Göz sağlığına zarar veren hastalıklardan biri olan göz nezlesi, etkileri ve sonuçları yeterince bilinmediği için çoğu zaman ihmal edilen bir hastalık. Daha çok bahar aylarında görülen bu hastalık, gözlerde kızarıklık ve yanma hissi, göz kapaklarında şişkinlik ve göz kuruluğu gibi belirtiler vermekte. Göz nezlesi olan hastalar bu belirtileri çoğu zaman ekrana fazla bakmak, grip veya soğuk algınlığı ya da yanlış klima kullanımı gibi nedenlerle ilişkilendirdiği için göz nezlesine karşı etkin bir mücadele verememekte. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, göz nezlesi hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
- Kısaca Göz Nezlesi
- Göz nezlesinin nedenleri ve türleri nelerdir?
- Bakteriyel Göz Nezlesi
- Viral Göz Nezlesi
- Alerjik Göz Nezlesi
- Göz nezlesinden korunmak için neler yapmak gerekir?
- Kişisel hijyeninize dikkat etmelisiniz.
- Özel eşyalarınızı kimseyle paylaşmamalısınız.
- Hasta kişiye fazla yaklaşmamalısınız.
- Alerjen maddelerden uzak durmalısınız.
Kısaca Göz Nezlesi
Göz nezlesini kısaca, göz kapağının iç yüzeyi ve gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten konjonktiva zarının enfeksiyon kapması sonucu oluşan hastalık olarak tanımlamak mümkün. Bu hastalığın en önemli nedenleri bakteriler, virüsler ve alerjen maddelerdir. Görülme sıklığı konusunda yetişkinlerde daha çok viral göz nezlesi, çocuklarda ve yaşlılarda ise daha çok bakteriyel göz nezlesinin görüldüğünü söyleyebiliriz. Göz nezlesi, yeni doğan bebeklerde de görülebilir. Gözde oluşan enfeksiyonlar, tahriş veya gözyaşı kanallarının tıkalı olması durumunda bebeklerde de göz nezlesi oluşabilir.
- Göz nezlesi şikayetleri, çoğu zaman başka hastalıklarla ilişkilendirilmekte.
Göz nezlesinin en sık karşılaşılan belirtileri gözlerde kızarıklık ve akıntı, göz kapaklarında yapışkanlık, gözde yabancı bir cisim hissi ve ışığa karşı artan hassasiyettir. Göz nezlesi olan kişilerde gözler pembe veya kırmızı bir renk alır, bir veya iki gözde birden ağrı oluşur, kaşınma hissine yanma hissi eşlik eder. Özellikle sabahları göz kapaklarını açmakta zorluk çeken hastalar, gün içinde gözlerinde aşırı sulanma ve göz akıntısı yaşar, çapaklanma ve göz kapaklarında şişkinlik oluşur.
Göz nezlesinin nedenleri ve türleri nelerdir?
Göz nezlesinin farklı nedenlere bağlı olarak farklı türleri mevcut. Nitekim göz nezlesi bakteriyel, viral ve alerjik olmak üzere 3 farklı tür altında incelenmekte. Bu türlerden her birinin kendine özgü nedenleri ve belirtileri mevcut.
- Kontakt lens kullanan kişilerde bakteriyel göz nezlesi daha sık görülür.
Bakteriyel Göz Nezlesi
Bakteriyel göz nezlesi, çeşitli bakterilerden kaynaklanan göz nezlesidir. Kontakt lens kullanan kişilerde daha sık görülür. Ayrıca makyaj malzemeleri, sudaki klor, göz yaralanması, yoğun ışık ve dumana maruz kalmak da bakteriyel göz nezlesinin nedenleri arasındadır. Gözde hafif rahatsızlık ve yanma hissiyle başlayan ilk belirtiler akıntı, ışığa aşırı duyarlılık ve göz akında iltihapla devam eder. Bakteriyel göz nezlesi için antibiyotik kullanmak gerekebilir.
Viral Göz Nezlesi
Viral göz nezlesi, büyük ölçüde adeno virüsünün yol açtığı göz nezlesidir. Genellikle solunum yoluyla bulaşan bu virüs, gözlerde yanma yapar ve birkaç gün içinde göz nezlesinin oluşmasına yol açar. Virüse yakalanan kişilerle yakın temas halinde hastalık hızlı bir şekilde yayılabilir ve göz sağlığı bozulur. Önce tek gözde oluşan belirtiler, birkaç gün içinde diğer göze sıçrar. Gözlerde sulu ve mukuslu bir akıntı oluştuktan sonra göz kanaması, göz içinde yoğun kızarıklık gibi şikayetler ve ödem oluşabilir.
- Gözünüzde kızarıklık ve yanma varsa, bunun nedeni ekrana fazla bakmak olmayabilir.
Alerjik Göz Nezlesi
Alerjik göz nezlesi, alerjen maddelere bağlı olarak oluşan göz nezlesidir. Özellikle polen alerjisi olan kişilerde bahar aylarında artan polenlere bağlı olarak gelişir. Alerjik göz nezlesinin bir diğer nedeni de göz damlalarıdır. Göz damlasına alerjisi olan kişilerde göz nezlesinin bu türü en çok göz kapaklarını etkiler ve gözlerde kuruluğa yol açar. Kaşıntı ve akıntıyla başlayan ilk belirtilerin ardından hapşırma ve burun akıntısı gibi şikayetler gelişebilir. Bu şikayetler sabah saatlerinde daha belirginken, akşam saatlerinde hafifleyebilir. Alerjik göz nezlesi bulaşıcı değildir.
Göz nezlesinden korunmak için neler yapmak gerekir?
Göz nezlesini kısaca bu şekilde ele aldıktan sonra yazımızın bu kısmında, göz nezlesinden korunma yolları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Fakat şu noktayı özellikle belirtmek istiyoruz. Burada paylaşacağımız bilgiler yalnızca genel sağlık bilgileri bağlamında olup göz nezlesini tedavi edici bir niteliğe sahip değildir. Göz nezlesi şikayetiniz varsa, vakit geçirmeden hekiminize başvurmalısınız. Nitekim göz nezlesi, doğru tedavi edilmediğinde görme kaybı ve hatta körlüğe bile yol açabilmekte.
- Hekiminize danışmadan göz damlası kullanmamalısınız.
Kişisel hijyeninize dikkat etmelisiniz.
Göz nezlesinden korunmak için her şeyden önce, kişisel hijyeninize dikkat etmelisiniz. Özellikle ofis ortamında mikroplar sabit objelerin üzerinde saatlerce yaşayabilir. Ofiste en sık kullandığınız masaüstü gereçler, kapı kolları, ofis telefonları, kumandalar ve elektrik düğmeleri enfeksiyonların yayılması için ideal zeminlerdir. Bu yüzeylere sıkça temas eden ellerinizi temiz tutarsanız, kişisel hijyeninizi sağlar ve birçok enfeksiyondan korunabilirsiniz. Ellerinizi yıkamakta güçlük çektiğiniz durumlarda ıslak mendil kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, ıslak mendillerin enfeksiyon riskini ortadan kaldırmaya yeterli olmadığını belirtelim.
Özel eşyalarınızı kimseyle paylaşmamalısınız.
Ofiste kullandığınız özel eşyalarınızı ve özellikle kişisel bakım ürünlerinizi hiçbir zaman hiç kimseyle paylaşmamalısınız. Her türlü bakım kremi, makyaj malzemesi vb. ürünler, göz nezlesine neden olan bakteri ve virüsler için ideal bir yaşam alanıdır. Özel eşyaların paylaşılması göz nezlesi şikayetlerinin yayılmasına yol açabilmekte.
- Makyaj malzemeleriyle göz nezlesi kolayca yayılabilir.
Hasta kişiye fazla yaklaşmamalısınız.
Göz nezlesi olduğundan şüphelendiğiniz bir kişiye fazla yaklaşmamanızda yarar var. Nitekim göz nezlesine yol açan bakteri ve virüsler, doğrudan temas olmasa bile solunum yoluyla da yayılabilmekte. Göz nezlesine yakalanan bir ofis arkadaşınıza 1.5-2 metreden yakın olmanız durumunda, enfeksiyon riskiniz artacaktır.
Alerjen maddelerden uzak durmalısınız.
Alerjen maddelere bağlı olarak göz nezlesi şikayetleri yaşıyorsanız, alerjen maddelerden uzak durmalısınız. Özellikle polenlere karşı alerjiniz varsa çok daha dikkatli olmalı, her akşam eve geldiğinizde duş yapmalı ve aynı giysiyi ertesi gün giymemelisiniz. Giysilerinize yapışacak polenler, çeşitli şekillerde vücudunuza girebilir. Göz çevresi ve cildinizde polenlere bağlı olarak alerjik etkiler ortaya çıkıyorsa, bakım kremlerinden de faydalanabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…