İnternet kotasından tasarruf nasıl yapılır?

Merhaba sevgili okurlarım! Tasarruf konulu blog dizimin 15. bölümüne hoş geldiniz. Önceki bölümlerde de işaret ettiğim gibi hayat şartları bizleri tasarruf konusunda daha dikkatli olmak durumunda bırakıyor. Ülkemizde internet erişimi konusunda imkanlar artarken kota kullanımıyla ilgili sorunlar da artıyor. Kota aşımı nedeniyle faturalar da artıyor. Fatura döneminin henüz başındayken biten kotalar kullanıcıları kara kara düşündürüyor. İster evde olsun, isterseniz mobilde internet kotasından tasarruf yöntemleri ile faturalarınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Özellikle mobilde internet kotasının çabuk dolmasına yol açan çok fazla etken mevcut. Bu etkenleri ortadan kaldırdığınızda sadece kotanızı daha verimli kullanmış olmazsınız. Aynı zamanda da internet hızınız artar. Erişim sağlamak istediğiniz sitelere daha kolay erişirsiniz. İnternet kotanızı aşmayacağınız için ilave paketlere ihtiyacınız kalmaz. Malumunuz, ilave paketlerin de fiyatları arttı. Hadi bakalım, başlıyoruz. Tasarruf konulu blog dizimin 15. bölümü olan internet kotasından tasarruf yöntemleri işte huzurlarınızda… 

Gerekmedikçe internete girmeyin.

Daha önce de belirttiğim gibi en etkili tasarruf yöntemi, gereksiz tüketimleri ortadan kaldırmaktır sevgili arkadaşlar. İster evde, ister işyerinde, isterseniz mobilde internete gerekmedikçe girmezseniz kota sorunuyla daha az karşılaşırsınız. İnternetin sunduğu olanaklar ve faydalar hepimizin malumu. Fakat gereksiz kullanım şekillerini de görmezden gelmeyelim lütfen. Çoğu zaman kafa dağıtmak adına tıkladığınız siteler kotanızı boş yere yiyip tüketiyor. Kafa dağıtmanın farklı pek çok yöntemi var oysa. Çalışırken bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmek için bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan müzik dinleyebilirsiniz örneğin. Evde çalışıyorsanız elinizin altında bir müzik aletinin olması bu bağlamda çok faydalıdır. Ben mesela kafa dağıtmak için gitar ve bağlama çalmaktan büyük keyif alırım. Özellikle yeni şarkıları çalışmak beni çok mutlu ediyor. Bu sayede repertuarım genişliyor. Size de tavsiye ederim. Böylelikle internet kotasından tasarruf yöntemleri konusunda avantaj kazanırsınız. İnternet kafa dağıtmak için çok da iyi bir araç değil. Hayır, sonra kapılıp gidersiniz, dikkatinizi işinize veremezsiniz. 

Otomatik e-posta kontrolüne son verin.

Mobil internet kullanıcısıysanız kotanızdan yiyen uygulamalardan ivedilikle kurtulmanızı tavsiye ederim. Otomatik e-posta kontrolü bunlardan sadece biridir. Mobil cihazınıza indirdiğiniz e-posta uygulaması internete bağlı kaldığınız sürece arka planda çalışmaya devam eder. Bu da kota harcamasına neden olur. Oysa ayarlar kısmına girerek otomatik kontrol seçeneğini devre dışı bırakmanız mümkün. Bu yöntem internet kotasından tasarruf yöntemleri içinde oldukça etkilidir. Mobil araçlarda otomatik kontrollerin faydalı olduğuna dönük çeşitli düşünceler mevcut. Bana sorarsanız sevgili arkadaşlar, mobil araçlar e-posta okumak için de yazmak için de çok elverişli araçlar değil. Eğer önemli bir e-posta bekliyorsanız, kullandığınız bilgisayar üzerinden bağlanmanız vakit alacaksa mobil cihazınız bu noktada pratik çözüm sunar. Ancak mobilden e-posta yazmayı da okumayı da hiç sevmediğimi belirteyim. Mobil internet kotanızı e-postalarınız için harcamayın derim. Bu noktada demeyin ki, onun harcadığı kotadan ne olur! Hayır arkadaşlar, aylık toplam kota tüketimine bakın. Rakam hiç de az değil. 

Güncellemeler için Wi-Fi imkanlarını değerlendirin.

Gün geçmiyor ki telefonumuza yeni bir uygulama indirmemiş olalım. Eğer gerçekten de işinize yarayan ve etkin şekilde kullandığınız uygulamalar varsa buna bir diyeceğim yok. Fakat şu da bir gerçek ki, mobil kullanıcılarının büyük bir bölümü, indirdikleri uygulamaların gerçekte çok azını kullanıyor. Bu uygulamaların otomatik güncelleme özellikleri açıksa, internet kotasından tasarruf yöntemleri başarılı sonuçlar vermez. Uygulamalar konusunda aslında ne kadar az indirme yaparsanız o kadar avantaj elde edersiniz. İndirdiğiniz uygulamaların güncellemeleri için ise mobil paketinizi kullanmak zorunda değilsiniz. İnternete sınırsız erişim imkanı sunan pek çok işletmede Wi-Fi kullanarak uygulamalarınız için gerekli güncellemeleri kolayca sağlarsınız. Kahve içmek için gittiğiniz kafede mesela Wi-Fi şifresini isteyin ve internete bağlanın. Kahveniz bitene kadar tüm güncellemeler gerçekleşir. Bazı uygulamalarda güncellemeler düşük bir veri kullanımı gerçekleştirir. Ancak yazılım güncellemesi gibi güncellemelerde veri kullanımı çok yüksektir. İnternet kotasından tasarruf yöntemleri bağlamında bulunduğunuz ortamlardaki Wi-Fi imkanlarını etkin şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. 

Videoları HD kalitede izlemek zorunda değilsiniz.

İnternet kotasını yiyip bitiren konulardan biri de videoların kalite standartlarıdır sevgili arkadaşlar. Tamam, kabul ediyorum, örneğin Youtube‘da HD kalitede video izlemenin farklı bir keyfi var. Fakat konumuza dikkatinizi çekerim. Eğer internet kotasından tasarruf yöntemleri bağlamında faydalı çözümler arıyorsanız kalite standartlarını düşürmeniz gerekir. Çünkü HD kalite internet kotanızın çok daha hızlı bitmesine yol açar. Bu gibi konularda ölçülü davranmada yarar var. Kendinizi şımartmak veya ödüllendirmek adına HD kalite seçeneklerini kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak sevgili arkadaşlar, internet kotanızı aşmanız durumunda yüksek bir maliyetle karşılaşırsınız. Youtube‘da örneğin kedi videoları izlemek size keyif veriyorsa buyurun, izleyin. Fakat kaliteyi HD standarda çıkartıp işi abarttığınızda kendinize ödül değil, ceza vermiş olursunuz. Çünkü mobil internet kotası HD kalitede multimedya dosyası izlemek için yeterli değil. Büyük hacimli video dosyalarından ise hiç bahsetmiyorum. Onları tıkladığınızda kotanızın ne kadar çabuk bittiğini bile anlayamazsınız. 

Cihazınızdaki otomatik indirme özelliğini kapatın.

İster mobil olsun, isterse masaüstünde tıkladığınız bir dosya açılmıyor da cihazınıza iniyorsa otomatik indirme özelliği açık demektir. Bu özelliği mesela PDF dosyaları gibi göreli olarak düşük hacimli dosyalar için önemsiz görüyor olabilirsiniz. Oysa yaptığınız tüm otomatik indirmeler bütününde baktığınızda internet kotanızdan az ya da çok harcama meydana getirir. Daha büyük hacimli multimedya dosyaları söz konusu olduğunda ise kotanız daha kısa sürede dolar. Bu da ek maliyet sonucunu beraberinde getirir. Eğer internet kotasından tasarruf yöntemleri konusunda başarılı olmak istiyorsanız, cihazınızdaki otomatik indirme özelliğini mutlaka kapatın. Dosyanın ileride gerçekten işinize yarayacağını düşünüyorsanız dosyayı o zaman indirmek isteyebilirsiniz. Ve tabii mümkünse Wi-Fi kullanarak indirme yapmanız daha avantajlıdır. Ancak hiç kullanmayacağınız dosyalar için indirme yapmamalısınız. Çünkü indirdiğiniz her dosya, cihazınızın belleğinde belli bir miktar yer kaplar. Bu da cihazınızın zaman içinde yavaşlamasına yol açar. Bu bağlamda bilgisayarda hız sorunları ciddi sorunlardır. Kullanıcıları yaptıkları işlerden soğutur. 

Önbellek kullanımı internet kotasından tasarruf sağlar.

Önbelleğin ne demek olduğunu sanırım hepiniz biliyorsunuzdur sevgili arkadaşlar. İnternette ziyaret ettiğiniz sayfalar, tarayıcınızın önbelleğine yüklenir. Böylelikle sayfayı tekrar ziyaret ettiğinizde tüm dosyalar için yükleme gerçekleşmez. Birçok dosya için önbellek devreye girer. Bu sayede daha az kota kullanmış olursunuz. Tarayıcı konusunda tercihiniz ne yönde olursa olsun, önbelleğin sağladığı avantajlar faydalıdır. Özellikle sık ziyaret ettiğiniz sitelerde internet kotasından tasarruf yöntemleri bağlamında önbelleğin faydasını görürsünüz. Mobil cihazınızdan video seyretmeye meraklıysanız önbelleğinizi arttırmanız da faydalıdır. Bu sayede dijital veri transferi daha hızlı gerçekleşir. Videoyu tekrar izlemek istediğinizde fazla zaman harcamazsınız. Ayrıca fazla kota da harcamazsınız. Diğer taraftan şunu da unutmamak lazım. Tarayıcınızın önbelleğinin gereğinden fazla dolu olması hız sorunları yaratır. Bu konuda video dosyalarının sicili çok bozuk. Fazla video izliyorsanız zaman zaman önbelleğinizi temizlemeniz gerekir. Yoksa çok düşük bir internet hızıyla karşılaşırsınız. 

Kullanmadığınız bütün uygulamaları silin.

Benim telefonumu görenler hayret ediyor sevgili arkadaşlar. İçinde o kadar az uygulama var ki, gerçekten de dikkat çekiyor. Evet arkadaşlar, ben sadece gerçekten işime yarayan ve hayatımı kolaylaştıran uygulamaları kullanıyorum. Bir tanesini söyleyeyim mesela. Sözlük uygulaması en sık kullandığım uygulamadır. Bu sayede bir taraftan kelime haznemi geliştiriyorum. Bir taraftan da öğrendiğim kelimeleri belleğime iyice yerleştiriyorum. İngilizce sözcüklerin anlamlarını İngilizce öğrenmek de önemli bir yöntem. Bu konuda sözlük uygulaması gerçekten de çok beğendiğim bir uygulama. Böyle birkaç örnek daha verebilirim. Bunların dışında telefonumda uygulama yüklü değil. Size de tavsiye ederim arkadaşlar. Bir gün lazım olursa diye indirdiğiniz o uygulamaları son 1 ay içinde hiç açmadıysanız aslında lazım değilmiş demek ki. Bunları internet kotasından tasarruf yöntemleri içinde mutlaka silin. Bakın, bunları etkinsizleştirin demiyorum. Doğrudan doğruya silin gitsin. Bir tanesini söyleyeyim mesela. Hayat Eve Sığar uygulamasını son 1 ay içinde hiç kullandınız mı? Kullanmadıysanız silin gitsin. 

Müzik dinlemek için online hizmetlere ihtiyacınız yok.

Benim yaşımda olanlar mutlaka hatırlar. Bizim zamanımızda walkmanler vardı. O yıllarda sevdiğimiz şarkıları dinlemenin en güzel yolu kaset almak ve walkman kulaklığını takmaktı. Bizden önceki nesil plakçalar üzerinden müzik keyfi yaşadı. Daha önceki nesiller ise radyo ve gramofon kullandı. Z kuşağı bu araçların hiçbirine ilgi duymuyor. Tamam kabul, zaman değişiyor. Her kuşağın kendine özgü bir müzik dinleme zevki var. Fakat bununla birlikte, online hizmetlerin maliyeti hepsini katbekat aşıyor. Devir ekonomi devri sevgili arkadaşlar. Müzik dinleme ihtiyacınızı daha ekonomik hale getiren dijital çözümler de günümüzde mevcut. Wi-Fi kullanarak girin internete, istediğiniz şarkıyı indirin. Telefonunuzun belleğinde fazla yer kaplamaması için dilerseniz hafıza kartı kullanmanız da mümkün. Böylelikle bir taraftan internet kotasından tasarruf yöntemleri işe yarar. Bir taraftan da önbelleğiniz fazla dolmaz. Oysa online hizmetler önbelleğinizi şişirir. Hızınızı arttırmak için önbelleği sildiğinizde internet kotanız daha çabuk biter. 

Veri kullanımınızı takip etmeyi ihmal etmeyin.

Kullandığınız mobil cihazınızda veri takip ekranını kapattıysanız büyük bir fırsatı kaçırmışsınız demektir sevgili arkadaşlar. Bu ekran ne kadar veri harcadığınızı gösterir. Böylelikle kota kullanımınız hakkında uyarı yapar. Ayrıca GSM operatörünüzün mobil uygulaması üzerinden de ne kadar veri harcadığınızı takip etmeniz mümkün. Tasarruf yöntemleri söz konusu olduğunda bu tür takiplerin faydası büyüktür. Çünkü israfa yol açan kullanım şekilleri çoğu zaman bilgisizlikten değil, bilinçsizlikten kaynaklanır. Veri kullanımınızı kontrol ettiğinizde internet kotasından tasarruf yöntemleri daha başarılı sonuçlar verir. Bu takibi alışkanlık haline getirirseniz, kotanızı ne zaman ve nasıl kullandığınız konusunda daha sağlam bir vizyon kazanırsınız. Bu da kota kullanımı ve takibi konusunda başarılı öngörülerde bulunmanızı sağlar. Kotanız fatura döneminizin ilk yarısında bitmez. Ekstra internet paketlerine ihtiyaç duymazsınız. Hücresel veri kullanımı konusunda gerekli aksiyonları daha hızlı ve erken aşamada alırsınız. Gerektiğinde hücresel bağlantınızı kapatmaktan da geri durmazsınız. Veri kullanımınızı takip etmezseniz bunların hiçbirinde başarılı olamazsınız. 

Evet arkadaşlar, internet kotasından tasarruf yöntemleri ile bu haftanın da sonuna geldik. Tasarruf konulu blog dizim haftaya 16. bölümüyle huzurlarınızda olacak. Beni takip etmeyi unutmayın. Bloglarımda anlattığım konuların gereklerini yerine getirirseniz paranız cebinizde kalır. Zorlu enflasyon koşullarının üstesinden daha kolay gelirsiniz. Bakalım haftaya hangi konuda tasarruf yöntemlerini ele alacağım? Bu sorunun cevabını ancak haftaya öğrenebilirsiniz. O güne kadar kendinize iyi bakın ve tasarruf konusunda çevrenize örnek olmayı ihmal etmeyin.

Ofixboy… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir