Josephine Cochrane: Bulaşık makinesini icat eden kadın…

Bulaşık yıkama konusunda insanlık tarihi içinde 19. yüzyıla gelinceye kadar önemli bir değişim yaşanmadı. Bulaşık yıkamanın kadınlara özgü bir iş olduğuna ve bulaşıkların elde yıkanması gerektiğine inanıldı. Maddi durumu iyi olan evlerde bulaşık yıkamak için kadın köleler kullanıldı. Bulaşık yıkama şekli ise hiç değişmedi. İlk olarak 1850 yılında Joel Houghton, geliştirdiği özel bir düzenekle bulaşık makinesi fikrini ortaya attı. Ancak beklentileri karşılayamadı. Bulaşık yıkama sorunu üzerinde uzun süre düşünen Josephine Cochrane, “Eğer kimse iyi bir bulaşık makinesi icat etmemişse ben icat ederim,” diyerek bu sorunu başarılı bir şekilde çözdü. 1885 yılında Illinois’de icat ettiği bulaşık makinesiyle birlikte sadece kendisi için değil, tüm kadınlar için tarihte yeni bir sayfa açtı. Aynı zamanda da yeni bir endüstrinin temellerini attı. Bir Ofix Blog klasiği olan başarı hikayeleri köşemizde bu hafta, Josephine Cochrane‘ın hayatından kesitler sunarak başarı hikayesini ve bulaşık makinesinin icat serüvenini okurlarımızla paylaşacağız. 

Josephine Cochrane kimdir?

Josephine Cochrane olarak bilinen Josephine Garis Cochran, 8 Mart 1838 tarihinde ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Ashtabula County’de dünyaya geldi. Babası inşaat mühendisiydi. Dedesi ise buharlı gemi tasarımıyla uğraşıyordu. Ailesinin maddi durumu oldukça iyiydi. Evlerinde işlerini gören çok sayıda insan çalıştırıyorlardı. Babası ve dedesi zamanlarının çoğunu bilimsel çalışmalarla geçiriyordu. Ailenin bilime olan merakına rağmen küçük Josephine, bilime karşı hiç ilgi duymuyordu. Aldığı özel derslere ilgisi de sınırlıydı. 19 yaşına geldiğinde, ailesinin isteği üzerine William Cochran ile evlendi. Eşi William, siyasetle ilgilenen bir iş insanıydı. Maddi durumu iyi olduğu için Josephine‘in alıştığı hayat standartlarını ona sundu. Evlendikten sonra Josephine, zamanının büyük bir bölümünü partilerde geçirmeye başladı. Özgürlüğüne olan aşırı düşkünlüğü nedeniyle, eşinin Cochran olan soyadına “e” harfini ekleyip Cochrane soyadını kullanmaya başladı. Bu durum eşini ve ailesini üzmüş olsa da Josephine Cochrane‘ın geri adım atmasını sağlamadı. Kendi yarattığı bu soyadını kullanarak zamanının çoğunu partilerde geçirmeye devam etti. 

Evinde düzenlediği partilerde Josephine Cochrane çok sayıda misafir ağırlıyordu. Bunun sonucunda mutfakta epeyce bulaşık birikiyordu. Aslında kendisi hiçbir zaman bulaşık yıkamamıştı. Ne evlenmeden önce, ne de evlendikten sonra bulaşık yıkamaya gerek duymamıştı. Çünkü ev işlerini yapan hizmetçiler bu işlerle ilgileniyor, Josephine Cochrane ise partilerde misafirleriyle eğleniyordu. Ne var ki bulaşık yıkarken hizmetçiler zaman zaman tabak kırıyordu. Dolayısıyla bu durum pahalı yemek takımlarının bozulmasına yol açıyordu. Kırılan her tabağın ardından yemek takımını yenilemek durumunda kalan Josephine Cochrane, bu durumu değiştirecek pratik bir çözüm üzerinde düşünmeye başladı. Eğer bulaşık yıkama konusunda insan emeğini azaltacak bir formül geliştirebilirse yemek takımının bozulmasını önleyebilirdi. Üstelik elde bulaşık yıkama sırasında çok miktarda su ve sabun kullanmak gerekiyordu. Bulaşık yıkamayı sağlayacak pratik bir araç olursa bu sorunlardan kurtulmak mümkün olabilirdi. Bu amaç doğrultusunda Josephine Cochrane, neler yapabileceğini düşünmeye başladı. Bulduğu çözüm sadece kendisi için değil, tüm kadınlar için tarihte yeni bir sayfa açtı. 

Bulaşık makinesi nasıl icat edildi?

19. yüzyıla gelinceye kadar bulaşık yıkamayla ilgili olarak tarih içinde önemli bir değişim yaşanmadı. Nitekim bulaşık yıkamanın hep kadınların işi olduğuna inanıldı. Maddi durumu iyi olan evlerde bulaşık yıkamak için kadın köleler kullanıldı. Köleliğin kaldırılmasıyla birlikte oluşan işgücü açığı hizmetçi ve kahyalarla giderildi. Fakat bulaşık yıkama şekli hiç değişmedi. Bulaşıkları elde yıkamak gerektiği düşüncesi tarih boyunca tüm toplumlarda kabul gördü. Bununla birlikte bulaşık makinesinin doğuşuna giden yolda ilk adım, 1850 yılında Joel Houghton tarafından atıldı. İçinde döner su fıskiyesi ve sabunluk bulunan bu araç, kullanım zorluklarına rağmen bulaşık makinesi fikrinin doğuşunu sağladı. Günümüzdeki bulaşık makinelerinin görünümünden oldukça uzak olan bu ilk bulaşık makinesinde su fıskiyesi elle çevrilmekteydi. Tahta bir küvete bağlı bu basit araç, dişliler döndükçe tabakları ilerletiyordu. Ne var ki, temizlik konusunda iyi sonuçlar vermiyordu. Fakat 1850 yılında Joel Houghton tarafından patenti alınan bu aracın esas önemi, bulaşık makinesi fikrine ilham kaynağı olmasıydı. 

Josephine Cochrane ve Bulaşık Makinesinin İcadı

Bulaşık yıkama sorununa kalıcı ve pratik bir çözüm bulmak isteyen Josephine Cochrane, bu konu üzerine ciddi bir mesai harcadı. Hatta o güne kadar hiç ilgisini çekmeyen bilimsel konular bir anda ilgisini çekmeye başladı. Özellikle suyun itme kuvveti, dönüş hızı, sabunun suda çözünmesi gibi konular hakkında incelemeler yaptı. Kendisi özgürlüğün yanı sıra özgüven konusunda da iddialıydı. Kaldı ki ailesinde bilime karşı merak yüksek düzeydeydi. Babası ve dedesi kendi alanlarında bilimsel gelişmeleri yakından takip ediyor, bunlardan etkin şekilde yararlanıyordu. Bulaşık yıkama sorunu üzerinde uzun süre düşünen Josephine Cochrane, “Eğer kimse iyi bir bulaşık makinesi icat etmemişse ben icat ederim,” diyerek çalışmalarını daha ileri bir aşamaya taşıdı. 1885 yılında Illinois’de icat ettiği bulaşık makinesi her bakımdan başarılıydı. Joe Houghton‘ın çözüm getiremediği sorunları basit birtakım düzeneklerle çözmeyi başarması, bulaşık makinesinin mucidi olarak anılmasını sağladı. Aynı yıl bu icadı gören Joel Houghton, bulaşık makinesinin kendisinde olan patentini Josephine Cochrane‘a verdi. 

Bulaşık makinesini icat ederken Josephine Cochrane, öncelikle bulaşıkların boyutlarını ölçtü. Ardından bu ölçümlere göre bulaşıklar için özel tel bölmeler yaptı. Bu sayede tabak, fincan ve çay bardaklarının temizliğini etkin şekilde gerçekleştirmesi mümkün hale geldi. Oysa Joel Houghton‘ın bulaşık makinesinde bunlar olmadığı için su ve sabun tüm bulaşıklara nüfuz edemiyordu. Fakat Josephine Cochrane‘ın bulaşık makinesinde bölmeler, bir tekerlek sayesinde bakır kazana doğru ilerliyordu. Üstelik sıcak ve sabunlu suyu bulaşıklara daha iyi nüfuz edebilmesi için aşağıdan püskürtmeyi başarmıştı. Suyun aşağıdan püskürtülmesi, aynı zamanda da makine içinde hareketi sağlıyordu. Bakır kazanın dibinden yukarıya püskürtülen su, bulaşıkların üzerinden düşerken tekerleği döndürüyordu. Bu basit yöntem sayesinde Josephine Cochrane, çok sayıda bulaşığı böylelikle aynı anda, hızlı ve ekonomik şekilde yıkamayı başardı. Geliştirdiği bulaşık makinesi, arkadaşları arasında büyük ilgi gördü. “Cochrane bulaşık makinesi” adıyla her geçen gün popüler hale gelen bu araç, aynı zamanda da yeni bir endüstrinin doğuşunu sağladı. 

Cochrane Bulaşık Makinesi

Josephine Cochrane, icat ettiği bulaşık makinesinin ne büyük bir başarı olduğunun farkındaydı. Üstelik bunun ticari potansiyellerini de kısa sürede gördü. Başlangıçta aslında sadece kendi evinde kullanmayı düşündüğü bu makinenin ünü, arkadaşlarının duyduğu hayranlık sonucu kulaktan kulağa yayılıyordu. Illinois’de faaliyet gösteren kafe ve restoranlar, bu icadın adından bile çok etkilenmişti. Cochrane bulaşık makinesi için ilk siparişler kafe ve restoran işletmecilerinden geldi. Daha sonra büyük otellerden de siparişler gelmeye başladı. 1890’ların ilk yarısında Josephine Cochrane ve eşi William Cochran, bulaşık makinesi üretim ve satış işlerinden ciddi paralar kazanmaya başladılar. Ancak 1893 yılında Chicago’da gerçekleşen Kolomb Dünya Fuarı‘na katılmaları, bulaşık makinesinin tarihinde yepyeni bir sayfa açtı. Çünkü bu fuar sayesinde Cochrane bulaşık makinesinin ünü Illinois’yi aştı ve Amerika’ya yayıldı. Bu makine aynı zamanda da en iyi mekanik yapım dalında ödül kazandı. Bu başarının ardından Josephine Cochrane ve eşi, ev aletleri üreticisi WhirlPool ile ortaklık kurdular. 

3 Ağustos 1913 tarihinde Josephine Cochrane hayatını kaybetti. Ancak bulaşık makinesinin evrimi ilerleyen süreçte hızlandı. II. Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da da bulaşık makinesi üretimi gerçekleşti. Özellikle reklam ve pazarlama faaliyetlerinin etkisiyle bulaşık makinelerine talep sürekli arttı. Bu süreçte daha gelişmiş özellikler kazanan bulaşık makineleri sayesinde evlerde, lokantalarda, kafe ve yemekhanelerde bulaşıkları hızlı ve ekonomik şekilde yıkamak sıradan bir iş haline geldi. Nitekim Josephine Cochrane, sadece bulaşıkları güvenli şekilde yıkamayı sağlamadı. Aynı zamanda da bulaşık yıkama süresini kısalttı ve verimliliği arttırdı. Bir taraftan da kadınların yaşam standartlarını yükseltti. Tarihte çok az örneğine rastladığımız kadın mucitlerden biri olan Josephine Cochrane, erkeklerin el atmak istemediği bir alanda pek çok standardı değiştirdi. Bulaşık makineleri zamanla ne gibi özellikler kazanırsa kazansın, temel çalışma prensipleri itibariyle aslında Josephine Cochrane‘ın geliştirdiği yöntemleri kullandı. Günümüzde Josephine Cochrane, bulaşık makinesinin mucidi olarak anılmanın ötesinde, özellikle kadınlar için büyük bir ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. 

Bütçe dostu bulaşık yıkama ürünleri Ofix.com’da!

Josephine Cochrane‘ın hayatından kesitler sunarak başarı hikayesini ve bulaşık makinesinin icat serüvenini okurlarımızla paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, Ofix.com kullanıcılarının en çok sipariş verdiği bulaşık yıkama ürünlerinden ilk üçte yer alanları kısaca tanıtmak istiyoruz. Sitemizde kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Finish Powerball Hepsi Bir Arada Bulaşık Makinesi Tableti 70 Adet

Listemizin ilk sırasında, Finish Powerball hepsi bir arada bulaşık makinesi tableti 70 adet var. Bu ürünleri en zorlu yemek kalıntılarında bile sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. Özel leke çıkarıcı formülü sayesinde bu ürünler, yemek kalıntılarına derinlemesine nüfuz etmekte. Aynı zamanda da bulaşıklarda mükemmel bir parlaklık sağlamakta. Ayrıca ön yıkama etkili özel formülü tasarruf için de önemli bir tercih nedeni. Bu ürünler için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. 

Finish Bulaşık Makinesi Parlatıcısı 5x Etkili 800 ml

Listemizin ikinci sırasında, Finish bulaşık makinesi parlatıcısı 5x etkili 800 ml var. Bulaşıklarınızın adeta elmas gibi ışıl ışıl parlamasını istiyorsanız bu ürünleri denemenizi tavsiye ederiz. Çünkü güçlü formülü sayesinde su lekelerini önleyen bu ürünler, bulaşıkların çok daha parlak bir görünüm kazanmasını sağlamakta. Özellikle bulaşıklarınızın üzerinde yemek kalıntısı kalmasından şikayet ediyorsanız bu ürünler sayesinde etkin bir çözüm bulabilirsiniz. Bu ürünümüz için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. 

Finish Bulaşık Makinesi Deterjanı 1.3 L

Listemizin üçüncü sırasında, Finish bulaşık makinesi deterjanı 1.3 l var. Suda hızlı ve kolay çözünen özel formülü sayesinde bu ürünler de bulaşıklarınızın iyice temizlenmesini sağlar. Özellikle zorlu yemek artıkları ve inatçı lekelerden kurtulmanızı sağlar. Ayrıca bulaşıklarınıza parlak bir görünüm kazandıran bu ürünler, yumuşak jel kıvamı sayesinde bulaşıklara derinlemesine nüfuz etmekte. Bu ürünler için fiyat bilgisi öğrenme ve sipariş işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz. 

Ofix.com‘da satışı devam eden diğer bulaşık yıkama ürünlerini incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

Tüm okurlarımızın her gününün bir başarı hikayesi ile geçmesini diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir