İyi bir çay demlemenin püf noktaları nelerdir?

Ülkemizde en sık tüketilen içeceklerin başında gelen çayın hayatımızda özel bir yeri var. Sabah kahvaltıda başlayan çay tüketimimiz gün içinde artarak devam ediyor. Ofiste çalışırken, toplantı ve mola anlarımızda ya da misafir ağırlarken yanımızda genellikle çay oluyor. Peki, iyi bir çay demlemenin püf noktaları nelerdir? Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, iyi bir çay demlemenin püf noktaları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Kaliteli çay kullanmalı, çayınızı uygun koşullarda saklamalısınız.

İyi bir çay demlemenin ilk püf noktası, kaliteli çay kullanmaktır efendim. Kullandığınız çay kaliteli değilse, lezzetli bir çay demleyemezsiniz. Çayınızın kalitesini korumak için saklama koşullarına dikkat etmelisiniz. Aksi durumda çayınız bayatlar, kokusu değişir, aroması ağırlaşır. Çayınızı mümkünse hava almayan cam kaplarda ve nem ile her türlü kokudan uzak tutacak şekilde saklamalısınız. Cam saklama kabınız, aşırı ısı ve gün ışığından uzak bir yerde durmalı. Çayınızı uzun süre saklamakta zorluk çekiyorsanız, tüketim miktarınıza uygun ölçüde almak pratik bir çözüm olabilir.

İyi bir demlik kullanmalısınız.

Çay demlemek için ülkemizde daha çok metal çaydanlıklar kullanılıyor. Ne var ki, iyi bir çay demlemenin püf noktaları içinde metal demlik yerine porselen veya cam demlik kullanabilirsiniz. Nitekim metal demlikler, üretildiği metallerden dolayı çayın demlenmesi sırasında lezzetinin azalmasına yol açabilmekte. Oysa porselen veya cam demliklerde bu sıkıntı yoktur.

Çay demlemek için kullandığınız demliği başka amaçlarla kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Nitekim çaylar, demlendikleri kabın kokusunu çekmek gibi bir özelliğe sahiptir. Demliğinizde eğer bitki çayları demliyor veya örneğin ıhlamur kaynatıyorsanız, demliğinizde oluşan kokular çayın kokusuna mutlaka yansıyacak, hatta tadının bozulmasına yol açacaktır. Bu gibi durumların önüne geçmek için demliği deterjanla yıkamak yeterli olmadığı gibi, demlikte kalan deterjan kalıntıları da çayın lezzetini yitirmesine yol açabilir.

Musluk suyu yerine içme suyu kullanmalısınız.

Çay demlerken kullanacağınız suyun niteliği, çayın lezzetini doğrudan etkileyecektir. Çay demlerken musluk suyu kullanırsanız, içindeki klor nedeniyle çayınızın lezzeti düşük olacaktır. Musluk suyundaki kireç ise sağlık açısından ciddi riskleri beraberinde getirmekte. Bu nedenle, iyi bir çay demlemenin püf noktaları içinde musluk suyu yerine içme suyu kullanmalısınız. Çayınızın lezzetini arttırmak için çay suyunun iyice kaynamasını beklemeli, ısıtıcıda hazırladığınız sıcak suyu demliğe boca etmemelisiniz.

Çay demlemek için kullanacağınız içme suyunun sert ve kireçli olmaması gerektiği gibi, asit-baz dengesinin de nötr olmasına dikkat etmelisiniz. Berrak ve kırmızı bir çay için kullandığınız suyun bileşimini mutlaka bilmelisiniz. Kullandığınız suyun mineral ve oksijen oranı zengin olursa, demleyeceğiniz çay o kadar lezzetli olacaktır. Arıtılmış su kullanıyorsanız, suyun içinde hiçbir kalıntı kalmadığından emin olmalısınız. Çaydanlığın altına koyacağınız su miktarı, çaydanlığın 2/3’ünden fazla olmamalı.

Bekletilmiş veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanmamalısınız.

Bekletilmiş veya kaynatılıp soğutulmuş suların oksijen oranı düşmekte, içerisindeki mineraller etkisini yitirmekte. Kullandığınız su nedeniyle çayın aromasının bozulmaması için iyi çay demlemenin püf noktaları içinde taze su kullanmaya dikkat etmeli, aynı suyu kullanarak birden fazla kez çay demlememelisiniz. Suyunuz ne kadar taze olursa, çayınız o kadar iyi dem verir.

Demliğinizi doldurmadan önce sıcak suyla biraz ısıtmalısınız.

Sıcak suyu demliğe bir anda boca etmek, çayın lezzetini düşüren uygulamaların başında geliyor. Oysa demliğinizi doldurmadan önce sıcak suyla biraz ısıtırsanız, sıcak suyu döktüğünüzde ısı kaybı oluşmaz ve çayınız daha iyi demlenir. Çayınızın aromasını kaybetmemesi için iyi bir çay demlemenin püf noktaları içinde demliğinizi sıcak suyla biraz ısıtmayı ihmal etmemelisiniz.

Çayınız demlenirken aynı ısıda kalmasını sağlamalısınız.

Çayınızı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtup orta ateşte 15-20 dakika demlenmesini beklemelisiniz. Bu süre zarfında ocağınızın ısısıyla oynamamalı, çayın çabuk demlenmesini sağlamak adına ateşi açmamalısınız. Demliğin gereğinden fazla sıcak olması, çayın lezzetini kaybetmesine yol açar. Demliğin ısısını korumak için iyi çay demlemenin püf noktaları içinde ateşi fazla kısmamaya da dikkat etmelisiniz.

Çayın demlenme süresi 20 dakikadan fazla olmamalı. Aksi durumda tadı bozulmaya başlar. Çayınızın demlenip demlenmediğini anlamak için demliğin kapağını kaldırıp çay parçacıklarının dibe çöküp çökmediğine bakabilirsiniz. Dibe çökmüşse, çayınız demlenmiş demektir. Çayınızda daha farklı bir aroma elde etmek için, demleme aşamasında çayınıza karanfil, tarçın veya başka birtakım aroma vericiler ekleyebilirsiniz.

Editörün Tavsiyesi: Çaykur Rize Turist Dökme Çay

Ofisimizde eğer çay demleniyorsa, ilk tercihimiz genellikle dökme çaylar oluyor. Online ofis marketiniz Ofix’in verilerine göre ofisler dökme çay konusunda en çok 1000 gramlık Çaykur Rize Turist dökme çayı sipariş vermekte. Karadeniz bölgesinde yetişen çay yapraklarından özenle seçilen bu ürünler güzel bir çay keyfi yaşatabilir. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

  1. Otoban dolusu gürültüyü sıkıştırıp beynime; anne dedim, haydi çay koy da içelim. Her detayı ne de güzel anlatmışsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir