Hava sıcaklıkları arttıkça ofislerde ve evlerde klima kullanımı artıyor. Yapay hava sirkülasyonları oluşturarak çalışan klimalar, yaz aylarında serinlemek için pratik çözümler sunuyor. İyi bir klima sayesinde yaz aylarını daha serin şekilde geçirmeniz mümkün. Ne var ki, klima kullanımı da klima kadar önemli bir konudur. Aksi durumda ne yazık ki bir taraftan çeşitli sağlık riskleri gündeme gelir. Bir taraftan da enerji maliyeti artar. Klimanızın markası ve modeli ne olursa olsun, serinleme veya ısınma ihtiyaçlarınızı doğru ve ekonomik şekilde karşılamak için klima kanat ayarı konusuna dikkat etmelisiniz. Nitekim klima üzerindeki swing düğmesi ile gerçekleşen klima kanat ayarı, hava sirkülasyonunun zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Klima çarpması şikayetleri arasında yer alan baş ağrısı, göğüs ağrısı, halsizlik hissi gibi şikayetleri önler. Aynı zamanda da klimanın enerji tüketimini sınırlar. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, klima kanat ayarı nedir ve nasıl yapılır konusunu ele alacağız.
Klima kanat ayarı nedir?
Kısaca ifade edecek olursak klima kanat ayarı, klimada yapay hava sirkülasyonunun yönünü ayarlamaktır. Klimalarda başlıca iki temel mod vardır. Bunlar ısıtma ve soğutma modudur. Isıtma modunda klima kanadını aşağı yönde, soğutma modunda ise yukarı yönde ayarlamak gerekir. Klima kullanımı sırasında ısıtma veya soğutma moduna göre kanatları ayarlama işine klimada kanat ayarı yapmak denir. Diğer özelliklerde olduğu gibi klima kanadı da kumanda üzerindeki tuşlar sayesinde ayarlanır. Klima kanat ayarı yapmak için kullanılan düğmeye swing düğmesi denir. Eski tip klimalarda swing düğmesi ekstra bir özellikti. Oysa günümüzde hemen tüm marka ve modelde klimalarda swing düğmesi mevcut. Klimada swing düğmesi, kanat ayarını yapmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda da manuel ayarlamaların yarattığı risklere karşı koruma sağlar. Nitekim swing düğmesi olmayan klimalarda kanatları ayarlamak için manuel yöntemler kullanmak gerekir. Eğer yeni tip bir klimaya sahipseniz, swing düğmesini kullanarak klimanızın kanat ayarını kolayca yapabilirsiniz.
- Klima kanat ayarı, kumanda üzerindeki swing düğmesiyle yapılır.
Fizik kurallarına göre ısınan hava yükselir. Dolayısıyla klimanız ısıtma modunda çalıştığında, sıcak hava akımı kendiliğinden yukarı yönde hareket eder. Bu nedenle klimanız ısıtma modunda çalışırken kanatların aşağıya dönük olması gerekir. Böylelikle ısınan hava kendiliğinden yükselir ve hava sirkülasyonu sağlıklı şekilde oluşur. Klima bakımı ve montaj hizmeti veren teknik servis yetkilileri, klima kanat ayarı konusunda ısıtma moduyla ilgili bu bilginin önemine özellikle dikkat çeker. Çünkü ısıtma modunda klima kanat ayarını yukarı yönde yaparsanız bu durum ortamın değil, tavanın ısınmasına neden olur. Bu da klimada enerji israfına yol açar. Soğutma modunda ise klima kanat ayarını yukarı doğru yapmak gerekir. Bu sayede soğuk hava sirkülasyonu daha etkin şekilde oluşur. Hava molekülleri soğudukça zemine doğru hareket eder. Zemindeki sıcak hava molekülleri ise yukarı doğru hareket eder. Böylelikle ortamda daha hızlı bir serinleme elde edersiniz. Soğutma modunda kanatlar aşağıya dönük olursa sirkülasyon oluşmaz. Sadece zeminde soğuma meydana gelir.
- Soğutma modunda hava sirkülasyonunun doğru şekilde gerçekleşmesi için kanatları yukarı yönde ayarlamak gerekir.
Klimada swing nedir?
Kısaca ifade edecek olursak klimada swing, yapay hava salınımı demektir. Klimanın oluşturduğu yapay hava sirkülasyonunu, kanat yönü sayesinde farklı şekillerde ayarlamak mümkündür. Nitekim klimanın çalışma moduna göre kanatların salınım aralığı değişir. Klimada kanat ayarları yapmak için kumanda üzerinde kullandığımız tuşa swing tuşu denir. Bu tuş sayesinde klima kanatları aşağı-yukarı ve sağ-sol ekseninde hareket eder. Swing açıkken kanat ayarı yapmak, sıcak veya soğuk hava sirkülasyonlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. Özellikle sıcak yaz günlerinde klima kanat ayarı yukarı yönde değil de aşağı yönde gerçekleşirse klima çarpması belirtileri artar. Klimanın oluşturduğu soğuk hava akımının vücudunuzun herhangi bir bölümüne gelmesi kas ve eklem ağrılarına yol açar. Özellikle yüz kasları ve kol kasları bundan en fazla zarar gören kas gruplarıdır. Ayrıca baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler de klima kanat ayarı ile ilgili yanlışlardan kaynaklanır. Oysa klimanızın swing özelliğinden yararlanarak hava akımının zararlı etkilerini önlemeniz mümkün.
- Klimanızın swing özelliğinden yararlanarak klima çarpmasına karşı kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.
Klima kanat ayarı nasıl yapılır?
Klimalarda yatay kanat ve dikey kanat şeklinde iki farklı kanat vardır. Bunlardan yatay kanatlara, kanatçık da denir. Dikey kanatların bir diğer ismi ise panjurdur. Klima kanat ayarı yaparken yatay ve dikey kanatları doğru açıya getirmek gerekir. Bu ayarlamayı, kumanda üzerindeki swing düğmesiyle sağlarız. Klima kanat ayarı yaparken yatay kanatları doğru açıya getirmek için ilk olarak swing düğmesine basın. Böylelikle ekranda salınım sembolü belirecektir. Kanatlardaki ilk salınım, swing düğmesine bastıktan hemen sonra başlar. Kanatlar istediğiniz konuma geldiğinde swing düğmesine tekrar basın. Böylelikle kanat hareketi durur ve hava sirkülasyonu aynı açıda sabit kalır. Ekrandaki salınım sembolü ise kaybolur. Dikey kanatları ayarlamak için ise sağ ve sol kanatlardaki düğmeyi kullanın. Klima için dikey kanat ayarı yaparken havalandırma deliklerini kapatmamaya özellikle dikkat edin. Klimanızı ısıtma modunda çalıştırırken panjur için doğru açı aşağı yönde 15 ile 45 derece arasıdır. Soğutma modunda ise yukarı yönde 5 ile 40 derece arasıdır.
- Klimada hava akış yönü doğrudan hiçbir canlının üzerine gelmemeli.
Klima kanat ayarı yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Klimanızı ısıtma modunda çalıştırırken kanatların aşağıya, soğutma modunda çalıştırırken ise yukarıya bakması gerekir. Klima kullanırken salınım seçili değil ise en iyi performansı almak için ısıtma modunda kanatlar yataya yakın bir açıda olmalı. Soğutma modunda ise yukarı yönde sabit kalmalı. Özellikle sıcak yaz günlerinde klima soğutma modunda çalışırken kanatları sabitlemek gerekir. Aksi durumda ne yazık ki birçok sağlık sorununa zemin oluşması mümkündür. Diğer taraftan, klima kanat ayarı yukarı konumdayken de kullanıcılar soğuk hava akımından rahatsızlık duyabilir. Bu gibi durumlarda sorunun çözümü için kanat ayarını değil, fan hızını değiştirmek gerekir. Nitekim fan hızını düşürdüğünüzde şikayetleriniz büyük ölçüde sona erecektir. Klimada gerek kanatçık, gerekse panjur ayarı yaparken dikkatli olmalısınız. Sistem salınımı gerçekleştirirken elle müdahalede kesinlikle bulunmamalısınız. Çünkü bu tür müdahaleler mekanizmayı kırar. Klima swing tuşu, kanatların belli bir konumda kalmasını sağlar. Swing tuşunu kullanmak için düğmeyi basılı tutmak ve panjurları hareket ettirmek yeterlidir.
- Kanat açısını doğru ayarladığınız halde klima sizi rahatsız ediyorsa fan hızını düşürün.
Klima kumandası üzerinde klima kullanımı ile ilgili tüm ihtiyaçlara yönelik pratik çözümler mevcuttur. Kumanda üzerindeki swing tuşu hava akımının yönünü ayarlamak için çok önemli bir tuştur. Fakat swing tuşu hızlı ısıtma veya çabuk soğutma amacına hizmet etmez. Nitekim swing tuşu ile fan hızı farklı şeylerdir. Ayrıca “Klimada swing düğmesi ne işe yarar?” sorusu enerji verimliliği açısından da önemlidir. Çünkü swing düğmesi sayesinde klimada enerji tasarrufu konusunda başarılı sonuçlar alırsınız. Yanlış tüketim şekillerini önleyerek enerji verimliliğini arttırırsınız. Klimanızın kanatlarını doğru açıya getirmezseniz klima konforunuz düşer, enerji sarfiyatınız artar. Hava akış yönünü değiştiren klima swing salınım düğmesi günümüzde tüm klimalarda mevcut. Fakat kumandada swing tuşu bazı klimalarda sadece iç kanat ayarını sağ-sol ekseninde değiştirir. Bazı klimalarda ise yukarı-aşağı yönde de salınım ayarını düzenler. Ancak eski tip klima kullanıyorsanız kumandanızda swing tuşu olmayabilir. Bu durumda klima kanat ayarı konusunda manuel çözümler için klimanızın kullanım kılavuzuna bakmalısınız.
- Klimanızın swing özelliğinden doğru şekilde yararlanırsanız klima konforunuz artar, enerji maliyetiniz azalır.
Servis365 ile henüz tanışmadınız mı?
Klima kanat ayarı hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı bitirmeden önce, klima temizliği ve bakım hizmetleri dahil olmak üzere ofisinizin her türlü bakım, onarım, dezenfeksiyon vb. işlemleri için hizmet alabileceğiniz Servis365‘ten kısaca bahsetmek istiyoruz. 2012 yılında faaliyete başlayan Servis365, kurumsal müşteri pazarının ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’de gerçek anlamda “retail facility management” kültürünü hayata geçirmek için kurulan bir sistemdir. Tekil işletmelerden büyük perakende zincirlerine, ofislerden orta ölçekli tesislere kadar geniş müşteri kitlesine hizmet veren Servis365‘in deneyimli kadrosu, ihtiyaç duyduğunuz teknik bakım, onarım, dezenfeksiyon hizmetlerine tek noktadan, hızlı, kapsamlı ve organize çözümler üretmekte. İklimlendirme-havalandırma sistemleri bakımı, aydınlatma sistemi bakımı, elektrik tesisat ve pano bakımları, tadilat-renovasyon hizmetleri gibi 50’den fazla başlıkta hizmet alabileceğiniz Servis365 ile henüz tanışmadıysanız burayı tıklayabilirsiniz.
- İşletmenizde ihtiyaç duyduğunuz tüm bakım, onarım, dezenfeksiyon vb. işlemler için Servis365’in üstün hizmet kalitesini deneyimleyebilirsiniz.
Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz…