İyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları nelerdir?

Yaz aylarının gelişiyle birlikte artan meyve çeşitliliği, meyve salatalarına ilgiyi arttırdı. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve antioksidanları karşılamak için iyi bir kaynak olan meyveler, doğru şekilde tüketildiğinde sağlık için çok faydalıdır. Fakat tüketim hataları nedeniyle meyveler bazı sağlık sorunlarına yol açabilmekte. Kalorisi düşük olduğu gerekçesiyle gereğinden fazla tüketilen meyveler kan şekerinin ani şekilde yükselmesine, çeşitli sindirim sorunlarına ve bazı metabolik hastalıklara neden olabiliyor. Yaz aylarında artan meyve tüketim şekillerinden biri olan meyve salataları doğru şekilde hazırlanırsa faydalı, yanlış şekilde hazırlanırsa zararlı olabilir. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Meyveler taze ve temiz olmalı.

Meyve salataları yaygın kanının aksine, buzdolabında unutulmuş meyvelerden değil, taze meyvelerden yapıldığı zaman anlamlıdır. Meyve salatanızda eğer buzdolabınızın bir köşesinde unuttuğunuz, hatta çürümeye yüz tutmuş meyveler kullanırsanız çeşitli sağlık riskleri oluşabilir. Aynı şekilde, meyve salatanızda yeterince temizlenmemiş meyveler kullanırsanız bu durumda da yine çeşitli sağlık riskleri oluşabilir. Meyve salatanızda kullanacağınız meyveler ne kadar taze ve temiz olursa meyve salatası yapımı o kadar anlamlı hale gelir.

Meyve salatası malzemeleri gerekli niteliğe sahip değilse istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Meyve salatalarında daha fazla tercih edilen yaz meyveleri, çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanların en önemli özelliği ise vücutta oluşan serbest radikallerle mücadele etmesi ve kansere karşı etkin bir koruma sağlamasıdır. Eğer iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları içinde taze ve temiz meyve kullanmaya dikkat ederseniz, vücudunuz antioksidan ihtiyacını daha sağlıklı bir şekilde karşılar.

Meyveleri gereğinden fazla doğramamalısınız.

Meyve salatası hazırlarken en sık yapılan hatalardan biri, meyveleri gereğinden fazla doğramaktır. Oysa meyvelere değen her bıçak darbesi, meyvelerin vitamin kaybetmesine yol açmakta. Bazı meyveler için bu kayıp az miktarda olsa da özellikle C vitamini yönünden zengin meyvelerde bu kayıp ciddi ölçüde artmakta. Örneğin portakal veya ananas bıçakla dilimlendiğinde vitamin kaybı yüzde 40 düzeyine ulaşmakta. Bu nedenle, iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları içinde meyveleri gereğinden fazla doğramamalısınız. Söz gelişi, portakal salatası veya portakal dilimli kereviz salatası ya da ananas salatası yapacaksanız meyveleri fazla doğramamalısınız.

Meyve salatası için yapacağınız dilimlemelere dikkat ederseniz meyveler vitamin değerlerini korur. Kuru meyve salatası veya kuru meyveli salata ya da yulaflı meyve salatası çeşitlerinde meyveleri gerekmedikçe doğramamalısınız. Bardakta meyve salatası, külahta meyve salatası veya kupta meyve salatası çeşitlerinde görüntüden ziyade vitamin değerine öncelik vermelisiniz.

Porsiyona dikkat etmelisiniz.

Yaz aylarında tezgahlarda bollaşan meyveler hem görüntüsüyle, hem de besin değeriyle tüketicileri cezbediyor. Yaz meyveleri özellikle antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir besin değerine sahiptir. Bunlar içinde siyah erik, çilek ve kirazda, kanser hücrelerinin büyümesini önleyen antosiyanin bol miktarda bulunur. Ne var ki, gereğinden fazla tüketilen meyveler kan şekerini yükseltir, sık acıkmaya yol açar. Salatada kullanılan sos çeşitleri için de benzer bir durum söz konusudur. Örneğin çikolata soslu meyve salatası, jöleli meyve salatası, ballı meyve salatası ve krem şantili bisküvili meyve salatası çeşitlerinde şeker oranı yüksektir.

Meyve salatası tarifleri içinde ölçüyü kaçırırsanız, bu şikayetler çok daha güçlü şekilde ortaya çıkar. Bu nedenle, iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları arasında porsiyon konusuna dikkat etmelisiniz. Hazırlayacağınız meyve salatası ne miktarda olursa olsun, sizin gün içinde tüketeceğiniz miktar 1 porsiyonu geçmemeli. Burada 1 porsiyon derken, her meyvenin 1 adet veya 1 diliminin bile bunu karşıladığını özellikle belirtelim. Örneğin 1 orta boy armut, 1 küçük boy elma, ince 1 dilim karpuz veya kavun, 1 porsiyon meyveye eşittir. Portakal kabuğunda salata veya dondurma külahında meyve salatası gibi sunum şekillerinde bu miktarlara dikkat etmelisiniz.

Meyve seçimine özen göstermelisiniz.

Meyve salataları ne kadar sağlıklı ve lezzetli görünse de içerisinde kullanılan meyve türlerinden kaynaklı bazı riskler barındırır. Örneğin karpuz salatası veya içerisinde karpuzun olduğu salatalar şeker oranı yüksek salatalardır. Aynı durum kavun veya kavun içinde meyve salatası çeşitleri için de geçerlidir. Karpuz ve kavunun yüzde 90’dan fazlasının sudan oluşması, tüketim konusunda maalesef bazı yanlışları beraberinde getirmekte. Bu meyvelerin glisemik indeksi yüksek olduğu için az miktarda tüketilmesi bile kan şekerini hızlı yükseltir ve sık acıkmaya neden olur.

Bu bakımdan, iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları arasında meyve salatanızın içeriğine dikkat etmelisiniz. Söz gelişi, karpuz salatası yiyerek zayıflamak bir tarafa, daha fazla kilo alabilirsiniz. Kavun da yine, fazla tüketim halinde zararlı olabilir. A, B ve C vitaminleri bakımından zengin bir meyve olan kavun, iyi bir idrar söktürücüdür ve bağırsak sağlığına faydalıdır. Ne var ki, fazla tüketim halinde insülin direncinden diyabete kadar pek çok metabolik hastalığa yol açabilir. Meyve salatanızın şeker miktarını fazla yükseltmemek için muz ve kivi iyi bir seçim olabilir. Muz salatası veya muzlu salata çeşitleri kan şekerinizi fazla yükseltmez.

Meyve salatanızda sebzelerden yararlanabilirsiniz.

Meyve salatası denildiğinde pek çok kişinin aklına, dolapta unutulmuş meyveleri değerlendirmek için gelişigüzel doğrayıp karıştırmak gelir. Meyvelerin bu şekilde tüketilmesi mide ve bağırsaklar üzerinde çeşitli hazım sorunları yarattığı gibi göbek, bel ve kalça çevresinde yağlanma oluşmasına yol açar. Oysa, meyve salatası hazırlarken nelere dikkat etmek gerektiğini bilirseniz, meyve salatanız hem daha sağlıklı, hem de daha lezzetli hale gelir. Örneğin iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları arasında meyve salatanızda sebzelere yer verebilirsiniz.

Yeşil sebzeler arasında ıspanak, meyve salatalarına en fazla yakışan sebzelerden biridir. Üstelik besin değeri açısından son derece zengin bir sebzedir. Ispanakta bol miktarda demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi maddeler ile A ve C vitaminleri, folik asit ve lif bulunmakta. Dahası, ıspanağı fazla pişirmeden tüketmek gerekiyor, çünkü pişirildiğinde besin değeri düşüyor. Bu nedenle ıspanaklı meyve salatası, hem meyve salataları, hem de ıspanağın tüketim şekli için çok iyi bir alternatiftir.

Sos olarak yoğurt kullanabilirsiniz.

Meyve salatalarında veya meyveli salata çeşitleri üzerinde sos olarak birçok alternatifi değerlendirebilirsiniz. Hazırlayacağınız meyve salatasının türüne göre farklı soslar lezzet açısından daha hoş olabilir. Meyve salatası soslarında zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber gibi çeşitli malzemeler kullanılabilir. Örneğin domatesli karpuz salatasının tüketim şeklinde böyle bir sosun daha lezzetli olduğunu düşünenlere rastlayabilirsiniz.

Bununla birlikte, meyvelerdeki vitamin ve antioksidanların bağırsaklardaki emilimini arttırmak için sos olarak yoğurdu kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları içinde salatanızda yoğurt kullanırsanız salatanızın hazmı kolaylaşır. Yoğurdun üzerine tercihen bir miktar zeytinyağı veya limon suyu ekleyebilirsiniz. Fakat bunları eklerken miktara dikkat etmelisiniz. Özellikle limon suyu meyve asitleriyle birleştiğinde bazı hazımsızlık şikayetlerine yol açabilir.

Meyve salatanızı kuruyemişlerle güçlendirebilirsiniz.

Meyve salatalarında kullanılan kuruyemişler, salatanın hem besin değerini, hem de lezzetini arttırır. Kuruyemişler arasında özellikle ceviz, badem ve fındık, meyve salatalarında daha fazla tercih edilmekte. Birer mineral deposu olan bu kuruyemişler, C vitamini bakımından zengin olan portakal, mandalina veya kivi gibi meyvelerle birleştiğinde daha faydalı hale gelmekte. Eğer krem şantili meyve salatası gibi şeker oranı biraz yüksek bir meyve salatası tüketecekseniz, salatanıza kuruyemiş ekleyerek kan şekerinizin aşırı yükselmesini önleyebilirsiniz.

Benzer bir durum pudingli meyve salatası, dondurmalı meyve salatası ve kremalı meyve salatası çeşitleri için de geçerlidir. Kuruyemişler kan şekerini dengeleyici etkilere sahiptir ve bu gibi salata çeşitlerinde çok önemlidir. Bununla birlikte, iyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları arasında kuruyemiş tüketirken miktara dikkat etmelisiniz. Salatanıza birkaç adetten fazla kuruyemiş eklerseniz salatanızın kalori miktarı epeyce artar. Örneğin muhallebili meyve salatası hazırlayacaksanız, muhallebinin şekerini dengelemek için 1-2 adet ceviz yeterlidir.

Editörün Tavsiyesi: Tadım Çiğ Ceviz İçi

İyi bir meyve salatası hazırlamanın püf noktaları hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce Tadım çiğ ceviz içi ürünümüzü kısaca tanıtmak istiyoruz. Paket ağırlığı 150 gram olan bu ürünlerin 100 gramında 14.4 gram lif, 16.5 gram protein, 55.8 gram doymamış yağ, 5.6 gram doymuş yağ, 8 gram karbonhidrat var. Enerji miktarı ise 630 kcal. Meyve salatanızın besin değerini yükseltecek, kan şekerinizi dengeleyecek bu ürünleri Ofix.com üzerinden sipariş vermek için burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir