İçinde yaşadığımız dijital çağ her geçen gün ilerliyor, dijital verilerin aktarılmasına ilişkin yepyeni çözümler geliştiriliyor. İlk olarak 2002 yılında ortaya çıkan HDMI teknolojisi o günden bu yana sürekli gelişti. Yeni versiyonlarıyla birlikte veri aktarım hızı arttı, görüntü ve ses iletiminde kalite standartları yükseldi. HDMI teknolojisinin en önemli özelliği, dijital verileri sıkıştırmadan iletmeyi sağlamasıydı. Böylelikle yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses iletimi mümkün hale geldi. HDMI kablo kullanarak bilgisayar, televizyon, oyun konsolu, tablet ve daha pek çok teknolojik üründe yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses dosyası iletimi gerçekleştirmek artık çok basit bir iş. Bunların yanı sıra dijital uydu alıcıları, HD televizyonlar, dijital kamera ve fotoğraf makinelerinde de HDMI kablolar işlerimizi yaparken bize yardımcı oluyor, zaman ve veri kayıplarını önlüyor. 5 farklı çeşidi bulunan HDMI kablolar ofislerin de en çok sipariş verdiği teknolojik ürünler arasında. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, HDMI kablo nedir ve nerelerde kullanılır konusunu ele alacağız.
- HDMI kablo nedir?
- HDMI kablo versiyonları ne zaman ortaya çıktı?
- HDMI kablo nerelerde kullanılır?
- HDMI giriş türleri nelerdir?
- Type-A HDMI kablo nerelerde kullanılır?
- Type-B HDMI kablo nerelerde kullanılır?
- Type-C HDMI kablo nerelerde kullanılır?
- Type-D HDMI kablo nerelerde kullanılır?
- Type-E HDMI kablo nerelerde kullanılır?
HDMI kablo nedir?
HDMI ifadesi İngilizce High Definition Multimedia Interface ifadesinin baş harflerinden oluşmakta. Anlamı, yüksek çözünürlüklü çoklu ortam arayüzüdür. HDMI teknolojisi, ilk olarak 2002 yılında ortaya çıktı. Görüntü ve seslerin dijital olarak aktarımını sağlayan bu teknoloji, yüksek çözünürlük konusunda mükemmel sonuçlar verdi. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte pek çok alanda dijital veriler öne çıkarken bunların iletimine yönelik yeni çözümlerin geliştirilmesi de hız kazandı. Günümüzde pek çok işimizi dijital cihazlar üzerinden yapıyor, dijital verileri pek çok alanda kullanıyoruz. Cep telefonumuza kaydettiğimiz bir görüntü veya ses dosyasına bilgisayar, tablet veya televizyondan ulaşmak isteyebiliyoruz. Dijital kameraya kaydettiğimiz görüntüleri diğer cihazlara aktarırken kullandığımız eski teknolojiler, aktarım sırasında çözünürlüğü bozuyordu. Çünkü aktarım için sıkıştırma yapmak gerekiyor, bu da görüntü ve ses kalitesini bozuyordu. HDMI teknolojisi sayesinde artık bu aktarımları yüksek kaliteyle gerçekleştirmek basit bir iş haline geldi. Bu aktarımı sağlayan HDMI kabloları evde, ofiste ve hayatımızın hemen her alanında sıkça kullanıyoruz.
HDMI kablo versiyonları ne zaman ortaya çıktı?
Bu kablo çeşidinin ilk versiyonu 2002 yılında ortaya çıktı. USB kablolara oranla HDMI kablolar, veri aktarımında ileri bir teknolojinin habercisiydi. Nitekim USB kablolar data transferi için yeni çözümler sunmuştu. Ancak bunlar yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses iletiminde yetersizdi. 2002 yılında ilk versiyonu çıkan HDMI kablonun bu versiyonu HDMI 1.0 olarak adlandırıldı. Bu kablolarla birlikte dijital verilerin toplanması, iletilmesi, korunması ve analiz edilmesine yönelik çeşitli alanlarda önemli değişimler başladı. 2004 yılında çıkan daha ileri bir HDMI kablo versiyonu HDMI 1.1 ismine sahipti. Bu versiyon özellikle veri aktarım hızı bakımından daha başarılıydı. 2006 yılında HDMI 1.3 ile tanıştık. HDMI 1.4 versiyonu ise 2009 yılında çıktı. Kullanımı günümüzde devam eden HDMI 2.0 versiyonu ise ilk olarak 2013 yılında geliştirildi. Bunun daha ileri bir versiyonu olan HDMI 2.1 versiyonu 2017 yılında piyasaya sürüldü. Bu teknolojide veri aktarım hızı saniyede 13 GB’ın üzerine çıktı. Çözünürlük ise 4K’yı desteklemekte.
HDMI kablo nerelerde kullanılır?
HDMI kabloları günümüzde pek çok teknolojik üründe görebilirsiniz. Örneğin bilgisayarlar, oyun konsolları, HD DVD’ler, blu-ray disk çalarlar, dijital uydu alıcıları bunlar içinde en yaygın olanlarıdır. İster masaüstü olsun, isterse notebook, günümüzde üretimi gerçekleşen tüm bilgisayarlarda HDMI girişi mevcuttur. Bu girişi kullanarak bilgisayarınızın kasasını monitöre bağlayabilirsiniz. Notebook üzerindeki HDMI girişini kullanarak bilgisayarınızı çift monitörle kullanabilirsiniz. Oyun konsollarındaki HDMI girişleri HD televizyonlarda mükemmel bir oyun deneyimi sağlamakta. Eğer iyi bir oyuncu monitörü varsa elinizde, oynadığınız oyunun adeta içindeymişsiniz gibi hissedebilirsiniz. HD DVD’lerde de görüntü kalitesi HDMI kablolar sayesinde 4K’ya ulaşmakta. Ayrıca blu-ray disk çalarınız varsa HDMI kabloyla çok yüksek bir ses kalitesine ulaşabilirsiniz. Dijital uydu alıcılarındaki HDMI girişleri de analog sistemlere oranla çok daha başarılı sonuçlar vermekte. Diğer taraftan, analog girişe sahip cihazlarınızı da dönüştürücü kullanarak HDMI sistemlerine bağlayabilirsiniz. Bunun için örneğin bir VGA HDMI dönüştürücü kullanabilirsiniz. HDMI kablo dönüştürücüler port eksikliklerini gidermek için de pratik çözümler sunmakta.
HDMI giriş türleri nelerdir?
HDMI girişi olan cihazlarda 5 farklı çeşit girişten biriyle karşılaşabilirsiniz. Bunlar içinde Type-A isimli HDMI girişi standart girişi ifade eder. Günümüzde görüntü ve ses akışı sağlayan teknolojik cihazlarda en çok Type-A girişi ön plandadır. Nitekim HDMI kablonun ilk versiyonu bu olduğu için 2002 yılından bu yana en fazla tercih edilen HDMI kablo çeşidi budur. Günümüzde bilgisayar, televizyon, kayıt cihazı ve oyun konsollarının olmazsa olmaz bileşenlerinden biri Type-A HDMI girişidir. Bunun yanı sıra Type-B, Type-C, Type-D ve Type-E şeklinde dört farklı çeşit HDMI girişi de mevcuttur. Bunlar içinde Type-C girişi için mini HDMI, Type-D için ise mikro HDMI ifadesi de kullanılır. Sahip olduğunuz dijital cihazda ne tür bir HDMI girişi varsa, kablo seçerken her şeyden önce bu girişe uygun bir ürün seçmeye dikkat etmelisiniz. Aksi durumda ürünü değiştirmeniz veya HDMI dönüştürücü kullanmanız gerekir. Yazımızın bu kısmında HDMI kablo çeşitlerini ayrı ayrı ele alacağız.
Type-A HDMI kablo nerelerde kullanılır?
HDMI kablo çeşitleri içinde en yaygın olanlarından biri Type-A HDMI kablodur. Günümüzde tüm bilgisayarlarda Type-A HDMI girişi mevcuttur. Masaüstü ve notebook bilgisayarlarda Type-A HDMI kablo kullanarak görüntü ve ses iletimi için 4K’yı destekleyen mükemmel sonuçlar elde edilebilir. Bunların yanı sıra oyun konsolları ve televizyonlarda da Type-A HDMI girişi mevcuttur. Ayrıca DVD oynatıcılar, uydu alıcıları, kayıt cihazlarında da Type-A girişi vardır. Diğer taraftan projeksiyon cihazlarında da bu bağlantı özelliği sayesinde yüksek çözünürlüklü dijital veri iletimi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin ofiste sunum yaparken bilgisayarınızı bu kablolar sayesinde projeksiyon cihazına bağlayabilirsiniz. Dolayısıyla Type-A HDMI kabloların çok geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle HDMI kablo denildiğinde akla ilk olarak Type-A HDMI kablolar gelir. Bunların dış ebadı 13.9 x 4.45 mm, iç ebadı ise 14 x 4.55 mm’dir. Konektör kısmında 19 adet pin vardır. Bant genişliği tüm SDTV, HDTV ve UHD’lerle uyumludur. 4K çözünürlük için bu kablolar mükemmel sonuçlar verir.
Type-B HDMI kablo nerelerde kullanılır?
Type-A gibi ilk olarak 2002 yılında çıkan Type-B HDMI girişi, çok daha yüksek çözünürlükleri destekler. Fakat Type-A’dan farklı olarak 29 pine sahip bu konektör çeşidi günümüzde sınırlı bir kullanım alanına sahip. Bu kabloları eski tip DVD’lerde görebilirsiniz. Çift hatlı DVI-D ile uyumlu bu kablolar eskiden DVD’lerde yaygın bir kullanma sahipti. Ne var ki 2006 yılında çıkan HDMI 1.3 teknolojisi, görüntü ve ses iletiminde Type-A’nın yeteneklerini geliştirdi. Böylelikle Type-B’nin önemi giderek azaldı. Hatta günümüzde bunların üretimi çok düşük bir düzeydedir. Type-A’ya göre oldukça büyük bir görünüme sahip bu kablo çeşidini günümüzde günlük hayatta pek göremezsiniz. HDMI kabloların standart görünümlerinden uzak olan bu kablolar, pratik bir kullanım deneyimi sağlamamakta. Nitekim konektör ebadı 21.2 x 4.45 mm ölçüsündedir ve üzerinde altı diferansiyel çifti vardır. Günümüzde en yaygın teknolojik araçlarda bu bağlantı özelliği tercih edilmiyor. Bunların yerine artık daha çok Type-A HDMI kablolar ön planda.
Type-C HDMI kablo nerelerde kullanılır?
Bu kabloyu günümüzde hemen tüm tabletlerde kullanabilirsiniz. Tabletlerin yanı sıra taşınabilir diğer akıllı cihazların birçoğunda Type-C girişi mevcuttur. Nitekim bu konektör çeşidi mobil cihazlar için özel olarak geliştirildi. Bunların üzerinde tıpkı Type-A’da olduğu gibi 19 adet pin vardır. Ancak ebatları çok daha küçüktür. Bu ebatlar 10.42 x 2.42 mm’dir. Daha çok tabletlerde kullanılan bu kablo çeşidini video kayıt cihazlarında ve dijital kameralarda da kullanabilirsiniz. Type-C HDMI kablonun bir diğer adı da mini HDMI kablodur. Ancak işlev ve teknik özellikler bakımından Type-A ile Type-C arasında hiçbir fark yoktur. Aralarındaki tek fark, konektör kısmındaki boyut farkıdır. İlk olarak 2006 yılında çıkan bu konektör çeşidi, tablet ve diğer mobil teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte hızla yayılmaya başladı. Günümüzde herhangi bir tableti bir diğer akıllı cihaza bağlamak için bu konektörü kullanabilirsiniz. Bir ucunda Type-C, bir ucunda Type-A konektörü olan bir HDMI kablo sayesinde tabletinizdeki görüntü ve ses dosyalarını bilgisayarınıza kolayca taşıyabilirsiniz.
Type-D HDMI kablo nerelerde kullanılır?
Mikro HDMI kablo olarak da bilinen bu kablo çeşidini pek çok taşınabilir kompakt cihazda kullanmak mümkündür. Bunların başında şüphesiz ki akıllı telefonlar gelmekte. Type-D HDMI girişi diğerlerine oranla çok daha küçüktür. Bunların ebadı 6.4 x 2.8 mm’dir. Bu nedenle görüntüsü HDMI kablodan ziyade mikro USB konektörlerine benzer. Dolayısıyla bu iki konektör çeşidine aşina olmayan kullanıcıların mikro USB konektör ile mikro HDMI konektörünü birbirine karıştırması mümkündür. Oysa Type-D konektöründe de tıpkı Type-A ve Type-B konektörleri gibi 19 adet pin vardır. Fakat pin atamaları farklıdır. İlk olarak 2009 yılında çıkan Type-D konektörü, akıllı telefon pazarı geliştikçe önemli bir pazar potansiyeli elde etti. Halihazırda tüm akıllı telefonlarda HDMI girişi olmasa da yakın gelecekte hepsinde Type-D HDMI girişinin yaygınlaşacağını tahmin edebiliriz. Mikro USB konektörlerine oranla çok daha başarılı sonuçlar veren bu kabloların, akıllı telefon pazarının büyümesiyle birlikte giderek daha fazla öne çıkacağını söyleyebiliriz.
Type-E HDMI kablo nerelerde kullanılır?
HDMI kabloların bu son çeşidi otomotiv uygulamalarına yönelik olarak ortaya çıktı. Nitekim ilk olarak HDMI 1.4 versiyonuyla pazara çıkan bu konektörler araç sürerken oluşacak risklere karşı özel birtakım mekanizmalara sahip. Örneğin titreşimleri önleyen kilitleme tırnağı bunlardan biridir. Bu özellik sayesinde araç sürerken oluşacak titreşimler veri akışını olumsuz etkilemiyor. Type-E konektörde ayrıca kir ve neme karşı koruyucu özel bir kabuk var. Bu da yine araç sürerken oluşacak risklere karşı pratik çözümler sunmakta. Kullandığınız standart kabloları otomotiv uygulamalarına bağlamak için Type-E HDMI konektörlerini kullanabilirsiniz. Aracınızda bu özelliği destekleyen arayüzler varsa akıllı cihazınız ve diğer mobil araçlarınız ile otomotiv uygulamaları arasında yüksek çözünürlüklü veri iletimi sağlayabilirsiniz. HDMI kablo konusunda ne tür bir ihtiyacınız olursa olsun alışveriş yapmadan önce online ofis marketiniz Ofix’i ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde satışı devam eden tüm HDMI kablo çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için de OfixPlus üyesi olabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…