Dünya genelinde yayılmaya devam eden koronavirüs salgını, bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimiz zayıf düşebiliyor ve pek çok hastalığa kolayca yakalanabiliyoruz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmede kefirin etkisi, diğer pek çok besinden daha yüksek. Keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan kefir, yüksek probiyotik özelliği sayesinde bağırsak sağlığına iyi geliyor, vücut direncini yükseltiyor. Kefir ayrıca, kalp sağlığından kemik sağlığına, görme yetisinden zeka gelişimine kadar pek çok konuda faydalı bir besin. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, kefirin faydaları konusunu ele alacağız.
Bağırsak sağlığına iyi gelir.
Kefirin faydaları listemizin ilk sırasında, bağırsak sağlığına iyi gelme etkisi var. Kefir yapımında kullanılan maya mantarları, bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Bu yönüyle güçlü bir probiyotik olan kefir, bağırsak sağlığı ve florasını güçlendirerek zararlı organizmalara karşı etkin bir koruma sağlıyor. Bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villuslar için çok faydalı bir besin olan kefir, toksik maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor, bağırsakları hızlandırarak kabızlık, ishal ve huzursuz bağırsak sendromu gibi şikayetlere iyi geliyor.
- Kefir, keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla yapılmakta.
Vücut direncini yükseltir.
Bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler, bağışıklık sistemimizin iyi çalışması için gerekli vitamin ve minerallerin emiliminde büyük bir rol üstlenmekte. Bağışıklık sistemimizin yapı taşlarından biri olan antikorların üretilmesi için, bağırsak floramız içindeki faydalı bakterilerin işlevlerini yerine getirmesi şart. Bu noktada kefir, bağırsak sağlığımızı güçlendirerek vücudumuzun antikor üretmesini destekliyor ve vücut direncimizi yükseltiyor. Özellikle mikrobik enfeksiyonlar karşısında kefir, vücut direncini arttırmada çok faydalı.
Sindirim sistemini düzenler.
Kefirin faydaları listemizin üçüncü sırasında, sindirim sistemini düzenleme etkisi var. Kefirde 60’ın üzerinde faydalı bakteri türü var ve bu bakteriler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde oldukça etkin bir rol üstlenmekte. Nitekim bu bakteriler, mide gazı ve şişkinliği azaltarak hazımsızlık sorunlarına iyi geliyor, şekerin enerjiye dönüştürülmesine katkı sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Sindirimi destekleyen safra kesesi enzimlerinin üretilmesini sağlayan kefir, vücudu ağır metal, tuz ve alkol gibi maddelerden koruyor, safra kesesi taşlarının dökülmesini kolaylaştırıyor, karaciğer ve pankreas hastalıklarına iyi geliyor.
- Kefiri günde 2 bardaktan fazla tüketmemelisiniz.
Kalp damar sağlığını güçlendirir.
Kefirin faydaları listemizin dördüncü sırasında, kalp damar sağlığını güçlendirme etkisi var. Kefirin bu etkisi, içerisinde bulunan probiyotiklerden kaynaklanmakta. Kalp damar sağlığını güçlendiren A, B kompleks ve C vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin bağırsaklarda emilimini arttıran kefir bu yönüyle, kalp damar hastalıklarına iyi geliyor. Kefir ayrıca, damar sertliği ve kas kasılmalarını önlüyor, kolesterolü düşürüyor, tansiyonu düzenliyor ve dengeliyor. Kefir aynı zamanda da iyi bir kan temizleyici. Bununla birlikte, kefirin faydaları hakkında yaptığımız bu açıklamaların hiçbir medikal tedavinin yerini tutamayacağını özellikle belirtelim. Herhangi bir kronik hastalığınız varsa, kefirden etkin bir şekilde yararlanmak için hekiminize danışmalısınız.
Sinir sistemini korur.
Sinir sistemi üzerinde B kompleks vitaminlerinin etkisi büyük. Bu vitaminlerin eksikliği halinde dikkat eksikliği, hatırlama güçlüğü, baş ağrısı, uykusuzluk ve kronik yorgunluk sendromu gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilmekte. Günlük düzenli kefir kullanımı, B kompleks vitaminlerinin emilimini arttırarak sinir sistemini koruyor. Kefirin faydaları içinde günde birkaç kaşık kefir tüketerek sinir sisteminizi B kompleks vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanan sorunlara karşı koruyabilirsiniz. Mevsim geçişlerinde sıkça karşılaşılan depresyon gibi sorunlar karşısında da kefir, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkilere sahip. Kefir ayrıca, görme yetisini güçlendirir ve zeka gelişimi konusunda beyin fonksiyonlarını destekler.
- 1 yaşını doldurmamış bebeklere kefir verilmemeli.
Kemik gelişimini destekler.
Kemik gelişiminde kalsiyum ve D vitamini çok büyük bir role sahip. Kemik gelişimi için gerekli vitamin, mineral ve proteinlerin etkisini arttıran kefir, kemik gelişimini destekleme gibi bir özelliğe sahip. Eklem, kıkırdak ve kemikleri güçlendiren kefir, vücudun daha fazla D vitamini depolamasını sağlıyor, kemik kırıklarının iyileşmesine yardımcı oluyor. Kefirin faydaları bağlamında kas iskelet sisteminizi güçlendirmek için kefiri ister tek başına, isterseniz süt veya başka içecekler ya da yiyeceklerle birlikte tüketebilirsiniz. Bununla birlikte, 1 yaşını doldurmamış bebeklere kefir verilmemesi gerekmekte. Bağırsak sistemleri henüz gelişmemiş bebeklerde kefir bazı sağlık risklerine yol açabilmekte.
Cildi yeniler, dokuları onarır.
Kefirin faydaları listemizin yedinci sırasında cildi yenileme, dokuları onarma etkisi var. C vitamini emilimini arttıran, folik asit üretimine yardımcı olan ve cildin yağ asidi seviyesini düşüren kefir cildi güzelleştirir, tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar, egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir. Cilt üzerinde oluşan yara ve yanıkların iyileşmesini kolaylaştıran kefir, akne ve sivilceleri rahatlatır, saçları canlandırır, yaşlanma etkilerini geciktirir ve cildin genç kalmasına yardım eder. Kefirin faydaları konusunda bu etkilerinden daha iyi yararlanmak için kefiri yoğurt suyuyla birlikte tüketebilirsiniz. Yüksek miktarda riboflavin içeren yoğurt suyu, cildin yenilenmesi ve dokuların onarılmasında kefirle birlikte çok daha etkili hale gelmekte.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…
Begüm
Marketlerde kefirin yanında bitkisel bir ürün satılmaya başlanmış. Adı Bactolac. Deneyen oldu mu?