HoReCa Sistemi ile Atık Yönetimi

Horeca sistemi ile atık yönetimi, israfı azaltmak için daha fazla ve karmaşık stratejiler benimsenmesini önler. Çünkü geri dönüşüme girmeyen atık miktarını azaltır. Dolayısıyla hem satın alma maliyetlerinizi hem de karbon emisyonlarınızı düşürür.

Bir sorunla mücadelenin ilk şartı da elbette farkındalık. Doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevre kirliliği ile çalan tehlike çanları bu alandaki farkındalıkları artırdı. İşte israf ile mücadelede de artan farkındalık kuruluşları horeca sistemi ile atık yönetimi konusunda yatırımlar yapmaya zorluyor.

Peki, horeca sistemi nedir? Atık yönetimine nasıl katkılar sağlar? Sizin kuruluşunuz bu farkındalık politikalarının tam olarak neresinde?

Bu yazımızda gelecekle ilgili en önemli konulardan birini ele alıyoruz. İşte geleceğe dair büyük bir yatırım adımı olan horeca sistemi ile atık yönetimi üzerine detaylar:

Horeca Sistemi Nedir?

İsmini hotel, restoran ve cafe isimlerinin ilk hecelerinden alan HoReCa, yiyecek ve içecek sektörüne atıfta bulunan ikonik bir terimdir. Kısaca basit bir yemekten gecelemeye kadar catering işletmelerini tek bir şemsiye altına toplayan genel bir isimdir. Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir tanımlamadır.

Bu isim altındaki kuruluşlar, yiyecek ve içecek sektöründe hizmet verir. Dolayısıyla yoğun olarak metal, karton, kâğıt, plastik ve cam atık çıkartır. Bu yüzden horeca sistemi ile atık yönetimi bu atıkların ekonomiye geri kazandırmasında büyük bir adımdır.

Horeca sistemi atık yönetimi depolanan atıkların miktarını azaltırken bu konudaki maliyetleri de düşürür. Sadece israfın önüne geçmekle kalmaz, geri dönüşüm maliyetlerini azaltır. Çünkü hem ayrıştırılması hem de depolanması için daha az emek ve kaynak harcanır. Bunun yanında sürdürebilir restoran yönetiminin hem pratiğine hem de teorisine katkıda bulunur.

Avrupa’da uzun yıllardır uygulanan horeca sistemi ülkemizde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapsamında 2016 yılından beri uygulanmaktadır. Bu tarihten itibaren hotel, restoran ve cafe gibi geri dönüştürebilir atıkların yoğun sirkülasyon halinde olduğu işletmelerde uygulanmaya başlanmıştır.

Temel itibariyle horeca sistemi atık yönetimi amacı; belediyelerin yüksek bedeller ödeyerek yürüttükleri atık yönetimi maliyetlerini düşürmektir. Böylelikle bu atıkların depolanması, ayrıştırılması ve taşınması için gereken emek, zaman ve paradan tasarruf etmektir.

HoReCa Sistemi ile Atık Yönetimi

Horeca Sistemi Atık Yönetimine Nasıl Yardımcı Olur?

Horeca sisteminin atık yönetimine nasıl yardımcı olduğunu açıklamadan önce kısaca atık yönetiminin tanımını yapalım. Atık bertarafı veya diğer ismiyle atık yönetimi, kuruluşların atıkları önlemek, azaltmak, yeniden kullanmak ve elden çıkartmak için yaptığı işlemler bütünüdür.

Horeca sistemi ile atık yönetimi sayesinde evsel nitelikli geri dönüşebilir atıklar diğer atıklarla karışmayacak şekilde toplanır. Örneğin atıklar; çöp atık kovası, hijyenik malzeme atık kovası, kâğıt bardak atık kovası, plastik atık kovası ve cam atık kovası içinde ayrı ayrı biriktirilir.

Farklı işlevlere sahip bu atık kovaları yanında akıllı tartı da gıdanın hangi aşamada atığa dönüştüğünü tespit eder. Atığın türünü ve miktarını ölçebilen bu teraziler aynı zamanda verileri de toparlar. Böylelikle işletmeler atık azaltıcı aksiyonlarını belirleyebilirler.

Söz konusu bu atık yönetimi stratejileri horeca sektöründe kârlılık sorunlarına da çözüm sunar. Çünkü kuruluşlar için en büyük sorunlardan biri olan yüksek maliyetleri düşürür. Beraberinde kâr marjını yükseltir ve kaliteden ödün vermeden hizmet vermeyi sağlar.

Horeca sistemi ile atık yönetimi sürecinin sağladığı yararları maddeler halinde sıralamak gerekirse şu şekildedir:

  • Doğal kaynakların korunması
  • Hammadde ve enerji tasarrufu
  • Atık yönetimi maliyetlerinin azalması
  • Atık yönetiminde teknolojik yeni stratejilerin geliştirilmesi
  • İstihdama katkı sağlaması
  • İşletme yöneticilerinin atık yönetimi için ayırması gereken zamandan tasarruf etmesi
  • İşletmeyi daha hijyenik kılması
  • İşletmenin marka imajını yükseltmesi

Horeca yöneticileri atık yönetimi yaparken personellerinin eğitiminden, bilgilendirme detaylarına, uygun ekipmanın kullanımından toplama sıklığına kadar tüm detaylara vakıf olmalıdır. Ancak bu şekilde verimli bir atık yönetimi yapabilirsiniz ve avantajlarından yararlanabilirler.

HoReCa Sistemi ile Atık Yönetimi

Atık Yönetimi Ürünleri Satın Alırken Püf Noktalar

Metal, karton, kâğıt, plastik ve cam gibi geri dönüştürebilir atıklarlar. Bunlar horeca kapsamındaki kuruluşlarda sirkülasyonu yoğun malzemelerdir. Bu malzemelerin her biri özel tasarlanmış ayrı çöp kovalarında toparlanır. Böylellikle hem depolanması hem aktarılması hem de ayrıştırılmasını kolaylaştırır. Horeca sistemi ile atık yönetimi çalışmalarını kolaylaştırırken çevre dostu bir yaklaşım sergiler.

İşte bu etapta Global Horeca atık kova çeşitleri ihtiyacınız olan farklı tipteki atık toplama alanlarını oluşturur. Bu sayede işlerinizi kolaylaştırır. Bu kovalar sayesinde işletmelerin atık yönetimi çabaları daha az maliyet, emek ve zaman gerektirir.

Atık yönetimi için kullanılacak malzemelerin fonksiyonel olduğu kadar kaliteli malzemeyle üretilmiş olması da şarttır. Çünkü yoğun kullanımda deforme olmaması ve taşınma aşamasında darbelere dayanıklı olması gerekir. Bu sayede kısa vadede değiştirilmesi gerekmez ve ilave maliyetler getirmez.

İşletmenizin farklı bölümlerinde fonksiyonel olarak kullanabileceğiniz atık kovalarına Ofix   online satış mağazamızdan kolayca ulaşabilirsiniz. Global HoReCa markasının gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakabilmek amacıyla tasarladığı ürünleri Ofix güvencesi ile anında sipariş edebilirsiniz. Böylelikle atık yönetimi çalışmalarınızı çok daha verimli kılabilirsiniz.

İlgili yazılar

Ocak temizliği hakkında faydalı bilgiler Ofix Blog'da...
Davlumbaz temizliği hakkında faydalı bilgiler Ofix Blog'da...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir