İşe girerken yapılan kan testinde nelere bakılır?

İşe girerken istenen sağlık raporu İSG açısından büyük önem taşıyor. Kişinin iş için uygun olup olmadığını gösteren bu rapor, genel sağlık durumu hakkında bilgi veriyor. İşe girerken yapılan kan testi sayesinde genel sağlık durumunuz hakkında pek çok şey öğrenebilirsiniz. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, işe girerken yapılan kan testinde bakılan değerler hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

WBC nedir?

İşe girerken yapılan kan testinde bakılan değerlerden en önemlisi WBC değeridir. Kandaki lökosit yani akyuvar veya beyaz kan hücresi düzeyini gösteren WBC değeri, sağlıklı bir yetişkinde 5.00 ile 10.00 arasındadır. WBC değerinin yüksekliği, vücutta bazı hastalıkların veya enfeksiyonların varlığına işaret eder. Çünkü vücut, hastalıklarla veya enfeksiyonlarla baş edebilmek için fazla miktarda lökosit üretmiş demektir. Bununla birlikte aşırı stres, kortizon kullanımı, yanma ve yaralanma gibi doku hasarları ve gebeliğin son aylarında da WBC değeri yükselebilir.

Kan testinde WBC değeriniz yüksek çıkmışsa, kesin nedeni anlamak için mutlaka hekiminize başvurmalısınız. WBC değeriniz 5.00’ın atında çıkmışsa, bu da bazı hastalık veya enfeksiyonların varlığına işaret ediyor olabilir. Özellikle karaciğer ve damar hastalıkları, viral kaynaklı enfeksiyonlar, HIV virüsünün neden olduğu AIDS gibi hastalıklar, WBC değerinin düşmesine yol açmakta. Bununla birlikte sağlıksız beslenme, vücut direncinin azalması, vitamin ve mineral eksikliği gibi nedenlerden dolayı da WBC değeriniz düşmüş olabilir. Herhangi bir hastalığınız veya enfeksiyonunuz yoksa, WBC düşüklüğünü gidermek için sağlıklı beslenme konusuna dikkat etmelisiniz.

LYM nedir?

LYM, bir çeşit akyuvar hücresidir. Nitekim lenfositler, birkaç farklı türde beyaz kan hücrelerinden biridir ve bağışıklık sisteminde farklı işlevleri yerine getirir. Sağlıklı bir yetişkinde LYM değeri 1.30 ile 4.00 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde LYM değeriniz yüksek çıkmışsa bu durum su çiçeği, tüberküloz, kabakulak, grip, sarılık veya kan hücresi iltihabı gibi hastalıkların belirtisi olabilir. LYM değerindeki düşüklük ise bağışıklık sistemi bozukluklarına ve vücut direncinin düştüğüne işaret eder. LYM değerinizi normal düzeyde tutmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek önlemler almalısınız.

MON nedir?

Kandaki monosit düzeyini gösteren MON değeri, vücutta belli mikropların olup olmadığına işaret eder. Beyaz kan hücrelerinin bir başka türü olan monositler, vücuda belli mikroplar girdiğinde artış gösterir. Sağlıklı bir yetişkinde MON değeri 0.15 ile 0.70 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde MON değeriniz yüksek çıkmışsa bu durum maya ve parazit enfeksiyonları, huzursuz bağırsak sendromu, akciğer hastalıkları veya koroner bozukluklara işaret ediyor olabilir. Fakat MON düşüklüğü, herhangi bir hastalığın belirtisi olarak değerlendirilmemekte. Stres veya B12 eksikliği gibi nedenlerden dolayı MON değeriniz düşük çıkabilir.

GRA nedir?

Kandaki granülosit düzeyini gösteren GRA değeri, bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilerle mücadele gücünü yansıtır. Bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu proteinleri bünyesinde barındıran granülositler, kemik iliğinde üretilir ve vücutta bir enfeksiyon başladığında hızlı bir şekilde çoğalır. Sağlıklı bir yetişkinde GRA değeri 2.50 ile 7.50 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde GRA değeriniz 7.50’nin üzerindeyse bu durum, herhangi bir enfeksiyona yakalanmış olabileceğinize işaret eder. GRA değeriniz eğer 7.50’nin çok üzerindeyse, kemik iliği hastalıklarına yakalanmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda başka hangi testleri yaptırmanız gerektiğini hekiminize danışmalısınız.

RBC nedir?

RBC değeri, kandaki kırmızı kan hücresi yani eritrosit düzeyini gösterir. Dokuların çalışması için gerekli oksijeni taşıyan hemoglobinleri içeren eritrositler, kişinin genel sağlık durumunu doğrudan etkilemekte. Sağlıklı bir yetişkinde RBC değeri 4.00 ile 5.50 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde RBC değeriniz 4.00’ın altındaysa bunun nedeni kansızlık, kemik iliği yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, iç veya dış kanamalar, lösemi veya tiroid bozuklukları olabilir. RBC yüksekliği ise kalp hastalıkları, uyku apnesi veya böbrek kanserine işaret edebilir.

HGB nedir?

Kandaki hemoglobin düzeyini gösteren HGB değeri, vücudun kansızlık sorunu olup olmadığını gösterir. Sağlıklı bir yetişkinde HGB değeri 12.00 ile 17.50 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde HGB değeriniz 12.00’dan düşük çıkmışsa bu durum, böbrek veya karaciğer hastalıkları, hipotiroidi veya talasemiye işaret ediyor olabilir. HGB değerinizin yüksek çıkmasının nedenleri ise aşırı su kaybı, yüksek irtifada yaşamak, sigara ve tütün kullanımı veya aşırı fiziksel egzersiz olabilir.

HCT nedir?

HCT değeri, kandaki kırmızı kan hücrelerinin oranını gösterir. Sağlıklı bir yetişkinde HCT değeri 36.00 ile 52.00 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde HCT değeriniz bu düzeyin altında veya üzerinde çıkmışsa bazı hastalıklar veya sağlık sorunları yaşıyor olabilirsiniz. Nitekim HCT düşüklüğü, kronik yorgunluk sendromu, saç dökülmesi veya nefes darlığına işaret edebilir. HCT yüksekliği ise kas ve eklem ağrıları ile baş ağrısı şikayetlerine yol açabilir.

MCV nedir?

Kandaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama hacmini gösteren MCV değeri, dokulara taşınan oksijen miktarına işaret eder. Sağlıklı bir yetişkinde MCV değeri 76 ile 96 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde MCV değeriniz 76’dan düşük çıkmışsa bu durum, demir ve B6 eksikliği, kansızlık, böbrek yetmezliği veya çölyak hastalığına işaret ediyor olabilir. 96’dan fazla çıkması ise siroz, hipotrodizyum veya aşırı kansızlığa işaret ediyor olabilir.

MCH nedir?

MCH değeri, tek bir kırmızı kan hücresinde bulunan ortalama hemoglobin miktarını gösterir. Sağlıklı bir yetişkinde MCH değeri 27 ile 32 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde MCH değeriniz bu aralıktan düşük veya yüksek çıkmışsa nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerle karşılaşabilirsiniz.

RDW nedir?

Kırmızı kan hücrelerinin hacminin ne kadar değişkenlik gösterdiğini ifade eden RDW değeri, diğer değerlerle birlikte karşılaştırma yaparak kişide herhangi bir hastalık olup olmadığını anlamaya yarar. Sağlıklı bir yetişkinde RDW değeri 11.80 ile 15.60 arasındadır. İşe girerken yapılan kan testinde RDW değeriniz bu aralığın altında veya üzerindeyse diğer değerlerle karşılaştırmalar yapılarak herhangi bir hastalığınızın olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır.

PLT nedir?

PLT değeri, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol üstlenen hücre pulcuklarının miktarını gösterir. Sağlıklı bir yetişkinde PLT değeri 150 ile 400 arasındadır. PLT düşüklüğü lösemi, kansızlık, Hepatit C veya AIDS gibi hastalıklara işaret edebilir. PLT değeriniz yüksek çıkmışsa hemolitik anemi, demir eksikliği veya iltihaplı bazı hastalıklar yaşıyor olabilirsiniz.

PCT nedir?

Kandaki prokalsitonin miktarını ifade eden PCT değeri, enfeksiyonların klinik teşhisi için kullanılır. Sağlıklı bir yetişkinde PCT değeri için genel bir standart olmasa da bu değerin yüzde 30’un altında olması beklenir. Yüzde 30’un üzerindeki değerler için başka değerlerle karşılaştırmalar yapılır.

MPV nedir?

MPV değeri, kanın pıhtılaşmasına yarayan bileşenlerin yaklaşık boyutlarını ifade eder. Sağlıklı bir yetişkinde MPV değerinin 8 ile 15 arasında olduğu kabul edilse de MPV değerinin PLT değeriyle birlikte değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmeye göre kişide şeker hastalığı, kan kanseri, yüksek tansiyon veya D vitamini eksikliği tespit edilebilir.

PDW nedir?

PDW değeri, kandaki trombosit dağılım genişliğini ifade eder. Sağlıklı bir yetişkinde PDW değeri 9 ile 14 arasındadır. Bazı bulaşıcı hastalıklar, doğum kontrol hapları ve kansızlık nedeniyle PDW değeri yüksek çıkabilir. PDW düşüklüğü ise hepatit, kızamık, kanser veya bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak oluşabilir.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

  1. Çok sık kan veren bir tip değilim, lakin bu yazı sayesinde biraz daha bilinçlendim. Doktor korkusu fazla sanırım bende, fotoğraflarda ki kan tüplerinden bile bir korku kapladı içimi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir