiniz içeceklerin şişelerini bu sayede ekonomiye geri kazandırabilirsiniz. Cam atık kutusu rengi için belirlenen renk yeşildir. Ancak bazı ürünlerde beyaz renginin de kullanıldığını görüyoruz. Belediyelerin yerleştirdiği cam kumbaralarında beyaz kısma şeffaf cam atıkları, yeşil kısma renkli cam atıkları koyabilirsiniz. Cam geri dönüşüm işleri sırasında renklerin ayrıştırılması gerekir. Ancak ofisinizde kullandığınız cam atık kutusu içinde şeffaf ve renkli cam atıkları birlikte toplayabilirsiniz. Ofislerde cam geri dönüşüm kutusu konusunda iki farklı renk seçeneği pek tercih edilmemekte. Cam şişe geri dönüşüm yoluyla enerji tüketiminde yüzde 25 düzeyinde tasarruf yapılabilir. Camın geri dönüşümü bu denli önemlidir.
Metal geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
Metal atıklar, ekonomi açısından hem büyük bir kayıp, hem de büyük bir fırsattır. Geri dönüşüm işleri ülkemizde büyük bir titizlikle yapılmakta. Bu sayede doğal madenlerin kullanımı sınırlı tutuluyor ve çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Metal geri dönüşüm kutusu, metal atıkları toplamak için kullanılan geri dönüşüm kutusudur. Bunların rengi gridir. Metal geri dönüşümü ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri, “Teneke kutu geri dönüştürülebilir mi?” sorusudur. Metal atık türleri içinde en iyi geri dönüştürülebilen malzemeler alüminyum tenekelerdir. Teneke kutularda en fazla kullanılan maden çeşitlerinden biri olan alüminyum, geri dönüşüme en uygun madenlerden biridir. Ofiste veya evde gri renkli bir geri dönüşüm kutusu metal atıklarınızı ekonomiye geri kazandırmanızı sağlayabilir. “Metal kutu geri dönüştürülebilir mi?” diye merak ediyorsanız evet, geri dönüştürülebilir. Ancak metal atık kutusu içine bırakılacak atıkların olabildiğince temiz olması gerekir. Bu sayede metal geri dönüşüm süreçleri firesiz bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Plastik geri dönüşüm kutusu nedir ve nasıl kullanılır?
Plastik atıklar nedeniyle yaşadığımız çevre sorunları her geçen gün artıyor. PET, PE, PS, PVC ve PP gibi farklı materyaller mevcuttur. Bunların geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması ve çevre kirliliğinin azaltılması mümkündür. Plastik atıkları geri dönüşüme kazandırmak için kullanılan geri dönüşüm kutusu çeşitlerinde sarı renk tercih edilir. Plastik geri dönüşüm kutusu rengi konusunda sarının yanı sıra kırmızı renginin de tercih edildiğini söyleyebiliriz. Özellikle 3’lü geri dönüşüm kutusu setlerinde plastik atıklar için kırmızı tercih edilebilir. Plastiklerin geri dönüşümü konusunda özellikle pet şişeler dikkat çekiyor. Hatta bazen sırf bu amaçla bile bazı ofislerde pet şişe geri dönüşüm kutusu kullanılabiliyor. Temiz suya erişim imkanı sınırlı olan ofislerde pet şişe kullanımı fazla olduğu için pet şişe geri dönüşüm işlerine sağlanabilecek katkılar yüksektir. Plastik hurda alımı işiyle uğraşanlar özellikle pet şişe kapaklarına büyük ilgi göstermekte. Plastik şişe geri dönüşüm kutusu ile pet şişeler ve kapakları ayrı ayrı biriktirilebilir.
Editörün Tavsiyesi: Dayco DMT68G Geri Dönüşüm Seti Yuvarlak Paslanmaz 3 Bölmeli Paslanmaz – Metalik Gri
Geri dönüşüm kutusu hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, Dayco DMT68G geri dönüşüm seti yuvarlak paslanmaz 3 bölmeli paslanmaz – metalik gri ürünümüzü kısaca tanıtmak istiyoruz. Çalıştığınız ofiste kağıt, cam ve plastik atıklardan başka bir atıkla karşılaşmıyorsanız bu ürünler iyi bir seçim olabilir. 90 x 65 x 30 cm ebadında ve 20 litre hacme sahip bu ürünler, üçlü atık sistemi sayesinde atıklarınızı kolayca ayrıştırmanızı sağlayabilir. Ürünlerde bulunan poşet asma kolları sayesinde atık kutunuzu kolayca temizleyebilirsiniz. Paslanmaz çelikten üretilen ve satine yüzeye sahip bu ürünler, şık görüntüsüyle de oldukça dikkat çekici. 3’lü geri dönüşüm setleri konusunda bu ürünler iyi bir seçim olabilir. Bu ürünleri kullanarak ofisinizde geri dönüşümü kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda da tüm çalışanların geri dönüşüm süreçlerine katkı sağlamasını teşvik edebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…