Merhaba sevgili okurlarım! Bugün 1 Ekim, yani Dünya Kahve Günü. Öncelikle tüm kahve severlerin bu özel gününü kutlamak istiyorum. Dünyanın pek çok ülkesinde 1 Ekim, Dünya Kahve Günü olarak kutlanıyor. Pek çok insanın hayatında kahvenin önemli bir yeri var. Sabah uyanır uyanmaz kahveye saldıran insanların sayısı hiç de az değil. Ofiste veya evde çalışırken, mola anlarımızda veya misafir ağırlarken kahveyi sıkça tercih edebiliyoruz. Özellikle Türk kahvesi ve hazır kahve çeşitleri ülkemizde çok seviliyor. Kahvenin arkasında aynı zamanda da dev bir ekonomi var. Kahve pazarı her geçen gün büyüyor, pazara yeni üreticiler ve ürün çeşitleri katılıyor. Günlük kahve tüketimi sürekli artarken, kahve üreticileri arasındaki rekabet kızışıyor. Sahip oldukları pazar payını arttırmak için üretici firmalar ellerindeki tüm fırsatları değerlendiriyor. Bu yönüyle Dünya Kahve Günü, kahve severlere ulaşmak ve ürünlerini tanıtmak için çok önemli bir fırsat. Bu güne özel kampanyalar düzenleniyor, ürünler tanıtılıyor, günlük kahve tüketimi arttırılmaya çalışılıyor.
- Türkiye’de günlük kahve tüketimi ne düzeyde?
- Azı karar, fazlası zarar!
- Günlük kahve tüketimi ne kadar olmalı?
- Günlük Türk kahvesi tüketimi ne kadar olmalı?
- Günlük hazır kahve tüketimi ne kadar olmalı?
- Günlük filtre kahve tüketimi ne kadar olmalı?
- Günlük soğuk kahve tüketimi ne kadar olmalı?
- Günlük kapsül kahve tüketimi ne kadar olmalı?
Beni biliyorsunuz arkadaşlar, ben daima sizden yanayım. Ofixboy kardeşiniz olarak bugüne kadar yazdığım tüm bloglarda alışverişlerinize ışık tutacak faydalı bilgiler paylaştım. İhtiyaçlarınızı doğru ve ekonomik şekilde nasıl karşılayabileceğinizi göstermeye çalıştım. Yeri geldiğinde birçok ürünü eleştirdim, bunlardan uzak durmanızı tavsiye ettim. Bilenler bilir, şeker ve türevlerini içeren ürünler bugüne kadar en sert eleştirilerime maruz kaldılar. Faydalı gördüğüm ve beğendiğim ürünleri ise tavsiye ettim, bunların ne gibi faydalarının olduğunu anlattım. Dünya Kahve Günü vesilesiyle bu hafta işleyeceğim konu, günlük kahve tüketimi konusu olacak sevgili arkadaşlar. Bu konuda üretici firmalar ve satış kanalları her türlü özendirmeyi yaparken birinin de çıkıp fazla kahve tüketiminin zararlı olabileceğini söylemesi lazım. Ofixboy kardeşiniz bendeniz, her zaman olduğu gibi bu konuda da sizden yanayım. Bu haftaki blogumda, günlük kahve tüketimi konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında faydalı bulduğum bazı bilgiler paylaşacağım. Kahve tüketimini abartıp kendinize zarar vermemeniz dileklerimle, hemen başlıyoruz arkadaşlar…
- Kahveyi çok seviyor olsanız da günlük tüketim miktarını abartmamalısınız.
Türkiye’de günlük kahve tüketimi ne düzeyde?
Ulaştığım bilgilere göre ülkemizde kahve pazarı toplam 22 bin ton büyüklüğünde ve yıllık 450 milyon liralık bir ciroya sahip sevgili arkadaşlar. Sıcak içecek pazarının %21’ini oluşturan kahve pazarı, her yıl ortalama %5 büyüyor. Türkiye’de günlük kahve tüketimi konusunda hazır kahvenin çok önemli bir payı var. Ülkemizde günde ortalama 45 ton hazır kahve tüketiliyor. Bu tüketimin %60’tan fazlasını 3’ü 1 arada ve 2’si 1 arada ürünleri oluşturuyor. Bu yönüyle bir arada ürünleri, hazır kahve pazarındaki büyümenin lokomotif unsuru konumunda. Bu ürünlerin en önemli özelliği, hepinizin bildiği gibi kahve tüketimini kolaylaştırmaları. Bizi soracak olursanız, Ofix.com‘da gıda ve mutfak kategorisinde satışlarımızın %20’den fazlasını kahve satışları oluşturuyor. Ciro bazında bu oran %30’un üzerinde. Kahve satışlarımızın %46’sı Türk kahvesine ait. En yüksek ciroyu ise hazır kahveden elde ediyoruz. Türk kahvesi en çok enerji, perakende mağazacılık ve gayrimenkul sektöründe tercih ediliyor. Hazır kahvede ise giyim sektörü ve kıyafet mağazaları açık ara önde.
- Ülkemizde günde ortalama 45 ton hazır kahve tüketiliyor.
Türk kahvesi ve hazır kahvenin yanı sıra diğer kahve çeşitleri de Ofix.com‘da oldukça ilgi görüyor. Örneğin çekirdek kahve çeşitleri hazır ve sanal ofis sektörü ile makine sanayi firmaları tarafından daha fazla tercih edilmekte. Bu kategoride Arabica ve robusta kahve çekirdekleri açık ara önde gidiyor. Özellikle Arabica çekirdek kahve çeşitleri Türk halkının damak zevkine daha uygun geliyor. Filtre kahveler haberleşme firmaları ve gıda dağıtım şirketleri tarafından daha fazla sipariş verilirken, oyun ve yazılım sektöründe soğuk kahveler daha fazla ilgi görüyor. Tasarım ve danışmanlık firmalarının kahve tercihlerinde ise kapsül kahveler ön planda. Bu kahvelerin en önemli özelliği, suda kolayca çözünmeleri ve damakta farklı bir lezzet bırakmaları. Kahve tercihini hazır kahveden yana kullananlar, aynı zamanda da kahve kreması kullanmayı tercih ediyor. Kahve kremaları da en çok giyim sektörü ve kıyafet mağazaları tarafından sipariş veriliyor. Ofix.com üzerinden verilen kahve siparişleri en çok Şişli, Ataşehir, Sarıyer, Beşiktaş ve Kadıköy’deki kullanıcılarımızdan geliyor.
- Meslek gruplarına göre kahve tercihleri değişebilmekte.
Azı karar, fazlası zarar!
Türkiye’de günlük kahve tüketimi ve Ofix.com‘da kahve satışlarıyla ilgili derlediğim veriler işte bu şekilde sevgili arkadaşlar. Günlük kahve tüketimi konusunda Türk kahvesi ve hazır kahve daha fazla ön plana çıksa da aslında tüm kahve çeşitlerini tüketirken dikkatli olmak gerekir. Kahve konusunda tercihiniz ne yönde olursa olsun, tüketim miktarıyla ilgili olarak gözetmeniz gereken bazı sınırlar var. Bu sınırlar kahve çeşidine ve markasına göre bir miktar değişebilir, ancak aralarında çok büyük farklar olduğunu söyleyemeyiz. Günlük kahve tüketimi için belirlenen sınırlar kahvedeki kafein miktarıyla ilgilidir. Bu sınırlara uygun şekilde kahve tüketerek hem enerjinizi arttırabilir, hem de yaptığınız işleri daha keyifli hale getirebilirsiniz. Kararında tüketildiğinde kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek beyne giden ve beyinden gelen uyarıların iletim hızını arttırır. Bu sayede bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Sınırları aşmanız durumunda ise metabolizmanızda ciddi sorunlar başlayabilir. Vücuttaki fazla kafein kalp atışlarını hızlandırır, mide enzimlerine zarar verir, vücutta seğirme ve titremeye yol açan hormonları uyarır.
- Günlük kahve tüketimi için belirlenen sınırlara dikkat etmelisiniz.
Günlük kahve tüketimi ne kadar olmalı?
Günlük kahve tüketimi için belirlenen sınırlar kahvedeki kafein miktarına göre değerlendiriliyor sevgili arkadaşlar. Normal şartlar altında yetişkinler üzerinde günlük 200-225 mg kafeinin herhangi bir zararlı etkisi bugüne kadar tespit edilememiş. 250 mg ve üzerindeki kafein tüketimi ise metabolizma açısından pek çok zararlı etkilere yol açıyor. Bununla birlikte, kalp damar hastalıkları olan kişilerde günlük 200-225 mg kafein tüketimi bazı risklere yol açabilir. Dediğim gibi, günlük 200-225 mg’lık kafein tüketimi normal şartlar altında sağlık açısından sorun yaratmıyor. Eğer kalp damar hastalıklarına veya başka bir kronik hastalığa sahipseniz, günlük kahve tüketimi diyetisyen yardımıyla aydınlatılması gereken bir konu haline gelir. Çocuklar içinse kahvenin çok da faydalı bir içecek olmadığını söyleyebilirim. Özellikle 15 yaş altındaki çocukların kahve içmesini doğru bulmayan pek çok uzman var. 15-18 yaş aralığında ise günlük kafein tüketiminin 75-125 mg arasında olmasında yarar var. Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için vücutlarındaki kafein miktarının düşük olması pek çok bakımdan faydalıdır.
- Normal şartlar altında yetişkinlerin günde en fazla 225 mg kafein almalarında bir sakınca yok.
Günlük Türk kahvesi tüketimi ne kadar olmalı?
Evet arkadaşlar, normal şartlar altında yetişkinlerin alabileceği kafein miktarını yukarıda söyledim. Şimdi gelelim kahve çeşitlerine göre günlük tüketim miktarının ne düzeyde olması gerektiğine. İlk olarak Türk kahvesinden başlayalım. Piyasada Türk kahvesi kategorisinde pek çok markanın ürünlerini görebilirsiniz. Türk kahvesinde genellikle Arabica kahve çekirdekleri tercih edilir. Arabica kahve çekirdeklerinde kafein miktarı %1 ile %1.5 arasında değişebilir. Farklı markaların kullandığı Arabica kahve çekirdeklerine göre kahvedeki kafein miktarı da değişebilir. 1 fincan Türk kahvesindeki ortalama kafein miktarının 60-80 mg arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Bu durumda günlük Türk kahvesi tüketim miktarı konusunda ideal ölçü en fazla 2 fincandır. Bunun üzerine çıktığınızda vücudunuza fazla kafein girmiş olur. Ve tabii, 2 fincan Türk kahvesinin üzerine başka bir kahve çeşidi tüketmemeniz gerekir. Aksi durumda yine vücudunuzdaki kafein miktarı artabilir. Gün içinde dilerseniz, 1 fincan Türk kahvesinin yanında 1 fincan başka bir kahve çeşidi de tüketebilirsiniz. Yeter ki 225 mg sınırını aşmayın.
- Günde 2 fincandan fazla Türk kahvesi tüketmemelisiniz.
Günlük hazır kahve tüketimi ne kadar olmalı?
Ofislerde veya evlerde hazır kahve tüketimi oldukça yüksek düzeyde sevgili arkadaşlar. Ölçüsünde tükettiğiniz sürece mesele yok. Ancak fazla tüketim halinde metabolizmanıza ciddi zararlar verebilirsiniz. Türk kahvesine oranla hazır kahvede kafein miktarı daha yüksektir. 1 bardak yani 200-250 ml hazır kahvede yaklaşık 100-120 mg kafein olduğunu söyleyebiliriz. Bu ölçüye göre, günde 1 bardak hazır kahve içmek normal şartlar altında sağlık açısından zararlı değildir. 2 bardak hazır kahveyle sınır bir miktar aşılmış olabilir. 3 bardak ve üzeri hazır kahve tüketimi ise kesin olarak zararlıdır. Hazır kahve çeşitlerinde kafein miktarı markadan markaya değişebilir. Çünkü kahve çekirdeklerinde kafein oranı farklı olabilir. Ancak hiçbir hazır kahve çeşidini günde 2 bardaktan fazla tüketmemelisiniz. Dilerseniz günde 1 fincan Türk kahvesi, 1 bardak hazır kahve tüketebilirsiniz. Bu sayede iki farklı lezzeti gün içinde makul ölçüde deneyimlemiş olursunuz. Sabah saatlerinde 1 fincan Türk kahvesi, gün içinde 1 bardak hazır kahve o gün için yeterli olabilir.
- Hazır kahvedeki kafein miktarı Türk kahvesine oranla daha yüksektir.
Günlük filtre kahve tüketimi ne kadar olmalı?
Filtre kahvede kafein miktarı diğerlerine oranla daha yüksektir sevgili arkadaşlar. Bu nedenle filtre kahve tüketirken daha dikkatli olmalısınız. 1 bardak filtre kahvede ortalama 150-200 mg kafein olduğunu söyleyebiliriz. Filtre kahve hazırlamak için French press kullanıyor ve 1 kaşıktan fazla çekirdek kahve koyuyorsanız bu miktar doğal olarak artacaktır. Normal şartlar altında günlük kahve tüketimi konusunda filtre kahve söz konusu olduğunda ideal ölçü günde 1 bardaktır. Günlük filtre kahve tüketimi 2 bardak ve üzerine çıktığında, metabolizmaya verdiği zararlar kolayca hissedilebilir. Bunların başında uykusuzluk gelir. Kanınızdaki yüksek miktarda kafein nedeniyle vücudunuz uyku hormonu melatonini salgılayamaz. Hatta kafein duyarlılığınız varsa, günde 1 bardak filtre kahve bile uykunuzun kaçmasına yol açabilir. Kahve konusundaki tercihiniz filtre kahveden yanaysa, günlük filtre kahve tüketimi için 1 bardak sınırını aşmamanızı tavsiye ederim. Ve tabii, gün içinde başka bir kahve çeşidi tüketmemeniz gerekir. Kafein duyarlılığı nedeniyle filtre kahve içemiyorsanız, bunun yerine hazır kahveyi tercih edebilirsiniz.
- Filtre kahve yaparken 1 kaşıktan fazla çekirdek kahve kullanmamalısınız.
Günlük soğuk kahve tüketimi ne kadar olmalı?
Soğuk kahve çeşitlerinde kafein miktarı diğerlerine oranla daha düşük düzeydedir. 1 bardak soğuk kahvede kafein miktarının 40-50 mg düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu ürün çeşidi ilk ortaya çıktığında esas hedef kitlesi gençlerdi. 15-18 yaş arasına hitap eden soğuk kahve çeşitleri zaman içinde farklı kesimler tarafından da tercih edilmeye başlandı. Soğuk kahveler daha çok yaz döneminde tercih edilse de diğer mevsimlerde de meraklıları tarafından rağbet görüyor. Yetişkinler söz konusu olduğunda, yukarıdaki ölçüye göre normal şartlar altında günde 3-4 bardak tüketmenin zararlı olacağını söyleyemem. Fakat 15 yaş altının bu ürünler dahil olmak üzere tüm kahve çeşitlerinden uzak durmalarında yarar görüyorum. Çocuğunuzu kahve içmeye küçük yaşlarda alıştırırsanız, vücudunda kafein duyarlılığı gelişebilir. Büyüdüğünde eğer isterse kahvesini içer, ama 15 yaş altındaki çocukların kahve içmeleri risklidir. 15-18 yaş aralığı ise günde en fazla 125 mg kafein alabileceği için 2 bardak soğuk kahveyle yetinmeli. 3 bardak ve üzeri tüketim onlar için zararlı olabilir.
- Soğuk kahvedeki kafein miktarı daha düşüktür.
Günlük kapsül kahve tüketimi ne kadar olmalı?
Kapsül kahve konusunda tercihiniz kafeinsiz kapsül kahvelerden yanaysa, günlük kahve tüketimi konusundaki sınırlardan kurtulmuş olabilirsiniz sevgili arkadaşlar. Ancak yine de fazla abartmamanızı tavsiye ederim. Kafeinsiz kapsül kahve tüketiminde abartıya kaçmanız durumunda fazla kahve tüketmenin zararları ile karşılaşabilirsiniz. Ofisinizde veya evinizde kapsül kahve makineniz varsa, kahve yaparken fazla su kullanmanız durumunda ziyan olmasın diye hepsini içmek isteyebilirsiniz. Oysa bu tüketim şeklinden uzak durmanızı tavsiye ederim. Aksi durumda günlük kahve tüketimi zararları ile erken yaşlarda karşılaşabilirsiniz. Eğer kafeinli kapsül kahve tüketiyorsanız bunlardaki kafein miktarı hazır kahvelerle yakın düzeydedir. Dolayısıyla günde 2 bardak ölçüsünü kapsül kahveler için de kullanabilirsiniz. Tükettiğiniz kahve çeşidi ne olursa olsun, fazla kahve tüketimine bağlı olarak kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, ülser ve benzeri pek çok sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu arada, kafeinin yalnızca kahvede değil, çayda da olduğunu unutmayın. Gün içinde çay içiyorsanız, kahve tüketim miktarınızı sınırlamanız gerekebilir. 1 bardak çayda yaklaşık 50 mg kafein var.
- Kapsül kahvede kafeinsiz ürünleri tercih edebilirsiniz.
Günlük kahve tüketimi konusunda benim söyleyeceklerim bu kadar sevgili arkadaşlar. Dünya Kahve Günü vesilesiyle burada paylaştığım bilgilerin tüm kahve severler için faydalı olmasını diliyor, bu özel gününüzü tekrar kutluyorum. Kahve siparişleriniz içinse elbette benim sevgili şirketim Ofix.com‘u tavsiye ederim. Sitemizde dilediğiniz kahve çeşidini uygun fiyat avantajıyla sipariş verebilirsiniz. Sitemizde satışı devam eden kahve çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak içinse burayı tıklayabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere.
Ofixboy…