Merhaba sevgili beyaz yakalılar! Bugün sizlere, şu sıralar çok popüler olan “start up”, yani girişim kurmakla ilgili bir yazı hazırladım. Biliyorsunuz ki girişimcilik günümüzün mesleği. Girişimcilikle ilgili üniversiteler ders veriyor, yüksek lisans programları açıyor. Ancak bunlar çoğu zaman yetersiz kalıyor. Çünkü girişimcilik dünyası o kadar hızlı dönüyor ki, hızına yetişmek kolay olmuyor. Ben de bu yüzden, çok başarılı girişimcilerin neler yaptıklarına şöyle bir göz attım ve eğer sıfırdan başlıyorsanız girişim kurmakta epey işinize yarayacak şeyleri derledim.
Bu yoldan daha önce geçenleri bulmalısınız.
Evet, karşımıza yine o sihirli kelime çıkıyor; networking. Bunun tam Türkçe karşılığı yok ama ben şahsen “iş bağlantısı kurma” diyorum. Yani olabildiğince farklı çevrelere girin ve girişimcilerle tanışın. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Benim gördüğüm hevesli girişimci adaylarının düştüğü en büyük hata, fikirleri hakkında durmadan konuşmak ve karşıdakini dinlememek. Bu bozuk iletişim şeklinden kesinlikle uzak durmalısınız. Başarılı girişimciler paylaşmayı sever, onlara kulak vermelisiniz.
- Çevreniz ne kadar genişlerse başarı şansınız o kadar artar.
Başarı hikayelerini araştırmalısınız.
İnternet çok güzel bir şey, aradığınız her şeyi kolayca bulabiliyorsunuz. Belki çoğu zaman geyik şeyler için kullanılan internette büyük bir hazine yatıyor. Girişim konusunda size rol modeli olacak kişiler belirleyin ve başarı hikayelerini okuyun. Bunlar size ilham vermenin dışında, çok önemli taktikler sağlayacaktır. Rol model bulma konusunda sıkıntı çekiyorsanız, girişimcilik konusunda yazılar paylaşan blog ve web sitelerini takip edebilirsiniz. Ve tabii, Ofix Blog‘da her Pazartesi günü yer verdiğimiz başarı hikayeleri köşesine de mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
- Aradığınız tüm bilgilere internetten kolayca ulaşabilirsiniz.
Kendinize bir arkadaş ve bir de akıl hocası bulmalısınız.
Arkadaşınız size, duymak istediğiniz şeyleri söyler. Akıl hocanız ise duymanız gerekenleri. İyi bir girişim kurmak için her ikisine de ihtiyacınız var. Fikirlerinizi farklı insanlarla paylaşmaktan çekinmeyin. Bununla birlikte, arkadaşınız ile akıl hocanızı birbirine karıştırmamalısınız.
- Girişiminizin başarılı olması için ilişkilerinizi canlı tutmalısınız.
Zorlukların farkında olmalısınız.
Kendi işinizin patronu olmak kulağa harika gelse de maalesef girişimcilikte başarıya giden yol güllerle kaplı değil. Girişimcilik yolunda karşılaşacağınız maddi ve manevi zorlukları iyice düşünüp tartın ki, sonradan hayal kırıklığına uğramayın. Eğer girişim kurma isteğinizin ardında hızlı ve kolay para kazanmak ya da mutsuz olduğunuz bir işten kaçmak varsa, motivasyonlarınızı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Bu yola baş koyacaksanız, sonuna kadar kararlı olmalısınız.
- Zorlukları aşmak için arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere.
Ofixboy…