Akıllı cihazların yaygınlaşmasına bağlı olarak hemen her gün birçok fotoğraf çekiyoruz. Bunlardan bir çoğunu güzel bulmayıp siliyoruz, çok azını beğenip sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Fotoğraf çekerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilirsek, bu bizi gereksiz emek ve zaman kaybından kurtarır. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, iyi bir fotoğraf çekmenin püf noktaları konusunu ele alacağız ve fotoğraf çekimleri hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
İyi çekilmiş her fotoğraf, yakalanan anın güzelliğine güzellik katar!
Çektiğimiz her fotoğraf, hızla akıp gitmekte olan hayatımızdan birtakım kareler yakalıyor efendim. Hayatımızın hiçbir anı bir diğerinin aynısı olmayacağı gibi, hiçbir anı geri getirmemiz de mümkün değil. İyi bir fotoğraf çekmek için güzel bir an yakalamış olmak yetmez, bunu en iyi hangi şekilde fotoğrafa dönüştüreceğimizi de bilmemiz gerekir. İster akıllı cihazlar, isterseniz fotoğraf makineleriyle çekilmiş olsun, iyi çekilmiş her fotoğraf, yakalanan anın güzelliğine güzellik katar, o anı ölümsüzleştirir.
- Akıllı cihazlar, fotoğraf çekmeye yönelik ilgiyi arttırdı.
İyi bir fotoğraf yakalamak için rastgele çekimler yapıp bunlar içinde en güzelini seçmek yerine, bazı temel kurallara dikkat ederek bilinçli bir şekilde hareket edebilirsiniz. Bu sayede, en iyi fotoğrafı yakalama süreniz kısalacaktır. Üstelik, bilinçli bir şekilde yapacağınız çekimler, fotoğrafçılık konusunda kendinizi geliştirmenize daha büyük bir katkı sağlayacaktır. Yazımızın bu kısmında, iyi bir fotoğraf çekmenin püf noktaları hakkında bazı noktaların altını çizeceğiz.
Işık ayarını doğru yapmalısınız.
Fotoğraf çekmek için kullandığımız araçların bir çoğunda otomatik ışık ayarı mevcut. Öyle ki, bazı fotoğraf makinelerinde HD kalitenin birkaç kat üzerinde çözünürlük değerine sahip görüntü ayarları mevcut. Akıllı cihazların da yine bir çoğunda, gece ile gündüz moduna göre özel olarak geliştirilmiş otomatik flaş özelliği yer almakta. Fakat, böyle bir araç kullanmıyorsanız veya makinenizin otomatik ayarları yetersiz kalıyorsa, doğru ışık miktarını yakalamanız çok önemli. Bu bakımdan, iyi bir fotoğraf çekmenin püf noktaları konusunda ilk sıraya ışık ayarını doğru yapmayı koyuyoruz.
- Akıllı cihazlar da fotoğraf makineleri kadar güzel çekim yapabilmekte.
Fotoğraf çekerken ışık konusunda temel kural, ışığı hiçbir zaman karşınıza almamanız ve görüntünün odağına yerleştirmemenizdir. Işık ayarı yaparken, gece ve gündüz durumlarına göre kullanacağınız ayarlar birbirinden farklı olacaktır. Flaşınızı olması gerekenden yüksek düzeye ayarlarsanız, yüzde istenmeyen gölgeler oluşur. Bu nedenle, fotoğraf çekmek için kullanacağınız aracın ışık ayarlarının nereden nasıl yapıldığını çok iyi bilmelisiniz. İhtiyaç duyduğunuzda bu ayarları kendiniz yaparak iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.
Dış mekan çekimlerinde en sık yapılan hatalardan biri, gün ışığını yeterli görüp flaşı açmamak oluyor. Oysa, parlak gün ışığı nedeniyle yüzde gölgeler oluşabilmekte. Gün ışığının en güçlü anlarında bile fotoğraf çekerken makinenizin flaşını kullanmalı, ışık şiddetini buna göre ayarlamalısınız. Doğru flaş modunu bulduğunuzda, yüzde gölgelenme oluşmayacaktır. Hava bulutluysa, sürekli flaş modunu tercih edebilirsiniz.
- Fotoğraf çekeceğiniz aracı çok iyi tanımalısınız.
Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde etmek istiyorsanız, fotoğraf çekerken ışığı arkanıza alıp miktarına çok dikkat etmelisiniz. Fazla aydınlık veya karanlık fotoğraflar üzerinde sonradan düzeltme yapmak çok zordur. Işığın kötü olması durumunda PhotoScape veya Photoshop gibi programlar veya yazılımlar kullanarak ışığı düzeltmeye çalıştığınızda görüntü kalitesinde bozulmaya yol açabilirsiniz.
Obje düzenine özen göstermelisiniz.
İyi bir fotoğraf çekmenin püf noktaları konusunda ikinci sıraya obje düzenini koyuyoruz efendim. Nitekim obje düzeni, fotoğrafınızın içeriğini oluşturur ve vermek istediğiniz mesajın etki gücünü arttırır. Obje düzeninde ister simetrik, isterseniz asimetrik düzen tercih edebilirsiniz. Burada önemli olan nokta, altın merkezleri doğru kullanmanızdır. Fotoğraf çerçevesini 9 eşit kareye böldüğünüzde, orta kısımda oluşan karenin 4 köşesi fotoğrafçılıkta altın merkezler olarak ifade ediliyor. Fotoğrafınızda öne çıkartmak istediğiniz obje veya objeler için altın merkezleri kullanabilirsiniz.
- Fotoğrafınızda altın merkezlerden yararlanabilirsiniz.
Objeyi ön plana çıkartmanın bir diğer yolu da fotoğraf çekimini sade bir arka plan üzerinde gerçekleştirmektir. Eğer bir doğa çekimi yapmıyorsanız ve obje düzenini belirleme imkanınız varsa, makinenizin vizör deliğinden bakıp arka planın nasıl göründüğüne göre mekanı sadeleştirebilirsiniz. Obje düzenini sağladıktan sonra, makineniz eğer otomatik odaklıysa, vizörün ortasında bulunan objeye odaklanmak için hedefi kilitlemelisiniz. Eğer altın merkezleri kullanmayı tercih etmiyorsanız, odağı kilitledikten sonra çekim açınızı değiştirebilirsiniz.
Perspektif seçiminize dikkat etmelisiniz.
İyi bir fotoğraf çekmek, duruma göre bazen kolay, bazen de çok zor olabilir. Işığı doğru ayarlayıp obje düzeninizi yaptıktan sonra, fotoğrafınızı hangi perspektiften çekmek istediğinize karar vermelisiniz. İyi bir fotoğraf çekmenin püf noktaları içinde üçüncü sıraya koyduğumuz perspektif seçimi, öne çıkartmak istediğiniz objenin veya objelerin aldığı ışık miktarına uygun olmalı. Yanlış bir perspektiften çekim yaptığınızda, istenmeyen gölgelenmeler oluşur ve tüm fotoğrafın görüntü kalitesi bozulur. Çerçevenin içine fazla ışık düşmesini istemiyorsanız ya bulunduğunuz konumu, ya da obje düzenini değiştirebilirsiniz.
- Çocukların fotoğraflarını çekerken, onların göz seviyesine inmelisiniz.
Fotoğrafınıza en güzel perspektifi bulmak için deneme çekimleri yapabilirsiniz. Bu çekimlerde farklı konumları deneyebileceğiniz gibi, vücut pozisyonunuzu değiştirerek de en güzel perspektifi bulabilirsiniz. Perspektife karar verdikten sonra, bu perspektif içinde konumunuzu doğru bir şekilde belirlemelisiniz. Eğer bir insanın fotoğrafını çekiyorsanız, makinenizi göz seviyesinde tutmalısınız. Aynı durum, çocuklar için de geçerli. Ayrıca, seçtiğiniz perspektife göre fotoğrafınızı dikey şekilde çekmek daha uygun olabilir. Yatay çekimlere kendinizi şartlandırmamalısınız.
Doğru mesafede bulunmalısınız.
Fotoğrafını çekmek istediğiniz obje veya objelere gereğinden fazla yakın veya uzak olmamanız gerekir. Her iki durumda da fotoğrafınızın anlaşılması güçleşecektir. İyi bir fotoğraf çekmenin püf noktaları içinde dördüncü sıraya koyduğumuz doğru mesafede bulunmak, objektifinizin ve flaşınızın çalışma şeklini doğrudan etkileyecektir. Mesafe ayarı yaparken, farklı objektifler kullanabileceğiniz gibi, aynı objektifi kullanarak odak uzaklığınızı da değiştirebilirsiniz. Fotoğraf makinenizde dijital görüntüleme paneli varsa, bunun size büyük faydası olacaktır.
- Mesafe ayarı için objektifinizi ve odak uzaklığını değiştirebilirsiniz.
Bu bağlamda en sık yapılan hatalardan biri, flaşın etki mesafesine dikkat etmemektir. Nitekim, flaşın etki mesafesinin dışında çekeceğiniz fotoğraflar karanlık çıkacaktır. Etki mesafesi farklı fotoğraf makinelerine göre farklılık gösterse de genel olarak 5 metrenin üzerine çıkıldığında flaş ışığı yetersiz kalacaktır. Eğer etki mesafesinden emin değilseniz, 2 metreden fazla uzak durmamanızda yarar var. Mesafeye göre flaş ayarı yaparken, 1.5 metreye kadar dolgu flaşı, daha uzak mesafeler içinse tam flaş modunu kullanabilirsiniz. Mesafe ayarı konusunda sabırlı olmalı, farklı olasılıkları gözden geçirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…