Ticari ilişkilerimiz geliştikçe hesaplama işlerimiz de artıyor. Bu işleri kolaylaştıran hesap makineleri olmasa iş hayatımız ne kadar zorlaşırdı, öyle değil mi? Günümüzde hesap makinelerine akıllı cihazlar ve dijital ortamlardan ulaşmak mümkün olsa da elektronik hesap makineleri halen ofislerin en sık sipariş verdiği ürünler arasında. Çünkü bu ürünler, farklı renk ve tasarımları ile çift enjeksiyonlu özel tuşları sayesinde hesaplama işlerimize farklı bir nitelik kazandırıyor. Bu yazıda sizler için, hesap makineleri hakkında bazı bilgiler sunacağız ve hesap makinesi tercihlerinize ışık tutacak tavsiyelerde bulunacağız.
Hesap Makinelerinin Kısa Tarihçesi
Hesap makinelerinin tarihçesi, MÖ 2000’lerde Mısır’da icat edilen abaküslere kadar uzanmakta. Hesap makinesinin atası olarak kabul edilen abaküsler, hareketli toplar sayesinde toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapabilen araçlardı. Astronomik gözlemler ve alan hesaplamalarında kullanılan bu araçlar, günümüzde de çocuklara temel matematik işlemlerini öğretmek için kullanılmakta.
- Hesap makinelerinin atası abaküs.
Hesap makinelerinin tarihçesinde 17. yüzyıla kadar önemli bir değişim ortaya çıkmadı. 1623 yılında Wilhelm Schickard tarafından geliştirilen ve 8 basamağa kadar sayıları toplayıp çıkartabilen hesap makinesi ise mekanik hesap makinelerinin öncüsü kabul edilmekte. 1642 yılında Blaise Pascal, bu araçların geliştirilmesine büyük katkı sağladı. 1671 yılında Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından geliştirilen hesap makinesi ise geniş bir kullanım sahası bulamadı.
- Wilhelm Schickard’ın icat ettiği hesap makinesi.
1820 yılında Charles Xavier Thomas tarafından icat edilen ve aritmometre ismi verilen hesap makinesi, modern hesap makinelerinin öncüsü olarak kabul edilmekte. Dört işlemin yanı sıra karekök alma işlemi de yapabilen bu hesap makinesinin kullanımı 1970’lere kadar sürdü. Bu tarihlerde geliştirilen elektronik hesap makinelerinin yaygınlaşması üzerine, mekanik hesap makineleri devri kapandı.
- Charles Xavier Thomas’ın icat ettiği hesap makinesi.
Elektronik Hesap Makineleri
Mekanik hesap makinelerinin kullanımı oldukça zor ve fiyatı çok yüksekti. Üstelik, işlem yetenekleri de sınırlıydı. Matematik işlemleri ve bilimsel araştırmalarda bu araçlardan yeterince yararlanmak mümkün olmuyordu. 20. yüzyılda geliştirilen ve kullanımı hızla yaygınlaşan elektronik hesap makineleri, hesaplama işlerine hız ve kolaylık kazandırdığı gibi, fiyatları da epeyce aşağılara çekti. Bu araçlarla karmaşık işlemler saniyeler içinde sonuçlanırken, hesap hatalarının da tümüyle önüne geçildi.
- HP-35 hesap makinelerinin lansmanı büyük ilgi gördü.
Elektronik hesap makinelerinin ilk prototipi, 1967 yılında Texas Instruments tarafından geliştirildi. Fakat bu araçlar fazla ilgi uyandırmadı. Kısa bir süre sonra Hewlett Packard tarafından geliştirilen HP-35 hesap makinelerinin lansmanı ise geniş kitleler tarafından büyük ilgi gördü ve elektronik hesap makinelerinin seri üretimine geçildi. Bu ürünler, daha geniş bir işlem yeteneğine sahipti ve elde taşınabilir olmasından dolayı çok beğenildi. Bilimsel araştırmalarda pek çok hesaplama işlemini kolaylaştıran bu ürünler, bilim çevreleri tarafından da büyük ilgiyle karşılandı.
- Bilimsel hesap makineleri, karmaşık işlemleri kolaylaştırdı.
İlerleyen zaman içinde elektronik hesap makineleri, eğitim ve iş hayatının en gözde araçlarından biri haline geldi. Bu araçların bu kadar ilgi görmesi, farklı alanlardaki ihtiyaçları karşılamaya dönük hesap makinelerinin geliştirilmesine de katkı sağladı. Bunlar arasında özellikle de şeritli hesap makineleri, en dikkat çeken ürünlerden biriydi. Çünkü bu ürünler, hesap işlerinin kontrolü ve kayıt altına alınması için baskı yapabilmekteydi. Cep hesap makineleri ise eğitim ve iş hayatımızda vazgeçemediğimiz ürünlerden biri haline geldi.
Standart Hesap Makineleri
Hesap makineleri tür, boyut, veri giriş şekli bakımından farklı özelliklere sahiptir. Hesap makinesi almadan önce, nasıl bir hesap makinesine ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeniz gerekir. Ayrıca, hesap makinesinin şık bir gövdeye sahip olması ve dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması da önemli bir kriterdir. Eğer basit matematiksel işlemler için kullanacaksanız, standart hesap makineleri yeterli olacaktır. Bu tür hesap makineleri için Canon AS-120 ve Casio JS-40 TS ürünleri ilk tercihleriniz arasında yer alabilir.
Canon AS-120 12 haneli hesap makinesi, pil ve güneş enerjisiyle çalışma özelliğine sahip. “Grand Total” ve “00” tuşları, hesaplama işlemlerinizde kolaylık sağlıyor. 145 x 10 x 33 mm ölçülerindeki bu ürünler, 108 gr ağırlığında.
Daha gelişmiş özelliklere sahip bir hesap makinesi almak istiyorsanız, Casio JS-40 TS ürünlerini tavsiye edebiliriz. Casio JS-40TS 14 haneli hesap makinesi, çift enjeksiyonlu tuşlara ve metal yüzeye sahip. Bağımsız hafızası olan bu ürünlerde saat hesaplama, büyük toplam, yüzde tuşu, yüzde kâr marjı, karekök, yuvarlama tuşu, ondalık seçici, üç basamak virgülleme ve geri silme özellikleri mevcut. Pil ve güneş enerjisiyle çalışan sahip bu ürünler 24.2 x 107 x 174.5 mm ölçülerinde ve 195 gr ağırlığında.
Bilimsel Hesap Makineleri
Daha karmaşık mali ve bilimsel hesaplamalar yapmak için bilimsel hesap makinelerini tercih edebilirsiniz. Online ofis marketimiz Ofix.com‘da en fazla satışını yaptığımız bilimsel hesap makinelerinden biri olan Canon F-715-SG bilimsel hesap makinesinin 2 satır geniş LCD ekranı var. Geri dönüştürülmüş Canon ürünlerinden üretilen bu ürünler, 16 basamaklı dahili hesaplama yapma imkanına ve 250 fonksiyona sahip.
Pil ve güneş enerjisiyle kullanabileceğiniz bu ürünler 168 x 86.3 x 17.8 mm ölçülerinde, 124 gr ağırlığında. Ayrıca siyah, mavi ve pembe şeklinde 3 farklı renk seçeneğine sahip. Bu ürünlerde trigonometrik hesaplama, faktöryel, kombinasyon ve permutasyon işlemleri yapabilirsiniz. Sert kaydırmalı kapağa sahip bu ürünlerde LCM, GCD, oran ve kalan hesaplamaları da yapabilirsiniz.
Eğer çok daha gelişmiş özelliklere sahip bir bilimsel hesap makinesine ihtiyacınız varsa, bu durumda Casio FX-3650P II bilimsel hesap makinesi uygun bir tercih olabilir. 7 değişken hafıza ve 279 fonksiyona sahip bu ürünlerde program fonksiyonu mevcut. 2 satır S-V.P.A.M ekranı sayesinde işlemi ve sonucunu görebilir, sert plastik kapağıyla hesap makinenizi dış etkenlere karşı koruyabilirsiniz.
Bu ürünlerle ayrıca trigonometrik işlemler, koordinat dönüştürme; kombinasyon, permutasyon, integral, diferansiyel işlemleri yapabilir, istatistikte standart sapma ve regresyon analizleri gerçekleştirebilirsiniz. Pil ve güneş enerjisiyle kullanabileceğiniz bu ürünler 11.8 x 80 x 159 mm ölçülerinde ve 100 gr ağırlığında.
Masaüstü Hesap Makineleri
Akıllı cihazlar ve dijital ortamlardan ulaşılabilen hesap makinelerinden farklı olarak masaüstü hesap makineleri, başta da belirttiğimiz gibi, ofislerin en sık sipariş verdiği ürünler arasında. Şık gövde tasarımları ve çift enjeksiyonlu özel tuşları, hesaplama işlerimize farklı bir nitelik kazandırmakta. Ofix.com‘da en fazla satışını gerçekleştirdiğimiz ürünlerden biri olan Noki H-MS006 16 haneli masaüstü hesap makinesinin geniş bir LCD ekranı var. Geri silme, “00”, “+/-”, “%” ve karekök tuşlarına sahip bu ürünlerde üç basamak ayracı ve onlu mod seçimi mevcut. Pil ve güneş enerjisiyle çalışma özelliğine sahip bu ürünler 194 x 146 x 45 mm ölçülerinde.
Bir diğer masaüstü hesap makinesi önerimiz Canon LS-120 HI 12 haneli masaüstü hesap makinesi, geniş bir LCD ekrana sahip ve geri dönüştürülmüş Canon ürünlerinden üretilmekte. Hızlı giriş için seri tuş kullanımına imkan tanıyan bu ürünler, metalik yüzeye sahip. Bağımsız hafıza, geri silme tuşu ve mark-up özelliği, hesaplama işlemlerinizi kolaylaştırmakta. Pil ve güneş enerjisiyle çalışma özelliğine sahip bu ürünler 140 x 105 x 32 mm ölçülerinde.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…