Hayatın birçok alanına etki gösteren ChatGPT, kuşkusuz iş hayatında önemli bir konumda yer almaya başladı. Dolayısıyla her departmandan çalışan için verimli kullanılabilecek bir araçtır. Bu araç ile iş hayatınızda uzun saatler harcayacağınız birçok işlemi kısa sürelerde tamamlayabilirsiniz. ChatGPT komutu yazarak metin, görsel, veri analizi, özet çıkarma ve daha birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
- ChatGPT Nedir?
- ChatGPT Nasıl Kullanılır?
- İş Hayatında ChatGPT Kullanırken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?
- İş Hayatında Verim Alabileceğiniz 60 ChatGPT Komutu
- Hedef kitle gelişimi için komutlar
- Satış stratejileri için komutlar
- Zaman yönetimi becerilerini geliştirmek için ChatGPT komutları
- Şirket içi iletişim becerilerini geliştirmek için komutlar
- Görünürlüğü artırmak için komutlar
- Ürün/hizmet gelişimi için komutlar
- Sektörle ilgili ebooklar oluşturma için komutlar
- Proje yönetimi için komutlar
- Kariyer gelişimi için komutlar
- Satın alma süreçleri için komutlar
ChatGPT komutları yalnızca zaman kazanmanızı sağlamakla kalmayarak kaliteli çözümler sunmasıyla da tercih edebileceğiniz bir araç. Elbette bu araçtan maksimum verim almak için ChatGPT’nin verimli kullanma yöntemlerini bilmek gerekir. Bu noktada ChatGPT komutları ile içinde bulunduğunuz sektöre göre verimli kullanım gerçekleştirebilirsiniz.
Her ne kadar metin konusunda etkili çözümler sunsa da bazı bilgilerin eski döneme ait olduğunun farkında olmak ise önemli. Dolayısıyla ChatGPT sorgulamalarınızda tarihsel ve hukukla ilgili noktalara yer vermemeniz iyi olabilir. Bu sorgularınızda doğruluğundan emin olmadığınız verileri kullanmayabilirsiniz.
ChatGPT Nedir?
Doğal dil işleme sohbet robotu olan ChatGPT, insan benzeri konuşmalar gerçekleştirmenizi sağlar. Bu aracı kullanarak sorularınıza cevap alabilir, belirli komutlara göre içerikler üretebilir ve kod yazdırabilirsiniz. Her geçen gün sağladığı faydaları artıran ve kaliteyi geliştiren bu sohbet robotu, doğru kullanıldığında birçok süreci kolaylaştırabilir.
ChatGPT, basit sürümüyle ücretsiz kullanıma açıktır. Bu basit sürümü kullandığınızda genellikle diğer kullanıcılarla benzer yanıtlar alırsınız. Özellikle özgün komutlar girmediğinizde bu yanıtları alma ihtimaliniz daha yüksektir. Bunun yanı sıra ücretli abonelikleri değerlendirebilirsiniz. Bu araç içinde farklı ve özgün yanıtlar sunan ücretli abonelikler, yeni gelişmeleri anlık deneyimlemeniz için etkilidir.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
ChatGPT, internette yer alan bilgilerle eğitilen bir yapay zekadır. Bu bilgileri web sitelerinden, kitaplardan, haberlerden, makalelerden ve benzeri kaynaklardan alır. Bu noktada chat kısmına yazdığınız sorulara ya da komutlara halihazırda içerisinde yer alan bilgilerle yanıt verir.
ChatGPT kullanırken amaçlarınıza göre komutlar girmeniz önemlidir. Bu durumda içerisinde yer aldığınız sektöre ya da öğrenmek istediğiniz bilgiye göre soru sorabilirsiniz. Bu sorulara aldığınız yanıtları şekillendirmek için maddeleme, başlık belirleme ya da yeni paragraflar ekleme gibi ek komutlar girebilirsiniz. Ayrıca sorduğunuz sorulara metin, görsel ya da belge eklemeniz mümkündür.
İş Hayatında ChatGPT Kullanırken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?
ChatGPT başlarda insanların merak ettiği ve kurcaladığı bir programken geldiğimiz noktada birçok sektörde verimli bir şekilde kullanılır. Dolayısıyla içinde yer aldığınız iş dünyasına göre bu yapay zeka programını değerlendirebilirsiniz. Bu noktada öne çıkan ChatGPT komutu kavramı, doğru yönlendirmelerle etkili sonuçlar alabilmenizi sağlar.
İş hayatında ChatGPT kullanırken şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz:
-
ChatGPT’ye rol atayın.
Yapay zeka aracını kullanmadan önce ChatGPT’ye rol atayabilirsiniz. Bu noktada ondan finans danışmanı ya da i k uzmanı gibi davranmasını isteyebilirsiniz. Dolayısıyla ChatGPT komutları girmeden önce böyle bir talepte bulunduğunuzda daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.
-
Dil bilgisini doğru kullanın.
ChatGPT için kullandığınız dil çok önemlidir. Bu noktada ChatGPT yazdığınız metinle söylediklerinizi değerlendirdiği için doğru dil bilgisi kullanmak gerekir. Eğer dil bilgisi hataları yaparsanız ChatGPT bunu doğru anlamayabilir. Dolayısıyla beklemediğiniz yanıtlar alabilirsiniz.
-
Net olun.
ChatGPT komutu girerken net olmanız önemlidir. Çünkü belirsiz cümleler kurduğunuzda belirsiz yanıtlar alabilirsiniz. Bu noktada açık ve anlaşılır konuşarak tam anlamıyla ne istediğinizi yazabilirsiniz. Ayrıca komutunuza ayrıntı eklediğinizde aldığınız yanıt özgün bir forma ulaşır.
-
Bağlam içinde konuşun.
Promptları yazarken belirli bir bağlam yakalamaya özen gösterin. Çünkü ChatGPT, yeni bir chat sayfası açtığınızda ve komut girdiğinizde o bağlam üzerinden algılar. Dolayısıyla yeni bir bağlam açmaya çalıştığınızda iyi yanıtlar alamayabilirsiniz.
Bu noktada ilk andan itibaren ChatGPT ile aynı konu üzerinden konuşmak etkilidir. Bu şekilde daha iyi yanıtlar alabilirsiniz. Ayrıca farklı bir konuya geçmek istediğinizde yeni bir chat sayfası açıp devam edebilirsiniz.
-
Verdiği yanıtları direkt almayın.
ChatGPT’nin hata payı olduğunun farkında olmanız gerekir. Bu yüzden verdiği yanıtları direkt almak yerine doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Ayrıca verdiği yanıtlarda bazı ifadeleri değiştirebilirsiniz. Gerek intihalin olmaması gerekse kullandığınız iş alanına göre uyarlama yapmak için bu nokta önemlidir.
-
Şirketinize ait verileri paylaşmayın.
ChatGPT komutu girerken şirket verilerinizi paylaşmayın. Bu noktada chat kısmına yazdığınız metinler yapay zeka aracını eğittiği için paylaşma yapmamanız önemlidir. Özellikle gizlilik gerektiren bilgiler, verilerinizin çalınmasına yol açabilir. Bu gibi nedenlerle herhangi özel bilgi paylaşmadan uygulamayı etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
-
Detaylara ve sürece güvenin.
Kimi zaman aradığınız yanıta o anda ulaşamayabilirsiniz. Bu noktada detaycı olup diyaloğu sürdürmek önemlidir. Bu sayede sorduğunuz sorularla birlikte yanıtları şekillendirerek aradığınız noktaya ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla ayrıntılı ve detaylı açıklamalar yapmanız etkili sonuçlar almanızı destekler.
-
Bilgileri sentezlemek için kullanın.
İş hayatı kimi zaman yoğun bir döngüye girebilir. Dolayısıyla birçok noktaya erişemediğiniz zamanlar olabilir. Bu durumda ChatGPT’yi sanal asistanınız olarak kullanabilirsiniz. Bu sanal asistan ile bilgileri özetleme, sentezleme, analiz etme ve sonuç alma gibi farklı faaliyetler içinde olabilirsiniz.
İş Hayatında Verim Alabileceğiniz 60 ChatGPT Komutu
İş hayatında harcadığınız zamanı daha verimli kullanmak için ChatGPT komutu etkilidir. Bu komutu farklı şekillerde kullanarak içinde yer aldığınız sektörde birçok açıdan fayda sağlayabilirsiniz. Aşağıda yer alan ChatGPT komutlarını iş hayatında verim almak için kullanabilirsiniz:
Hedef kitle gelişimi için komutlar
1. Müşteri yorumlarının analiz edilmesi
“[Müşteri yorumlarından bazılarını ekleyin] Eklediğimiz yorumlara göre içinde bulunduğumuz sektördeki konumumuz ve daha iyi olmak için neler yapmamız gerektiğini listele!”
2. Hedef kitle demografik bilgilerine göre pazarlama geliştirme
“Hedef kitlemiz X yaş ortalamasına sahip, Y eğitim seviyesinde ve Z alanına ilgi gösteriyor. Bu noktada onlara yönelik nasıl bir pazarlama kampanyası yürütmemiz gerektiğini yaz!”
3. E-mail marketing yapma
“[Hedef kitle özelliklerini tanımlayın] Hedef kitlemizin bu özelliklerine göre nasıl bir e-mail marketing yapmamız gerektiğini anlat. Örnek e-mailler yaz!”
4. İçerik stratejisi geliştirme
“[Hedef kitlenin ilgisini çeken içeriklerden örnekler yaz] Bu örneklere göre X alanda faaliyet gösteren şirketimiz nasıl bir içerik stratejisi belirlemelidir?”
5. Kişiselleştirme uygulamaları geliştirme
“Ürün/hizmet pazarlaması gerçekleştirirken müşterinin özel hissetmesini sağlamak için neler yapılmalıdır? X alanda faaliyet gösteren şirketimizin bu noktada yapması gereken faaliyetleri listele!”
6. Müşteri sadakatine yönelik ChatGPT komutu
“X sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak müşteri sadakati için neler yapmalıyız? 10 madde listele!”
7. Müşteri ile konuşma gerçekleştirilmesi
“X alanda ürün/hizmet satın almak isteyen müşteri gibi davran. Sana Y ürün/hizmeti sunuyoruz. Bu ürün/hizmet özellikleri şunlardır [tanımlayın]. Bu doğrultuda bir müşteri olarak satın almak için hangi bilgilere ihtiyaç duyduğunu yaz.”
Satış stratejileri için komutlar
8. Şirket hikayesi geliştirme
“X alanda faaliyet gösteren şirketimiz Y tarihinde kuruldu. A, B ve C gibi önemli başarılara imza attı. Hedef kitlemiz [tanımlayın] demografik özelliklerine sahip. Bu kitlenin ilgisini çekebilecek bir şirket hikayesi geliştir.”
9. Faydalı içerikler paylaşma
“Şirketimiz X alanda aktif bir süreç yönetiyor. Bu noktada hedef kitlemiz [tanımlayın] tarafından daha ilgi çekici olmak istiyoruz. Özellikle sosyal medya kanallarında takip edilmeye değer bir profil oluşturmayı amaçlıyoruz. Faydalı ve eğitici içerik fikirleri öner!”
10. Sıkça sorulan sorular geliştirme
“Şirketimize genellikle A, B, C ve benzeri sorular geliyor. Bu sorulara ek olarak X alanda faaliyet gösteren ve hedef kitlesi [tanımlayın] olan şirketimiz için yeni soru önerileri yap!”
11. Şirket için anahtar kelime öne çıkarma
“Müşterilerimiz tarafından ilgi çekici olacak bir anahtar kelime belirlemek istiyoruz. Bu noktada X alanda faaliyet gösteren ve A, B ve C özelliklerine sahip hedef kitlesi olan şirketimiz için 10 anahtar kelime önerisinde bulun!”
12. Satış sonrası hizmet stratejileri geliştirme
“Müşteri memnuniyetini artırmak için satışlardan sonra ne gibi hizmetler verilebilir? Bu nokta için X sektörü için bu hizmetleri listele!”
13. Satış hedefi belirleme stratejisi geliştirme
“Aylık, üç aylık ve yıllık olarak X sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın ne gibi satış stratejisi olmalıdır? Bu noktada örnek bir strateji hazırla!”
14. Sosyal medya krizi senaryosu oluşturma
“Ürün/hizmetten memnun olmayan bir müşteri viral olacak video/görsel/ses paylaştı. Bu noktada ne gibi önlemler almamız gerektiğini anlat!”
15. Risk yönetimi simülasyonu yapma
“X alanda faaliyet gösteren şirket olarak Y aksaklığını yaşadık. Bu noktada nasıl bir önlem alabiliriz? Sektördeki konumumuzu korumak adına neler yapabileceğimizi listele!”
Zaman yönetimi becerilerini geliştirmek için ChatGPT komutları
16. En çok zaman harcadığınız noktaları keşfetme
“[ChatGPT ile bir haftalık takvim, günlük plan ya da yapılacaklar listesi paylaşın.] Ekteki listeye göre gün içinde hangi noktalarda çok fazla zaman harcıyorum? Bu liste için bana sorular yönelt. Daha sonra gereksiz zaman harcadığım noktaları birlikte keşfedelim.”
17. Örnek bir zaman yönetimi listesi oluşturma
“Gün içinde A, B ve C işlerini yapmam gerekiyor. Bu noktada motivasyonum X, Y ve Z durumlarında düşebiliyor. Bu işleri gerçekleştirmem için motivasyonumu yüksek tutacak bir plan hazırla!”
18. İş faaliyetlerinde oyunlaştırmadan destek alma
“X alanında faaliyet gösteren şirketimizde çalışan motivasyonunu yüksek tutmak ve zaman yönetimini artırmak için oyunlaştırma etkinliklerine ihtiyacımız var. Buna uygun plan hazırla!”
19. Çalışan molalarını biçimlendirme
“Çalışan molalarında gerçek bir dinlenme deneyimi sunmak için şirkette nasıl bir düzen kurmalıyız? Bu molaların uzun sürmemesi ve yeterli sürede olması gerekiyor. Bu noktalara göre öneriler listele!”
20. Zaman yönetimi için araçlar keşfetme
“Zaman yönetimi için fiziksel ve dijital olarak ne gibi araçlar kullanabiliriz? Bu araçların X alandaki şirket için uyumlu olması gerekiyor. Bu noktada önerileri listele!”
21. Çalışanların ertelemelerini engelleme
“Ertelemenin önüne geçmek için şirkette hangi aralıklarla toplantı düzenlemeliyiz? Bu toplantıda iş takip süreçleri için nasıl bir yol izlemek mantıklı olur? Önerileri listele!”
Şirket içi iletişim becerilerini geliştirmek için komutlar
22. Aktif dinleme
“Şirket içinde çalışanları aktif bir şekilde nasıl dinleyebilirim? Bu durum için not almak, sorular yöneltmek ve empati yapmak gibi noktalar öner!”
23. Beden dili kullanma
“Beden dilini iş dünyasında nasıl kullanabilirim? Karşımdaki kişiyi en iyi şekilde anlamak ve etkilemek için nasıl bir pozisyon almam uygun olur? Bu noktada öneriler listele!”
24. Şirket içi etkinlikleri artırma
“Şirket çalışanları arasında olumlu ilişkilerin gelişimi ve iletişimin iyileşmesi için ne gibi etkinlikler yapabiliriz? Bu duruma yönelik önerileri listele!”
25. Departmanlar arasında entegrasyonu güçlendirme
“Farklı departmanlardaki çalışanların bir araya gelmesi için entegrasyon çalışmaları düzenlemek istiyoruz. Bu noktada ortak çalışma için nasıl bir süreç takip edebiliriz? Örnek bir süreç hazırla!”
Görünürlüğü artırmak için komutlar
26. Sosyal medya kullanma
“X alandaki bir şirket olarak sosyal medyada içerik üretmek istiyoruz. Bu içeriklerin görünür olması için nasıl bir pazarlama yapmalıyız? Bu durum hakkında sosyal medya kullanımını iyileştirmek için öneriler listele!”
27. Güven oluşturma
“X alanda faaliyet gösteriyoruz. Hedef kitlemiz [tanımlayın] için güven verici bir şirket olmak istiyoruz. Güven inşa ederken nasıl bir yol izlemeliyiz? Bu noktada önerileri listele!”
28. Influencer marketing yapma
“X alanda faaliyet gösteren bir şirket için hangi influencer pazarlama yöntemlerine başvurmamız gerekiyor? Bu durumda influencerlara ulaşırken nasıl bir dille kendimizi anlatmalıyız? Buna uygun örnek metinleri listele!”
29. Önemli gelişmeleri duyurma
“Önemli gelişmeleri duyurmak için hedef kitlemize [tanımlayın] hangi yöntemlerle ulaşabiliriz? Bu durumla ilgili 20 farklı ve özgün yöntem listele!”
30. Yatırımcı çekilmesi senaryosu oluşturma
“Yatırımcımız bir nedenden dolayı çekilmeyi düşünüyor. Halihazırda X sektöründe A, B ve C başarılarına imza atan bir şirketiz. Yatırımcımızı kaybetmemek için neler yapabileceğimizi yaz!”
31. Rekabet edebilme becerisinin geliştirilmesi
“Rakiplerim X sektöründe A, B ve C alanında gelişmeler kaydetti [tanımlayın]. Bu noktada öne çıkmak için neler yapmamız gerektiğini listele!”
Ürün/hizmet gelişimi için komutlar
32. Yeni ürün/hizmet fikirleri geliştirme
“Halihazırda şirketimize ait A, B, C, .. kategorilerinde X, Y ve Z gibi ürünler yer alıyor. Müşterilerimizden bu ürünlere dair gelen yanıtları paylaşıyorum [ürünün içeriğine dair yorum yapan kişilere yer verin]. Bu gibi ürün veya hizmet geliştirmek için yeni fikirler öner!”
33. Ürün/hizmet özelliklerini öne çıkarma
“Ürün veya hizmetlerimize dair özellikleri hangi yollarla öne çıkarabiliriz? Kişilerin satın alma davranışı geliştirebilmesi için bu özellikleri öne çıkarma yollarını listele!”
34. Trendlerle uyumlu çalışma
“Şu anda X trendi bizim sektörümüzle uyumlu olabilecek bir noktada duruyor. Bu trendle ilgili nasıl bir faaliyet içinde olabiliriz? Şirketin öne çıkmasında trendleri nasıl kullanabileceğimizi adım adım anlat!”
35. Hedef kitle geliştirme
“Ürün ya da hizmetimiz [tanımlayın] şu anda X hedef kitlesine yönelik etki ediyor. Y ve Z hedef kitle özelliklerine de etki etmesini istiyoruz. Bu noktada ne gibi değişimlere gidebiliriz? Farklı hedef kitlelerine yönelik ürün geliştirme taktiklerini listele!”
36. Çevreci değişimler gerçekleştirme
“Ürünümüz üretim aşamasında şu gibi [tanımlayın] çevresel zararlara neden oluyor. Bu zararları en aza indirmek ve daha çevreci ürünler elde etmek istiyoruz. Bu noktada gerçekleştirilmesi gereken adımları listele!”
37. Ürün/hizmete ait verileri analiz etme
“X sektöründe A ürünü hedef kitlemiz tarafından çok fazla ilgi görüyor. Bu ürüne ait veriler şu şekildedir [tanımlayın]. Bu verileri analiz ederek nasıl bir strateji geliştirmemiz gerektiğini yaz!”
38. Geleceğe yönelik senaryoların kurulması
“Yakın gelecekte içinde bulunduğumuz sektörde X gelişmesini bekliyoruz. Bu gelişmeye yönelik halihazırda A, B ve C önlemlerini aldık. Bu noktada daha fazla hazırlanmamız için öneriler yap!”
Sektörle ilgili ebooklar oluşturma için komutlar
39. Ebook konuları belirleme
“X sektöründe faaliyet gösteren bir şirketiz. Şirketimiz şu gibi alanlarda ürün/hizmet geliştiriyor [tanımlayın]. Bu alanlar için müşterilerimize yönelik ne gibi ebook konuları vardır? Listele!”
40. İçerik taslağı hazırlama
“Şu konularda ebook hazırlayacağız [tanımlayın]. Her biri için içerik taslağı belirle!”
41. Metin yazdırma
“A konulu ebook hazırlayacağız. Bu ebookun şu taslağa göre [ekleyin] içerik metinlerini oluştur. Bu metinleri oluştururken hedef kitlemize [tanımlayın] göre bir dil belirle.”
42. Ebook pazarlama
“X sektöründe faaliyet gösteren şirket olarak ebookları nasıl pazarlayabiliriz? Etkili ebook pazarlama stratejileri öner!”
Proje yönetimi için komutlar
43. Departmanlara iş dağılımı yapma
“A, B ve C departmanlarıyla birlikte bir proje yürüteceğiz. Bu projede şu noktaların [tanımlayın] gerçekleşmesi gerekiyor. Departmanların bir arada verimli bir şekilde çalışabilmesi için iş dağılımı yap!”
44. Proje aşamaları hakkında bilgilendirme
“Birlikte çalıştığımız ortaklarımıza proje hakkında bilgilendirme mailleri atmamız gerekiyor. Bu mailler için bir taslak hazırla!”
45. Proje takvimi geliştirme için ChatGPT komutu
“Projede çalışanların ve ortakların bilgilendirilmesine yönelik bir takvim geliştir. Bu takvim içinde haftalık ve aylık hedefler yer alsın. Bu noktada şirket olarak her hafta ekte yer alan [liste şeklinde tanımlayın] bir maddeyi tamamlamak istiyoruz. Ayrıca ay sonunda toplantılar düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu doğrultuda bir takvim hazırla!”
46. Şeffaf olma
“Kamuoyuna proje aşamaları hakkında şeffaf bir bilgilendirme yapmak istiyoruz. Bu noktada projemiz için geldiğimiz durumu nasıl anlatabiliriz. X sektöründe Y hedef kitlesi olan bir şirket için örnek hazırla!”
Kariyer gelişimi için komutlar
47. Kariyer hedefleri belirleme
“Mezun olduktan sonra A, B ve C şirketlerinde X, Y, Z rollerinde çalıştım. Bu çalışmalarım doğrultusunda tecrübe [tanımlayın] edindim. Bundan sonraki süreç için kariyerim hangi alanda şekillenmeli? Bir yol haritası belirle!”
48. Sektör değişikliği simülasyonu yapma
“A sektörüne ilgi duyuyorum [tanımlayın]. Bu sektöre halihazırda yer aldığım B sektöründen geçmeyi düşünüyorum [tanımlayın]. Bu değişiklik için A sektörüne dair bana sorular yönelt. Yetkinliğimi fark etmemi sağla. A sektöründe işe alım uzmanı gibi davran!”
49. Beklentileri şekillendirme
“Bir işte çalışmaya başlamadan önce ne gibi noktaları sorgulamalıyım? X sektöründe iş arayışı içindeyim. Bu sektör için beklentileri listele!
50. İş seçimi yapma
“Kariyer gelişimim için A, B ve C şirketleri arasında kaldım. Bu şirketlerin özellikleri şu şekildedir [tanımlayın]. Şirketler arasında seçim yaparken hangi noktalara dikkat edip neye göre seçmem gerektiğini yaz. Bu şirketler arasından öne çıkan şirketi belirt!”
Satın alma süreçleri için komutlar
51. Tedarikçi seçme ChatGPT komutu
“[Şirketinizi, unvanınızı, satın aldığınız ürünü, ürün gereksinimlerinizi ve tedarik ettiğiniz şehri/ülkeyi yazın] Daha sonra potansiyel tedarikçileri değerlendirirken göz önünde bulundurmamız gereken temel faktörleri listele!”
52. Sürdürülebilirlik yakalama
“[Şirketinizi, sürdürülebilirlik hedeflerini ve yeşil kaynak kullanımı ile ilgili mevcut uygulamaları anlatın]. Sürdürülebilir ve etik hususları tedarikçi bulma sürecimize nasıl entegre edebiliriz? Anlat!”
53. Harcama verilerini sınıflandırma
“[Şirketinizi, unvanınızı, tedarikçilerinizi ve onlardan satın aldığınız ürünleri açıklayın]. Harcama verilerini anlamlı kategoriler halinde nasıl sınıflandırabiliriz? Açıkla!”
54. Harcamalardaki anormallikleri tespit etme
“[Şirketinizin son birkaç yıldaki harcama verilerini ekleyin]. Harcamalarımız zaman içinde nasıl bir eğilim gösteriyor? Herhangi bir anormallik tespit edebilir misiniz? Analiz et!”
55. Sözleşmeleri yönetme
“[Şirketinizi, pozisyonunuzu ve tedarik ettiğiniz ürünü tanımlayın. Tedarikçinin teklif detaylarını (fiyatlandırma, şartlar, vb.) ve ideal sözleşme şartlarınızı paylaşın]. Etkili bir şekilde müzakere etmek için hangi stratejileri kullanabiliriz?”
56. Tedarikçileri değerlendirme
“[Birlikte çalıştığınız tedarikçileri ve satın aldığınız ürünleri/hizmetleri tanımlayın]. Bu verilere göre tedarikçileri değerlendirmek için nelere ihtiyacımız var? Listele!”
57. İhtiyaçları planlama
“[Şirketiniz, ürün/hizmet teklifleri ve geçmiş tüketim modelleri hakkında ayrıntılı bilgi verin]. Gelecekteki tedarik ihtiyaçlarını nasıl planlayabiliriz? Adım adım anlat!”
58. Tedarikçilerle iletişimi geliştirme
“[İletişimin bağlamını, hedeflenen alıcıyı ve e-postanın hedeflerini açıklayın (örneğin, yeni bir gereksinimi tanıtmak, bir konuda uzlaşmak, bir toplantı planlamak vb.)] Bu e-postayı çerçeve etmekte zorluk çekiyorum. Tedarikçime profesyonel ve net bir mesaj hazırlamama yardımcı ol!”
59. Riskleri yönetme için ChatGPT komutu
“[Şirketinizi, ürün/hizmet kategorisini ve bilinen riskleri (örn. jeopolitik, tedarik zinciri aksaklıkları, kalite sorunları, ürünün yapısal tahribatı vb.) açıklayın] Satın alma faaliyetlerimiz için kapsamlı bir risk yönetimi stratejisini nasıl uygulayabiliriz? Açıkla!”
60. Tedarikçi beklentilerini netleştirme
“[Şirketinizi, şirketinizin ihtiyaçlarını, tedarik ettiğiniz ürünü açıkayın]. Doğru tedarikçileri çekecek ve beklentilerde netlik sağlayacak etkili bir metin hazırla!”