Klima kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Sıcak yaz günlerinde en sık kullandığımız araçların başında klimalar geliyor. Doğru kullanıldığı zaman çalışma konforumuzu arttıran klimalar, yanlış kullanıldığı zaman çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi klima kullanımı sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmakta. Bu konulara dikkat edersek klimamızı hem sağlıklı bir şekilde kullanabilir, hem de tasarruf yapabiliriz. Ofix Blog‘da bu haftaki sağlık köşemizde, klima kullanımından kaynaklanan sağlık sorunlarını önlemek için neler yapılabileceği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Sıcaklık Değeri

Klima kullanımı ile ilgili hataların başında, klima sıcaklığını yanlış ayarlamak geliyor. Sanılanın aksine, klimayı yüksek sıcaklıkta çalıştırmak ortamın daha kısa sürede ısınmasını sağlamadığı gibi, çok soğuk ayarda çalıştırmak da soğutma süresini kısaltmıyor. Klimanızı çok sıcak veya çok soğuk ayarda çalıştırırsanız, birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabilirsiniz. İdeal sıcaklık değeri olarak 20-26 derece aralığını kullanabilirsiniz. Fakat klima kullandığınız ortamlar ile klima kullanmadığınız ortamlar arasındaki sıcaklık farkının 7 dereceden fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi durumda, gün içinde yaşayacağınız ani sıcaklık değişimleri nedeniyle vücut direnciniz düşer, enfeksiyonlara yakalanma riskiniz artar, kas ve iskelet sisteminizde çeşitli ağrılar oluşur. Ayrıca, klimanızı serinlemek için kullanıyorsanız ortamda ısıyı yükselten cihazlar çalıştırmamalı, ısınmak için kullanıyorsanız ısı kaybını önlemelisiniz.

Fan Hızı

Sıcak havalarda daha hızlı serinlemek, soğuk havalarda daha hızlı ısınmak için klimanın fan hızını değiştirebiliyoruz. Ne var ki, klimayı yüksek fan hızında çalıştırdığımızda cihaz daha fazla zorlanıyor ve ömrü kısalıyor. Fan hızını arttırdığımızda vücudumuz bu duruma uyum sağlamak için daha fazla efor sarf ediyor ve doğal savunma mekanizmalarını devreye sokuyor. Bir anda ve hızlı bir şekilde ortamın ısısı düştüğünde vücudumuz ilk önce ateşi yükseltiyor. Ateşin ardından halsizlik, isteksizlik, baş ağrısı gibi şikayetler oluşabiliyor, kas ve iskelet sistemimizde çeşitli ağrılar meydana gelebiliyor. Bu gibi durumların önüne geçmek için, klimanızın fan hızını arttırırken dikkatli olmalı, ortamın ısısı stabil hale geldiğinde fan hızını düşürmelisiniz. Fanlar yüksek hızda çalışırken klimanın hava akış yönünde kesinlikle bulunmamalısınız.

Hava Sirkülasyonu

Klimalar kapalı ortamlarda yapay hava sirkülasyonu yaratarak çalıştığı için klima kullanımı sırasında ortama hava giriş çıkışını önlemek gerekir. Aynı şekilde, ortamda havalandırma yaparken klimayı kapatmalı ve dinlendirmelisiniz. Klima çalışırken pencere veya kapıyı açarak ortama hava girişi sağladığınızda klimanızın yarattığı hava sirkülasyonu bozulacak ve bu durum, klimanızın daha yüksek kapasitede çalışmasına yol açacaktır. İster evde, isterseniz ofiste olsun, bulunduğunuz ortamı gün içinde birkaç kez havalandırmaya ve bu süre zarfında klimanızı dinlendirmeye dikkat etmelisiniz. Klimanız gün boyunca aynı havayı üflerse, ortamda üst solunum yolu enfeksiyonları kolayca yayılabilir. Ortama temiz hava girişini sağlayarak bu risklerin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, klimanızın önünde perde veya herhangi bir mobilya bulundurmamalı, hava üflemesini engellememelisiniz.

Nem Oranı

Klimaları uzun süre çalıştırmak havanın kurumasına ve nem dengesinin bozulmasına yol açabiliyor. Kapalı ortamlarda azalan nem oranı nedeniyle boğaz kuruluğu, gözlerde yanma, cilt kızarıklığı gibi şikayetler oluşabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçmek için klima kullandığınız ortamda nem oranının yüzde 40-50 arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Bu oranın altına inildiğinde virüs ve bakteriler kolayca çoğalabildiği gibi, üzerine çıkıldığında da akar ve mantar gibi hastalıklar kolayca yayılabiliyor.

Filtre ve Fan Temizliği

Klima kullanımı nedeniyle oluşan sağlık sorunlarının önemli bir kısmı da filtre ve fan temizliğine yeterince özen göstermemekten kaynaklanıyor. Oysa klimalar yüksek debide hava çekip üfleyerek ortamda sıcak veya soğuk hava sirkülasyonu sağlar. Yani klimalar, filtreler sayesinde ortamda temiz havanın dolaşmasını sağlar. Uzun süre değiştirilmeden kullanılan filtrelerde biriken partiküller, solunan havanın kalitesini düşürür ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Temizlik sırasında deterjan veya sabun kullanmamalı, klima temizleyici sprey veya soğuk suyu tercih etmelisiniz. Kurulama için de temizlik kağıtları yerine oda sıcaklığında veya güneşte kurutmayı tercih edebilirsiniz.

Fanı temizlemek için de klima temizleyici sprey kullanabilirsiniz. Temizlik sırasında yavaş ve yumuşak hareketler yapmalı, herhangi bir hasara yol açmamaya dikkat etmelisiniz. Temizliğin ardından klimanızın kapağını takmalı, termostatı düşük bir değere ayarlayıp klimanızı çalıştırmalısınız. Herhangi bir ses gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Klimanızın filtre ve fan temizliğini iyi bir şekilde yaparsanız, başta lejyoner hastalığı olmak üzere üst solunum yollarını tehdit eden birçok hastalıktan korunabilirsiniz.

Tüm okurlarımıza sağlıklı, keyifli ve bol kazançlı günler diliyoruz… 

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir