Kettle kireci nasıl temizlenir?

Merhaba evde çalıştığı için çayını, kahvesini kendi başına hazırlamak zorunda kalan sevgili okurlarım! Çok severek aldığınız, keyifle kullandığınız o güzelim kettledaki kireci görünce ne yapacağını bilemeyen sevgili okurlarım, size de merhaba! Musluk suyu kullanmadığı halde kettleda kireç görünce çok şaşıran, bulaşık süngerini adeta zımpara gibi kullanmaya çalışan sevgili okurlarım, size de merhaba! Kettle kireci ile nasıl baş edeceğini bilmeyen, bu konuda internette faydalı bilgiler bulmaya çalışan sevgili okurlarım, size de merhaba! Kettleda kahve suyu hazırlamaya bile üşenen, kettle temizliğini hep ihmal eden sevgili okurlarım, size de merhaba! Bu haftaki blogumda hepinizi bu sıkıntılardan kurtaracak çok önemli bilgiler paylaşacağım sevgili arkadaşlar. Kettledaki kireci temizlemek aslında düşündüğünüz kadar zor bir iş değil. Üstelik fazla zamanınızı da almaz. Doğru yöntemleri bilir ve doğru araçları kullanırsanız kettle kireci temizliği sizin için sorun olmaktan çıkacaktır. Hadi hemen başlayalım. Kettle kireci temizleme yöntemleri işte huzurlarınızda… 

Kettle kireci temizleme yöntemleri nelerdir?

Kettleda kireç gördüğünüzde bu kireci temizlemek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz sevgili arkadaşlar. Bunlar içinde en etkili olanları limon, sirke, karbonat, limon tuzu ve kireç çözücü ile uygulayacağınız kettle kireci temizleme yöntemleridir. Eğer kimyasal ürünlere karşıysanız limon, sirke ve karbonatlı kettle kireci temizleme yöntemleri sizin için pratik çözümler sunacaktır. Kimyasal maddelerden yana bir sıkıntınız yoksa limon tuzu ve kireç çözücüyle kettle kireci temizliği gerçekleştirebilirsiniz. Temizliğin kalitesi bakımından bu yöntemlerin hepsi de işinizi görür. Ancak tabii kettle kirecinin miktarı da önemli. Yani çok kireçli bir kettleda doğal yöntemler beklentilerinizi karşılayamayabilir. Kaldı ki kettleınızda çok fazla kireç birikmişse bu durum sağlığınıza zarar verecektir. Kettleınız böyle bir noktaya gelmeden kirecini temizlerseniz üzerinde zaten fazla kireç birikmez. Bu da bir taraftan kettle kireci temizliğini kolaylaştırır. Bir taraftan da daha az ve doğal malzemelerle kettle kireci temizliğini mümkün kılar. Şimdi bu yöntemleri teker teker kısaca izah edeyim efendim. 

Limon ile kettle kireci nasıl temizlenir?

Kettle kireci temizleme yöntemleri içinde bence en kolayı limonla kettle kireci temizliğidir sevgili arkadaşlar. Aslına bakarsanız bu yöntemi haftalık mutfak temizliği işlerinizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Böylelikle kettle içinde çok fazla kireç birikmez. Ve kettle temizliği sorun olmaktan çıkar. İster evde olsun, isterse ofiste, hemen her mutfakta limon vardır. Çünkü limonu çok seviyor ve birçok yerde kullanıyoruz. Limon aynı zamanda da doğal temizlik ürünleri içinde yer alır. Temizlik işlerinde kimyasal madde kullanmak istemeyenler temizlik yaparken en çok limondan yararlanır. Mutfakta özellikle yağ lekeleri ve inatçı lekeler söz konusu olduğunda limonla temizlik yöntemleri hızlı, kolay ve etkin çözümler sunar. Limonla hazırlayacağınız karışımları örneğin ocak ve çevresinde kolayca kullanabilirsiniz. Ayrıca fayans ve çevresinde de kullanabilirsiniz. Kettle kireci temizliğinde ise limonun yanında başka bir şey kullanmanıza gerek yok. Şu şartla ki, kettle kirecinin fazla yoğun olmaması gerekir. Çünkü kettledaki yoğun kireç tabakalarının temizliğinde limon yetersiz kalabilir. 

Peki limon ile kettle kireci nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız kısaca anlatayım arkadaşlar. Bu iş için 1 adet limon ve 2 bardak su yeterli. Limonu sıkıyoruz ve suyunu kettle içine döküyoruz. Üzerine 1 bardak su ekliyoruz. Bu şekilde yarım saat bekletiyoruz. Limonlu suyun asidik özelliği oldukça güçlüdür. Bu sayede limonla kettle temizleme kolay bir iş haline gelir. Kettle kireci temizliği sırasında dilerseniz limon kabuklarından da yararlanabilirsiniz. Aradan yarım saat geçtikten sonra kettle içindeki suya 1 bardak su ekleyip kettleı açıyoruz. Su kaynarken kettle dibine çöken kireç daha kolay çözünür. Su kaynadıktan sonra kettleınız kapanacaktır. Ilık hale gelmesini bekleyin ve ardından suyu dökün. Kettleınızı iyice çalkaladıktan sonra kirecin gittiğini görebilirsiniz. Fakat kettle içinde çok fazla kireç varsa ve limonla kettle kireci temizleme yöntemi işinize yaramamışsa diğer yöntemleri uygulayabilirsiniz. Çünkü kettle kireci temizleme limon ile ancak sınırlı bir başarı sağlar. 

Sirke ile kettle kireci nasıl temizlenir?

Kettle kireci temizleme yöntemleri içinde bahsedeceğim ikinci yöntem, sirke ile kettle kireci temizliğidir sevgili arkadaşlar. Sirke ile kettle temizleme özellikle sirke kokusu nedeniyle belki birçoğunuza biraz itici gelebilir. Haksız sayılmazsınız, gerçekten de sirke kokusu hoş bir koku değil. Hele bir de beyaz sirke söz konusu olduğunda çok sert bir koku var demektir. Bununla birlikte sirke ile kettle kireci temizliği oldukça etkilidir. Bu yüzden sirke kokusuna biraz katlanabilirsiniz. Belki biliyorsunuzdur, özellikle beyaz sirke parlak yüzeylerin temizliğinde çok başarılı. Temizlik yaparken sirke kullanmaya alışkın olanlar mesela mutfak temizliği sırasında musluk ve evye üzerinde beyaz sirkenin sağladığı çözümleri mutlaka görmüştür. Eğer cam kettle kullanıyorsanız kettleınızda sadece kireci değil, tüm kirleri beyaz sirkeyle temizleyebilirsiniz. Fakat inox kettle kullanıyorsanız sirke ve diğer temizlik ürünlerini dış yüzeyde kullanmamalısınız. Çünkü iz bırakır ve yüzeyi aşındırır. Eğer inox kettleınız varsa bu ürünü sadece inox temizleyicilerle temizlemelisiniz. 

Peki bu yöntemin uygulaması nasıl? Kısaca izah edeyim sevgili arkadaşlar. Kettleınızın yarıdan fazlasını suyla doldurun. Ardından düğmesine basın ve su kaynasın. Su kaynadıktan sonra kettleınız kapanacaktır. Kapağını açıp üzerine 2 bardak beyaz sirke dökün. Kapağını kapatın. Bu şekilde 10-12 saat beklediğinde sirke ile kettle kireci temizliği konusunda iyi bir sonuç alırsınız. Bu işlemi akşam yatmadan önce yapmanız daha isabetli olur. Böylelikle sabah uyandığınızda kettle kireci sirke ile temizlenmiş olur. Kettleınızda eğer çok fazla kireç birikmişse sirke miktarını yarım litreye kadar çıkarabilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi üzüm veya elma sirkesiyle de yapabilirsiniz. Özellikle elma sirkesinin kokusu diğerlerine göre daha tolere edilebilir bir kokudur. Fakat şunu özellikle belirtmek isterim ki beyaz sirke kettle kireci temizliğinde diğerlerinden çok daha başarılı. Diğer taraftan, işlemin ardından küçük bir sorunla karşılaşacaksınız. Elbette ki kettleınız bir süre sirke kokacak. Bu kokuyu azaltmak için içini iyice çalkalayın ve kettleın ağzını açık bırakın. 

Karbonat ile kettle kireci nasıl temizlenir?

Kettle kireci temizleme yöntemleri içinde ele alacağım üçüncü yöntem, karbonatlı kettle kireci temizliğidir sevgili arkadaşlar. Eskiden deterjan bulmak zorken karbonat yüzey temizliği sırasında en fazla kullanılan maddelerden biriydi. Günümüzde temizlik işlerinde deterjanlar açık ara önde gidiyor. Ancak deterjan kullanmak istemeyenler için karbonat hâlâ en önemli ürünlerden biri konumunda. Örneğin fırın temizliği, tencere veya tava temizliği, fayans ve derz temizliği sırasında karbonat kullanabilirsiniz. Hatta karbonatı lavabo açıcı olarak bile kullanabilirsiniz. Gerçi lavabo açıcılar kadar güçlü bir sonuç alamazsınız. Ancak az tıkalı lavabolarda karbonat iyi bir çözümdür. Karbonatın etki gücünü arttırmak için sirkeyle birlikte kullanmayı deneyebilirsiniz. Kettle temizliği sırasında karbonatı kireçlere karşı kullanabileceğiniz gibi kettle içindeki sararmaya karşı da kullanabilirsiniz. Kettle nasıl temizlenir diye merak edenler kettledaki kirecin yanı sıra sararma çözümünü de öğrenmek ister. Kettledaki kireç ve sararma sorununu çözmek için karbonatın tek başına yeterli olması mümkündür. İstediğiniz sonucu alamazsanız sirkeyle birlikte kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Peki uygulama nasıl yapılacak? Anlatayım efendim. Kettleın kapağını açın ve içine yarım litre su ile 5 kaşık karbonat koyun. Kapağı kapatın ve düğmesine basın. Su kaynadıktan sonra 1 saat bekleyip suyu dökün. Kettle kireci bu sayede büyük ölçüde çözünecektir. Eğer kireç kalıntısı kalmışsa aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın. Yine de içinize sinmezse karbonatlı suya yarım bardak beyaz sirke ekleyip işlemi tekrarlayın. Buna rağmen hâlâ istediğiniz sonucu alamadıysanız o zaman kettle kireci temizliği için kimyasal ürünlere başvurmanız gerekebilir. Dolayısıyla arkadaşlar, kettle kireci temizliği konusunda herhangi bir ihmalde bulunmamalısınız. Çünkü her şeyden önce kettledaki kireç sağlığınız için sorun teşkil eder. Nasıl ki kendinizi kireçli musluk suyundan koruyorsunuz, kireçli kettledaki tehlikelerden de korumalısınız. Diğer taraftan içeceğiniz kahvenin, çayın lezzeti de kettledaki kireçten ciddi ölçüde etkilenir. Kettle kirecini kısa aralıklarla temizlemeyi alışkanlık haline getirirseniz bu konuda en hızlı ve etkin çözümlere kolayca ulaşırsınız. 

Limon tuzu ile kettle kireci nasıl temizlenir?

Kettle kireci temizleme yöntemleri içinde ele alacağım dördüncü yöntem, limon tuzu ile kettle kireci temizliğidir sevgili arkadaşlar. Birçok insan limon tuzunu doğal bir madde zanneder. Oysa bu doğru değildir. Aslına bakarsanız bu madde bir tuz değil, asittir. Üstelik limondan elde edilmez, şekerden elde edilir. Yani limon tuzu olarak bildiğimiz madde aslında sitrik asitli bir kimyasaldır. Dolayısıyla arkadaşlar, bir ürünün ismi, içeriği hakkında her zaman doğru bir bilgi vermeyebilir. Limon tuzunun limonla da ilgisi yok, tuzla da ilgisi yok. Bu maddenin en önemli özelliği, güçlü bir kireç çözücü olmasıdır. Bir diğer özelliği ise sert suları yumuşatmasıdır. Bazı limon tuzu çeşitleri gıda alanında da karşımıza çıkmakta. Ancak gıdalar için özel birtakım limon tuzları mevcuttur. Bunları diğerleriyle karıştırmayın lütfen. Temizlik alanında kullandığımız limon tuzları gıda tüketimi için uygun değildir. Satın alacağınız limon tuzunun beslenme için mi yoksa temizlik amaçlı mı üretildiğine mutlaka dikkat etmelisiniz. 

Peki limon tuzu ile kettle kireci nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız gelelim uygulama kısmına. Kettleınızın kapağını açın ve kireçli bölgenin üzerine limon tuzu dökün. Miktar olarak kesin bir şey söyleyemem. Fakat kireçli kısmın üzerini kapatacak kadar diyebilirim. Ardından kettleınızı yarısına kadar suyla doldurun ve düğmeye basın. Su kaynadıktan sonra kettle kireci temizliği gerçekleşecektir. Limon tuzu aynı zamanda çaydanlık temizliğinde de başarılı sonuçlar verir. Çaydanlık temizliğinde de benzer bir yöntem izleyebilirsiniz. Kirecin yoğunluğuna göre 1-2 kaşık limon tuzu yeterli olur. Su kaynadıktan sonra 15 dakika beklerseniz çaydanlığınızdaki kireçten de kurtulabilirsiniz. İlk denemede sonuç içinize sinmezse işlemi tekrarlayabilirsiniz. Ama arkadaşlar, fazla abartmayın derim. Çünkü görecekseniz, limon tuzu çok etkili bir yöntemdir. Tüm kireci rahatlıkla çözer. Bununla birlikte ister kettle olsun, isterse çaydanlık, durulama kısmı çok önemli. Çünkü içinde hiç limon tuzu kalmamalı. Malum, bu madde bir kimyasal maddedir ve vücuda girmesi zararlıdır. 

Kireç çözücü ile kettle kireci nasıl temizlenir?

Kettle kireci temizleme yöntemleri içinde ele alacağım son yöntem, kireç çözücü ile kettle kireci temizliğidir sevgili arkadaşlar. Hepinizin bildiği gibi kireç çözücüler zorlu yağ, kir, kireç, leke ve küfler üzerinde etkin çözümler sunmakta. Kireç çözücü kullanarak mutfağınızın her köşesinde derinlemesine temizlik yapabilirsiniz. Bu ürünlerin önemli bir kısmı fısfıs veya sprey şeklindedir. Bu sayede kolay bir kullanım deneyimi sunarlar. Bunları kullanmak için uç kısımlarındaki kapağını açıp uygulamaya başlayabilirsiniz. Köpük şeklindeki kireç çözücüler de yerine göre pratik çözümler sunar. Özellikle banyo ve küvet temizliğinde köpük şeklindeki kireç çözücüleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler 1-2 dakika içinde harika sonuçlar verir. Hangi yüzeyde olursa olsun kireç çözücüleri kullandıktan sonra durulama işlemine mutlaka dikkat etmelisiniz. Çünkü bu ürünler de kimyasal ürünlerdir. Ciltle temas durumunda alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Ayrıca bunları kullanırken eldiven takmanızı da özellikle tavsiye ederim. Yoksa ellerinizde kaşıntı, yanma, kızarıklık gibi şikayetlerle karşılaşabilirsiniz. 

Gelelim uygulama kısmına. Kireç çözücü ile kettle kireci temizliği yaparken kettledaki kirecin üzerine kireç çözücüyü dökün. Miktarı kirecin üzerini kapatacak kadar olabilir. Bu ürünlerin kireç çözmek için özel bir formülü vardır. Dolayısıyla aslında fazla miktarda kireç çözücü kullanmanıza gerek yok. Bekleme süresi için ise 5-10 dakika yeterlidir. Çok kireçli kettlelar için bu sürenin uzaması da mümkün. Süre bitiminin ardından durulamaya geçebilirsiniz. Bu işlem sırasında bulaşık süngeri kullanabilirsiniz. Fakat bulaşık teli kullanmamaya özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü bulaşık teli yüzeyde çizilme ve aşınmaya neden olur. Rezistans kısmında oluşan çizilmeler bir taraftan sağlık riski yaratır. Bir taraftan da içeceğin lezzetine zarar verir. Durulama işlemini tüm kireç çözücüden kurtuluncaya kadar tekrarlamalısınız. Ayrıca kireç çözücüyü diğer yöntemlerle birlikte uygulamamalısınız. Mesela üzerine beyaz sirke dökmemelisiniz. Aksi durumda yüzeyde kimyasal reaksiyon oluşur ve kararma başlar. Daha etkin sonuçlar almak için dilerseniz kireç çözücünün üzerine sıcak su dökebilirsiniz. 

Kettle kireci nasıl önlenir?

Bu blogu bitirmeden önce bir noktaya daha kısaca temas etmek istiyorum sevgili arkadaşlar. Kettle kirecini temizlemek kadar önlemek de önemli bir konudur. Hatta çok daha önemli olduğunu da söyleyebilirim. Çünkü bu işi ne kadar ihmal ederseniz o kadar can sıkıcı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Her şeyden önce, kettleda musluk suyu kullanmamaya dikkat edin. Ülkemizde malum, musluk sularının kireç düzeyi yüksek. Bu kireç doğal olarak kettleda birikiyor. Kettleınızı kullandıktan sonra içinde hiç su bırakmamaya da dikkat edin. Çünkü içme suyu kullansanız bile sudaki mineraller özellikle rezistans kısmında kireçlenme yapar. Dolayısıyla kettleınıza ihtiyacınızın üzerinde su koymamaya dikkat edin. Ki içinde su kalmasın, israf olmasın. İsrafı önlemek için dilerseniz kalan suyu çiçeklerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Haftalık temizlik rutinleriniz içinde kettle temizliği mutlaka yer almalı. Ancak bu işi sadece dış yüzeyle sınırlı tutmamalısınız. Bunlara ek olarak kettleınızı çok sık kullanmamaya da dikkat edin derim. 

Ofix her zaman yanınızda!

Bu haftanın da sonuna geldik sevgili arkadaşlar. Haftayı kapatırken küçük bir hatırlatma yapayım. Benim sevgili şirketim Ofix.com, ofislerde ve evlerde en çok tüketilen sarf malzemelerine uygun fiyat avantajıyla sahip olma fırsatı sunuyor. Alışveriş yapmadan önce sitemizi ziyaret ederseniz sağladığımız fırsatları görebilirsiniz. Böylelikle alışverişinizi daha ekonomik hale getirebilirsiniz. Üstelik siparişlerinizin kargoya teslim süresi sadece 1 gün.

Haftaya görüşmek üzere.

Ofixboy… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir