John Visentin: Xerox’un kârlı büyümesini sağlayan CEO’su…

Xerox Holdings Corporation‘ın CEO’su John Visentin, Mayıs 2018’den bu yana yönetimini üstlendiği Xerox‘ta köklü dönüşümleri hayata geçirdi. Şirketin kârlı büyümesi için gerekli stratejileri şekillendirdi. Bu konuda zaman zaman şirketin büyük hissedarlarıyla da bazı sorunlar yaşadı. Mesleki kariyerine IBM‘de başlayan, ardından Hewlett Packard Enterprise‘da ve başka birçok teknoloji şirketinde üst düzey yöneticilik yapan John Visentin, Xerox‘un aşırı büyümeden kaynaklı sorunlarına etkin çözümler geliştirdi. 2020 yılında dünyaya yayılan koronavirüs salgınına rağmen Xerox‘taki kârlı büyüme süreci John Visentin öncülüğünde başarılı bir şekilde devam ediyor. Üstelik dünya genelinde Xerox‘a yönelik ilgi her geçen gün artıyor. 40 yıla yakın profesyonel meslek yaşamı içinde John Visentin‘ın gerçekleştirdiği başarılar, şirketlerinde kârlı büyüme koşulları yaratmak için uğraşan üst düzey yöneticiler için iyi bir ilham kaynağı olabilir. Bir Ofix Blog klasiği olan başarı hikayeleri köşemizde bu hafta, John Visentin‘ın hayatından kesitler sunarak başarı hikayesini okurlarımızla paylaşacağız. 

John Visentin kimdir?

John Visentin 1963 yılında dünyaya geldi. Lisans eğitimini Kanada’nın Montreal kentinde bulunan Concordia Üniversitesi‘nde ticaret alanında tamamladı. Profesyonel meslek hayatına 1984 yılında IBM Kanada‘da başladı. Yaklaşık 17 yıl boyunca IBM‘in Kanada ofisinde çeşitli pozisyonlarda görev yaptı. Bu görevlerinde elde ettiği başarılar sayesinde 2001 yılında IBM‘in ABD’de bulunan genel merkezine ataması yapıldı. Görevi, Doğu Bölgesi’nde sanayiden sorumlu başkan yardımcılığıydı. 3 yıl sonra şirketin New York’ta bulunan müşteri savunuculuğu biriminin başına geçti. 2006 yılında son kullanıcı hizmetleri alanında küresel başkan yardımcılığı pozisyonuna atandı. 1 yıldan uzun süre devam eden bu görevinin ardından entegre teknoloji hizmetleri genel müdürü oldu. Bu görevini 3 yıldan uzun süre devam ettirdi. Ardından IBM‘den ayrıldı. Böylelikle IBM‘de farklı pozisyonlarda yaklaşık 27 yıl boyunca görev yapmış oldu. Bu süre zarfında milyarlarca dolarlık projelerin yönetiminde etkin rol üstlendi. IBM‘in teknoloji pazarında gücüne güç kattı. 

IBM‘deki kariyer serüveninin ardından John Visentin, 2011 yılında Hewlett Packard Enterprise‘da kurumsal hizmetler alanında göreve başladı. 8 ay devam eden bu görevinin ardından aynı birimde önce genel müdür yardımcısı oldu. Sonra genel müdürlük yaptı. Hewlett Packard Enterprise‘da yaklaşık 2 yıl sürdürdüğü çalışmaların ardından markaların dijital yeterliliğini inceleyen L2 Think Tank‘te danışma kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2013 yılında varlık yönetim şirketi Apollo Global Management‘ta danışmanlığa başladı. Aynı zamanda da Exela Technologies‘ın CEO’luğunu üstlendi. Yaklaşık 4 yıl devam eden bu görevi sırasında kurumsal çözümler alanında çeşitli projeleri hayata geçirdi. 2015-2017 yılları arasında dijital sistem entegratörü Presidio‘da yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. 2017 yılında Exela Technologies‘ta kıdemli başkan danışmanı olarak tekrar göreve başladı. Uluslararası yatırım şirketi Advent International‘da ise işletme ortağı olarak görev yaptı. Bu görevde yaklaşık 1 yıl bulunduktan sonra Florida merkezli yatırım şirketi Icahn Enterprises‘ta kıdemli danışmanlık yaptı. 

John Visentin ve Xerox

14 Mayıs 2018’de John Visentin, Xerox Holdings Corporation‘ın CEO’luğuna atandı. Xerox‘un 2000’li yıllardaki büyüme stratejilerinin planlanmasında en önemli isimlerden biri Ursula Burns‘tü. Kendisi Xerox‘taki kariyerine henüz stajyerken başlamış, zamanla yükselerek 2009 yılında şirketin CEO’luğuna atanmıştı. Bu görevinden önce Anne Mulcahy yönetiminde 2002-2003 döneminde tam 38 farklı ürünü piyasaya sunmuşlardı. Bu yolla Xerox‘un pazar gücünü arttırmışlardı. Bununla birlikte Ursula Burns, Xerox için esas büyümenin ürün gruplarında değil, hizmetler grubunda olması gerektiğine inanıyordu. Şirketin CEO’luğuna atandıktan sonra bilgi teknolojileri alanında hizmet veren şirketlerin Xerox bünyesine katılması Burns‘ün büyüme stratejisinin temelini oluşturuyordu. Görevde kaldığı 2016’nın sonuna kadar Burns, bu stratejiyi izleyerek Xerox‘un hizmetler alanında ciddi bir güce ulaşmasını sağladı. Fakat Xerox‘un bilgi teknolojileri yatırımları ile diğer yatırımlarını aynı çatı altında yönetmek zorlaştı. Bunun üzerine Xerox, Xerox Corporation ve Conduent Incorporated şeklinde iki bağımsız şirkete ayrıldı. 2017 yılında Xerox Corporation‘ın CEO’luğuna Jeff Jacobson atandı. 

2017 yılında CEO’luğa atanan Jeff Jacobson döneminde Xerox Corporation‘ın bundan sonra izleyeceği büyüme stratejileri merak konusuydu. Büyümenin ne yönde devam edeceği endişe içinde izlenirken Xerox Corporation‘da yeni bölünmelerin olup olmayacağı merak ediliyordu. Bu süreçte gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri, Fujifilm‘le işbirliğinin büyük hissedarlar arasında yarattığı rahatsızlıktı. Nitekim büyük hissedarlardan istediği desteği göremeyen Jeff Jacobson, 2018 yılında emekliliğini isteyerek görevinden ayrıldı. Böyle bir ortamda şirketin CEO’luğunu üstlenen John Visentin‘ın önünde aşması gereken çok önemli sorunlar vardı. Her şeyden önce Xerox‘taki büyüme süreci yavaşlamış, şirketin kârlılığı azalmıştı. Başta HP olmak üzere pazarın diğer büyük oyuncularıyla rekabet kızışmıştı. Şirketin farklı birimleri arasındaki koordinasyon zayıflamıştı. Buna bir de işten çıkarmalar eklenince ekonomi çevrelerinde Xerox‘un geleceği tartışma konusu olmuştu. Üstelik büyük hissedarlar yöneticiler üzerindeki baskıyı arttırıyor ve karar alma süreçlerine doğrudan müdahale ediyordu. Bu nedenle uzun vadeli hedef belirlemek zorlaşıyor, kısa vadeli başarılar ön plana çıkıyordu. 

John Visentin ve Kârlı Büyüme Stratejileri

Meslek hayatı boyunca John Visentin‘ın üzerinde durduğu en önemli konulardan biri, şirketlerin kârlı büyüme koşullarıydı. IBM‘de görev yaparken kârlı büyüme için entegre teknolojilerin önemini anlamıştı. Özellikle müşteri savunuculuğu biriminde kazandığı deneyimler, bir sistemin başarısının farklı çözümler üretme becerisinden geçtiğini  göstermişti. Diğer taraftan, yatırım danışmanlığı yaptığı dönemlerde kârlı büyümek ile kurumsal dönüşüm arasındaki ilişkiyi anlamıştı. Çünkü karmaşık operasyonlarını basitleştiren şirketler kurumsal dönüşümde ivme yakalıyordu. Böylelikle entegre sistemler geliştirmede avantaj elde ediyordu. John Visentin‘a göre iyi bir yatırım danışmanının görevi, yatırım fırsatları için durum tespiti ve değerlendirmesini objektif şekilde yapmaktı. Bu konuda kendisi özellikle Advent International ve Icahn Enterprises‘ta verdiği danışmanlık hizmetleriyle önemli deneyimler kazanmıştı. Şimdi bu deneyimlerini Xerox için kullanmaya hazırdı. Böylelikle Xerox‘un bu zor dönemini atlatabilirdi. Ayrıca büyük hissedarların müdahalelerini de azaltabilirdi. Yaptığı iş analizleri sayesinde kısa sürede başarılı sonuçlar almaya başladı. 

John Visentin‘a göre Xerox bünyesinde gerçekleşecek tüm satın almalar şirketin bilgi teknolojileri stratejilerine uygun olmalıydı. Bu bağlamda satın alınacak şirketlerin faaliyet alanları, çalışanların uzmanlık alanları önemliydi. Ayrıca şirket kültürüne bakış açılarını incelemek gerekiyordu. Bunları değerlendirmeden gerçekleşecek satın almalarla kârlı büyümek imkansızdı. Aslında büyük hissedarlar, kâr marjlarını arttırmak için Xerox‘un farklı alanlarda yatırımlarını destekliyordu. Fakat John Visentin‘a göre Xerox‘un kârlı büyümesi için gerekli işler belli bir stratejiyi gözetmeliydi. Bu yönüyle bir bakıma Ursula Burns‘ün yolunda ilerleyecekti. Ancak stratejiyi tek bir nokta üzerine kurmadı. Hizmetler grubunda çeşitliliği ciddi ölçüde arttırdı. Üstelik yapay zeka destekli hizmetlere öncelik tanıdı. Bu alanlarda gerçekleşecek başarılar baskı teknolojileri alanında Xerox‘u zirveye taşıyacaktı. Diğer taraftan, Asya pazarında büyümek için öncelik şirket satın alma değildi. Japon firmalarının hakim olduğu bu pazarda Xerox, satın almalar yoluyla sınırlı bir büyüme elde edebilirdi. Bu noktada Jeff Jacobson‘dan farklı bir tutum izledi. 

Xerox’ta John Visentin Dönemi

John Visentin yönetiminde Xerox, pandemi öncesine kadarki süreçte bu stratejiler doğrultusunda kârlı büyümeyi başardı. Ne var ki tüm şirketlerde olduğu gibi Xerox‘ta da pandemiyle birlikte yeni bir dönem başladı. Bir taraftan çalışan sayısı azaldı. Bir taraftan da operasyonel beceriler arttı. Pandemiyle birlikte evde kullanmaya uygun teknolojik ürünlere ilgi arttı. Özellikle maliyet bakımından ev kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun yeni çözümler gerekiyordu. John Visentin, Xerox‘un bu süreçten ciddi kazanımlar elde etmesini sağladı. 2021 sonu itibariyle Xerox, Visentin‘ın geliştirdiği kârlı büyüme stratejileri doğrultusunda satın almalara yeniden hız kazandırdı. Nitekim Colchester merkezli bulut çözümleri şirketi Competitive Computing‘in satın alınması bu bağlamda önemli bir gelişmeydi. Ardından Kanada’nın bilgi teknolojileri şirketlerinden Powerland, Xerox ailesinde yerini aldı. Bu iki şirketle birlikte Xerox, bulut çözümleri alanında altyapısını güçlendirdi. Yeni nesil dijital çözümler konusunda Xerox, diğer teknoloji şirketlerini nezdinde önemli avantajlar elde etti.

Ofis dostu Xerox ürünleri Ofix.com’da!

John Visentin‘ın hayatından kesitler sunarak başarı hikayesini paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, online ofis marketiniz Ofix.com‘un verilerine göre ofislerin en çok sipariş verdiği Xerox ürünlerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtacağız. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Xerox Colotech A4 Gramajlı Kağıt 100 g/m² 500 Yaprak

Listemizin ilk sırasında, Xerox Colotech A4 gramajlı kağıt 100 g/m² 500 yaprak var. Yüksek beyazlık derecesiyle dikkat çeken bu ürünler, ofiste kaliteli çıktı almak istediğinizde ihtiyaçlarınızı karşılar. Fotokopilerin yanı sıra dijital baskı, kitap, yazı ve diğer amaçlarla da bu ürünleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. FSC sertifikasına sahip bu ürünler geri dönüşüm konusunda da başarılı sonuçlar vermekte. Yüzeylerinin parlak olması, yazıcıda kağıt sıkışması ihtimalini azaltıyor. Aynı zamanda da tonerden tasarruf imkanı sağlıyor. Xerox Colotech A4 gramajlı kağıt 100 g/m² 500 yaprak ürünümüz için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. 

Xerox 3025V-BI WorkCentre Çok Fonksiyonlu Siyah/Beyaz Lazer Yazıcı

Listemizin ikinci sırasında, Xerox 3025V-BI WorkCentre çok fonksiyonlu siyah/beyaz lazer yazıcı var. Baskı hızı saniyede 20 sayfa olan bu ürünlerin baskı kapasitesi aylık 15 bin sayfa. USB 2.0 ve Wi-Fi bağlantı özelliğine sahip bu ürünlerle kolaylıkla çıktı alabilirsiniz. Veya fotokopi çekebilirsiniz. İsterseniz tarama da yapabilirsiniz. Lazer baskı teknolojisine sahip bu ürünlerin baskı çözünürlüğü 1200 x 1200 dpi. Çift taraflı baskı özelliği ise bulunmamakta. Bu ürünler için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. 

Xerox 006R01573 5019/5021/5022/5024 Lazer Toner 9.000 Sayfa – Siyah

Listemizin üçüncü sırasında, Xerox 006R01573 5019/5021/5022/5024 lazer toner 9.000 sayfa – siyah var. Baskı kapasitesi 9 bin sayfayı bulan bu ürünler yüksek bir baskı kalitesi sunuyor. Tasarruflu kullanım imkanı da sunan bu ürünleri Ofix.com‘da uygun fiyat avantajıyla bulabilirsiniz. Orijinal toner kullanmayı tercih ediyorsanız bu ürünleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. 2 yıl garanti süresine sahip bu ürünler yazıcınızın kullanım ömrünü arttırır. Bu ürünler için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. 

Ofix.com‘da satışı devam eden diğer Xerox ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tüm okurlarımızın her gününün bir başarı hikayesi ile geçmesini diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir