Hesap makinesi çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Hesap hatalarını önlemek için kullanılan hesap makineleri, hesaplama işlemlerimiz sırasında pek çok kolaylık sağlıyor. İhtiyaçlarımızı karşılamak için gerekli özelliklere sahip hesap makineleri ile hesaplama işlemlerimizi hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlandırabiliriz. İhtiyaçlarımızı karşılamada yetersiz kalan hesap makineleri ise bize zaman kaybettirir ve iş yükümüzün artmasına yol açar. Hesap makinesi çeşitleri ve özelliklerini bilirsek, ihtiyaçlarımıza en uygun hesap makinesini seçmekte zorluk çekmez, gereksiz emek ve zaman kaybının önüne geçebiliriz. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, hesap makinesi çeşitleri ve özellikleri hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Elektronik Hesap Makineleri

Hesap makinelerinin kabaca dört türü olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar elektronik hesap makineleri, standart hesap makineleri, bilimsel hesap makineleri ve masaüstü hesap makineleridir. Hesap makinesi çeşitleri içinde elektronik hesap makineleri, ticari hayatta sıkça kullanılan hesaplama şekillerine uygun olarak üretilmekte. Elektronik hesap makineleri geliştirilmeden önce kullanımı devam eden mekanik hesap makinelerinin kullanımı zor ve işlem yeteneği zayıftı. Eski hesap makinesi denildiğinde akla gelen ilk ürünlerden mekanik hesap makinesinin fiyatı da oldukça yüksekti. 20. yüzyılda geliştirilen ve kullanımı her geçen gün artan elektronik hesap makineleri, mekanik hesap makinesi kullanımını sona erdirdi ve hesap makineleri tarihi içinde yeni bir sayfa açtı.

Elektronik hesap makinesi, ilk olarak 1967 yılında Texas Instruments tarafından geliştirildi. Fakat ne var ki, mekanik hesap makinelerine oranla daha geniş bir işlem yeteneğine sahip olsa da bu ürünler yeterince ilgi uyandırmadı. Elektronik hesap makinelerinin yaygınlaşması, dünyaca ünlü teknoloji şirketi HP tarafından geliştirilen HP-35 hesap makineleriyle gerçekleşti. Elektronik hesap makinelerinin seri üretimine başlanması da yine HP‘yle mümkün oldu. Elektronik hesap makineleri bir taraftan daha geniş bir işlem yeteneğine sahip olduğu gibi, bir taraftan da elde taşınabilme özelliğine sahipti. Üstelik, mekanik hesap makinelerine oranla daha hızlı sonuç vermekte ve bilimsel hesaplamalarda da kullanılabilmekteydi. Ürünlerin seri üretimine geçilmesiyle birlikte hesap makinesi fiyatları halkın alım gücüne uygun bir noktaya ulaştı.

Günümüzde en sık kullanılan hesap makinesi çeşitleri arasında yer alan elektronik hesap makinesi çeşitleri ister ofiste, isterseniz ofis dışı ortamlarda hesaplama işlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlandırmanızı sağlamakta. Elektronik hesap makinesi çeşitleri aynı zamanda cep hesap makinesi, basit hesap makinesi, renkli hesap makinesi ve küçük hesap makinesi çeşitleri ile de satışa sunulmakta. Eğer akıllı telefon kullanmıyor veya Google hesap makinesi ya da online hesap makinesi çeşitleri için erişim imkanı bulamıyorsanız, basit hesaplama işlemleriniz için cep hesap makinesi kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Standart Hesap Makineleri

Ofiste veya ofis dışı ortamlarda eğer dört işlem ve yüzde hesaplamaları için kullanmak üzere iyi bir hesap makinesi arıyorsanız, standart hesap makineleri iyi bir seçim olabilir. Standart hesap makinelerinde yer alan yüzde tuşu, bir ürün veya hizmetin satış veya alımı sırasında indirim veya zam miktarının belirlenmesi için oldukça pratik bir çözüm sunmakta. Hesap makinesi üzerinde % işareti bulunan tuşu kullanarak bu tür hesaplamaları kolaylıkla yapabilirsiniz. Yüzde hesaplama makinesi olarak kullanabileceğiniz bu ürünlerle indirim ve zam gibi hesaplama işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Standart hesap makinesinde yüzde hesaplama özelliği, ticari faaliyetlerinizde hesap hatası yapmanızı önler. Hesap makinesi ile yüzde hesaplama işlemleri, ticari faaliyetlerin tüm taraflar için daha güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Standart hesap makinesi yüzde hesabının yanı sıra kesir ve KDV hesapları için de kullanılabilir. Standart hesap makinesinde iskonto hesaplama özelliği sayesinde bir ürün veya hizmetin indirimli satış fiyatını bulabileceğiniz gibi, TAX tuşunu kullanarak KDV’li veya KDV’siz fiyatını da hesaplayabilirsiniz. Hesap makinesinde KDV hesaplama konusuna dair önemli bilgileri, Ofix Blog‘da daha önce yayınladığımız Hesap makinesi kullanmanın püf noktaları nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz. Hesap makinesi çeşitleri içinde standart hesap makinelerinde bu özelliklerin yanı sıra bağımsız hafıza, saat hesaplama, büyük toplam, karekök, yuvarlama tuşu, ondalık seçici, üç basamak virgülleme ve geri silme özellikleri de yer almakta.

Bilimsel Hesap Makineleri

Hesap makinesi çeşitleri içinde bilimsel hesaplamalar için kullanılan hesap makinelerine bilimsel hesap makineleri denilmekte. Elektronik ve standart hesap makinelerine oranla bilimsel hesap makineleri, daha karmaşık mali ve bilimsel hesaplamalar için gerekli özelliklere sahiptir. Ekran satırı genişliği ise genellikle 2 satır olmakla birlikte, bazı modellerde 3 ve üzeri satır genişliğine de rastlanmakta. İyi bir bilimsel hesap makinesinde ortalama 16 basamaklı dahili hesaplama yapma özelliği ve yaklaşık 250 fonksiyon vardır. Daha gelişmiş modellerde ise 7 değişken hafıza ve 300’ün üzerinde fonksiyona rastlanılmakta. Bu ürünlerle ayrıca trigonometrik işlemler, koordinat dönüştürme; kombinasyon, permutasyon, integral, diferansiyel işlemleri yapabilir, istatistikte standart sapma ve regresyon analizleri gerçekleştirebilirsiniz.

Bilimsel hesap makinesi çeşitlerinin daha üst modelleri, fonksiyonlu hesap makinesi veya çok fonksiyonlu hesap makinesi olarak bilinmekte. Eğer mühendislik hesap makinesi veya mühendisler için hesap makinesi arıyorsanız, çok fonksiyonlu hesap makinelerini değerlendirebilirsiniz. Bu ürünlerin trigonometrik hesap makinesi veya integral hesap makinesi gibi alt türleri de mevcuttur. Gelişmiş hesap makinesi çeşitleri arasında yer alan bu ürünlerin denklem hesap makinesi gibi daha az rastlanan türleri de mevcuttur. Fonksiyonel hesap makinesi almak istiyorsanız, her şeyden önce hesaplama ihtiyaçlarınızı netleştirmeniz gerekir. Bilimsel hesap makinesi çeşitleri içinde her özellik ve fonksiyon, her üründe olmayabilir.

Bilimsel hesap makinesi çeşitleri fiyat bakımından da önemlidir. İhtiyaç duymadığınız özellik ve fonksiyonlara sahip bir ürünü satın almanıza gerek yok. Hatta bilimsel hesap makinesi online olarak da kullanılma imkanına sahiptir. Online kanallara erişiminiz varsa, bilimsel hesaplamalar için bu kanalları da değerlendirebilirsiniz. Çok fonksiyonlu hesap makinesi mühendislik alanında sıkça kullanılmakta. Eğer mühendislik işleriyle uğraşıyor ve her an elinizin altında bir hesap makinesi olmasını istiyorsanız, iyi bir çok fonksiyonlu hesap makinesi alarak bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Hesap makinesi online kullanımlarda bu gibi bir rahatlığı vermez.

Masaüstü Hesap Makineleri

Hesap makinesi çeşitleri arasında masaüstü hesap makineleri, tasarım ve kullanım özellikleri nedeniyle ofiste hesaplama yaparken daha kullanışlı olabilmekte. Pil veya güneş enerjisiyle kullanılabilecek bu ürünlerde daha çok siyah renk tercih edilmekte. Masaüstü hesap makinelerinin ekran genişliği genellikle elektronik ve standart hesap makineleri gibi tek satırdan oluşur. Akıllı cihazlar ve dijital ortamlardan ulaşılabilen hesap makinelerinden farklı olarak masaüstü hesap makinesi çeşitleri, ofislerde daha fazla tercih edilmekte. Şık gövde tasarımlarının yanı sıra çift enjeksiyonlu özel tuşları, bağımsız hafıza, geri silme tuşu ve mark-up özelliği sayesinde bu ürünler, ofiste hesaplama yaparken size zaman kazandırabilir. Masaüstü hesap makinesi çeşitleri arasında Ofix.com kullanıcılarının daha çok Casio masaüstü hesap makinesi çeşitlerini tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Online ofis marketiniz Ofix.com‘da satışı devam eden tüm hesap makinesi çeşitlerini buradan inceleyebilir, kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir