Jenga nasıl oynanır?

Afrika kökenli keyifli ve eğitici bir masa oyunu olan jenga, ofiste öğle paydosu veya molalarda rahatlıkla oynayabileceğimiz oyunlardan biri. 2 farklı eksende 3’erli gruplar halinde üst üste dizilen 54 tahta blokla oynanan bu oyunda amaç, blokları yerinden çıkartıp üst üste dizerek kulenin yükselmesini sağlamak. Fiziksel becerilerin yanı sıra düşünsel yetenekleri de geliştiren jenga oyunu, günün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz ofisimizde boş zamanlarımıza renk katabilir. Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, jenga oyunu hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. 

Jenga nedir?

Jengayı kısaca, bir denge ve konsantrasyon oyunu olarak tanımlayabiliriz. Jenga sözcüğünün anlamı için kule yükseltme ifadesi kullanılabilir. Afrika kökenli bu oyun ilk kez, Afrika’da yaşayan bir İngiliz kız çocuğu tarafından geliştirilmiş. Babasının işi nedeniyle Afrika’da bulunan Leslie Scott isimli bir kız çocuğu, can sıkıntısından kurtulmak için kardeşiyle birlikte oynayabileceği bir oyun bulmak isterken jenga oyununu yaratmış. Oyunun Afrika’dan çıkıp dünyaya yayılması, kuruluşu 1860’lara kadar uzanan Milton Bradley Company ve Hasbro‘yla gerçekleşti.

Jenga oyununda amaç, 2 farklı eksende ve 3’erli gruplar halinde üst üste dizilen tahta blokları kuleyi yıkmadan çekip alarak kulenin yüksekliğini arttırmak. Başlangıçta oyuncular, blokları yerinden çıkartırken daha serbest hareket edebiliyor. Fakat oyun ilerledikçe, hangi blokların çıkartılacağı üzerinde uzun uzun düşünmek ve strateji geliştirmek gerekiyor. Oyunda yapılan küçük bir hata, tüm kulenin yıkılmasına ve oyunun kaybedilmesine yol açmakta.

Bu yönüyle jenga, doğru bloğu seçip kulenin yüksekliğini arttırmaya dayalı bir strateji oyunudur. Ülkemizde yakın dönemlere kadar pek bilinmeyen bu oyun, jenga oyun takımlarının satışa açılmasıyla birlikte tanınmaya başlandı. Jenga çeşitleri kullanıcıların dikkatini çektikçe, jenga dünya rekoru konusunda ilgi arttı. Siz de hem ofiste öğle paydosu veya mola anlarınızda, hem de evde ailenizle birlikte jenga oynayarak keyifli vakit geçirebilir, fiziksel becerilerinizin yanı sıra düşünsel yeteneklerinizi de geliştirebilirsiniz. Fiyatı fazla yüksek olmayan jenga oyun takımını ister kendiniz için alabilir, isterseniz sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.

Jenga oyunu nasıl oynanır?

Jenga oyunu, 54 adet tahta blokla oynanmakta. Oyuna başlarken bloklar 3’erli gruplar halinde birbirine paralel ve 2 farklı eksende üst üste dizilerek kule oluşturulur. Bir jenga bloğu 6.6 x 2.3 x 1 cm ölçüsündedir. Kulenin yerleştirileceği zeminin sert ve pürüzsüz olması gerekir. Aksi durumda kule kendiliğinden yıkılabilir. Zeminde olduğu gibi, blokların da pürüzsüz olması gerekir. Doğru zemin seçildikten sonra, kulenin ilk katına doğu-batı ekseninde birbirine paralel 3 blok yerleştirilir. İkinci katta bloklar kuzey-güney ekseninde birbirine paralel şekilde dizilir ve her katta eksen değiştirilir. Tüm bloklar 2 farklı eksende 3’erli gruplar halinde üst üste dizilerek 54 blok yerleştirildiğinde, toplam 18 katkı bir kule oluşur ve oyun başlar.

Jenga oyunu en az 2 kişiyle oynanabilir. Bu oyununda oyuncu kısıtlaması olmamakla birlikte, toplam oyuncu sayısını 4’le sınırlamak yaygın bir durumdur. Oyun başladıktan sonra oyuncular, uygun bir bloğu seçip yerinden çıkartarak kulenin üstüne koyup kuleyi yükseltmeye çalışır. İlk hamleyi kimin yapacağı uzlaşıyla belirlenebileceği gibi, zar atarak veya kura yoluyla da belirlenebilir. Oyuncu çekeceği bloğun hangisi olduğuna doğru karar vermeli ve bir kez dokunduğu bloğu yerinden çıkartmalıdır. Bloğu yerinden çıkartırken oyuncunun tek elini kullanması ve başka hiçbir bloğa dokunmaması gerekir.

Oyuncular en üst sıra hariç diledikleri sıradan blok almakta serbesttir. Bununla birlikte, jenganın bazı oynanma biçimlerinde ilk 3 sıradan blok alınması engellenebilmekte. Üst üste konulan bloklar düzgün ve dengeli bir şekilde yerleştirildiğinde kule yükselmeye devam eder. Fakat oyunculardan biri fiziksel veya stratejik bir hata yaptığında kule yıkılır. Kulenin yıkılmasına yol açan oyuncu, oyunu kaybetmiş olur. Oyun eğer 2’den fazla kişiyle oynanmaktaysa, kulenin yıkılmasına yol açan kişi oyunu kaybettikten sonra kuleyi tek başına dizer. Kalan oyuncular aynı şekilde kuleyi yükseltmeye çalışır.

Jenga oyununun kuralları nelerdir?

Jenga oyunu farklı yer ve zamanlarda farklı kişiler tarafından farklı şekillerde oynanabilmekte. Bununla birlikte, oyunun bazı genel kurallarının olduğunu da söyleyebiliriz. Bu kurallardan biri, kulenin ilk katında kullanılan blokların doğu-batı ekseninde yerleştirilmesidir. Fakat bu eksen, coğrafi doğu-batı ekseni yerine oyuncuların bulunduğu konuma göre enlemesine olacak şekilde de değerlendirilebilir. Oyunun en yaygın oynanma şeklinde oyuncu sayısı 2’yle sınırlıdır. Fakat oyuncu sayısı konusunda üst sınır yoktur. Yine de oyunun en fazla 4 kişiyle oynanması daha sık rastlanılan bir durumdur. Jengayı 4 oyuncu ayrı ayrı oynayabileceği gibi, 2’li gruplar halinde de oynayabilir. 4 oyuncu eğer ayrı ayrı oynayacaksa, oyunu kimin kazanacağı eleme usulüyle belirlenir. 

Jenga oyununun en önemli kuralı, bir kez temas edilen bir bloğun yerinden çıkartılmasıdır. Aynı şekilde, kulenin devrilmesini engellemek adına diğer bloklara dokunmak kesinlikle yasaktır. Dokunduğu bloğu almayan oyuncu, oyunu kaybetmiş sayılır. Bloğu çıkartma sırasında oyuncunun tek elini kullanması gerekir. Kuleye 2 eliyle dokunan oyuncu da hükmen yenilmiş sayılır. Oyuncunun en üst sıradan blok almasına izin verilmez. Jenganın bazı oynanma şekillerinde ilk 3 sıradan blok alınmasına da izin verilmeyebilir.

Jenga oyununun faydaları nelerdir?

Jenga oyunu yukarıda da belirttiğimiz gibi hem fiziksel, hem de düşünsel yeteneklerin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Fiziksel yetenekler içinde özellikle el ve kas becerileri daha fazla ön planda. Düşünsel yetenekler içinse dikkat, analitik düşünce ve planlama ön planda. Bunların yanı sıra jenga oyunu, oyuncular arasında sosyal iletişimi geliştiriyor, yenme ve yenilme duygularının dışa vurum şeklini düzenliyor. Hayatta yenmek kadar yenilmenin de mümkün olduğunu hatırlatan bu oyun, kişiler veya takımlar arasındaki sosyal bağları güçlendirici bir etkiye sahip. Rakip bile olsalar kuleyi birlikte yükseltmeye çalışan oyuncular, gerçek hayatta aynı hedefler doğrultusunda birlikte hareket etme becerilerini geliştiriyorlar. 

Ofix.com‘da satışı devam etmekte olan Mi-Toys Jenga Standart 48 Parça ürünümüz için siparişinizi buradan verebilirsiniz. 

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir