Teknolojinin ilerlemesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden yapılan alışverişler her geçen gün artıyor. Alışverişi kolay ve ekonomik hale getiren, gereksiz emek ve zaman kaybını önleyen, istediğimiz ürünlere istediğimiz zaman ulaşmamızı sağlayan internet alışverişleri aynı zamanda da bazı riskleri içinde barındırıyor. İnternetten alışveriş yaparken hangi konulara dikkat etmemiz gerektiğini bilirsek, bu riskleri ortadan kaldırıp güvenli bir şekilde alışveriş yapabilir, teknolojinin sunduğu imkanlardan en güzel şekilde yararlanabiliriz. Ofix sitesinin online alışveriş rehberi Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmek gerektiği konusunu ele alacağız.
- Banka bilgilerinizi kimseyle paylaşmamalısınız.
- Şifrelerinizi bilgisayarınıza kayıt etmemelisiniz.
- İnternet güvenliğinizi sağlamalısınız.
- Lisanslı bir anti-virüs programı kullanmalısınız.
- Alışveriş yaptığınız siteyi iyi tanımalısınız.
- Kaynağını bilmediğiniz e-postalar üzerinden alışveriş yapmamalısınız.
- SSL sertifikası olmayan internet sitelerine güvenmemelisiniz.
- Ürün açıklamalarına ve görsellerine dikkat etmelisiniz.
Banka bilgilerinizi kimseyle paylaşmamalısınız.
İnternetten alışverişle ilgili en önemli riskler, banka bilgilerinin üçüncü şahısların eline geçmesiyle ilgili risklerdir. Bu riskleri ortadan kaldırmak için alınabilecek en iyi önlem, banka bilgilerinizi kimseyle paylaşmamanızdır. Bankanız sizden hiçbir zaman e-posta yoluyla bilgi talebinde bulunmaz. Böyle bir taleple karşılaşırsanız, durumu bankanıza mutlaka bildirmeli ve internetten alışveriş için kullandığınız şifre ve kullanıcı isimlerini değiştirmelisiniz. Ve tabii, hesap ekstrenizi kontrol etmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Diğer taraftan, işyerlerinde yapılan internet alışverişleri çoğu zaman şirket sahibi tarafından değil, alışveriş yapma yetkisi verilen personel tarafından gerçekleştirilmekte. Banka kartına fiziksel olarak erişimi kısıtlı olan personeller, kart bilgilerini kendisine not almak durumunda kalınca bu bilgilerin başkalarının eline geçme riski oluşabiliyor. Bu riski ortadan kaldırmak için ilgili personeli konu hakkında mutlaka uyarmalısınız. Alışveriş için seçtiğiniz sitede kredi kartı saklama özelliği varsa bu özellikten de yararlanabilirsiniz. PCI DSS sertifikasına sahip yazılım firmaları tarafından verilen bu hizmet, kart bilgilerinizi koruma altına almakta.
Şifrelerinizi bilgisayarınıza kayıt etmemelisiniz.
Bilgisayarınızda veya mobil araçlarınızda kullandığınız şifreler de internet alışverişleri için kullandığınız şifreler gibi istenmeyen birçok durumu önlemede oldukça faydalı. Bu araçları yalnızca siz kullansanız bile her ihtimale karşı şifrelerinizi kayıt etmemelisiniz. Ayrıca kolay tahmin edilebilen şifreler (doğrum tarihi, evlilik yıl dönümü vb.) kullanmamaya dikkat etmeli, şifrelerinizi mümkünse ayda bir veya iki ayda bir yenilemelisiniz.
İnternet güvenliğinizi sağlamalısınız.
Ortak kullanılan bilgisayarlarda (internet kafeler, okullardaki bilgisayar laboratuvarları vb.) ve internet ağlarında (kafeler, restoranlar vb. ortamlardaki Wi-Fi ağları ve komşuyla birlikte kullanılan ağlar) internet güvenliğini sağlamak çok zordur. Bilgisayarınızda veya mobil aracınızda güvenlik önlemleri üst düzeyde olsa bile bu tür ağlar üzerinden banka bilgilerinizin çalınmasını önlemek güçtür. Bu nedenle internetten alışveriş yaparken güvenli bağlantılar kullanmalı, ortak ağlar üzerinden alışveriş yapmaktan kaçınmalısınız.
İşyerinizde kullandığınız ortak ağın internetten alışveriş için güvenli olup olmadığını bilgi-işlem sorumlunuza danışmalısınız. İnternet ağınızın yeterince güvenli olmadığını düşünüyorsanız, internette alışveriş yapmak için bankanızın sunduğu sanal kart hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ya da limiti çok düşük bir kredi kartı kullanabilirsiniz.
Lisanslı bir anti-virüs programı kullanmalısınız.
Anti-virüs programları internetten alışveriş sırasında oluşabilecek güvenlik risklerinin birçoğunu önlemede oldukça faydalı. Ne var ki, anti-virüs programınızın kesinlikle lisanslı olması ve belirli periyotlarla güncellenmesi şart. Lisanssız bir program kullanırsanız, ağınız üzerinden oluşabilecek olası sızmaları önleyemeyebilir, mali bakımdan ciddi kayıplar yaşayabilirsiniz. Lisanslı bir anti-virüs programı kullanıyorsanız, otomatik olarak gönderilen güncellemeleri ihmal etmemeli, olası sızmalara karşı bilgisayarınızda zaman zaman virüs taraması yapmalısınız.
Alışveriş yaptığınız siteyi iyi tanımalısınız.
Sektördeki hızlı büyümeye bağlı olarak internetten alışveriş hizmeti sunan sitelerin sayısı her geçen gün artıyor. Fakat bu artış, aynı zamanda da güvenirlilik sorununu gündeme getiriyor. Alışveriş yapacağınız siteyi ne kadar iyi tanırsanız, oluşabilecek suistimalleri o kadar kolay önleyebilirsiniz. Sitenin anasayfasında bulunması gereken Hakkımızda bölümünde gerekli kurumsal bilgilerin (ticari unvan, ticaret sicili, adres ve iletişim bilgileri) eksiksiz bir şekilde belirtilmiş olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Bu bilgileri belirttiği halde henüz güveninizi kazanmayan siteler hakkında internet üzerinden araştırma yapabilir, kullanıcı yorumlarını ve varsa şikayetlerini inceleyebilirsiniz. Bu gibi paylaşımlar, sitenin sunduğu hizmet kalitesinin anlaşılması bakımından önemli ipuçları sağlayabilir. Tüm bunlara rağmen internet sitesi yine de güveninizi kazanamamışsa, alışveriş sırasında havale, EFT veya kredi kartı üzerinden ödeme yapmak yerine kapıda ödeme seçeneğinden yararlanabilirsiniz.
Kaynağını bilmediğiniz e-postalar üzerinden alışveriş yapmamalısınız.
İnternetten alışveriş siteleri, düzenledikleri kampanyalar ve reklamlar hakkında bilgilendirme yapmak için e-posta adresinizi isteyebilir. Üyesi olduğunuz internet sitelerinden ve onayınız doğrultusunda gönderilecek e-postalar güvenli olmakla birlikte, kaynağını bilmediğiniz ve üyesi olmadığınız internet sitelerinden gönderilen linkleri tıklamamayı tercih edebilirsiniz. Bu tür linkler üzerinden alışveriş yapmasanız bile kişisel verilerinizin ele geçirilmesi mümkündür.
Bu bağlamda ayrıca, site isminin doğru olduğuna çok dikkat etmelisiniz. Nitekim internet dolandırıcıları, çok bilinen birtakım internet sitelerinin isimlerinden bir veya birkaç harf değiştirerek sahte sitelere yönlendirdikleri kullanıcıların banka hesaplarını ele geçirebilmekte. Bu gibi durumların önüne geçmek için tıkladığınız sitenin isminin doğru olup olmadığını tarayıcınızda yeni bir sayfa açarak mutlaka kontrol etmelisiniz.
SSL sertifikası olmayan internet sitelerine güvenmemelisiniz.
SSL sertifikası, internet alışverişlerini güvenli hale getiren en önemli güvenlik önlemlerinden biridir. Bu sertifikaya sahip sitelerin adres çubuğunda http:// değil, https:// ifadesi bulunur. SSL sertifikasına sahip internet sitelerinde kullanıcıların kişisel bilgileri koruma altına alınır ve üçüncü şahıslarla veya kurumlarla paylaşılmaz. Banka bilgileri ise yalnızca ödeme sırasında kullanılır ve veri tabanında kayıt altına alınmaz.
Ürün açıklamalarına ve görsellerine dikkat etmelisiniz.
Ürün açıklamaları ve görselleriyle ilgili sorunlar da internetten alışveriş sırasında yaşanan sorunlar arasında yer almakta. Alışveriş yaptığınız sitenin açıklama ve görsellere yeterince özen göstermemesi alışverişinizle ilgili sorunlara yol açabileceği gibi, bunlara dikkat etmemeniz durumunda hayal kırıklığına uğramanız da mümkündür. Bu gibi durumların önüne geçmek için, ürün açıklamaları ve görselleri eksik olan sitelerden alışveriş yapmaktan kaçınmalı, sipariş vereceğiniz ürün hakkındaki açıklamaları ve görselleri iyice incelemelisiniz. Garanti kapsamında olan ürünler için garanti şartlarına dikkat etmeli, garanti belgesi veya faturası eksik ürünler için siteyle temasa geçmelisiniz.
Diğer taraftan, bazı durumlarda internet siteleri, ellerinde olmayan veya temin edemedikleri ürünler için muadil ürün gönderme yoluna gidebilir. Bu gibi durumlarda müşteri temsilcileri sizinle mutlaka iletişime geçecektir. Sipariş verdiğiniz ürünün dışında ve ihtiyaçlarınıza uygun olmayan bir ürün gönderilmişse, ürün iadesi veya değişimi talebinizi sitenin ilgili sayfalarında belirtilen prosedürlere uygun şekilde iletmelisiniz. Talebinizin karşılanmaması veya hak kaybına uğramanız durumunda, siteye karşı kanuni haklarınızı kullanabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Ahmet TÜRK
SSL sertifikası bu noktada dolandırılmamak adına çok önemli ayrıca ssl sertifikasını hangi firmadan / sağlayıcıdan satın almışlar; ona da bakılabilir!
Belma Altın
Bazı otoriter firmalar ile alışveriş yaptıktan sonra, kredi kartı bilgilerinizi kaydediyorlar. Ve daha önce satın aldığınız bir ürünün süresi dolunca faiş fiyatlara yeniliyorlar. Kredi kartını kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor.
Ali BEY
Çok iyi açıklamısınız tamda araştırdığım bir konuyudu.
mert yılmaz
Bu aralar bankaların fake websitesini yapıp o şekilde hesapları ele geçirmeye çalışıyorlar bununla ilgilide bir yazı yazarsanız sevinirim
Can Şanal
internet satışı üzerine yazılan makalalerde bilgi kirliliği yanısıra bu denli faydalı bilgilere de rastlamak mümkün
seo expert
en önemlisi sitenin nekadar güvenli olduğu ssl markası üctetsiz ssl li sitelerin güvenlik çok düşüktür ve firmanın adresi doğumu bunlar çok önemli şeylet
SEO
Bence kullanıcıların değil yazılım geliştiricilerin bu işe biraz daha kafa yorması lazım. Olay orada bitiyor çünkü.
Campanyam
İnternetten alışverişin birçok faydası olduğu gibi bazı riskleri de var.Bu konuda kapsamlı bir yazı olmuş.Emeğinize sağlık.
SEO
Malesef ülkedeki bilgisayar kullanıcılarının büyü çoğunluğu sahte işletim sistemi kullandığı için ne yaparlarsa yapsınlar sürekli büyük risk altındalar.
Çatı Penceresi
İnternetten alışveriş yapılmadan önce benim yaptığım ilk şey firma hakkında şikayetleri araştırmak oluyur bunun için google haritalara bakmak bile yeterli aslında =)